Ummanz

Korte beschrijving

We verbleven op deze vakantie op Natuurcamping Krüger aan de rand van het Jasmund Nationaal Park. Een ideale uitgangspositie van vele mooie wandelingen door het Nationaal park. Het voordeel is dat je zo van de camping de natuur in kunt lopen of een stukje met de bus om vanuit Sassnitz de kust te verkennen. De omgeving rond de camping is schitterend, met prachtige krijtrotsen langs de kust. Wie van vergezichten, een hele fraaie natuur, rustige wandelen in donkere beukenbossen, cultuur en natuur wilt combineren komt hier helemaal aan zijn of haar trekken.

Voor deze wandeling gaan we naar het eiland Ummanz. Ummanz is een eiland met idyllische vissersdorpjes en een ongerepte natuur. Op het kleine zustereiland van Rügen in de Oostzee vinden vakantiegangers een bijzondere sfeer die wordt gekenmerkt door rust, stilte en ontspanning. De wandeling gaat over rustige (betonnen) paden. Onderweg heeft u veel mogelijkheidheden om reeën en herten te spotten. Het terrein is wijds met veel fraaie vergezichten.


Kenmerken
Startpunt: Haide, parkeerplaats eind dorp
Startlocatie: mecklenburg-vorpommern , Duitsland
Coördinaten N54.475126 E13.148217
Afstanden: 19, 14 km
Type: Bos, Open, Vergezicht, Water, Zee
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Alleen picknicktafels
Gelopen op: 10-08-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 km op het eiland Ummanz op Rügen (D).
Er is een verlenging van 19 km beschikbaar.
Van beide wandelingen zijn tracks en routes beschikbaar.
De route is zeer goed begaanbaar, ook voor een scootmobiel.
Onderweg komt u geen horeca tegen, wel een aantal picknickbanken/hutten.Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn de zomervakantie 2013 zijn we naar Natuurcamping Krüger aan de rand van het Nationaalpark Jasmund geweest. Deze eenvoudige en rustige camping (in het Nationaal Park Jasmund. Helemaal boven op Rügen, letterlijk en figuurlijk!) is een prima vertrekpunt voor een aantal schitterende wandelingen.

Een prima en rustige camping voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Op de website van de camping is veel informatie over het gebied te vinden in verschillende talen waaronder het Nederlands. Een goede wandelkaart kunt u in de campingwinkel kopen. Bekijk ook ons sfeerverslag.

GPSwalking.nlVandaag gaan we naar het eiland Ummanz. Een rustig eiland waar je prima kunt lopen. Een vogelkijkhut waar vanuit we kraanvogels kunnen spotten trekt de aandacht op de kaart.

We zetten een route van 14 km uit waarbij we een groot deel van het eiland bestrijken. Het is prima wandelweer. Niet te warm, wel droog, maar helaas geen zonnetje.

Ummanz
Ummanz is een eiland met idyllische vissersdorpjes en een ongerepte natuur. Op het kleine zustereiland van Rügen in de Oostzee vinden vakantiegangers een bijzondere sfeer die wordt gekenmerkt door rust, stilte.

GPSwalking.nlUmmanz ligt in het westen van Rügen, ten oosten van het eiland Hiddensee. Ummanz behoort tot de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het eiland Ummanz is sinds 1901 via een lange brug verbonden met Rügen.

Ummanz heeft een vlak landschap, heeft een oppervlakte van ca. 20 km² en wordt omgeven door de Bodden van het Rügen. Het eiland  bestaat grotendeels uit grasland en akkers. Ummanz ligt bijna nergens meer dan 3 meter boven de zeespiegel. Het oorspronkelijke lanschap met visserij en landbouw trekt steeds meer toeristen.

GPSwalking.nlUmmanz is gelegen in het nationale park Vorpommersche Boddenlandschaft en wordt omringd door een groot aantal kleinere eilanden zoals Urkevitz, Wührens, Mährens en het schiereiland Lieschow. Hier kan de de vakantiegangers ongestoord reigers, ganzen, aalscholvers en adelaars spotten.

Ummanz wordt bereikt met een brug over de Focker Strom. De eerste plaats die u tegenkomt is Waase. Dit is de grootste plaats van het eiland. Hier kunnen de vakantiegangers alle benodigde informatie verkrijgen. Ook kan men hier een fiets huren en het eiland verkennen.

E
GPSwalking.nlen bezienswaardigheid is de onopvallende dorpskerk van Waase. Hierin bevindt zich een in 1520 in Antwerpen gemaakt gebeeldhouwd altaar. Oorspronkelijk was dit altaar bedoeld voor de Hanzestad Stralsund.

Vanaf 1341 werd het eiland in handen van de "Heiliggeisthospital" in Stralsund. Hierdoor werd het eiland vanaf die tijd ook bestuurd vanuit Stralsund door mensen die door de kerk werden aangesteld.

GPSwalking.nlHelaas hebben we geen kraanvogels gezien. Wel veel reeën en herten. Oudere reeën en herten zijn vrij schuw en hebben jou als gezien voordat ze ze zelf in de gaten hebt. Maar met een goede verrekijker kom je een heel eind met spotten.

Maar jonge exemplaren kunnen zo druk bezig zijn dat je ze dicht kunt benaderen. Dat was ook het geval bij deze ree. We konden hem of haar dan ook prima op de foto zetten. Toen ze ons in de gaten had waren een paar sprongen genoeg om in het gras te verdwijnen. Leuk zo'n ontmoeting. 

GPSwalking.nlNationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft
De lage begroeiing van zouttolerante grassen en meerjarige kruiden wordt voornamelijk gebruikt als leefgebied van watervogels. Diverse steltlopers leven in deze overzichtelijke open gebieden, die hun gunstige voorwaarden bieden als broed-en foerageergebied.

Daarnaast zorgen herhaaldelijke overstromingen ervoor dat de zoute graslanden doorkruist zijn door geulen en kuilen. In de loop der eeuwen werd het veen dikker en dikker. Nu is het veel gegroeid tot een 50 cm dik pakket. Vanwege de aanhoudende overstromingen ontstane veen uit zout grasland is zo bijzonder dat het landschap wordt beschermd. Hierdoor vindt u in het nationaal park Vorpommersche Boddenlandschaft ook extensieve teelt van zout grasland.

GPSwalking.nlZout graslanden
Ook wel bekend als kwelder. Het is het resultaat van langdurig gebruik door de mens, die begon met de komst van veeteelt. De grazende dieren hield de vegetatie kort en gecomprimeerd. Dode planten zijn grotendeels afgesloten van zuurstof en worden langzaam omgezet tot veen.

Aan de kust zagen we veel kitesurfers. We hebben even staan kijken en het leek ons een moeilijke sport. Veel van de surfers lagen meer in het water dan ze op de plank stonden.

GPSwalking.nlKitesurfen
Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich voort laat trekken door een kite (of: vlieger). Iemand die aan kitesurfen doet, wordt een kiter,kitesurfer of kiteboarder genoemd.

Kitesurfen is een variant van het windsurfen, door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog springen. Kitesurfen is snel: op 12 oktober 2010 werd de magische grens van (100 km/h) doorbroken door de Fransman Alex Caizergues.

GPSwalking.nlVeel moderne C-shapes hebben 5 lijnen. De vijfde lijn geeft een goede depower als je in nood de quick release activeert. Op elk moment is de kitesurfer in staat de kracht grotendeels uit zijn kite te doen verdwijnen, daardoor gaat de kite plat op de grond of het water liggen met de kracht op 1 lijn (die 5de lijn). Daarnaast is de vijfde lijn bij grote kites die in het water zijn gevallen heel handig om de kite te kantelen voor de herstart. Bowkites herstarten door hun vorm al makkelijk vanaf het water en hebben vaak een ander veiligheidssysteem.

Omdat de kans dat je als kiter je board verliest tamelijk groot is, vooral bij minder ervaren kiters, zijn er mensen die met een boardleash varen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat je daardoor je board tegen je hoofd kunt krijgen, daarom is het verstandig om een helm te dragen. Een van de veiligste manieren om je board naar je toe te krijgen is de Go Joe. Dit is een opgeblazen tube, in de vorm van een vierkant dat op je board zit vastgeschroefd. Men heeft hier tijdens het varen geen last van. Wanneer je je board kwijtraakt, blijft het altijd met de bovenkant omhoog drijven, is van veraf goed zichtbaar, en drijft sneller downwind naar je toe.

GPSwalking.nlNa deze aardige wandeling kwamen we weer bij de auto. Daar vonden we een vlinder in het gras. Een mooi wit met zwart exemplaar. Op de camping hebben we even de naam opgezocht in ons vlinderboek. Het bleek een houtvlinder te zijn.

Houtvlinder
De gestippelde houtvlinder (Zeuzera pyrina) is een nachtvlinder uit de familie Cossidae, de Houtboorders.
De vliegtijd is van juni tot en met september. Ze vliegen weinig en vrij onbeholpen. De spanwijdte is 35-60 mm. De draadvormige antennen van het mannetje zijn onderaan geveerd, maar die van het vrouwtje geheel draadvormig.

GPSwalking.nlDe jonge rupsen verschijnen vanaf begin juni. De licht geelachtige rups met donkerbruine kop en halsschild wordt tot 50 mm lang. Op het vrijwel geheel onbehaarde achterlijf komen donkere vlekken voor.

De rups leeft in takken en stammen van jonge bomen. Na twee tot drie jaar bouwt de rups een popkamer en bekleedt deze met fijn spinsel. In het voorjaar verpopt de rups.

De pop heeft over het gehele lijf doornkransen, waarmee deze zich kan voortbewegen. Net voordat de pop uitkomt duwt deze zich naar buiten.

Het leuke aan Rügen zijn de afwisselende landschappen waarin je prima en rustig kunt wandelen. Onderweg kom je veel natuur, vlinder, reeën, herten en vogels tegen. Wat wil een mens nog meer op zijn wandeling?

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Kraanvogels uitkijkpunt N54.4815 E13.2089
 • Nat.Park Vorpomm. Boddenlandschaft N54.4727 E13.2097
 • Picknickhut N54.4886 E13.1634
 • Schaproder Bodden N54.4861 E13.1524
 • Start/finish/parkeerplaats1 N54.4751 E13.1482
 • Udarser Wiek N54.4973 E13.1853
 • Waase N54.4626 E13.1816
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.