Jasmund Nationaal Park

Korte beschrijving

Het Nationaal Park Jasmund is een nationaal park op het schiereiland Jasmund, deel van het eiland Rügen in deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren in het noordoosten van Duitsland. Het nationaal park is met 3003 ha het kleinste van Duitsland. Het is bekend van de hoge krijtrotsen aan de Oostzee. Het grote beukenwoud dat middels het nationaal park beschermd wordt, is in juni 2011 opgenomen in de lijst van werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van het grotere geheel van oude beukenbossen van Duitsland.

We verbleven op deze vakantie op Natuurcamping Krüger aan de rand van het Jasmund Nationaal Park. Een ideale uitgangspositie van vele mooie wandelingen door het Nationaal park. Het voordeel is dat je zo van de camping de natuur in kunt lopen of een stukje met de bus om vanuit Sassnitz de kust te verkennen. De omgeving rond de camping is schitterend, met prachtige krijtrotsen langs de kust. Wie van vergezichten, een hele fraaie natuur, rustige wandelen in donkere beukenbossen, cultuur en natuur wilt combineren komt hier helemaal aan zijn of haar trekken.

Op de website van de Camping staat te lezen: De natuurcamping, die vrijwel helemaal door bos, met beuken, die veelal zo’n honderd jaar oud zijn, omgeven is, ligt 156 meter boven NN ( Normal Null ) hetgeen overigens een afleiding van het Nederlandse N.A.P. is. Het Nationaal Park Jasmund vormt het “hoog”land van het eiland Rügen. Op slechts 3 kilometer afstand van de camping ligt een van de vele, in dit geval ook letterlijke, hoogtepunten: de Königsstuhl, een krijtrots, die zo`n 117 meter steil uit de Oostzee op rijst. Vanaf de camping heeft u overigens een prachtig uitzicht over een van de grote bochten, waaraan Rügen rijk is, namelijk het Tromper Wiek. Aan de andere kant kunt u Kap Arkona meestal goed zien liggen.


Kenmerken
Startpunt: Nipmerow Natuurcamping Kruger
Startlocatie: mecklenburg-vorpommern , Duitsland
Coördinaten N54.569254 E13.615052
Afstanden: 26, 22, 16, 13, 6 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp, Heuvel, Park, Strand, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 20-07-2013

Route informatie

Een serie van 5 GPS wandelingen in het Nationaalpark Jasmund in Rügen.
We zijn 5 dagen op pad geweest om het hele gebied te verkennen waarbij we direct van de camping vertrokken zijn.
U kunt uw auto net buiten de camping parkeren, maar ook Lohme en Sassnitz zijn goede vertrekpunten.
Voor de wandeling die over Sassnitz gaat hebben we de bus tussen de camping en Sassnitz genomen om daarna te kunnen genieten van de hele route langs de krijtrotsen. Zorg wel dat u weet hoe laat de bus gaat. De bus spaart u ongeveer 8 km wandelen uit. Op de camping kunt u informatie over de bus krijgen krijgen.
We hebben naast de tracks ook de routes voor u beschikbaar.
Goede wandelschoenen zijn noodzakelijk. De paden zijn doorgaans goed begaanbaar, maar kunnen ook modderig zijn.
De paden over de hochüfer zijn prima begaanbaar. De paden via de unterüfer kunnen modderig en glad zijn.
Bij de Koningstühl kunt u de trap naar het strand nemen. Tijdens één van de wandelingen moet u deze trap (412 treden) ook omhoog klimmen. Van boven en vanaf het strand heeft u een geweldig uitzicht.
Onderweg komt u verschillende horecagelegenheden tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn de zomervakantie 2013 zijn we naar Natuurcamping Krüger aan de rand van het Nationaalpark Jasmund geweest. Deze eenvoudige en rustige camping (in het Nationaal Park Jasmund. Helemaal boven op Rügen, letterlijk en figuurlijk!) is een prima vertrekpunt voor een aantal schitterende wandelingen. Een prima en rustige camping voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers.

Op de website van de camping is veel informatie over het gebied te vinden in verschillende talen waaronder het Nederlands. Een goede wandelkaart kunt u in de campingwinkel kopen. Bekijk ook ons sfeerverslag.

We lopen 4 wandelingen in het gebied van het Nationaal park. Maar eigenlijk kun je hier oneindige veel wandelen. Er liggen veel paden in dit gebied en de natuurlijk is schitterend.

GPSwalking.nlNationaal Park Jasmund
Het Nationaal Park Jasmund is een nationaal park op het schiereiland Jasmund, deel van het eiland Rügen in deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren in het noordoosten van Duitsland.

Het nationaal park is met 3003 ha. het kleinste park van Duitsland. Het is bekend van de hoge krijtrotsen aan de Oostzee. Het grote beukenwoud dat middels het nationaal park beschermd wordt, is in juni 2011 opgenomen in de lijst van werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van het grotere geheel van oude beukenbossen van Duitsland.

TGPSwalking.nlijdens de eerste wandeling zijn we eerst naar het leuke plaatsje Lohme gelopen. Onderweg heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving en over Kaap Akrona.

Bij helder en zonnig weer kunt u een heel eind weg kijken en de kaap haarscherp zien liggen. Ook hier zijn er reusachtige krijtrotsen langs de kust. Kaap Arkona is vrij toeristisch.

In Lohme gaan we met de trap naar beneden. U komt daarbij langs een leuk terrasje, ideaal voor een kop koffie.

GPSwalking.nlLohme
De gemeente Lohme ligt op het schiereiland Jasmund, dat op zich weer deel uitmaakt van het grootste Duitse eiland Rügen, aan de rand van het Nationaal Park Jasmund. Tot de gemeente Lohme behoren diverse plaatsen. In totaal telt de gemeente ongeveer 800 inwoners. De grootste plaats is Lohme zelf. Het is van oudsher een vissersdorp, direct aan de kust gelegen.

In de dertiger jaren van de vorige eeuw ontwikkelde zich dit havendorp tot een badplaats voor beter gesitueerde individualisten. Die status werd met veel inzet van krachten overeind gehouden. De nabijheid van de prachtige krijtrotsen met de toen der tijd tot de gemeente behorende Königsstuhl, waren een garantie voor die strategie.

GPSwalking.nlLohme had tot de “Wende” van 1989 de titel luchtkurort (kuuroort). De camping ontstond in de vijftiger jaren direct aan de kust in het dorp. In de jaren `56/57 moest de camping verhuizen naar het plaatsje Nipmerow, waar hij nu nog steeds ligt. Dit gebeurde vanwege verregaande grensbeveiligingsmaatregelen, die toen in de DDR getroffen werden om het vluchten moeilijker te maken.

We besluiten om eerst onderaan het strand te beginnen en de onderste kustweg te nemen. Al snel komen we een informatiebord tegen. Dan komt de Duitse les op de middelbare school weer goed van pas.

GPSwalking.nlDe Zwanensteen
De Zwanensteen, een paar meter van dit informatiebord, heeft een gewicht van 162 ton en een grootte van 60 m3. het is één van de grootste zichtbare keistenen op het eiland. Hij werd voor het eerst vermeld in 1829 en heeft de eerste plaats in de rangorde van de keistenen op Rügen gekregen.

Een legende vertelt: Op Rügen wordt baby's gebracht door de ooievaar of zwaan. Totdat de ooievaar/zwaan de baby naar de moeder brengt verbergt hij deze in de steen.


Aan deze legende zijn niet altijd positieve verhalen verbonden. Op 13 Februari 1956, de zee was bevroren, waagden een aantal jongens uit het weeshuis van het dorp Lohme zich op het ijs. Zoals zo vaak gebeurt op onze kust, veranderde die dag de weersomstandigheden snel.

GPSwalking.nlEen aantrekkende storm begon het ijs te breken. De drie jongens waren in staat om op de Zwanensteen te klimmen. De storm werd een orkaan, en een koortsachtige reddingsactie begon. Vissers, grenswachten, en een kotter van Sassnitz en zelfs een helikopter uit Berlijn moesten uitrukken.

Maar al deze reddingspogingen werden door de naderende orkaan en hoge golven onmogelijk. Zelfs een een speciale wagen van de reddingtroepen van Prora bleef steken in de sneeuw en ijs.

Het drama kreeg een triest einde. Op de ochtend van 14 februari 1956, de zee was rustig en glad, er was geen wind meer en de zon scheen, werden de drie jongens in een ijsblok van de steen gehaald.

GPSwalking.nlDe begrafenis vond plaats op de begraafplaats Nipmerow. Op initiatief van het kindertehuis in Lohme werd op 14 februari 1995 het graf voorzien van een grafsteen.

Dan komen we een bordje tegen die ons de mogelijkheid geeft om de oberen of de unteren weg te nemen. De onderste pad eindigt op het strand waarna u de trappen naar de Koningsstühl moet beklimmen. Dit pad is moeilijk begaanbaar, en kent meerder modderige stukken.

Het bovenste pad is beter begaanbaar maar u komt alleen op het strand als u vanaf de Koningsstühl de trap naar beneden neemt.

Wij kozen voor de "moeilijkste" optie en hebben genoten van de route over het strand. Wat een prachtige vergezichten en wat voel je je nietig tegen die reusachtige krijtrotsen. De trap naar boven kent 413 treden maar is goed te lopen.

Krijtrotsen
De steile klifkust van het Nationaal Park Jasmund is één van de grootste open krijtrotsen in Duitsland. Jasmund is door zijn ligging in het voor- en najaar bloot gesteld aan stormen. Daardoor is de klifkust nog heden ten dage actief, d.w.z. telkens weer vindt er een afkalving, c.q. afbraak plaats, waardoor de kustlijn langzaam maar zeker landinwaarts wordt verlegd en zo wordt verhinderd, dat zich een plantendeken vormt.

GPSwalking.nlOp deze wijze worden hier ook steeds opnieuw gesteentelagen opengelegd. Tijdens een strandwandeling treft u niet alleen wit krijt met lagen zwarte vuursteenknollen aan. Ook mergel en keileem, dat door de gletsjers in de ijstijd afgezet werd, alsmede zandlagen, door het smeltwater en wind hierheen gebracht, maken deel uit van de bodemopbouw.

In het afgebrokkelde gesteente uit de ijstijd zijn vele overblijfselen uit zeer verschillende tijdvakken van de geologische historie van het Scandinavisch-baltische gebied te vinden. Kijk onderweg maar eens goed of u niet een gesteente met daarin een fossiel ziet liggen.

GPSwalking.nlDe geschiedenis
Het gebied van het Nationaal Park Jasmund werd gedurende de laatste ijstijd door gletsjers overdekt. Zij stuwden het in de ondergrond liggende krijt en andere, uit oudere ijstijden stammende, lagen tot stuwwallen op.

Heden ten dage nog bereikt één van die stuwwallen een hoogte van 161 meter boven het zeeniveau en bezit een sterk gelaagd reliëf.

Voor ongeveer 14.000 jaar eindigde de tijd der gletsjers op Rügen. Volgend op het zich terugtrekkende ijs vormde zich eerst een kale toendrasteppe, later gevolgd door berken- en naaldboomwouden, die weer later overgingen in gemengd loofbos.

GPSwalking.nlGedurende de laatste 2.000 jaar komen er hoofdzakelijk beukenbossen voor. In de dalen waar door bijvoorbeeld keileemlagen geen afwatering plaatsvond en vindt, ontstonden meren, die verlanden en zo tot moerassen werden.

Voor ongeveer 6.000 jaar steeg de zeespiegel tot zijn huidige niveau. De hoge gebieden, zoals Jasmund, werden hierdoor eilanden. Door de inwerking van golven en stromingen, die het bodemmateriaal met zich voerden, ontstonden de klifkusten die tot op heden het landschap bepalen.

We lopen over een keien strand. Met een beetje geluk kun je hier nog fossielen vinden. Onze (Duitse) buurman op de camping had als hobby het zoeken van deze fossielen. De mooiste fossielen worden dan eerst schoongemaakt en daarna voorzien van een laagje botenlak. Hierdoor lijkt het net of het fossiel nat is en zijn de structuren beter te zien. Maar het valt niet mee om een mooie fossiel te vinden. Je moet geluk hebben.

Omdat onze buurman zoveel fossielen had gevonden mochten we er een paar uitkiezen. Later vinden we zelf op het strand een paar fossielen waarin een zeeegel te herkennen is. 

GPSwalking.nlWe komen bij de trap naar boven. Ruim 412 treden wachten op ons.

De vroegste geschiedenis
Het gebied van het huidige schiereiland Jasmund is sedert de Middensteentijd bewoond. Voor ongeveer 5.500 jaar lieten jagers en verzamelaars van de zogenaamde “Lietzowcultuur” (genoemd naar een hier liggend plaatsje) vooral afslagen van vuursteen achter. Dat Jasmund continue bewoond is vanaf de IJzertijd tot het begin van grote volksverhuizingen wordt bewezen door vele archeologische vondsten.

GPSwalking.nlDe oudste boerenculturen uit de Jonge Steentijd zijn ongeveer 5.000 jaar oud. Voor de eerste keer rooiden de mensen in die tijd regelmatig bomen in het tot dan onaangetaste boslandschap, teneinde akkerbouwland te scheppen. Bodemmonumenten uit die tijd zijn de hunebedden.

Voor ongeveer 1.700 jaar verlaat evenwel, de tot dan op Rügen wonende Germaanse stam de Rugiër (waaraan het eiland dus ook zijn naam ontleent) dit gebied. Opnieuw breiden de wouden zich weer uit. Sindsdien heeft in Oost-Jasmund geen echte grote kap van bomen, teneinde akkerbouwland te verkrijgen, meer plaatsgevonden.

GPSwalking.nlBoven hebben we een schitterend uitzicht over de omgeving. Vooral bij de Victoriasicht heb je een aantal punten waar je kunt genieten van vergezichten.

Op deze punten kan het druk zijn met toeristen die allemaal hetzelfde punt willen gebruiken om de beste foto te maken. Dan sta je kort in de rij.  

Victoria-Sicht
Het uitzichtpunt Victoria-Sicht  is vernoemd naar de kroonprinses Victoria van Engeland door haar schoonvader Koning Wilhelm I, de latere keizer Wilhelm I.

Tijdens een wandeling in de ochtend van 10 juni 1865 was de koning zo onder de indruk van dit panorama dat hij bestempeld als de plek van zijn schoondochter Victoria.

GPSwalking.nlTerwijl het Victoria-sicht het beste (en gratis) punt is om de krijtrotsen van boven te bekijken is het ook de moeite waard om een kijkje te nemen bij de Koningstuhl. Daarvoor moet u wel betalen (7 euro in 2013) maar daarvoor krijgt u nog een paar fraaie uitzichten te zien.

Verder ligt hier ook het Nationalpark Zentrum waar u uren doorheen kunt lopen en die zeer de moeite van een bezoekje waard is. U krijgt tijdens het bezoek een koptelefoon met Engelse of Duitse uitleg. We kozen voor de Duitse die prima te volgens was.

GPSwalking.nlNationalpark Zentrum
Ben je een avonturier, ontdekkingsreiziger of gewoon in de stemming voor een romantische wandeling door de verschillende omgevingen van het nationaal park? Voor iedereen is een geschikte audio-rondleiding (Engels en Duits) beschikbaar.

Verschillende aquaria, een echte ijsberg en vele andere attracties wachten op u om ontdekt te worden. Beleef de fascinerende wereld van het Jasmund Nationaal Park in een unieke en leuke manier via deze rondleiding.

GPSwalking.nlGelukkig kwamen we overal bordjes met informatie tegen. Zo werd ons uitgelegd waarom de hoogste rots van Rügen die Köningsstuhl wordt genoemd. 

Königsstuhl

Er is een legende waarom de Königsstuhl wordt aangeduid als de "stoel van de koning". Deze legende gaat over hoe de bewoners van Rügen hun koning kozen. Dat ging op een speciale manier.

Degene, die in staat was om vanuit de wilde zee de stijle klif te beklimmen was werd de koning. Deze uitdaging was niet zonder gevaar, maar uiteindelijk zou de gelukkige (of doorzetter) zitten op de stoel van de koning en hierdoor als koning gekroond worden.

Raven kom je regelmatig op Rügen tegen. Reusachtige en pikzwarte vogels.

GPSwalking.nlDe raaf
De raaf (Corvus corax) is de grootste kraaiachtige en, op de liervogels na, de grootste van alle zangvogels. De raaf is duidelijk groter dan de zwarte kraai en de roek. De kop-staartlengte bedraagt 65 cm, de spanwijdte is 1,20 meter en een gewicht van 0,69 tot 1,63 kilogram (deze waarden zijn voorgekomen bij metingen). De snavel is ook in verhouding wat zwaarder en licht gekromd.

In de vlucht zijn ze te herkennen aan hun naar verhouding wat grotere kopprofiel en de breder uitwaaierende, ruitvormige staart. Ook vliegen ze hoger en met tragere vleugelslag, en zweven geregeld even, waar een kraai meer doelgericht ergens naar toe vliegt. Het geluid is lager dan bij kraaien.

Raven worden beschouwd als intelligente dieren. Er wordt beweerd dat raven in de natuur wel eens met wolven een pact vormen. Als de raaf een gewond dier ziet dan gaat hij op zoek naar een wolf en trekt diens aandacht. Nadat de wolf klaar is met de prooi kan de raaf aan zijn maal beginnen. Andere vogels kennen dit trucje overigens ook.


GPSwalking.nlHij is een typische alleseter maar leeft vooral van knaagdieren, insecten en larven, wormen, jonge vogels, kadavers, mosselen en aangespoelde vissen. Ook plantendelen als bessen en fruit en mest van onder andere wolven staan op het menu.

Het is ons duidelijk dat je in vroegere dagen alleen de beste en de sterkte een koning kon worden. In onze tijden hoef je alleen maar "de zoon van" te zijn.

Met deze kennis en de lekker koffie met koek achter ons lopen we weer terug naar de camping. Het bos onderweg is prachtig. En gelukkig weten we een ree te spotten.

GPSwalking.nlDe volgende dag maken we nog een wandeling vanaf de camping waarbij we iets meer door de bossen lopen en tussen de Köningsstuhl en Sassnitz bij de kust uitkomen.

We volgen deze keer het bovenste pad waardoor we niet langs de kust lopen. Ook deze route is leuk om te lopen en de vele vergezichten vragen erom om op de foto te worden gezet.

De route is afwisselend en onderweg kom je weinig mensen tegen. Het dichte beukenbos zorgt ervoor dat het vrij donker is, zelfs op zonnige dagen. Op donkere dagen is het echt donker in dit bos.

GPSwalking.nlWaar een oud beukenbos rust heeft gevonden
Hier zijn de oude beukenbossen vrijwel onaangetast door menselijke activiteiten, het Nationale Park van Jasmund geeft onderdak aan een uniek deel van ongerepte natuur.

Het is van zo'n eminent belang dat de UNESCO dit gebied heeft het uitgeroepen tot werelderfgoed. Speciale doorzettingsvermogen kenmerkt het beukenbos. Na de ijstijd, hebben ze met succes opnieuw grote delen van Europa ingenomen.

Dit proces geëvolueerde samen met de menselijke bevolking in Europa. Dus de gezamenlijke geschiedenis van de mensheid en beukenbos is een ontwikkeling meer dan 4000 jaar.

Oude ongerepte beukenbossen kunnen in slechts een paar overgebleven gebieden in Europa nog gevonden worden. Ze moeten beschermd worden om er voor te zorgen dat ze niet uitsterven.

Op warme dagen is het prima vertoeven in een beukenbos. Een dergelijk bos staat bekend om het dikke bladerdak. Zonlicht komt er maar moeilijk doorheen, wat te zien is door het ontbreken van bodembegroeing. Op trieste dagen lijkt zo'n beukenbos dan nog triester. Onweer kan daardoor onverwachts toeslaan, je ziet het niet aankomen zoals we gemerkt hebben.

GPSwalking.nlLaat de natuur de Natuur zijn
is de slogan van alle nationale parken wereldwijd.

Nationale parken beschermen onze laatste wildernissen, om zo landschappen te behouden die niet of slechts weinig beïnvloed door de mens. Dergelijke landschappen worden meer en meer zeldzaam op aarde, en in Duitsland bestonden ze niet ​​meer voor een lange tijd.

Maar de nationale parken zijn ook voorbestemd om deze handen uit te geven voor commercieel gebruik van landschappen die zijn ecologisch en esthetisch zeer waardevol zijn. Deze landschappen moet kunnen bestaan zonder inmening van mensen en natuurlijk haar gang kunnen gaan.

GPSwalking.nlEen "wild bos" in een nationaal park ziet er heel anders uit dan de commerciële bossen die we gewend zijn.

Maar de natuur heeft andere schalen van tijd, orde en schoonheid dan mensen. Het kent geen chaos, noch commerciële doeleinden, noch winst noch schade. Het kent alleen een dynamisch proces van ontstaan​​, groeien en vervagen in een eeuwige cirkel sinds het begin van het leven op aarde.

Nationale parken proberen natuur te beschermen zoals het werkelijk is en niet zoals we zouden willen hebben.

GPSwalking.nlEchter, er is geen weg zonder compromissen: de plicht van de verkeersveiligheid bestaat ook in nationale parken, en op sommige plaatsen moeten fouten uit het verleden  worden gecorrigeerd (bijvoorbeeld verwijdering van niet inheemse boomsoorten, herstel van uitgelekt heide). Dus het duurt enige tijd om een ​​perfect nationaal park te krijgen.

Nationale parken zijn plaatsen waar u indrukwekkende ervaringen kunt op doen. Wie de natuur
benadert met nieuwsgierigheid en respect krijgt diepe indrukken, zal versteld staan ​​en weet deze natuur te bewonderen.

Leren om de regels te begrijpen is belangrijk voor een duurzame behandeling van onze aarde. Ook wij mensen maken deel uit van de natuur en zijn onlosmakelijk verbonden met het lot.

GPSwalking.nlOp onze derde wandeling nemen we een kijkje in de haven van Sassnitz. Een wandeling van 6 km is prima als je deze combineert met een ander uitstapje.

Sassnitz
Sassnitz (tot 1993 Saßnitz) is een gemeente in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. De gemeente maakt deel uit van het Landkreis Vorpommern-Rügen op het eiland Vorpommern-Rügen. Sassnitz telt 10.276 inwoners.

Het gebied rond Sassnitz is een oude nederzetting ontstaan in de Neolithicum- en de Bronstijd. De vele hunebedden en grafheuvels tonen dit duidelijk aan.

GPSwalking.nlIn 1906 werd het landbouw-en vissersdorpje Crampas en het vissersdorp Sassnitz samengevoegd. De visserij was (en is) belangrijk.

In de 19e eeuw werd de recreatie aan zee steeds belangrijker voor bewoners van de omliggende steden. Veel bekende Duitsers kwamen in Sassnitz genieten van de oostkust.

Ook kwamen er steeds meer aansluitingen naar het achterland door nieuwe wegen en een spoorlijn en bootverbindingen naar bv. Zweden. In het begin van de 20e eeuw werd de strandpromenade aangelegd. Hierdoor ontstond de typische Bädearchitectuur met pensions en hotels.

GPSwalking.nlWe lopen over de pier naar de vuurtoren en daarna weer terug. Je krijg vanaf de pier een prima overzicht over de haven van Sassnitz. Je kunt hier door de rondvaartboten vinden voor een tochtje over zee naar de Köningsstuhl.

Langs de haven gaat deze tocht verder naar de hoge brug waarmee we weer richting auto willen lopen. Onderweg komen we een onderzeeër tegen. Nu de vertrouwde U-boot maar een Engelse onderzeeër. de HMS OTIS. 

Voor 6 euro (2013) mogen we van voor naar achteren door de onderzeeër lopen. Deze kans laten we niet lopen.

Het valt direct op hoe krap het allemaal is. In de films zien we de bemanning op volle snelheid van voor naar achteren door de boot rennen. Maar het valt niet mee om zelf door de openingen van de waterdichte schotten te kruipen. Zou dat toch te maken hebben met de stijfheid die je vanzelf krijgt als je ouder wordt? En je zou ook niet graag in die krappe bedden een nacht willen doorbrengen. Je krijgt bijna bewondering voor de zeelieden die soms maanden in een dergelijk krappe onderzeeër moesten doorbrengen.

HMS OTIS
De HMS Otus is een onderzeeboot van de Oberon-klasse van de Koninklijke Marine.
De onderzeeër werd in 1963 in dienst van de Koninklijke Marine ingezet in de Eerste Submarine Squadron.

GPSwalking.nl

Deze onderzeeër werd onder andere tijdens de Falklandoorlog en de Perzische Golf ingezet.

Na 28 jaar dienst Otus werd ontmanteld in 1991. Later werd het schip gekocht door een Duitse ondernemer. Na overdracht aan Duitsland kreeg de OTIS in de Stralsund scheepswerf een nieuwe laag verf in de originele kleur. Sindsdien is de Otus is een onderzeeër museum "World of Submarine" te bezoeken in Sassnitz haven.

Tijdens de laatste wandeling hebben we de bus van Nipmerow naar Sassnitz genomen. De bustocht was ongeveer 8 km. Hierna hebben we eerst door de oude stad van Sassnitz gelopen en daarna langs de krijtrotsen naar de Köningsstuhl. Je kunt dan rechtstreeks weer terug naar Nipmerow of langs de kust naar Lohme. Je kunt daarbij nog kiezen om de bovenste of onderste weg te nemen. Om deze laatste te bereiken moet je via de trap naar het strand afdalen. Er zijn zo verschillende alternatieven mogelijk.

GPSwalking.nlDDR Tijdperk
Na de Tweede Wereldoorlog kwam Rügen bij het Land Mecklenburg-Voor-Pommeren in de DDR. Na 1952 werd het eiland een deel van het district Rostock. Het eiland stond centraal in de beruchte "Aktion Rose" van de DDR-regering, waarbij alle hotels, taxi- en dienstverlenende bedrijven op 10 februari 1953 genationaliseerd werden.

Aanleiding hiervan was vermoedelijk een bezoek van Walter Ulbricht aan het eiland Rügen, waarbij hij zich ergerde aan de vele nog bestaande private hotels en pensions. Veel hoteleigenaars werden onder het mom van witteboordencriminaliteit of spionage voor het Westen door snelrecht veroordeeld, vervolgens onteigend en opgesloten in een tuchthuis. Veel eigenaars en kleine ondernemers werden aansluitend vastgezet in het tuchthuis Bützow-Dreibergen.

GPSwalking.nlDe onteigende hotels en pensions werden officieel eigendom van de FDGB. De meeste hiervan werden daarna gebruikt als onderkomen voor de Kasernierte Volkspolizei (KVP). Door de onteigening van de hotels stortte het buitenlandse toerisme op Rügen in 1953 bijna volledig in.

In de volgende veertig jaar was het eiland één van de belangrijkste toeristengebieden van de DDR, waarbij de FDGB een centrale rol speelde in de onderkomens voor toeristen. Nieuwe overnachtingscapaciteit werd echter pas in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw gebouwd.

GPSwalking.nlVuurtoren Ranzow (Leuchtfeur)
De vuurtoren van Ranzow werd gebouwd in 1904 door het bedrijf Pintsch en is identiek aan de vuurtoren op Kollicker plaats, die ook werd gebouwd in hetzelfde jaar.

De 6,5 meter hoge stalen toren van de "Tübingbaureihe" is ondanks zijn kleine formaat van ver te zien (14 nautische mijlen), Hij stond 55 meter boven de gemiddelde waterstand. De ronde toren schacht werd wit geschilderd, had een rode galerie en een groene dak.

Dit baken werd op 1 Oktober 1999 verwijderd. Voorheen werd het vooral gebruikt voor de veerboten van Sassnitz (Rügen) naar het Zweedse Trelleborg. Daartoe werd oorspronkelijk een gaslamp gebruikt, maar deze werd vervangen door elektrische verlichting in 1936. Sinds 1978 werd de toren op afstand bewaakt en had het een elektrische roterende lens en een halogeenlamp 12 V / 55 W.

GPSwalking.nlIn de zomer van 2002 werd de vuurtoren ontmanteld omdat men vreesde voor vandalisme. De afzonderlijke delen van de vuurtoren werden aanvankelijk opgeslagen op het eiland Dänholm bij Stralsund.

In 2003 werd de vuurtoren opgebouwd als een monument voor het beschermde natuurgebied Kaap Arkona. De inspanningen van de het locale bureau voor Tourisme en de bewoners van Lohme om de vuurtoren in het dorp te houden waren helaas tevergeefs.

Zo hebben we in een viertal wandelingen de mooiste punten van het Jasmund Nationaal park bekeken. Je kunt hier heerlijk wandelen en van de veel mooie uitzichtspunten genieten. Maar ook gewoon door deze natuur dwalen is een leuke optie. 

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Arkonablick N54.5719 E13.6021
 • Bezoekerscentrum Koningsstuhl N54.5733 E13.6594
 • Herthaburg N54.5696 E13.6498
 • HMS Otus N54.5124 E13.6408
 • Konigsstuhl N54.5730 E13.6619
 • Krijtrotsen N54.5474 E13.6789
 • Leuchtfeur N54.5844 E13.6344
 • Lohme N54.5852 E13.6084
 • Maquette Lenin N54.5138 E13.6420
 • Nationaalpark Jasmund N54.5735 E13.6346
 • Oude markt N54.5178 E13.6567
 • P Camping N54.5692 E13.6150
 • P Sassnitz N54.5160 E13.6429
 • Sassnitz N54.5148 E13.6328
 • Swanestein N54.5858 E13.6175
 • Uitzichtspunt N54.5697 E13.6494
 • Ven N54.5636 E13.6311
 • Victoriasicht N54.5708 E13.6656
 • Vuurtoren/uitzichtspunt N54.5059 E13.6374

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.