Moritzburg

Korte beschrijving

Moritzburg is een gemeente in de deelstaat Saksen. Tot 1934 was de naam van de gemeente: Eisenberg-Moritzburg. De plaats is bekend van het Schloss Moritzbug, een barok kasteel.

Moritzburg ligt in het centrum van Saksen en ligt ongeveer 13 kilometer ten noordwesten van het centrum van Dresden. De plaats is gelegen in de gemeente Meissen en vormt een gemeenschap met omliggende steden. Moritzburg ligt middenin het natuurreservaat Friedewald en Moritzburger meren gebied. Dit gebied omvat 22 meren met ongeveer 418 hectare van het wateroppervlak. Geografisch ligt Moritzburg op de Lausitzer vlakte en Meißner Syenit- graniet massief. De omgeving ligt tussen 124 m en 312 m boven de zeespiegel. Een heerst gematigd droog klimaat.

Het kasteel van Moritzburg werd gebouwd in het midden van de 16e eeuw door Moritz van Saksen, hertog en later kiezer, als een eenvoudig jachthuis, omringd door bossen vol wild, maar ook dicht bij de Saksische residentie van Dresden. Het bleef een van de meest populaire jachtgebieden van de Saksische keurvorsten en koningen tot 1945. In de tweede helft van de 17e eeuw werd de kapel toegevoegd aan het westen van het kasteel. Het is de laatste speciaal gebouwde protestantse hofkapel in het electoraat van de deelstaat Saksen en ook een van de weinige overgebleven vroege barokke gebouwen in de buurt van Dresden.

Het Fasanenschloss (fasanten kasteel) ligt in de gemeente Moritzburg bij Dresden. Het werd gebouwd in 1728 in het park bij Moritzburg. Het kasteel ligt aan de Grossteich in de gemeente Barnsdorf in de buurt van de vuurtoren van Moritzburg. Het is via zichtlijnen verbonden met het 2,5 km verder gelegen Schloss Moritzburg.

Het Fasanenschloss werd vermoedelijk gebouwd in de rococo-stijl architectuur met barokke elementen door hof architect Johann Daniel Schade en Johann Gottlieb Captain tussen 1769-1782. Een gelijkvloers paviljoen, die was gebouwd op dezelfde locatie in 1738-1739, werd herbouwd. Kort daarna werd de Venus fontein toegevoeg evenals een huis voor de graaf Marcolini, evenals maritieme en havenfaciliteiten, de pier en de vuurtoren. Het huis van Graaf Marcolini is nu in gebruik als restaurant.


Kenmerken
Startpunt: Dippelsdorf, parkeerplaats bij station
Startlocatie: Saksen , Duitsland
Coördinaten N51.139136 E13.664239
Afstanden: 19, 11, 8 km
Type: Bos, Dorp, Landgoed, Lanen, Meer, Park, Ven, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 12-08-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 19 km rondom Moritzburg (D).
Er zijn verkortingen van 11 en 8 km.
Van deze wandeling zijn tracks en routes beschikbaar.
Onderweg komt u een aantal horecagelegenheden tegen.
Er zijn 2 parkeerplaatsen vanwaar u de wandeling kunt starten.
In Moritzburg zijn meerdere mogelijkheden om de auto te parkeren.Langere beschrijving

GPSwalking.nlNa onze vakantie op het eiland Rügen gaan we een paar dagen naar Moritzburg waar onze zwager en schoonzus wonen. Moritzburg ligt een paar kilometer ten zuiden van Dresden. Een mooie omgeving voor een wandeling. Zeker als je daarbij Schloss Moritzburg en het Fasanenschloss aandoet.

We hebben de caravan op camping Bad Sonnenland gezet. Vanuit de camping lopen we zo de natuur in. We hadden het plan om naar het kleine plaatsje Dippelsdorf te lopen en daar de stoomtrein te nemen richting het Fasanenschloss. Dat idee was prima, maar de treinen reden om de 2 uur zoals we bij het station konden lezen. We moesten ongeveer anderhalf uur wachten tot de volgende langskwam. Daarom maar lopend op pad gegaan.

GPSwalking.nlOnderweg komen we deze fotogenieke stoomtrein een aantal keren tegen.

Lossnitzgrundbahn
De "Lossnitzgrundbahn" is als vierde smalspoor van Saksen met haar activiteiten begonen in september 1884.

De baan tussen de steden Radebeul en Radeburg bestaat nu meer dan 120 jaar. De 16.6 km lange spoorlijn leidt gaat via 11 stations en meer dan 19 bruggen. De stad Radebeul, het startpunt van het schilderachtige "Lößnitzgrundbahn", ligt op een paar kilometer van de Saksische hoofdstad Dresden.

GPSwalking.nlHet traject start op het station van Radebeul Ost station en gaat richting noorden. De trein heeft als bijnaam de "Loessnitz Teckel". De trein slingert met een bescheiden snelheid van 25 km per uur door het glooiende landschap richting Radeberg.

Rond hemelsvaart zijn de Karl May feste. Rond het traject van de stoomtrein zijn dan kampementen van de cowboys en indianen te zien. Zo nu en dan wordt de trein overvallen en regelmatig beschoten. Het is dan extra leuk om plaats te nemen in de open rijtuigen en te genieten van het gebodene schouwspel. Maar ook door het jaar heen is het een bijzondere ervaring om op de open wagen plaats te nemen en de ouderwetse kolendamp te snuiven.

GPSwalking.nlNa een stukje bos en weiland komen we bij het fraaie kasteel Moritzburg. Een fotogeniek kasteel midden in een grote vijver. De dreigende bewolking helpt mee om het kasteel mooi op de foto te zetten. Gelukkig blijft het wel droog.

Kasteel Moritzburg

Het kasteel van Moritzburg werd gebouwd in het midden van de 16e eeuw door Moritz van Saksen, hertog en later kiezer, als een eenvoudig jachthuis, omringd door bossen vol wild, maar ook dicht bij de Saksische residentie van Dresden. Het bleef een van de meest populaire jachtgebieden van de Saksische keurvorsten en koningen tot 1945.

In de tweede helft van de 17e eeuw werd de kapel toegevoegd aan het westen van het kasteel. Het is de laatste speciaal gebouwde protestantse hofkapel in het electoraat van de deelstaat Saksen en ook een van de weinige overgebleven vroege barokke gebouwen in de buurt van Dresden.

GPSwalking.nlHet kasteel, waarvan de hoofdas loopt van zuid naar noord, staat op een kunstmatig eiland. Het barokke vier-vleugel gebouw met zijn vier torens die direct verbonden zijn met het hoofdgebouw rust op een platform-achtige kelder. Acht voormalige wachthuizen omringen het kasteel. De verschillende vertrekken in het kasteel zijn gedecoreerd met jachttaferelen.

De keurvorst Friedrich August I, koning van Polen, en beter bekend als Augustus de Sterke, had het kasteel gerenoveerd tussen 1723 en 1733. Naar aanleiding van een ontwerp van zijn belangrijkste architect Matthaus Daniel Pöppelmann, werd het omgevormd tot een vertegenwoordiger van de jacht en plezier. Het omringende landschap werd in gepast in zijn architecturaal concept.

GPSwalking.nlDe koninklijke keukens in de verhoogde kelder niveau onder de oostelijke hal werden ook gebouwd in die tijd. In tegenstelling, de oprichting van de Porzellanquartier (porselein kamers) in het zuidwesten van Jagerturm (toren) dateert van na het einde van de monarchie (1926).

Op dat moment had prins Ernst Heinrich, de jongste zoon van de laatste Saksische koning Friedrich August III, een deel van het kasteel ingericht als museum. In deze kamers was naast de 18e eeuwse Meissen porselein, meubilair, schilderijen ook andere decoraties uit dezelfde periode te zien.

GPSwalking.nlVanaf 1933 was het kasteel als de residentie van Prins Ernst Heinrich van Saksen gebruikt. Hij kasteel werd onteigend in 1945. Sommige van uw meest waardevolle kunstschatten van Ernst Heinrich van Saksen en zijn zonen zijn begraven in het park, maar een aantal werden gevonden door de Sovjet-troepen en meegenomen.

In 1996 waren verschillende dozen met juwelen ingelegde gouden werken teruggegeven. Vandaag is Moritzburg een populaire ontmoetingsplaats voor liefhebbers van Saksische barok en het Meissinger porselein.

GPSwalking.nlVerbouwing
De vierde fase van de renovatie, die begon in juli 2007, heeft betrekking op uitgebreide dak- en gevelsystemen werk aan het westelijk deel van het kasteel, met inbegrip van de kapel en de zuidwestelijke toren (Jagerturm). Bovendien worden de daken en gevels van de westelijke, oostelijke en noordelijke bijgebouwen (Teichhauser) en van de twee Kavaliershauser gebouwen ten noorden van het kasteel eiland worden gerepareerd.

Er was ook het nodige interieurwerk te doen in het kasteel. De oude keukens, die gebruikt worden om het verkiezingsproces en het koninklijk hof te dienen, zullen worden omgevormd tot een multifunctionele ruimte voor ongeveer 170 personen.

GPSwalking.nlDeze ruimte kan vervolgens worden gebruikt voor recepties, feesten of concerten. Toch zal de oorspronkelijke sfeer van deze ruimte worden bewaard voor de bezoekers om hiervan te genieten. Historische keukenhulpstukken zoals de boter karnen, het waterbassin en de ingebouwde bakkersovens zal worden hersteld. De bakkerijoven wordt zelfs weer functioneel gemaakt en kan worden gebruikt voor evenementen.

De grachthuisjes gelegen op het kasteeleiland waren in de 18e eeuw utiliteitsgebouwen en worden nu omgezet in appartementen.

In de eerste verdieping van het zuidwesten toren, de Jagerturm, worden de porseleinen kamers ook gerenoveerd. Een deel van de historische textiel en leder wandkleden moeten worden hersteld, en er zullen nieuwe zijden gordijnen worden opgehangen en de historische kachels en kasten zullen worden geretoucheerd.

De huidige fase van de renovatie werk omvat ook delen van het nieuwe gebouw infrastructuur -en verwijderingssysteem. De Vrijstaat Saksen geeft ca. 6,3 miljoen euro voor de vierde fase van de renovatiewerken. Het renovatie werk is afgerond in 2009.

D
GPSwalking.nle harmonieuze landschappelijke inpassing van het kasteel wordt benadrukt door de tuinen in het noorden. Deze tuinen verbonden via een zichtlijn het ongeveer twee kilometer ten oosten gelegen Fasanenschlos met kleine haven. In de bossen ten noorden van het kasteel staat ook een Helhaus (jachthuis) in het centrum van de paden door dit bos die stervorming zijn aangelegd.

Na het kasteel gaan we de bossen weer in. Dit bos is stervormig aangelegd waardoor alle paden op één punt samenkomen. In het midden staat de ruine van een voormalig jachthuis.

GPSwalking.nlHellhaus
Het Hellhaus is heden ten dagen een ruine van het gebouw dat hier in 1787 gebouwd is naar ontwerp van Johan Daniel Schade. Het staat in het Moritzburger Friedewald en staat in het middenpunt van de paden door dit bos.

Het huis werd gebruikt voor de jacht van het hofgezelschap van Kasteel Moritzburg. Vanaf het dak had men een goed overzicht over de omgeving. Door middel van vlaggen werd de richting waarin het wild vluchtte aangegeven. Vanaf de paden was het Hellhaus, dat precies in het centrum van de stervormige paden lag, goed te zien. Helaas is het Hellhaus intussen geheel vervallen.

GPSwalking.nlWe lopen door naar de Frauenteich waar een vogelkijkhut aan het water staat. Er was weinig te zien, geen vogel waagde zich voor onze kijkers. Maar dat kan ook de komen door de grote groep feestgangers die hier met een paardenkar aan het rondrijden was.

Frauenteich
Het natuurgebied (NSG) "Frauenteich/Mevrouw Vijver" is een van de meest waardevolle en meest diverse waterrijke gebied in de omgeving van Dresden. Sinds de 19e eeuw, is de Frauenteich beroemd als leefgebied van vogels en planten.

GPSwalking.nlNog steeds leven in de NSG, die ook de Schösserteich en enkele bos- en weide gebieden omvatten, vele bedreigde en beschermde dier- en plantensoorten. Dit omvat 293 plantensoorten, 23 soorten zoogdieren, meer dan 190 vogelsoorten, 10 amfibieën, 7 reptielen, 18 soorten vissen, 17 sprinkhaan soorten, 31 soorten libellen en ongeveer 100 soorten spinnen.

Op een informatiebord staat te lezen: Dit juweeltje van de natuur kan alleen blijven bestaan als alle bezoekers er voorzichtig mee omgaan. Vandaar het dringende verzoek om alle bezoekers, de NSG alleen via de toegestane paden betreden.

GPSwalking.nlDan komen we bij het mooiste gedeelte van de wandeling: Het Fasanenschloss. Maar voordat we dat van dichtbij gaan kijken nemen we eerst een kop koffie met een lekker stukje taart erbij in het Marcolinihaus.

Fasanenschloss
Het Fasanenschloss (fasanten kasteel) ligt in de gemeente Moritzburg bij Dresden. Het werd gebouwd in 1728 in het park bij Moritzburg. Het kasteel ligt aan de Grossteich in de gemeente Barnsdorf in de buurt van de vuurtoren van Moritzburg. Het is via zichtlijnen verbonden met het 2,5 km verder gelegen Schloss Moritzburg.

GPSwalking.nlTerwijl we op het terras genieten van onze koffie komt de ene naar de andere paardenkoets voorbij. Een ideale manier om relaxed vanaf Moritzburg naar het Fasanenschloss te komen. En onderweg krijg je een prima uitleg over het ontstaan van dit bijzondere kasteel.

Het Fasanenschloss werd vermoedelijk gebouwd in de rococo-stijl architectuur met barokke elementen door hof architect Johann Daniel Schade en Johann Gottlieb Captain tussen 1769-1782. Een gelijkvloers paviljoen, die was gebouwd op dezelfde locatie in 1738-1739, werd herbouwd. Kort daarna werd de Venus fontein toegevoegd evenals een huis voor de graaf Marcolini, evenals maritieme en havenfaciliteiten, de pier en de vuurtoren. Het huis van Graaf Marcolini is nu in gebruik als restaurant.

GPSwalking.nlHet Fasanenschloss is een vierkant gebouw met twee verdiepingen. Er zijn barokke trappen op het zuiden en oosten. De zuidelijke trap is bekleed met engeltjes. De engeltjes wijzen naar het kasteel Moritzburg. De paden naar de Fasanenschloss worden gemarkeerd met zandstenen figuren.

Het interieur is ingericht als buitenverblijf met alle benodigde faciliteiten. Op de begane grond zijn het kabinet, de woonkamer, slaapkamer en toiletkamer en een zaal beschikbar. Een koffie-keuken is hier ook gevestigd. De werkelijke koninklijke keuken is gevestigd in het huis ernaast. De bovenste verdieping herbergt de eetkamer, de grootste zaal van het gebouw. Op de zolder waren de kamers van de dienaren. Koning Frederik August I van Saksen Werd maakte gebruik van het Fasanenschloss als zomerverblijf.

GPSwalking.nlIn 1945 kwam het Fasanenschloss in handen van de huis van Wettin. Het werd gebruikt tot 1996 als een kantoor van het dierkunde museum Dresden (Dresdner Tierkundemuseums).

Vandaag de dag
Vandaag (2013) is het kasteel in gebruik voor rondleidingen. Getoond worden meubels, behang en eigentijdse accessoires uit verschillende tijdperken.

De fazant fokkerij heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het landgoed. Zelfs voor de tijd van Augustus de Sterke werden hier fazanten gefokt.

Het Fasanenschloss is één van de 24 objecten van het staatsbedrijf paleizen, kastelen en tuinen van Saksen.


GPSwalking.nlDe fazantentuin
De fazantentuin behoort tot het kasteel die gebouwd is tussen 1723-1733 door koning August de Sterke en diende om de koninklijke tafel te voorzien van fazanten.

Door de Zevenjarige Oorlog in 1769 werd de tuin vernield.  De achterkleinzoon van Augsut de Sterke, keurvorst Friedrich August III, de verwoeste tuin opnieuw aanleggen. Deze taak werd toevertrouwd aan Graaf Marcolini die pachter van het kasteel was. In 1820 werd gestart met de intensieve fazanten fokkerij. Tot 1945 werden hier jachtfazanten, en goud en zilverfazanten gefokt.

Tegen het einde van de 19e Eeuw werd het het grote "Garnhaus", een houten vogelhuis, gebruikt voor de opfokken van goud- en zilver fazanten. De fazant was in de 18e Eeuw bekend als "De Jappan". Daarom was het gebouw in Aziatische stijl gebouwd.

GPSwalking.nlDe vuurtoren staat een beetje op een vreemde plaats. Hier is geen zee, geen ruim en wijds water. Je kunt de overkant gewoon zien liggen. Waarom hier dan een vuurtoren?

Vuurtoren
De vuurtoren in Moritzburg Saksen is één van de weinige binnenlandse vuurtorens in Duitsland. De bouw vond plaats rond 1770 en had een historische reden.

Begin juli 1770 hadden Russische schepen onder leiding van Alexei Grigoryevich Orlov de Ottomaanse vloot bij de Slag van ÇeÅŸme in de oostelijke Egeïsche Zee verslagen. Als Friedrich August III de Russische admiraal Orlov ontving in Dresden in 1775 kreeg uit eerste hand informatie over de strijd. Onder indruk van deze strijd reconstrueert hij de hele kustlijn aan de grote vijver in de buurt van Schloss Moritzburg.

IGPSwalking.nln 1780 ontstond zo een haven met echte muren, steiger en palen. Er kwam zelfs een vuurtoren en kanonnen. Zelfs de oorlogsschepen werden nagebouwd. Zo werd deze haven een soort openluchttheater.

De vuurtoren had geen verdere functie, het stond ongeveer 400 km van de dichtstbijzijnde kust. De afstand tot de tegenoverliggende oever van de vijver in Groot Barnsdorf is iets meer dan 500 meter. Ook hiervoor was geen vuurtoren nodig.

De wenteltrap in de vuurtoren werd eerst gemaakt van hout. Het oorspronkelijke dak was van achthoekige gebogen zink. Het ging verloren in een brand in 1949 en werd vervangen door een leien dak. In 2006 werd de huidige koperen constructie aangelegd tijdens een restauratie die 270.000 euro kostte.

GPSwalking.nlWe komen richting Moritzburg nog een aantal informatieborden tegen. In het Engels en Duits wordt de geschiedenis verteld. Een oude tekening laat de geschiedenis ook echt herleven.  

Dan lopen we dwars door Moritzburg. Een leuk, maar wel toeristisch dorpje. Maar ben je weg van het centrum dan loop je door een straat waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Hier heb je nog echt ruimte om je huis. De tuinen lijken wel op ruime parken. De straten bestaan uit oude klinkers en tussen de huizen staan hier en daar paarden. Het voelt dorps aan.

GPSwalking.nlMoritzburg
Moritzburg is een gemeente in de deelstaat Saksen. Tot 1934 was de naam van de gemeente: Eisenberg-Moritzburg. De plaats is bekend van het Schloss Moritzbug, een barok kasteel.

Moritzburg ligt in het centrum van Saksen en ligt ongeveer 13 kilometer ten noordwesten van het centrum van Dresden. De plaats is gelegen in de gemeente Meissen en vormt een gemeenschap met omliggende steden. Moritzburg ligt middenin het natuurreservaat Friedewald en Moritzburger merengebied. Dit gebied omvat 22 meren met ongeveer 418 hectare van het wateroppervlak.

GPSwalking.nlGeografisch ligt Moritzburg op de Lausitzer vlakte en Meißner Syenit- graniet massief. De omgeving ligt tussen 124 m en 312 m boven de zeespiegel. Een heerst gematigd droog klimaat.

De gemeenschap Moritzburg is afkomstig uit de gemeenschap Eisenberg, die voeger een wijk met de naam Moritzburg had. Deze wijk lag rond het Kasteel Moritzburg met de gronden tot aan het Fasanenschloss.

Voor 1900 had deze gemeenschap de dubbele naam Eisenberg-Moritzburg. In 1934 werd de gemeente vernoemd naar het kasteel.

In de DDR-tijd werd  Moritzburg bekend door een opleidingssteun aan het socialistische Vietnam. De DDR bood de Vietnamesen een opleiding van een aantal kinderen aan. In juli 1955 begon deze training voor 149 Vietnamese kinderen tussen negen en vijftien jaar oud. Een totaal van ongeveer 350 kinderen en jongeren werden opgeleid en opgevoed tot de geschoolde werknemers en kregen zo een universitair diploma in Dresden en Moritzburg. Deze Vietnamees "Moritzburgers" ging terug naar hun land sindsdien vindt er een uitwisseling op culturele gronden plaats.

GPSwalking.nlDe gemeenschap Moritzburg werd na 1 januari 1996 uitgebreid met de dorpen Steinbach en Reichenberg, Friedewald en Boxdorf.

Zo komen we weer bij het begin van de wandeling en zijn we 18 interessante kilometers verder en hebben we veel opgestoken over de geschiedenis van Moritzburg en omgeving.

Duitsland kent vele mooie plaatsen om te wandelen.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve Parkeerplaats N51.1663 E13.7006
 • Camping Sonnenland N51.1440 E13.6769
 • Dippelsdorfer Teich N51.1457 E13.6645
 • Fasanenschloss N51.1688 E13.7062
 • Frauenteich N51.1849 E13.6874
 • Großteich N51.1676 E13.7137
 • Hellhaus N51.1753 E13.6850
 • Moritzburg N51.1591 E13.6801
 • Restaurant N51.1689 E13.7075
 • Schloss Moritzburg N51.1676 E13.6794
 • Schloßteich N51.1664 E13.6827
 • Start/finish/parkeerplaats N51.1391 E13.6642
 • Station Lossnitzgrundbahn N51.1378 E13.6622
 • Vogelkijkhut N51.1820 E13.6845
 • Vuurtoren N51.1685 E13.7095

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.