Kapellen Sint Mauritiuspad

Korte beschrijving

We krijgen van de VVV een uitnodiging om een rondwandeling uit te zetten in Kapellen. Start in het Centrum of vanuit het Station. Het is midzomer, goed wandelweer en er is veel schaduw. Ondanks dat we vele huizen zien en we niet echt door natuurgebieden wandelen zien we heel veel groen. Veel bomen en goed verzorgde tuinen. Een plezier om hier rond te dwalen.

We zien herinneringen aan bekende kapellenaren, de spoorlijn van Antwerpen naar Nederland, het militaire spoorlijntje langs het Fort. Voorbij het poloveld en de manege zien we de Lievenskapel en het Scoutinggebouw. Achter de begraafplaats langs gaan we langs en over het spoor terug naar de parkeerplaats.

We kregen een flyer, waarin vele gegevens over deze wandeling staan. We vullen dat aan met enkele andere items.

We wensen u veel wandelplezier.


Kenmerken
Startpunt: Kapellen, Sporthal / Chr. Pallemansstraat 84
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coƶrdinaten N51.317182 E4.433001
Afstanden: 8 km
Type: Cultuur
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 05-08-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 8 km bij Kapellen (B).
De paden zijn goed begaanbaar en veelal verhard. Er is veel verkeer.
Deze route is geschikt voor scootmobiel
Er zijn onderweg enkele horecagelegenhden.
Van de wandeling is een GPS Track en een GPS Route aangemaakt.Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART/PARKEREN/FINISH N51 19.031 E4 25.980
We parkeren bij de Sporthal in de Chr. Pallemansstraat 84.

De route is ook te volgen via de groene pijlen. Het Sint Mauritiuspad.

We lopen een deel van dit pad in omgekeerde richting. (GPS moet ook wat doen.)

Sint Mauritius N51 19.061 E4 25.998
Sint Mauritius (St. Maurice) leefde in de derde eeuw van onze tijdrekening. Hij was een romeinse bevelhebber van het Thebaanse legioen. Na de overwinning in het Byzantijnse Argaunum wilde keizer Maximianus Herculius de goden danken, maar Mauritius, die zich tot het christendom had bekeerd, weigerde dit, omdat hij alleen de Ware God wilde aanbidden.

GPSwalking.nlHij stierf de marteldood, samen met zijn 10 000 manschappen. Later werd hij heilig verklaard. Zijn naamfeest valt op 22 september. In oude weerspreuken wordt hij in verband gebracht met het begin van de herfststormen ‘vertoont Mauritius zich klaar, aan veel stormen verwacht u maar’.

We kennen ook het eiland Mauritius. Het ligt op 850 km ten oosten van Madagaskar en behoort tot Afrika. Het wordt ‘de parel van de Indische Oceaan’ genoemd.

GPSwalking.nlDat de 51ste scoutsgroep van Kapellen destijds Sint-Mauritius als patroonheilige heeft gekozen, is te verklaren door het feit dat Maurice Lambrechts als eerste groepsleider de naam zijn patroonheilige aan de groep heeft verbonden.

Kapellen N51 19.158 E4 25.993
Kapellen is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. De gemeente ligt in de Kempen, in het noorden van de provincie.

Kapellen telt ruim 26.400 inwoners en bestaat uit verschillende wijken, onder andere Kapellen centrum, het oostelijk deel van Putte, Kapellenbos, Hoogboom en Zilverenhoek.

GPSwalking.nlDe gemeente heeft een groen en residentieel karakter en wordt onder meer gekenmerkt door villaparken, exclusieve landhuizen en verschillende kastelen. Het is één van de rijkste gemeenten in Vlaanderen.

Christiaan Pallemans N51 19.136 E4 26.088
Christiaan Pallemans , waarnaar de straat genoemd is, was een politiek gevangene die stierf in het concentratiekamp van Ellrich in 1945. Zijn naam is ook terug te vinden op het oorlogsmonument.

Het gemeentewapen, dat we zien op de straatnaambordjes toont niet Sint Mauritius, maar Sint Jacob de Meerdere als pelgrim, houdend een kapel - parochiekerk van Hoogeschoot - in de linkerhand.

GPSwalking.nlWe wandelen tot aan de spoorwegovergang. Ook is het mogelijk om deze wandeling te starten rechtstreeks vanaf het perron van het Station Kapellen N51 18.897 E4 26.005.

Spoorlijn Antwerpen-Roosendaal N51 19.152 E4 26.151
De gehele wandeling door zullen we geregeld enkele treinen horen. De bordeauxrode treinstellen zijn de MS75, vierdelige elektrische treinstellen van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, gebouwd in 1975-77. Door de opvallende vorm van de cabine worden ze ook wel Varkensneus genoemd.

GPSwalking.nlNormaal draait de trein in België op 3 kV. Ze kunnen ook onder 1,5 kV in Nederland rijden, zij het op halve kracht, en zijn daarom toegelaten voor grensoverschrijdend verkeer op het baanvak Antwerpen – Essen-Grens – Roosendaal, waar ze in de stoptreindienst rijden. Ze worden op dit traject langzaam maar zeker uit dienst genomen en vervangen door de hoofdzakelijk witte MS66.

In 1853 werd de spoorlijn Antwerpen-Rotterdam aangelegd. Daarmee kon de eerste stoomtrein in 1854 door Kapellen rijden. Door de goede spoorverbinding gingen veel rijke Antwerpenaren villa's in de gemeente bouwen.

GPSwalking.nlKandinsky N51 19.195 E4 26.219
Het hoekhuis is altijd al een rustplaats voor wandelaars geweest. Tot ver in de vorige eeuw begon hier de Kapelse Heide: alle gronden aan deze kant van de spoorweg waren onvruchtbare heidegronden waar vrijwel niemand woonde. Je kon er wel wandelen en deze afspanning was een ideale plaats om uit te rusten.

De woning dateert van omstreeks 1900 en werd opgetrokken in hout, omdat ze bij oorlogsdreiging snel moest kunnen afgebroken worden: ze stond nl. binnen het schootsveld van de kazerne die de spoorlijn moest bewaken.

Grand Café Kandinsky heeft zijn naam ontleend aan een van de grootste abstracte kunstschilders die Rusland gekend heeft. Er is een parking voor de deur en bij goed weer kan je plaats nemen op het terras. Zodra je binnenstapt word je kleurrijk onthaald door de schijnbaar perfecte kopieën van de kunstwerken.

Villa ma Joie N51 19.124 E4 26.314
Ga 30 m. naar rechts en neem de Spoorstraat. Achteraan neem je doorgang naar de St. Mauritiuslaan. De gronden vormden vroeger de tuin van het hoge witte herenhuis dat je hier passeert. De naam van de villa is ‘Villa ma joie’. Nu is het hele gebied een nieuwe woonwijk in expansie.

GPSwalking.nlVanaf de oorsprong maakte Kapellen deel uit van de heerlijkheid Ekeren. Sinds de 13de eeuw wisselden delen van het grondgebied geregeld van eigenaar. Uiteindelijk kwam in 1714 de volledige heerlijkheid Ekeren onder het bewind van 1 familie, die van de heren van Salm-Salm.

Tijdens de Franse bezetting werd Kapellen in 1795 in de municipaliteit van Stabroek ondergebracht om uiteindelijk in 1800 een zelfstandige gemeente te worden. Vanaf dat moment werden stilletjes aan meer en meer wijken van Ekeren, Hoevenen en Stabroek aan het grondgebied van Kapellen toegevoegd. De huidige gemeentegrenzen liggen sinds 1983 vast wanneer de Ekerse wijken Hoogboom en Zilverenhoek naar Kapellen worden overgeheveld.

GPSwalking.nlVoormalig Scoutslokaal N51 19.216 E4 26.373
Op de hoek van de St. Mauritiuslaan en de Fortsteenweg, aan je linkerzijde, stond eertijds het scoutslokaal. Het moest verdwijnen voor de nieuwe verkaveling, maar geen nood: tijdens deze wandeling zul je de nieuwe scoutslokalen passeren. de historiek van 51ste vind je verder in deze brochure.

Dienstwoningen N51 19.208 E4 26.662
Net voorbij de poort van het militaire terrein van het Fort bemerk je een rij identieke huizen. Het zijn de woningen van de beroepsmilitairen die daar eertijds dienst deden. Momenteel mogen ook burgers deze huizen kopen als de gelegenheid zich voordoet.

GPSwalking.nlFort van Kapellen - Schans N51 19.189 E4 26.814
Hier passeer je het Fort van Kapellen. Het is geen fort in de werkelijke betekenis van het woord, maar een schans die gebouwd werd tussen 1887 en 1897 en bewapend in 1900 als verdediging van de spoorlijn Antwerpen-Roosendaal.

Het Fort wordt slechts uitzonderlijk opengesteld voor bezoekers. Eigenlijk is dit een onderdeel van het tankmuseum (in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis) in Brussel. Op deze plaats bewaren ze de tanks waarvoor geen ruimte is in Brussel. Hier worden ook de tanks van het museum gerestaureerd door een handvol vrijwilligers.

De tanks hier zijn enkel te bezichtigen tijdens speciale dagen. Zeker als het een evenement met een dynamische show is, is het de moeite om te gaan kijken.

GPSwalking.nlBernard de Vadderlaan N51 19.025 E4 27.025
Sla daar rechts in. de straat ontleent haar naam aan (alweer) een Kapelse verzetsstrijder die in WOII  werd opgepakt en in het concentratiekamp van Ellrich overleed in 1945.

In deze straat ontdek je nog enkele houten huizen die de tand des tijds hebben overleefd. Op het einde van deze straat ligt links een mooie woonwijk, de zg. Bloemenbak, omdat alle straten bloemennamen hebben.

GPSwalking.nlHoogboom N51 18.932 E4 27.601
Het einde van de Bosdreef ligt op de Hoogboomsteenweg. Je bent hier vlakbij de beschermde dorpskom van Hoogboom, die je even kunt gaan bekijken als de benen niet tegenstribbelen.

Wie de tijd wil nemen om even uit te rusten, vindt hier de taverne ‘Bob’s place’, vlak naast de ingang van de kleuterschool.

Even doorlopen tot aan de mooie kerk.

Poloveld N51 19.003 E4 27.399
Een gedeelte van de weiden aan je rechterzijde waren oorspronkelijk bedoeld als poloterrein.

GPSwalking.nlTijdens WO II werd het sporadisch gebruikt als vliegveldje. Nu grazen er de paarden van de manège, maar af en toe vindt er nog een polowedstrijd plaats.

Manège Sint Hubert N51 19.395 E4 27.264
Verderop na de bochte in de Bosdreef wandel je langs de manège Sint Hubert, eertijds de paardenstallen van de familie Van Paesschen. Stanny en Eva waren meerdere malen Belgisch kampioen Jumping en presteerden ook op internationaal vlak bijzonder goed.

Maar pas op voor de auto’s: hier zijn geen fiets- of wandelpaden!

GPSwalking.nlMilitaire Spoorlijn N51 19.608 E4 27.178
Je steekt de militaire spoorlijn over. Een mooi stukje bewaard gebleven natuur!

Die spoorlijn liep van de kazerne van Maria ter Heide (ook gekend als het Kamp van Brasschaat), over de kazerne Bauwin in Hoogboom (nu asielcentrum), naar het station van Kapellen en diende om de tanks naar de internationale spoorlijn te brengen.

Momenteel zijn sommige stukken van het spoor afgebroken, maar dit stukje is bewaard gebleven.

GPSwalking.nlLievenskapel N51 19.788 E4 26.890
Hier kom je voorbij de Lievenskapel. de geschiedenis van de kapel is vrij turbulent. Ze werd uit voerig beschreven in het boek van piet Veulemans (nog altijd te verkrijgen bij de auteur). Ze is toegewijd aan O.L.V. van Zeven Smarten.

Ook het bijbehorende terrein is interessant. in zeven kapelletjes ontdek je meer over het leven en het lijden van Maria.

Scoutslokaal 51ste N51 19.834 E4 26.803
Ga naar links en bewonder het prachtige scoutslokaal van den 51ste. Het is een domein van 2ha dat de groep in ruil kreeg voor grond die ze moesten opgeven.

EGPSwalking.nlnkele gegevens over den 51ste. In het begin van de 20ste eeuw bezat Kapellen al een scoutsgroep, de 29ste. Hij werd echter in 1928 ontbonden. Op 5 april 1938 (pinksteren) werd een nieuwe groep gesticht als de 51ste onder de bezielende leiding van notaris Barreel, Albert Lynen, Maurice Lambrechts, toon Verbruggen, Martin Bastiaenssens en anderen.

Het lokaal bevond zich eerst in de zaal ‘Onze Kring’, daarna in de zaal Concordia. Maurice Lambrechts werd de eerste groepsleider. door de nooit aflatende ijver van Paul Barreel kon een terrein aan de (toen nog onbebouwde) Fortsteenweg verworven worden. in 1973 werd met een gemengde werking gestart. Het huidige scoutslokaal dateert van 2005.

GPSwalking.nlBegraafplaats N51 19.628 E4 26.567
Hier wandel je voorbij de achterzijde van de gemeentelijke begraafplaats. De rij witte kruisjes aan het einde zijn die van de eerwaarde zusters, die bij leven hun beste krachten gaven aan de Kapelse meisjes die op Mater Salvatoris school liepen. Hiervoor zie je ook het militaire erepark voor onze soldaten, die ons land verdedigden tijdens WO I en WO II.

Ook mensen die. militair actief waren tijdens de oorlog, maar later overleden zijn, worden hier begraven. Er wappert steeds een Belgische vlag.

GPSwalking.nlGeorges Speliers N51 19.621 E4 26.417
Volg de Georges Spelierlaan. Deze weg kreeg zijn naam als eerbetoon aan Georges Spelier, die in 1914 als 16-jarige knaap dienst nam in het leger, maar sneuvelde in Ramskapelle op 31 oktober 1914.

Helmstraat N51 19.327 E4 26.379
Deze straat werd door de mensen ‘pestweg’ genoemd, omdat volgens de overlevering die weg in de middeleeuwen werd gebruikt om de pestlijders af te voeren uit de Kapelse samenleving. Op de hoek met de Heidestraat woonde vroeger een beroepsmilitair die in zijn tuin helmen en ander oorlogstuig tentoonstelde. Vandaar de huidige naam. Ook hier werd op het einde van de vorige eeuw een nieuwe woonwijk ingeplant.

GPSwalking.nlM108 Houwitser N51 19.212 E4 26.215
Aan het einde van de Heidestraat, even voor de spoorwegovergang staat een monument. Het is een M108 Houwitser. Deze geschutstoren (105mm) van een M108 gemechaniseerde houwitser herinnert aan een lange periode van militaire aanwezigheid in Kapellen. Gertuigen daarvan zijn onder meer het spoorwegfort van Kapellen (1893-1939), het Fort Ertbrand (1908), het kamp (1924) en de latere Bauwinkazerne van Hoogboom, de antitankgracht met Sluisbunkers (1937-1039) en de militaire spoorlijn tussen Kapellen-station en Brasschaat-Polygoon.

Deze geschutstoren stond opgesteld op het militair domein van het Fort van Kapellen.

GPSwalking.nlWe keren langs de drukke weg terug naar de parkeerplaats. Dat kan over de Pallemansstraat, maar ook langs het spoor.

Maar loop ook eens verder door naar heet centrum van Kapellen, waar tegenover het oude gemeentehuis (N51 18.889 E4 25.760), een bijzonder gedenkteken (N51 18.913 E4 25.783 ) staat. Vlakbij is een winkelpromenade (N51 18.830 E4 25.802 ) waar het gezellig uitrusten is.

Geniet van het vele moois.

Prettige wandeling.

Startpunt

 • START/PARKEREN/FINISH Sporthal / Chr. Pallemansstraat 84 N51 19.031 E4 25.980
 • Alternatief Station Kapellen N51 18.897 E4 26.005

POI’s

 • Sint Mauritius N51 19.061 E4 25.998
 • Kapellen N51 19.158 E4 25.993
 • Christiaan Pallemans N51 19.136 E4 26.088
 • Spoorlijn Antwerpen-Roosendaal N51 19.152 E4 26.151
 • Kandinsky N51 19.195 E4 26.219
 • Villa ma Joie N51 19.124 E4 26.314
 • Voormalig Scoutslokaal N51 19.216 E4 26.373
 • Dienstwoningen N51 19.208 E4 26.662
 • Fort van Kapellen - Schans N51 19.189 E4 26.814
 • Bernard de Vadderlaan N51 19.025 E4 27.025
 • Hoogboom N51 18.932 E4 27.601
 • Poloveld N51 19.003 E4 27.399
 • Manège Sint Hubert N51 19.395 E4 27.264
 • Militaire Spoorlijn N51 19.608 E4 27.178
 • Lievenskapel N51 19.788 E4 26.890
 • Scoutslokaal 51ste N51 19.834 E4 26.803
 • Begraafplaats N51 19.628 E4 26.567
 • Georges Speliers N51 19.621 E4 26.417
 • Helmstraat N51 19.327 E4 26.379
 • M108 Houwitser N51 19.212 E4 26.215
 • Oude Gemeentehuis N51 18.889 E4 25.760
 • Bijzonder gedenkteken N51 18.913 E4 25.783
 • Winkelpromenade N51 18.830 E4 25.802

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.