Tetzitzersee

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 20-11-2019

We verbleven op deze vakantie op Natuurcamping Krüger aan de rand van het Jasmund Nationaal Park. Een ideale uitgangspositie van vele mooie wandelingen door het Nationaal park. Het voordeel is dat je zo van de camping de natuur in kunt lopen of een stukje met de bus om vanuit Sassnitz de kust te verkennen. De omgeving rond de camping is schitterend, met prachtige krijtrotsen langs de kust. Wie van vergezichten, een hele fraaie natuur, rustige wandelen in donkere beukenbossen, cultuur en natuur wilt combineren komt hier helemaal aan zijn of haar trekken.

Het natuurgebied Tetzitzersee op het schiereiland Liddow en Banzelvitz is een ruim 1088 hectare groot natuurgebied op het eiland Rügen in Mecklenburg-Vorpommern. Het natuurgebied werd op 5 November 1990 opgericht en uitgebreid in 1994. De Omliggende dorpen zijn Neuenkirchen en Rappin. Het beschermde gedeelte heeft een grote verscheidenheid aan leefgebieden en is een belangrijk rust-en broedgebied voor vogels. Het meer is verbonden met de Großen Jasmunder Bodden (Oostzee) door de Tetzitzer-stroom.

Het natuurgebied is ingebed in een grondmorene, die sterk werd beïnvloed door de laatste ijstijd. De Tetzitzersee is net zoals de Jasmunder Bodden ontstaan uit door dood ijs. Dood ijs heet gletsjerijs dat niet langer verbonden is met de actieve gletsjer, dus ook niet meer beweegt en is grotendeels bedekt is met sediment. De Banzelvitze bergen is het gedeelte tussen de 2 gebieden met dood ijs. Dit gebied ligt daarom ook hoger.

Dit gebied wordt als sinds eeuwen bewoond.De Tetzitzersee is nog steeds in gebruik voor de visserij. Ook werden hier schapen gehouden tot de 19e eeuw. Daarna werden er dennen geplant.

Typisch voor het beschermde gebied is het ondiepe water, brak water met rietvelden, kwelders, semi-droge en zand kalkgraslanden. ook kom je hier verschillende landschappen met elm, eikenbomen, haagbeuk en beuken tegen. In de ondiepe wateren kan ook waterpest groeien.

Het gebied is een rustig natuurgebied die veel soorten eenden en ganzen trekken. U kunt hier de grauwe gans, kolgans en rietgans tegenkomen, en zelfs de kraanvogel.


Kenmerken
Startpunt: Neuenkirchen, rand van dorp
Startlocatie: mecklenburg-vorpommern , Duitsland
Coördinaten N54.541614 E13.333009
Afstanden: 19, 16 km
Type: Bos, Meer, Open, Water, Zee
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 03-08-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 19 km rond de Terzitzersee.
Er is een verkorting van 16 die over goed begaanbare paden gaat.
Er is een track en route beschikbaar.
Horeac komt u onderweg in de dorpen tegen.
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn de zomervakantie 2013 zijn we naar Natuurcamping Krüger aan de rand van het Nationaalpark Jasmund geweest. Deze eenvoudige en rustige camping (in het Nationaal Park Jasmund. Helemaal boven op Rügen, letterlijk en figuurlijk!) is een prima vertrekpunt voor een aantal schitterende wandelingen.

Een prima en rustige camping voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Op de website van de camping is veel informatie over het gebied te vinden in verschillende talen waaronder het Nederlands. Een goede wandelkaart kunt u in de campingwinkel kopen. Bekijk ook ons sfeerverslag.

GPSwalking.nlNadat we ongeving van de camping hadden verkend wilden we het schiereiland Liddow gaan verkennen. Een rondje Tetzitzersee leek hiervoor geschikt. Het voordeel van wandelen in dit gebied is dat je niemand tegenkomt. Het lijkt helemaal uitgestorven, zelf met de camping die op onze route lag.

We zetten de auto aan de rand van Neuenkirchen. Vanaf de parkeerplaats zie je oude DDR flats staan, ze misstaan in deze natuurlijke omgeving. Gelukkig kunnen we ze al snel achter ons laten.

GPSwalking.nlWe lopen de wandeling tegen de klok in waarbij het mooiste voor het laatste bewaren. Het eerste gedeelte gaat over betonnen platen die in 2 rijen door het landschap lopen. Het loopt prima, je moet alleen niet op de rand lopen, dan kan je enkel eenvoudig omzwikken.

In het open gebied kan de wind flink opsteken. We moesten ons goed aankleden want naast de wind was er ook dreiging van een buitje. Hierdoor was het minder zonnig dan we graag gezien hadden. 

GPSwalking.nlTetzitzersee
Het natuurgebied Tetzitzersee op het schiereiland Liddow en Banzelvitz is een ruim 1088 hectare groot natuurgebied op het eiland Rügen in Mecklenburg-Vorpommern.

Het natuurgebied werd op 5 November 1990 opgericht en uitgebreid in 1994. De Omliggende dorpen zijn Neuenkirchen en Rappin. Het beschermde gedeelte heeft een grote verscheidenheid aan leefgebieden en is een belangrijk rust-en broedgebied voor vogels. Het meer is verbonden met de Großen Jasmunder Bodden (Oostzee) door de Tetzitzer-stroom.

GPSwalking.nlHet gebied is in een goede natuurlijke staat. De begraasde kwelders zijn geclassificeerd als zeer goed. Het water van de Tetzitzersee wordt beïnvloed door nutraten die door regen in het water komen. Het reservaat wordt beschermd krachtens de EU-wetgeving als onderdeel van de "FFH Nordrügensche Boddenlandschaft" en het vogelreservaat "Binnenbodden von Rügen".

De wandelweg van Liddow naar Banzelvitz maakt het mogelijk om dit gebied te bezoeker als wandelaar.

GPSwalking.nlHet natuurgebied is ingebed in een grondmorene, die sterk werd beïnvloed door de laatste ijstijd. De Tetzitzersee is net zoals de Jasmunder Bodden ontstaan uit door dood ijs. Dood ijs heet gletsjerijs dat niet langer verbonden is met de actieve gletsjer, dus ook niet meer beweegt en is grotendeels bedekt is met sediment. De Banzelvitze bergen is het gedeelte tussen de 2 gebieden met dood ijs. Dit gebied ligt daarom ook hoger.

Dit gebied wordt als sinds eeuwen bewoond.De Tetzitzersee is nog steeds in gebruik voor de visserij. Ook werden hier schapen gehouden tot de 19e eeuw. Daarna werden er dennen geplant.


GPSwalking.nlTypisch voor het beschermde gebied is het ondiepe water, brak water met rietvelden, kwelders, semi-droge en zand kalkgraslanden. ook kom je hier verschillende landschappen met elm, eikenbomen, haagbeuk en beuken tegen. In de ondiepe wateren kan ook waterpest groeien.

Het gebied is een rustig natuurgebied die veel soorten eenden en ganzen trekken. U kunt hier de grauwe gans, kolgans en rietgans tegenkomen, en zelfs de kraanvogel.

Na een aantal vrij lange rechte wegen komen we in het leuke dorpje Rappin. De oude huizen, een restaurant en een bijzondere kerk trekken de aandacht. We maken een rondje rond de kerk, maken foto's en lezen de informatieborden.

GPSwalking.nlRappin
Rappin is een gemeente in het district Vorpommern-Rügen op het eiland Rügen in Mecklenburg-Vorpommern. De gemeenschap wordt ambtelijk beheerd vanuit Bergen auf Rügen.

Rappin ligt ongeveer 15 kilometer ten noord-westen van Bergen op Rügen. De gemeenschap is gelegen ten zuiden van de Grote Jasmund Bodden en Tetztitzer meer, een uitstulping van de Bodden.

In de gemeente liggen ook de Banzelvitzer bergen, de westelijke rand van een dwarsvlak door het middelpunt van de gletscher die vroeger over Rügen lag. De Tetztitzersee, de Banzelvitzer bergen vormen samen het natuurgebied Tetzitzersee.

GPSwalking.nlDeze plaats was onderdeel van het Vorstendom Rügen tot 1326 en daarna van het hertogdom Pommeren. Met de Vrede van Westfalen van 1648 werd Rappin deel van de Zweedse Pommeren. In 1815 werd Neuvorpommern met daarin de plaats Rappin deel van de Pruisische provincie Pommeren en kwam het zo weer in Duits.

Rappin werd voor het eerst in documenten genoemd in 1305 als "Repin". In 1319 betaalde vorst Wizlaw III zijn schuld aan Johann von Kiel met de opbrengsten van de "taberna in villa Reppyn".


GPSwalking.nlSt.-Andreas-Kirche
De St. Andreas kerk in Rappin is de Protestantse parochiekerk van het noorden van dit eiland.

De St. Andreas kerk werd voor het eerst genoemd in het jaar 1305. De bouw was waarschijnlijk in de tweede helft van de 13e Eeuw begonnen. Zo is een van de oudste kerken op het eiland Rügen. De kerk kreeg zijn huidige vorm rond 1400. De originele houten klokkentoren stortte in 1626.

Als vervanging van een houten klokkentoren werd ten zuidwesten van de kerk een nieuwe gebouwd in ca.1635. Het koor en het schip werden hersteld naar hun oorspronkelijke kleuren in de jaren 1996 tot 1999.

GPSwalking.nlDe grootste van de twee klokken werden omgesmolten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een nieuwe tweede klok werd ingehuldigd in april 2010.

Het altaarstuk dateert uit 1669, de preekstoel uit 1702 en is gemaakt van grenen hout. Het oudste stuk in de St. Andreas kerk is de middeleeuwse doopvont uit Gotland kalksteen. Het dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw.

De wanden en het plafond zijn beschilderd met middeleeuwse toewijdingkruisen en eenvoudige ranken. De schilderijen zijn gerenoveerd in de afgelopen jaren.

Het orgel werd gebouwd in 1859 door de orgelbouwer Guido Knauf. Het orgel werkt geheel mechanisch en heeft 8 registers.

GPSwalking.nlNa het dorp gaan we de natuur in. We hebben 2 opties en kiezen voor de route door de Banzelvitzer bergen. We moeten daarvoor over de camping om het pad op te pakken. In het begin is het goed begaanbaar.

Maar later moeten we de rand van velden met koolzaad lopen. Het pad is bijna niet zichtbaar en soms is het worstelen geblazen. Wel heb je hier een mooi uitzicht over de omgeving. Bij de eerste de beste mogelijkheid kiezen we voor een beter pad.

Dan komen we in de stuiken een jong van de grauwe klauwier tegen. Het beestje blijft rustig zitten hoe dichterbij we ook kopen. Beeldvullend kunnen we hem (of haar) even later op de foto zetten.

GPSwalking.nlGrauwe klauwier
De grauwe klauwier (Lanius collurio) is een zangvogel die in Nederland en België in het broedseizoen verblijft. De vogel is de kleinste van de in West-Europa voorkomende klauwieren: klapekster, kleine klapekster en roodkopklauwier.

Hij vangt vooral grote insecten en, veel minder dan de grotere klauwieren, hagedissen, veldmuizen en kleine vogels. Hij heeft ook de gewoonte gevangen prooien als voedselvoorraad op te prikken aan doornen of prikkeldraad.

Vroeger werd de grauwe klauwier of klapekster gebruikt in de valkerij bij het invangen van roofvogels, omdat deze vogel de vangers (tobbers) waarschuwde (klapte of verklapte, vandaar 'klap'ekster) welk soort roofvogel kwam overvliegen.


GPSwalking.nlDe soort staat als bedreigd op de Nederlandse rode lijst en als ernstig bedreigd op de Vlaamse rode lijst. De grauwe klauwier broedt alleen in gevarieerde landschappen, zoals hoogvenen en enkele kleinschalige, oude akker- en weidelandschappen. Dit zijn landschappen die nauwelijks meer in de Lage Landen zijn te vinden.

Op wereldschaal is de vogel geen bedreigde soort, daarom staat de grauwe klauwier op de rode lijst van de IUCN als niet bedreigd.

GPSwalking.nlWe lopen door een fraaie natuur met mooie vergezichten. Als we weer richting de parkeerplaats lopen komen we langs een reconstructie van een oude boot. Een groot metalen frame is langs de brug geplaatst waarbinnen de oude boot weer wordt opgebouwd.

Een tweetal informatiezeilen geeft informatie over dit project. Maar door het zwierige font en de kleine letters is het moeilijk te ontcijferen. Ook de website http://www.verein-alte-schiffe.de/index.html is niet erg duidelijk. We denken dat het hier gaat om de vroegere America.

De America
De America was een Amerikaanse schoener van 171 ton, ongeveer 30 meter lang. George Steers, de zoon van een Engels scheepsbouwer die geëmigreerd naar de Verenigde Staten was, ontwierp de boot tijdens de crisis van 1819.

GPSwalking.nlDe zoon werkte op dezelfde ambachtelijke manier als zijn vader, en zijn talent werd zeer gewaardeerd. Een van zijn eerste projecten was de Gimrack gebouwd voor de oprichteres van de New York Yacht Club, opgericht op 1844. Na dit project werd er gevraagd of hij geen schip kon bouwen dat een mix was Amerikaanse en Engels jachten. Vanuit dat idee werd de Amerika gebouwd op de scheepswerf van William Brown in 1851. Het wekte grote belangstelling door de fijnheid van het vooronder, en de manier waarop de masten geplaatst waren. In de hutten waren de meubels ingelegd met rozenhout en gepolijst Amerikaans noten en bekleed met groene zijde fluweel.

GPSwalking.nlDe eerste expeditie naar Engeland werd een legende. Onderweg werden alle schepen die ze tegenkwamen ingehaald. Na 26 dagen en 6 uur (gemiddelde snelheid van hele reis 7 kopen) komt de America aan in Le Havre.

Dit schip wordt nu "opnieuw" gebouwd bij de Terzitzersee.

Men is hier met een hele klus bezig. Maar boten zijn hier een normaal verschijnsel.

Dan moeten we aan de kant voor een voorbij stuivende Wartburg. Ondanks dat de Wartburg en de Trabant vroeger ongeveer samen de weg verdeelde.

GPSwalking.nlWartburg
Wartburg was een automerk uit de voormalige Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland).

De merknaam Wartburg, naar het gelijknamige kasteel bij Eisenach (Thüringen), werd in 1899 al gebruikt voor een auto gebouwd door de Eisenacher Automobilfabrik. Later gebruikte deze fabriek de naam Dixi. Dixi werd overgenomen door BMW.

De BMW-fabriek in Eisenach kwam na de Tweede Wereldoorlog terecht in de Sovjetzone. De fabriek bleef in gebruik voor de productie van auto's. Men produceerde onder de merknamen IFA en EMW.

De auto's van het merk Wartburg werden van 1956 tot 1991 gebouwd door Automobilwerken Eisenach in Eisenach. Wartburg was samen met de merken Trabant, en Barkas een onderdeel van Industrieverband Fahrzeugbau (IFA). De modellen 311, 312, 313 en 353 werden aangedreven door een driecilindertweetaktmotor.

GPSwalking.nlVanaf 1988 werd een door Volkswagen ontwikkelde viercilindermotor gebruikt in het model 1.3.

Wartburg, net als Trabant, probeerde al in een vroeg stadium af te komen van de tweetaktmotoren. Er werd onder andere geëxperimenteerd met de Comotor wankelmotor, en zelfs een V6 tweetaktmotor werden geprobeerd.

Ook motoren van andere fabrikanten als Renault werden geprobeerd, maar kosten en de staat verhinderden de inzet van een van deze varianten. Maar ook de carrosserie was punt van discussie en ook hier probeerde men vergeefs te moderniseren.

GPSwalking.nlOok samenwerking met onder andere Škoda liep uiteindelijk op niks uit. Pas in 1988 kwam een modernere variant met Volkswagen viertaktmotor, maar dit bleek te laat. In 1989 viel de muur en binnen een paar jaar zou Wartburg productie compleet stopzetten. Een deel van de fabriek werd door Opel gekocht en nog immer gebruikt.

Ook het laatste stukje gaat over betonplaten. Het loopt prima, wel uitkijken dat je niet te veel op de rand gaat lopen.

Zo hebben we er weer een leuke wandeling opzitten. Rügen is verrassend gevarieerd.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats3 N54.5179 E13.4067
 • Camping N54.5173 E13.4135
 • Moeilijk begaanbaar gedeelte N54.5232 E13.4063
 • Ostsee N54.5466 E13.3848
 • Renovatie boot Caro N54.5466 E13.3591
 • Restaurant/kerk N54.5083 E13.3841
 • Start/finish/parkeerplaats3 N54.5416 E13.3330
 • Tetzitzersee N54.5304 E13.3764
 • Uitzichtspunt N54.5200 E13.4136
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.