Lohme-strand-Krijtmuseum

Korte beschrijving

Het Nationaal Park Jasmund is een nationaal park op het schiereiland Jasmund, deel van het eiland Rügen in deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren in het noordoosten van Duitsland. Het nationaal park is met 3003 ha het kleinste van Duitsland. Het is bekend van de hoge krijtrotsen aan de Oostzee. Het grote beukenwoud dat middels het nationaal park beschermd wordt, is in juni 2011 opgenomen in de lijst van werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van het grotere geheel van oude beukenbossen van Duitsland.

We verbleven op deze vakantie op Natuurcamping Krüger aan de rand van het Jasmund Nationaal Park. Een ideale uitgangspositie van vele mooie wandelingen door het Nationaal park. Het voordeel is dat je zo van de camping de natuur in kunt lopen. De omgeving rond de camping is schitterend, met prachtige krijtrotsen langs de kust. Wie van vergezichten, een hele fraaie natuur, rustige wandelen, cultuur en natuur wilt combineren komt hier helemaal aan zijn of haar trekken.

Op de website van de Camping staat te lezen: De natuurcamping, die vrijwel helemaal door bos, met beuken, die veelal zo’n honderd jaar oud zijn, omgeven is, ligt 156 meter boven NN ( Normal Null ) hetgeen overigens een afleiding van het Nederlandse N.A.P. is. Het Nationaal Park Jasmund vormt het “hoog”land van het eiland Rügen. Op slechts 3 kilometer afstand van de camping ligt een van de vele, in dit geval ook letterlijke, hoogtepunten: de Königsstuhl, een krijtrots, die zo`n 117 meter steil uit de Oostzee op rijst. Vanaf de camping heeft u overigens een prachtig uitzicht over een van de grote bochten, waaraan Rügen rijk is, namelijk het Tromper Wiek. Aan de andere kant kunt u Kap Arkona meestal goed zien liggen.


Kenmerken
Startpunt: Nipmerow Natuurcamping Kruger
Startlocatie: mecklenburg-vorpommern , Duitsland
Coördinaten N54.568596 E13.615032
Afstanden: 19, 14, 12 km
Type: Bos, Dorp, Heuvel, Vergezicht, Zee
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 28-07-2013

Route informatie

Een serie van 2 GPS wandelingen aan de rand van het Nationaalpark Jasmund in Rügen.
We zijn 2 dagen op pad geweest de kust rond Lohme te ontdekken, waarbij we een bezoek hebben gebracht aan het plaatselijke krijtmusuem en waarbij we direct van de camping vertrokken zijn.
U kunt uw auto net buiten de camping parkeren, maar ook Lohme en in de buurt van het Krijtmuseum zijn er goede vertrekpunten.
We hebben naast de tracks ook de routes voor u beschikbaar.
Goede wandelschoenen zijn noodzakelijk. De paden zijn doorgaans goed begaanbaar, maar kunnen ook modderig zijn.
De wandeling langs de kust bij Lohme kunt u het beste niet omgekeerd lopen. U loopt dan de kans om het punt waarbij u van het strand naar een hoger gelegen pad moet gaan mist. Over het strand is Lohme dan moeilijk te bereiken.
Onderweg komt u enkele horecagelegenheden tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn de zomervakantie 2013 zijn we naar Natuurcamping Krüger aan de rand van het Nationaalpark Jasmund geweest. Deze eenvoudige en rustige camping (In het Nationaal Park Jasmund. Helemaal boven op Rügen, letterlijk en figuurlijk!) is een prima vertrekpunt voor een aantal schitterende wandelingen. Een prima en rustige camping voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers.

Op de website van de camping is veel informatie over het gebied te vinden in verschillende talen waaronder het Nederlands. Een goede wandelkaart kunt u in de campingwinkel kopen. Bekijk ook ons sfeerverslag.

GPSwalking.nlEerder hadden we al 4 wandelingen in het gebied van het Nationaal park gelopen. Deze keer combineren we 2 wandelingen tegen de rand van het Nationaal park. Er liggen veel paden in dit gebied en de natuur is schitterend. Er gewoon op uit trekken met een kaart is ook een goede optie.

Tijdens de eerste wandeling gaan we richting het Krijtmuseum/Kreidemuseum. Deze wandeling is ongeveer 12 km en daarom goed op een ochtend of middag te doen. Onderweg ziet u een fraai uitzicht op Kaap Arkona. Zeker op heldere dagen.

GPSwalking.nlKrijtmuseum/Kreidemuseum
Het museum is gevestigd op een authentieke plaats waar vroeger de mijnbouw bedreven werd. De tentoonstelling is ondergebracht in het gerestaureerde fabrieksgebouw van de oude krijtfabriek Gummanz.

Het bakstenen gebouw was tot 1962 in gebruik. De Krijtfabriek is gestart in 1854. De fabriek was oorspronkelijk veel groter, vandaag de dag bestaat nog  ongeveer 1/3 van het gebouw.

Het museum heeft ook een krijt-en natuurpad en een klein openluchtmuseum.

GPSwalking.nlIn het eerste deel van het museum wordt informatie gegeven over het "Rügens krijt" vanuit verschillende perspectieven.

In de tentoonstellingszalen, wordt het "Rügens krijt" gepresenteerd als geologische formatie, als een natuurlijke hulpbron, en een bron van interessante fossielen en ook als remedie tegen huidziekten. Er is een historische film over de winnen en verwerken van het krijt.

In het tweede deel kunt u een aantal fraaie fossielen bekijken. Deze tentoonstelling toont een belangrijk deel van de biodiversiteit van de voormalige wereld van de Krijtzee.

GPSwalking.nlBuiten staan een aantal werktuigen opgesteld. Ook kun je goed zien hoe het krijtwinnings proces vroeger plaatvond. Hiervoor moet dan we eerst de film binnen gezien hebben.

Verder heb je een mooi uitzicht op de plaats waar vroeger het krijt gewonnen werd. Het uitzicht wordt nog fraaier bij de kleine Köningsstuhl waar een uitzichtplatform is waarvan je over een deel van Rügen kunt kijken.

Het museum is een bezoek meer dan waard. Wat ons wel verbaasde is dat er helemaal geen horeca is. Wel een klein winkeltje waar u fossielen kunt kopen.

GPSwalking.nlDe terugweg richting de camping gaat door een mooi bos. Slingerende paden, hier een daar een paar leuke uitzichtspunten zoals de Kikberg op 132 meter. Ook hier heb je een paar diepe afgronden met krijtrotsen. Een afwisselend landschap komt langs.

En met een beetje geluk spot je dan ook nog een ree wat we regelmatig deden tijdens onze vakantie.

Vlak voordat we Nipmerow binnenlopen komen we langs een Mammutbaum, of tewel een mammoetboom. Een informatiebordje geeft ons uitleg.

GPSwalking.nlMammutbaum
Het behoud van opmerkelijke en eeuwenoude bomen markeert het begin van de klassieke milieubescherming.

Tijdens de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw zijn een aantal bomen gemarkeerd als natuurlijke historische monumenten. Deze bijzondere bomen in een landelijke of stedelijke omgeving, verdienen onze zorg en aandacht. Vaak zijn ze een symbool van zeldzaamheid en schoonheid en zijn ze van natuurlijke en lokale historische waarde.

Rond 183 individuele bomen op Rügen en Hiddensee zijn opgenomen in een register. Het natuurlijke historisch monument dat voor u staat is een: Sierra redwood (sequoidendron giganteum).

Deze boom is een groenblijvende boom uit de Sierra Nevada, een vertegenwoordiger van de Californische boomflora en een zeldzaam gezicht in dit klimaat.

Door zijn imposante gestalte is deze boom populair als een sierboom. In zijn oorspronkelijke omgeving wordt een hoogte bereikt van 65 m en een leeftijd van wel 4000 jaar.

GPSwalking.nlDe Sierra redwood van Jagerhof werd geplant als een 3 meter hoge zaailing door de beroemde beeldhouwer Begas, is ca. 18 meter hoog en heeft een stamomtrek van 3,8 meter.

In de tweede wandeling verkennen we de kust rondom Lohme waarbij we ook een stukje van het Nationaal park Jasmund meenemen. Het idee is om eerst richting het Krijtmuseum/Kreidemuseum te lopen, daarna langs de kust richting Lohme te lopen waarbij we dan konden genieten van het terras aan de kust. Dat bleek geen goed idee te zijn.

GPSwalking.nlTijdens de wandeling langs de kust kom je op een gegeven moment op het strand uit. Een stukje voor Lohme moet je dan weer van de kust een pad naar boven kiezen. Die opstap hadden we gemist waardoor we over het strand naar Lohme moesten lopen. Vlak voor Lohme is een grote hoeveelheid bassalt blokken op het strand gestort. Het is een heel karwei om daar over heen te klimmen. We hebben later de track omgekeerd zodat u dit probleem niet heeft. Onze buren hadden dezelfde route ook omgekeerd gelopen en geen enkel probleem onderweg gehad.

De track bij deze wandeling is tegen de klok in waardoor u niet vastloopt bij Lohme. Loop deze track daarom niet met de klok mee.

We beginnen daarom door vanuit de camping door het bos naar de kust boven Lohme te lopen. Onderweg komen we de plaats tegen waar vroeger een vuurtoren heeft gestaan.

GPSwalking.nlVuurtoren Ranzow (Leuchtfeur)
De vuurtoren van Ranzow werd gebouwd in 1904 door het bedrijf Pintsch en is identiek aan de vuurtoren op Kollicker plaats, die ook werd gebouwd in hetzelfde jaar.

De 6,5 meter hoge stalen toren van de "Tübingbaureihe" is ondanks zijn kleine formaat van ver te zien (14 nautische mijlen), Hij stond 55 meter boven de gemiddelde waterstand. De ronde toren schacht werd wit geschilderd, had een rode galerie en een groene dak.

Dit baken werd op 1 oktober 1999 verwijderd. Voorheen werd het vooral gebruikt voor de veerboten van  Sassnitz (Rügen) naar het Zweedse Trelleborg. Daartoe werd oorspronkelijk een gaslamp gebruikt, maar deze werd vervangen door elektrische verlichting in 1936.

GPSwalking.nl

Sinds 1978 werd de toren op afstand bewaakt en had het een elektrische roterende lens en een halogeenlamp 12 V / 55 W.

In de zomer van 2002 werd de vuurtoren ontmanteld omdat men vreesde voor vandalisme. De afzonderlijke delen van de vuurtoren werden aanvankelijk opgeslagen op het eiland Dänholm bij Stralsund.

In 2003 werd de vuurtoren weer opgebouwd als een monument voor het beschermde natuurgebied Kaap Arkona. De inspanningen van de het locale bureau voor Tourisme en de bewoners van Lohme om de vuurtoren in het dorp te houden waren helaas tevergeefs.

GPSwalking.nlHet bos van het Jasmund Nationaal Park is indrukwekkend. Je voelt je soms nietig tussen de hoge bomen.

In Lohme nemen we natuurlijk een kijkje in de haven waar een gezellig terrasje ligt. Wel moet je een lange steile trap naar beneden en even later een stijl pad weer naar boven. Het mooie uitzicht, de lekkere koffie en het ijsje maken veel goed

Lohme
De gemeente Lohme ligt op het schiereiland Jasmund, dat op zich weer deel uitmaakt van het grootste Duitse eiland Rügen en wel aan de rand van het Nationaal Park Jasmund.

GPSwalking.nlTot de gemeente Lohme behoren diverse plaatsen. In totaal telt de gemeente ongeveer 800 inwoners. De grootste plaats is Lohme zelf. Het is van oudsher een vissersdorp, direct aan de kust gelegen.

In de dertiger jaren van de vorige eeuw ontwikkelde zich dit havendorp tot een badplaats voor beter gesitueerde individualisten. Die status werd met veel inzet van krachten overeind gehouden. De nabijheid van de prachtige krijtrotsen met de toen der tijd tot de gemeente behorende Königsstuhl, waren een garantie voor die strategie.

GPSwalking.nlLohme had tot de “Wende” van 1989 de titel luchtkurort. De camping ontstond in de vijftiger jaren direct aan de kust in het dorp. In de jaren `56/57 moest de camping verhuizen naar het plaatsje Nipmerow, waar hij nu nog steeds ligt. Dit gebeurde vanwege verregaande grensbeveiligingsmaatregelen, die toen in de DDR getroffen werden om het vluchten moeilijker te maken.

Onderweg is het soms klauteren over het strand. Grote keien en omgevallen bomen maken het extra spannend. Wel heb je de kans om een fossiel te vinden. Daarmee moet je wel uitkijken. Het afzoeken van de grond en het lopen over een weinig egaal stenenstrand maakt dat je eenvoudig stuikelt. Goede wandelschoenen zijn hier zeker aan te bevelen. 

OGPSwalking.nlok de vergezichten vragen erom om op de foto te worden gezet. Tot ver in de middag kun je op het strand uit de zon lopen. Dat is bij warm weer heerlijk.

Na het strand gaan we via het kleine dorpje Nardevitz terug naar de camping.

Het dorp kent een fraaie klinkerweg waar je stevig snelheid moet minderen vanwege de vele kuilen. Dat was vooral met de caravan achter de auto een goede leerschool. Je rijdt voor je het weet van een strakke asfaltweg de keienweg op. De klinkerwegen laten wel zien hoe de wegen op Rügen vroeger waren. Je vraagt je daarbij wel af of ze niet spekglad zijn in de winter.

GPSwalking.nlNardevitz
Rügen heeft zeer weinig grotere nederzettingen en is veel meer gekenmerkt door kleine dorpjes. Gehuchten uit de Slavische tijd, Duitse dorpen uit de 13e eeuw, de talloze landgoeddorpen, opgericht na de afschaffing van de lijfeigenschap zijn slechts enkele voorbeelden van de landelijke regeling.

Sommige van die dorpen zijn trouw gebleven aan de oorsprong en hebben nog authentieke gebouwen en wegen.

Nardevitz werd voor het eerst vermeld in 1813 onder de naam 'Neradevitze'. Sinds de 16e/ 17e eeuw de plaats behoort tot het grondgebied van Spycker.

GPSwalking.nlVandaag is Nardevitz is een typische één-straat dorp met de meeste van de rieten bakstenen huizen die dateren uit de tijd van ontstaan​​.

Zo hebben we 2 fraaie wandelingen gelopen. Onderweg prachtige uitzichten, glooiende paden, hier en daar een klein dorpje, een leuk krijtmuseum, krijtrotsen, en zelfs een paar fossielen.

We kunnen u deze wandelingen daarom van harte aanbevelen. Om het u gemakkelijk te maken hebben we beide wandeling gecombineerd in een lange versie die u tegen de klok mee moet lopen.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats 1 N54.5517 E13.5687
 • Kikberg 132 m N54.5594 E13.5787
 • Kleine Koningsstuhl N54.5559 E13.5783
 • Krijtmuseum N54.5544 E13.5767
 • Leuchtfeur N54.5844 E13.6344
 • Lohme N54.5846 E13.6141
 • Mammutbaum N54.5624 E13.6025
 • Nardevitz N54.5747 E13.5678
 • Start/finish/camping N54.5685 E13.6150
 • Terras 1 N54.5840 E13.6090
 • Terras 2 N54.5692 E13.6083
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.