Prora

Korte beschrijving

We verbleven op deze vakantie op Natuurcamping Krüger aan de rand van het Jasmund Nationaal Park. Een ideale uitgangspositie van vele mooie wandelingen door het Nationaal park. Het voordeel is dat je zo van de camping de natuur in kunt lopen. De omgeving rond de camping is schitterend, met prachtige krijtrotsen langs de kust. Wie van vergezichten, een hele fraaie natuur, rustige wandelen, cultuur en natuur wilt combineren komt hier helemaal aan zijn of haar trekken.

Tijdens deze wandeling zijn we naar Prora gegaan. Een bijzondere stad met een bijzonder badhotel. In Prora werd vanaf 1936, in de nazi-tijd, een gigantisch badhotel gebouwd voor het Kraft durch Freude-project. Dit gebouwencomplex, dat grotendeels leegstaat en vervallen is tot ruïne, is eigendom van het Duitse ministerie van Financiën. Het complex was ooit ruim 4,5 km lang maar is intussen gedeeltelijk vervallen.

In het derde blok zijn tegenwoordig ateliers, particuliere musea, een jeugdherberg en horecagelegenheden ondergebracht. In 2004 is hiervoor een prijsvraag gewonnen door het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill.

Een wandeling langs de oude gebouwen doet bijna onwerkelijk aan. Je kunt van de ene kant van het complex het andere niet zien liggen, zover reikt deze bijzondere bebouwing.


Kenmerken
Startpunt: Prora, Parkeerplaats Poststrasse
Startlocatie: mecklenburg-vorpommern , Duitsland
Coördinaten N54.442276 E13.566605
Afstanden: 12 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp, Strand, Vergezicht, Zee
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 29-07-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km bij door Prora (D). 
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
Wel zijn er een track en een route beschikbaar.
De route is goed te lopen.
Onderweg komt u een tweetal musea en een kleine horecagelegenheid tegen.
Een klein stukje gaat langs een drukke weg. Ga daarbij rechts lopen in de berm, daar is een klein pad.Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn de zomervakantie 2013 zijn we naar Natuurcamping Krüger aan de rand van het Nationaalpark Jasmund geweest. Deze eenvoudige en rustige camping (In het Nationaal Park Jasmund. Helemaal boven op Rügen, letterlijk en figuurlijk!) is een prima vertrekpunt voor een aantal schitterende wandelingen.

Een prima en rustige camping voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Op de website van de camping is veel informatie over het gebied te vinden in verschillende talen waaronder het Nederlands. Een goede wandelkaart kunt u in de campingwinkel kopen. Bekijk ook ons sfeerverslag.

GPSwalking.nlVoor deze wandeling zijn we naar het nabijgelegen dorpje Prora gereden. Niet voor een hele mooie wandeling, maar wel voor een hele bijzondere. Alleen al voor de sfeer moet u deze wandeling eens lopen.

Nadat we de wagen geparkeerd hadden liepen we al snel tegen het Eisenbahn & Technikmuseum (Trein & Techniek Museum) aan. Een leuk museum dat een bezoekje waard is.

Het Trein & Techniek Museum Rügen
Ten noorden van Rügen's grootest badplaats Binz, in de onmiddellijke nabijheid van de voormalige KdF bad, heeft ons museum in 1994 haar plaats gevonden. De overdekte tentoonstelling strekt zich uit over een ruimte van 10.000 m2.

GPSwalking.nlOnze collectie van oude locomotieven, personenauto's, oldtimers, vrachtwagens en brandweerauto is voortdurend aangevuld met nieuwe voertuigen. Hierdoor wordt onze indrukwekkende en interessante verzameling elk jaar weer rijker en aantrekkelijker.

Een museum voor jong en oud: Voor de één een les in geschiedenis en technologie - voor de ander een zalige jeugdherinnering.

Na het museum gingen we op zoek naar het doel van deze wandeling: "het gigantische badhotel gebouwd voor het Kraft durch Freude-project". Een wandeling langs de oude gebouwen doet bijna onwerkelijk aan. Je kunt van de ene kant van het complex het andere niet zien liggen, zover reikt deze bijzondere bebouwing.

GPSwalking.nlKraft durch Freude-project
In Prora werd vanaf 1936, in de nazi-tijd, een gigantisch badhotel gebouwd voor het Kraft durch Freude-project. Dit gebouwencomplex, dat grotendeels leegstaat en vervallen is tot ruïne, is eigendom van het Duitse ministerie van Financiën. Het complex was ooit bijna 4 km lang maar is intussen gedeeltelijk vervallen.

In het derde blok zijn tegenwoordig ateliers, particuliere musea, een jeugdherberg en horecagelegenheden ondergebracht. In 2004 is hiervoor een prijsvraag gewonnen door het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill.

GPSwalking.nlGeschiedenis
Op 30 juli 1935 droeg Max von Veltheim, hertog van Putbus, een zeven kilometer lange kuststrook van zijn gebied over aan het Deutsche Arbeitsfront (DAF), dat hier een badhotel wilde laten bouwen, KdF-Seebad Rügen.

De opdracht voor de bouw werd in 1935 gegeven door Adolf Hitler. In het badhotel van Kraft durch Freude moesten twintigduizend vakantiegangers uit de arbeidersklasse zich kunnen ontspannen, en het complex moest tijdens een eventuele oorlog ook als hospitaal kunnen worden gebruikt. In totaal zouden vijf van dergelijke reusachtige badhotels worden gebouwd. De eerste steenlegging voor Prora vond plaats op 2 mei 1936. Er werd nog wel een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, maar eigenlijk stond al vast dat het complex zou worden ontworpen door Clemens Klotz, de favoriete architect van DAF-leider Robert Ley.

GPSwalking.nlKlotz ontwierp het hele complex, op de feestzaal na. Hij tekende twee vleugels met ieder vier grote bouwblokken van elk 550 meter lang. In totaal telde het complex tienduizend tweepersoonskamers, alle gelegen aan de zeezijde.

Verder zouden er twee golfslagbaden komen, een theater, een bioscoop en een door Erich zu Putlitz ontworpen feestzaal met 25.000 zitplaatsen. Aan een kade zouden cruiseschepen kunnen afmeren. Het gehele complex strekte zich 4,5 kilometer langs de kust uit.

DGPSwalking.nle kamers waren overigens vrij bescheiden. Ze maten 5 bij 2,5 meter, en hadden alleen een bed, een zithoek, en een wastafel. De toiletten en de badkamers waren gemeenschappelijk en bevonden zich in zijvleugels, waarin ook de trappenhuizen, de liften en de personeelsruimten waren gesitueerd.

Klotz' ontwerp werd tijdens de Wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs bekroond met de Grand Prix voor architectuur.

Bij de bouw waren vrijwel alle grote Duitse bouwbedrijven betrokken. Het complex zou in de zomer van 1940 in gebruik worden genomen, maar toen in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd de bouw stilgelegd.

GPSwalking.nlDe acht hotelblokken, het theater en de kade waren op dat moment in ruwbouw klaar. De feestzaal en de golfslagbaden zijn nooit gebouwd. Prora is ook nimmer gebruikt voor het doel, waarvoor het werd ontworpen; het behoort daarom tot de Grote nutteloze werken.

Tijdens de oorlog werd een deel van het complex provisorisch bewoonbaar gemaakt voor de tijdelijke huisvesting van burgers, die de bombardementen op Hamburg waren ontvlucht. Aan het eind van de oorlog was er een opleidingsinstituut voor Flak-helpsters gevestigd. 

GPSwalking.nlNa de Tweede Wereldoorlog
In mei 1945 werd het complex overgenomen door het Rode Leger, dat er grondbezitters interneerde. Ook werden er verdrevenen uit de Duitse Oostgebieden ondergebracht. Men heeft getracht het geheel af te breken maar het was zo degelijk gebouwd dat men ervan afzag.

Tot in 1947 werden delen van het complex ontmanteld om naar de Sovjet-Unie te worden overgebracht. In 1948 werden er Russische soldaten gehuisvest, en daarna de Nationale Volksarmee (NVA), die er een sanatorium en een opleidingsinstituut voor onderofficeren vestigde. Ook werden er soldaten van bevrijdingslegers uit de Derde Wereld opgeleid. Na afloop van de Koude Oorlog werd Prora overgedragen aan de Bundeswehr. Eind 1992 verliet het leger het complex.

GPSwalking.nlIn 2006 verwierf de Berlijnse vastgoedmakelaar Ulrich Busch twee van de vijf woonblokken maar verkocht nadien een deel van de panden op zijn beurt weer.

Begin mei 2012 kwam er weer beweging in het project doordat het Berlijnse vastgoedbedrijf Irisgerd blok I voor 2,75 miljoen euro aankocht met de bedoeling er een hotel in onder te brengen met vakantieverblijven.

Al lopend langs de oude en vervallen gebouwen komen we opeens bij een gerenoveerd gedeelte. Hier is een jeugdherberg, is het een stuk drukker en ziet er weer nieuw uit. In één van de gebouwen is een klein museum gehuisvest. We nemen er een kijkje.

GPSwalking.nlWelkom bij het PRORAZENTRUM
De non-profit organisatie PRORA CENTER geeft door middel van projecten en rondleidingen de bezoeker een historische overzicht van Prora.

Het PRORA CENTER is een landelijk erkende instelling van voortgezet onderwijs. De vereniging doet onderzoek naar historische onderwerpen en deze resultaten worden gepubliceerd.

Prora, op het eiland Rügen, is een van de grootste architectonische erfenissen van het nazi-regime. De geplande vandaag 4.5km-lange "KdF kust van Rügen" was bestemd voor 20.000 vakantiegangers, maar nooit in gebruik genomen. Na 1945 is het hotel uitgegroeid tot de militaire basis.

GPSwalking.nlHet PRORA CENTER, rechts in de buurt van de jeugdherberg en camping laat een expositie zien over het educatieve- en tentoonstellingswerk is gericht op zowel volwassenen en adolescenten.

Volgens de informatie is er telkens een andere tentoonstelling te zien. In 2013 ging het over de het aandeel van de Oostzee in bereiken van de vrijheid.

Verschillende voorbeelden laten zien hoe vernuftig de inwoners van de DDR waren in het ontsnappen van hun land via de Oostzee. Er werd gebruik gemaakt van boten, onderzeeërs, duikpakken en alles wat helpen kon bij het ontsnappen.

De voorbereidingen moesten in het geheim gebeuren en regelmatig viel de politie al binnen voordat de ontsnapping kon plaatsvinden. Gevangenisstraffen van jaren waren geen uitzondering.

Een aantal pogingen worden uitgebreid beschreven. De zelfgemaakte hulpmiddelen staan ook in het museum.

GPSwalking.nlAan het strand van de Oostzee nuttigen we onze lunch.

De Oostzee
De gemiddelde diepte van de Oostzee ligt tussen de 70 en 100 meter[3], en het diepste punt op 459 meter onder de zeespiegel. De waterinhoud is zo’n 22.000 km3.

De Oostzee is brakker dan de Noordzee ten gevolge van de grote aanvoer van rivierwater en de geringe verdamping. Ongeveer 250 rivieren monden uit in de Oostzee[3] en deze brengen zo’n 470 km3 zoet water in.

GPSwalking.nlPer jaar stroomt zo’n 1.600 km3 water uit de Oostzee via de de straten tussen Denemarken en Zweden naar de Atlantische Oceaan. Een tegenstroom van zouter en zwaarder water brengt ongeveer driekwart hiervan terug anders had de Oostzee allang zoet water gehad.

's Winters daalt de oppervlaktetemperatuur op vele plaatsen tot beneden het vriespunt en treedt vooral langs de kusten en in het noorden en oosten veel ijsvorming op.

De Oostzee heeft een gering getijverschil: tot enkele decimeters hoogteverschil bij de Sont tot ongeveer 10 centimeter verder naar het oosten. In de zomer kan het waterpeil hoger staan als het smeltwater de zee bereikt.

GPSwalking.nlNadat we een stukje kust hebben genomen gaan we weer terug naar het binnenland. We moeten (helaas) een klein stukje langs een drukke weg lopen. Maar dat is goed te ondervangen door aan de rechterkant door de berm te lopen. Pas op bij het oversteken!

Dan komen we via de bossen bij een groot vuurstenenveld. Vele mensen komen hier een kijkje nemen. Het gebied waar de vuurstenen liggen is vrij uitgebreid. Dit veld moet er al sinds de laatste ijstijd liggen.

GPSwalking.nlDaarna gaan we door de bossen weer terug richting de parkeerplaats.

De wandeling is met 12 km niet zo heel erg lang. Maar het bezoek aan de 2 musea en een lunch aan het strand hebben er voor gezorgd dat we toch de nodige uren onderweg waren.

Indrukwekkend, maar wel met een enigzins lugubere sfeer. Een wandeling die je zeker een keer gedaan moet hebben.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Aan rechterkant van de weg lopen N54.4763 E13.5704
 • Alternatieve parkeerplaats2 N54.4657 E13.5662
 • Eisenbahnmuseum N54.4446 E13.5660
 • Naturschutzgebiet (Schmale Heide Mit Steinfeldern N54.4634 E13.5696
 • Start/finish/parkeerplaats2 N54.4422 E13.5666
 • Uitzichtpunt N54.4522 E13.5711
 • Uitzichttoren N54.4546 E13.5600
 • Vrijheidsmuseum N54.4497 E13.5700
 • Vuurstenenbos/Steinfeldern N54.4668 E13.5573
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.