St Abbs en Lammermuir

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-01-2017

De Schotse Borders, dat is het gebied ten zuiden van Edinburgh en ten noorden van de Engelse grens, is niet zo ruig en verlaten als het noordelijke deel van Schotland. Dat is hoger en ruiger, daar regent het meer. We hebben hier nauwelijks regen gehad. Hier is het glooiender, meer bewoond en er is veel meer historie. Van die historie hebben we al een en ander laten zien in de andere wandelingen.

Vandaag gaan we wandelen langs de kust. Bij St Abbs. Om er te komen is het drie kwartier rijden. Daarom geven we ook een track aan over Lammermuir Hills dat zo mooi is, dat je dat niet mag missen en waardoor de rit zeker moeite waard wordt. Een prachtige wandeling!

Scott schreef over The Bride of Lammermoor, waar Donizetti weer de opera Lucia di Lammermoor van maakte. We rijden via de Hills of Lammermuir. Daar zijn twee wegen die uitzonderlijk mooi zijn:

 1. Vanaf Whiteadder Reservoir naar Garvald, is het mooiste, maar erg smal met vele Passing Places en moet je na veel regen door het water (ford) oversteken. Dit is een prachtig groen glooiend beekdal.
 2. Whiteadder Reservoir naar Danskine. Deze gaat midden over de hoge heidegebieden van Lammermuir. De B6355, betere weg, Prachtig. Echt doen. Dit zijn de hoge vlaktes.

Omdat we in de buurt zijn bezoeken we het Luchtvaartmuseum van East Fortune (Museum of Flight) en Tantallon Castle N56 03.212 W2 39.540.

Maar het gaat natuurlijk om het wandelen. Daarvoor gaan we naar het Natuurgebied van St Abbs Head.


Kenmerken
Startpunt: St Abbs Head Nature Reserve
Startlocatie: Schotland , Schotland
Coördinaten N55.899639 E-2.140682
Afstanden: 6 km
Type: Niet beschikbaar
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij bezoekerscentrum
Gelopen op: 22-07-2013

Route informatie

GPS wandeling van 6 km vanaf beschrijving van NNR door het natuurgebied van van St Abbs Head.
De paden zijn goed begaanbaar.
Deze route is niet geschikt voor scootmobiel.
Horecagelegenheden bij het startpunt.
Van de wandeling is een GPS Track en route aangemaakt.Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART/FINISH/PARKEREN N55 53.978 W2 08.441
We vertrekken vanuit Jedburgh met de auto via Kelso en voorbij Duns over de B6365/B6355 ( N55 51.571 W2 30.073 ) naar Whiteadder Reservoir. Voorbij het stuwmeertje rechts ( N55 52.274 W2 34.428 ) een smal weggetje naar Garvald. (N55 55.751 W2 39.475 ) Prachtig. Of bij slecht weer, B6355 blijven volgen richting Gifford. (N55 53.772 W2 41.272 ).

Daarna van Garvald naar Dunbar en over de A1 naar St Abbs. Parkeren bij het Informatie Centrum (kost een pond): N55 53.978 W2 08.441.

GPSwalking.nlOntstaan N55 54.637 W2 08.627
Deze (rode) rotsen zij 400 miljoen jaar geleden gevormd door vulkaanuitbarstingen. Bij de botsing tussen Schotland en Engeland is 450 miljoen jaar geleden het plooiingsgebergte ontstaan, dat te zien is in de kale grijze aardlagen.

Door erosie, invloeden van regen, vorst, wind en planten zijn de vormen helemaal weggesleten tot de spectaculaire klippen, die we nu kunnen zien. St Abb’s Head is een National Nature Reserve met schreeuwende zeevogels, een ruige kustlijn, rijke graslanden en kristalhelder water.

GPSwalking.nlHet natuurgebied van St Abb’s Head is niet erg groot, maar zeer bijzonder. Er is een mooie wandeling uitgezet en die gaan we volgen.

Er is onderweg geen terras. Maar je kunt er prachtig zitten en genieten van het uitzicht.

Er is een coffeeshop bij het Information Centre. Maar ook in het dorpje is wel een hapje te krijgen.

GPSwalking.nlGroen gras N55 54.530 W2 08.706
Op de grashellingen van de rotsen, daar waar de vogels niet willen nestelen, groeit een kleurrijke verscheidenheid aan bloemen, met de zee-koekoeksbloem en strandkruid (of Engels gras) alom in overvloed aanwezig.

De rode koekoeksbloem groeit daar waar de bodem verrijkt is met vogelpoep, guano. ‘Roseroot’ is en plant die op de noordelijke klippen en bergtoppen groeit op slechts enkele plekken en samen met de bergselder, eigenlijk een noordelijke plant, hier als het meest zuidelijk van Groot Brittannië voorkomt.

GPSwalking.nlPettico Wick N55 54.890 W2 08.933
De rotsen zijn ook nationaal van belang vanwege hun geologische en geomorfologische waarde, St Abb’s Head Fault geeft een duidelijk beeld van twee types rotsformaties, die tijdens een zeer oude beweging van de aardkorst zijn ontstaan. Het beste kun je dat zien op Pettico Wick. Naar het oosten richting Noordzee zie je de ruwe oude rode Zandsteen, ontstaan uit vulcanische lava tijdens het Devoon, 400 miljoen jaar geleden.

Deze vormen St Abb’s Head. Naar het westen, richting Fast Castle, zijn de grijze lagen, greywackes genaamd, te zien. Dat zijn de oorspronkelijke lagen van de aardkorst van de oceaanbodem van 450 miljoen jaar geleden, die hier flink omhoog gedrukt en geplooid zijn tijdens de botsing tussen de aardkorst van Schotland – voorheen ooit een deel van de Amerikaanse schots, en het Engelse continent.

GPSwalking.nlPlantengroei N55 54.891 W2 08.725
Een beetje landinwaarts, daar waar het begrazen minder is, heeft zich een rijk grasland ontwikkeld. De diversiteit betreft zowel kalkrijke als kalkarme bodems. De algemeen voorkomende bergroos en de schaars voorkomende paarse hokjespeul (astragalus) groeien op de rijkere bodems, evenals tijm, wikke en een grote hoeveelheid grassoorten. ‘Sandwort’ en hazevoet klaver groeien op de rotsen bij de Mire Loch. We zien zelfs enkele plukken heide op de zure gronden. De Mire Loch is omgeven door kreupelhout en hoge grassen met kruiden zoals hyacint en de hoge hout-biezen. Het in stand houden van deze diversiteit vereist een selectieve begrazing, een van de taken van de Reserve.

GPSwalking.nlLoch Mire N55 54.758 W2 08.587
Hier ligt een breuk in de aardkorst, die zich uitstrekt over land, daar waar het meertje Mire Loch ligt, richting St Abbs. Als dat proces doorgaat, dan kan het oostelijk vulcaandeel los komen en zo een eigen eiland vormen.

Zeevogels N55 55.021 W2 08.608
Een waar eldorado voor de zeevogels, maar ook voor vogelaars, wandelaars en liefhebbers van wildlife. Het hele jaar door. De dramatische klippen voorzien in spectaculaire uitzichtpunten vanwaar je de duizenden nestelende zeevogels kunt zien, waaronder zeekoeten, drieteenmeeuwen en alken. Bron: http://www.nts.org.uk.

GPSwalking.nlVuurtoren N55 55.017 W2 08.384
De vuurtoren werd oorspronkelijk gebruikt met kolen en olie. De toren is gebouwd in 1862 en omgebouwd voor elektrische installatie in 1966. Automatisering volgde in 1994. Tot die tijd werd de toren bemand door drie personen. In de ommuurde tuin werden groentes verbouwd.

De rode misthoorn – de eerste in Schotland – is uit 1876.

Rotsen N55 54.963 W2 08.151
Tussen de ruige klippen, de rotsen in de branding en de steile kust, soms wel 90 tot 150 meter hoog, kun je je totaal verlaten voelen, één met de natuur.

GPSwalking.nlMaar ook is het mogelijk om met de Voluntary Marine Reserve te duiken en te genieten van het leven onder water. Wij vinden het vrij druk met wandelaars op deze mooi dag. Bron: http://www.nnr-scotland.org.uk.

Vogels N55 55.072 W2 08.269
Zeevogels vormen de belangrijkste attractie voor de vele bezoekers aan St Abb’s Head. Duidelijk herkenbaar zijn de alken, die doen denken aan pinguins.

Er wonen 33000 zeekoeten dicht bij elkaar op de brede randen en op de rotsen in de zee. De rotsen zien wit van de vogelpoep. We zien ongeveer 1600 of meer drieteenmeeuwen, die in paren hun nesten bouwen. Hun aantal is de laatste jaren afgenomen, na vele jaren van groei.

GPSwalking.nlEr zijn zelfs papagaaiduikers, maar omdat er slechts weinig veilige plekken zijn voor hen, is hun aantal vrij laag.

Op de rotsen nestelen ongeveer 5000 meeuwenparen. Ze bouwen hun nesten van modder en gras. De 250 paren haring-meeuwen nestelen graag boven op de rots of op brede richels zodat ze altijd uit kunnen kijken naar niet bewaakte kuikens. 130 ‘shags’-paren nestelen beneden op de rotsen, terwijl de 130 stormvogels de voorkeur geven aan de richels bij de top van de klip.

Voor meer informatie over de vogels zie
http://www.nts.org.uk/Downloads of ga naar het Informatie Centrum.

GPSwalking.nlDuiken N55 54.818 W2 07.989
De St Abb’s & Eyemouth Voluntary Reserve VMR is geen deel van de NNR, maar vult dat prima aan. De VMR toont de lange geschiedenis van de duikers en maritieme biologen die houden van het marine leven, het schitterende landschap onder water en wateren die tot de helderste van de oostkust van Schotland behoren, omdat er geen grote riviermondingen of industriesteden in de omgeving zijn.

De koude arctische stromingen en de warmere stromen uit het zuiden zorgen voor een grote verscheidenheid in het onderwaterleven. Dat is ook te zien in het water beneden bij de rotsen.

GPSwalking.nlKirkhill Aebbe, N55 54.734 W2 08.121
Dochter van Aethelfrith, de eerste Koning van Nothhumbria – in die tijd tussende Humber en de Forth – was abdis van het klooster op Kirk Hill van 643 tot haar dood in 680. Cythbert, de patroonheilige, was op bezoek geweest in de abdij en heeft er verscheidenen nachten doorgebracht.

Na Aebbe’s dood werd de abdij met opzet in brand gestoken en is nooit meer opgebouwd. Er zijn weinig sporen meer van te zien. Aebbe werd heilig verklaard vanwege haar hulp bij het verspreiden van het katholicisme. Haar naam is verbonden met dit deel van het land en de vlakbij gelegen plaats.

GPSwalking.nlVlinders N55 54.553 W2 07.963
Het rijke grasland ondersteunt de verscheidenheid aan ongewervelden, waarvan de Vlinders het eenvoudigst zijn waar te nemen op een rustige zonnige dag. Het weidebruintje en de gewone blauwtjes fladderen rond de bloemen, waarbij de vlinder graag de kale hellingen opzoeken, waar rupsen zich voeden met het fijne gras. De meest

belangrijke vlinder hier is de bruine argus vlinder, die zeldzaam is in Schotland en noord-Engeland en die afhankelijk is van de gewone bergroos om de larven te voeden. Ook zien we dagmotten vliegen. Sprinkhanen sturen hun scherpe kreten vanaf het lange gras.

GPSwalking.nlSt Abbs N55 53.913 W2 07.879
Vroeger heette dat Coldingham Shore. Een klein vissersplaatsje, dat in 1890 van naam veranderde De nieuwe naam werd gerelateerd aan St Abb’s Head, de rotskust ten noorden van het dorp. Deze is vernoemd naar St. Aebbe. Het dorp heeft een eigen interessante Visitor’s Center.

En zo sluiten we deze wandeling af in St Abbs. Op zich een mooi klein plaatsje. Idyllisch, zoals het ligt in deze fraaie omgeving.

Startpunt

 • START/FINISH/PARKEREN N55 53.978 W2 08.441
  B6365/B6355 ( N55 51.571 W2 30.073 ) naar Whiteadder Reservoir.
  Voorbij het stuwmeertje rechts ( N55 52.274 W2 34.428 ) een
  smal weggetje naar Garvald. (N55 55.751 W2 39.475
  Gifford. (N55 53.772 W2 41.272).

  Daarna van Garvald naar Dunbar en over de A1 naar St Abbs.
 • Parkeren bij het Informatie Centrum (kost een pond). N55 53.978 W2 08.441
Geraadpleegde websites, naar:

POI’s

 • Ontstaan N55 54.637 W2 08.627
 • Groen gras N55 54.530 W2 08.706
 • Pettico Wick N55 54.890 W2 08.933
 • Plantengroei N55 54.891 W2 08.725
 • Loch Mire N55 54.758 W2 08.587
 • Zeevogels N55 55.021 W2 08.608
 • Vuurtoren N55 55.017 W2 08.384
 • Rotsen N55 54.963 W2 08.151
 • Vogels N55 55.072 W2 08.269
 • Duiken N55 54.818 W2 07.989
 • Kirkhill Aebbe, N55 54.734 W2 08.121
 • Vlinders N55 54.553 W2 07.963
 • St Abbs N55 53.913 W2 07.879
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.