Nonnensee

Korte beschrijving

We verbleven op deze vakantie op Natuurcamping Krüger aan de rand van het Jasmund Nationaal Park. Een ideale uitgangspositie van vele mooie wandelingen door het Nationaal park. Het voordeel is dat je zo van de camping de natuur in kunt lopen of een stukje met de bus om vanuit Sassnitz de kust te verkennen. De omgeving rond de camping is schitterend, met prachtige krijtrotsen langs de kust. Wie van vergezichten, een hele fraaie natuur, rustige wandelen in donkere beukenbossen, cultuur en natuur wilt combineren komt hier helemaal aan zijn of haar trekken.

Op de laatste avond van onze vakantie zijn we laat in de avond naar de Nonnensee geweest. Een meer met een rijke vogelstand. Een wandelpad van 5 km loop om het meer heen en geeft vele mogelijkheden om vogels te spotten. We konden het rondje net afleggen voordat het donker was. Onderweg hebben we een prachtige zonsondergang mee mogen maken.

De Nonnensee is een meer in de gemeente Bergen auf Rügen in het district Vorpommern-Rügen, in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het ligt ten noordwesten van de stad van Bergen auf Rügen en is een zeer ondiep meer. Rond 1859 heeft men geprobeerd om het meer leeg te pompen om er landbouwgrond van te maken. Rond 1970 stond er bijna geen water meer in het meer. Toen in 1993 het gemaal defect was stroomde het meer weer vol. Na overleg tussen de instanties besloot men het gemaal niet meer te repareren. Intussen is de Nonnensee een rui- en pleisterplaats voor een grote verscheidenheid van vogels geworden.


Kenmerken
Startpunt: Bergen auf Rugen, Parkeerplaats B69
Startlocatie: mecklenburg-vorpommern , Duitsland
Coördinaten N54.429356 E13.419864
Afstanden: 5 km
Type: Meer, Open, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 11-08-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 5 km rond de Nonnensee bij Bergen auf Rügen op het eiland Rügen (D).
De route gaat over een wandelpad dat rond het meer loopt. U kunt deze route ook zonder GPS lopen.
De route is geschikt voor een scootmobiel.
Er is geen verkorting beschikbaar.
Wel is een route en een track beschikbaar.
Er is geen horecagelegenheid in de buurt van het meer.Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn de zomervakantie 2013 zijn we naar Natuurcamping Krüger aan de rand van het Nationaalpark Jasmund geweest. Deze eenvoudige en rustige camping (in het Nationaal Park Jasmund. Helemaal boven op Rügen, letterlijk en figuurlijk!) is een prima vertrekpunt voor een aantal schitterende wandelingen.

Een prima en rustige camping voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Op de website van de camping is veel informatie over het gebied te vinden in verschillende talen waaronder het Nederlands. Een goede wandelkaart kunt u in de campingwinkel kopen. Bekijk ook ons sfeerverslag.

GPSwalking.nlOp de laatste avond van onze vakantie zijn we laat in de avond naar de Nonnensee geweest. Een meer met een rijke vogelstand. Een wandelpad van 5 km loop om het meer heen en geeft vele mogelijkheden om vogels te spotten.

We konden het rondje net afleggen voordat het donker was. Onderweg hebben we een prachtige zonsondergang mee mogen maken.

De Nonnensee
De Nonnensee is een meer in de gemeente Bergen auf Rügen in het district Vorpommern-Rügen, in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het ligt ten noordwesten van de stad van Bergen auf Rügen en is een zeer ondiep meer. Als gevolg hiervan werd getracht om tussen 1859-1860 het meer droog te leggen om er landbouwgrond van te maken.

GPSwalking.nlSinds ongeveer 1970 het meer zowat opgedroogd. In 1993 was het gemaal tijdelijk defect en herstelde de waterstand in het meer zich direct. Daarna werd besloten om het gemaal niet meer te gebruiken en de Nonnensee in de oude staat terug te brengen. Slechts een paar boomstronken die uit het water steken geven aan dat het meer droog gestaan heeft.

Het meer maakt deel uit van het beschermde gebied dat bekend staat als de Noord Rügen Bodden en is een broedplaats en toevluchtsoord voor vele vogelsoorten, evenals een recreatiegebied voor de nabijgelegen stad. Niemand had in kunnen schatten dat de Nonnensee zoveel vogels zou trekken. Tot nu toe zijn er 80 soorten watervogels waargenomen. 25 soorten broeden op het meer, met inbegrip van futen, knobbelzwaan, grauwe gans, diverse soorten eenden, kokmeeuw en de stern. Zelfs de zeearend en visarend komen hier voor.


GPSwalking.nlEen vijf kilometer lange cirkelvormige pad loopt rond het meer met bankjes en twee vogelkijkhutten van waaruit de rijke verscheidenheid aan vogels kan worden waargenomen. Het meer ligt op een hoogte van 16,1 meter en heeft een oppervlakte van 0,7 km2.

Er zijn onderweg 2 vogelkijkhutten. Maar in 2013 waren beide afgesloten. Het hout was vermold en de constructie daardoor niet meer veilig. Jammer, want je hebt van een hogere positie een veel beter uitzicht.

GPSwalking.nlLegende
Volgens een legende stond er een klooster waar nu de Nonnensee ligt. Alleen op Pinksteren kun je de klokken van het klooster of de klagende stemmen van de nonnen nog horen.

Grauwe gans
In de eerste jaren nadat de Nonnensee weer vol water stond kwamen er grauwe ganzen. Nu broeden er 8 tot 10 paren. Daarnaast zijn er ook grauwe ganzen die nog te jong zijn of een broedsel verloren hebben. Sinds 1990 is hier een hele kolonie ontstaan. De ganzen gebruiken de Nonnensee om te ruien. Tot ongeveel 1600 vogels verblijven dan rond de Nonnensee.

GPSwalking.nlDe Nonnensee is het grootste rui-locatie voor ganzen in het oosten van Duitsland. De dichtstbijzijnde grote rui-locaties zijn te vinden in Zuid-Zweden, in het Hauke-Haien-Koog in Sleeswijk-Holstein en de Nederlandse Oostvaardersplassen.

De ganzen keren hier doorgaans jaarlijks terug. Dat is goed te zien aan een vogel die in Zweden geringt is en elk jaar weer terugkeert naar de Nonnensee.
 
Voordat een rui-locatie zich kan ontwikkelen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De ganzen moeten beschermd zijn tegen roofvogels en er moet voldoende eten zijn. Vooral ten zuidoosten van de Nonnensee wordt extensief grasland beheerd. Dit voldoet om de grauwe ganzen van voedsel te voorzien. Zo is het gras vegetatie is het einde van de ruiperiode in juli zo sterk afgegeten dat direct aan de oever van de Nonnense allen nog maar de kale zodes te zien is.

H
GPSwalking.nlonden moeten hier aan de lijn gehouden worden en de wandelaar moet op de paden blijven. Het wandelpad laat zien dat het mogelijk is om een rui-locatie samen te laten gaan met recreatie.

Vooral ten zuidoosten van de nonnen meer wordt extensief beheerd grasland, wat genoeg de grijze ganzen voedsel voorziet. Zo is het gras vegetatie is het einde van de ruiperiode in juli zo sterk abgeäst direct aan de oever van het meer, waardoor alleen de zode te vinden is.

De Nonnensee is rijk aan verschillende soorten vogels zolang er geen ijs ligt. Men kan knobbelzwanen, grauwe gans, Wilde eend, krakeend, reigers, aalscholvers en meeuwen, tafeleend, futen observeren. Het meer kent een stabiele vispopulatie. Hierdoor kun je ook de grootste binnenlandse roofvogels, de zeearend hier aantreffen.


GPSwalking.nlAl in de late winter, wanneer het weer helder is, laat hij zijn uitgebreide verkeringsvluchten zien. Samen met een partner vliegen ze naar grote hoogten en laten ze ons hun typische gesprekken horen.

Ze verdedigen hun eigen grondgebied intens tegen rivalen. Soms gebeurt het dat een zeearend bezwijkt tijdens een mooie fel luchtgevecht.De watervogels op het meer kunnen heel goed leven met de zeearenden. Ze weten precies wanneer een zeearend op prooi uit is en wanneer hij alleen maar wil rusten. De meeste verzwakte watervogels en vissen zijn hun prooi.

GPSwalking.nlDe zeearend spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de gezondheid van de watervogelgemeenschappen op de Nonnensee.

Halverwege de wandeling komt u langs een kolonie aalscholvers. De bomen waar ze in zitten zijn helemaal kaal. Een prachtig kabaal is te horen.

Aalscholvers
Aalscholvers (Phalacrocoracidae) zijn een familie van vogels. De familie telt, afhankelijk van de geraadpleegde bron, 26 tot 43 soorten. De meeste soorten hebben een zwart verenkleed, dat door de losse structuur vrij gemakkelijk nat wordt. De lichaamslengte varieert van 50 tot 100 cm. Aalscholvers zijn vrij grote zwemvogels die voornamelijk van vis leven.

GPSwalking.nlZe hebben een lange snavel met aan de bovenzijde een haakvormige punt die uitsteekt tot over de onderzijde. Een grote, ook in Nederland voorkomende soort, de gewone aalscholver (Phalacrocorax carbo) heeft in de broedtijd, per paar (dus twee volwassen vogels) dat de zorg heeft voor een nest met drie halfwas jongen, ongeveer 2 kg vis nodig.

De maag van een volwassen aalscholver kan maximaal 700 gram vis bevatten.  Buiten de broedtijd is de dagelijkse voedselbehoefte van een aalscholver lager dan 1000 gram per vogel.

GPSwalking.nlNa het vissen staan ze lange tijd met uitgespreide vleugels, vermoedelijk om ze te drogen.

Ze komen wereldwijd voor langs de zeekusten en de grotere meren en rivieren, uitgezonderd in gedeelten van noordelijk Canada, noordelijk Azië en sommige eilanden in de Grote ceaan. Ze leven in groepsverband en broeden in kolonies op rotskusten of in bomen.

Een mooie wandeling voor de avonduren of de vroege ochtend. Er zijn dan weinig andere wandelaars en dan is het prima vogels spotten.

GPSwalking.nlMaar naast de vogels hebben we ook kunnen genieten van de mooie zonsondergang. Alle kleuren van de regenboog kwamen langs. Ideaal voor het schieten van een aantal sfeerfoto's.

Onze vakantie in Rügen zit er weer op. Een prachtig eiland met een gevarieerd aanbod aan wandelmogelijkheden. De krijtrotsen in het Nationaal Park Jasmund waren het meest indrukwekkend. Maar ook op andere plaatsen hebben we heerlijk rondgelopen en genoten van Rügen.  

Geraadpleegde websites:

 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aalscholvers

POI's

 • Aalscholverkolonie N54.4401 E13.4139
 • Nonnensee N54.4335 E13.4150
 • Start/finish/parkeerplaats N54.4293 E13.4198
 • Vogelkijkhut 1 N54.4386 E13.4175
 • Vogelkijkhut 2 N54.4294 E13.4058
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.