Lage Vuursche - Drakensteyn

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 24-08-2013

Op een tropische dag gaan we naar een verjaardag. Maar voordat we ons gaan verwennen aan de koffie met gebak lopen we eerst een wandeling van 15 km rond kasteel Drakensteyn. Even lekker de benen strekken.

Lage Vuursche ligt weliswaar op de Utrechtse Heuvelrug, maar aan de rand van de Laagte van Pijnenburg. In de omgeving bevindt zich een aantal landgoederen, waaronder Kasteel Drakensteyn (in de onmiddellijke nabijheid van het dorp), Paleis Soestdijk, het landgoed Pijnenburg, de Ewijckshoeve, Landgoed Eyckenstein en Kasteel de Hooge Vuursche.

De bossen in de omgeving van Lage Vuursche zijn voor een deel eigendom van Staatsbosbeheer en maken deel uit van de boswachterij De Vuursche. Ook Het Utrechts Landschap beheert verschillende gebieden, zoals het Maartensdijkse bos, de Ridderoordsche Bosschen en het Willem Arntsz-bos.

Het Pluismeer is een vennetje ten zuiden van Lage Vuursche in de Laagte van Pijnenburg. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer
Het gegraven water is ontstaan toen het zandsteenfabriekje ernaast grond afgroef. In 1996 is het Pluismeer schoongemaakt, waardoor op de arme zandgrond een venvegetatie (zonnedauw, witte snavelbies, klokjesgentiaan, veenpluis) een kans kreeg. De naam is ontleend aan het vele wollegras dat om het meertje groeit. Op een deel van het terrein eromheen grazen koeien. Bij het Pluismeertje staat een vogelkijkhut. 's Winters is de ondiepe plas geliefd bij schaatsers.

Voordat we weer in Lage Vuursche komen zien we de hoge en dreigende hekken van Kasteel Drakensteyn. Meer krijgen we helaas niet te zien.


Kenmerken
Startpunt: Lage Vuursche, parkeerplaats Karnelmelksweg
Startlocatie: Utrecht , Nederland
Coördinaten N52.180099 E5.220994
Afstanden: 15 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 24-08-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km rondom kasteel Drakensteyn.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er een track en een route beschikbaar.
In Lage Vuursche zijn verschillende gezellige horecagelegenheden. Onderweg komt u precies één restaurant met terras tegen.
Honden moeten aangelijnd blijven.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe zijn uitgenodigd voor een verjaardag in Maarssen. Het is eind juli en het gaat vandaag tropisch warm worden. Ondanks de weersvoorspelling willen we even de benen strekken voordat we aan de koffie en taart gaan beginnen.

Daarom zoeken we een wandeling uit die niet te lang is en nemen genoeg flessen water mee. De keuze valt op een locatie niet al te ver van het verjaardagsfeest. We strijken neer in Lage Vuursche voor een wandeling rondom kasteel Drakensteyn.

Ondank het net rond het middagsuur is zitten alle terrassen vol en is het ook moeilijk om nog een parkeerplaats te vinden. Nadat we ongeveer 500 meter hebben gelopen zien we dat we de auto ook onder de bomen hadden kunnen parkeren. Hier was nog plaats genoeg.

TGPSwalking.nlerwijl we kasteel Drakensteyn niet te zien krijgen tijdens onze wandeling komen we wel langs Klein Drakensteyn. Een mooi stulpje die we zonder moeite zouden willen ruilen voor onze eigen woning. Maar dan denken we alleen al aan de stookkosten, zetten het dagdromen aan de kant, en gaan genieten van de fraaie natuur die we onderweg tegenkomen.

Lage Vuursche
Lage Vuursche is een klein dorp in de gemeente Baarn, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp is gelegen in een bosrijke omgeving op de Utrechtse Heuvelrug, tussen Baarn, Bilthoven en Hilversum. Het dorp heeft, inclusief de omgeving en het Baarnse deel van Soestdijk, 1460 inwoners (2004).

GPSwalking.nlTot en met 1857 hoorde Lage Vuursche tot de gemeente De Vuursche. In 1840 had het 190 inwoners, die in 15 huizen woonden. Tot de Vuursche behoorde ook de buurtschap Hooge Vuursche.

Lage Vuursche ligt weliswaar op de Utrechtse Heuvelrug, maar aan de rand van de Laagte van Pijnenburg. In de omgeving bevindt zich een aantal landgoederen, waaronder Kasteel Drakensteyn (in de onmiddellijke nabijheid van het dorp), Paleis Soestdijk, het landgoed Pijnenburg, de Ewijckshoeve, Landgoed Eyckenstein en Kasteel de Hooge Vuursche.

GPSwalking.nlDe bossen in de omgeving van Lage Vuursche zijn voor een deel eigendom van Staatsbosbeheer en maken deel uit van de boswachterij De Vuursche. Ook Het Utrechts Landschap beheert verschillende gebieden, zoals het Maartensdijkse bos, de Ridderoordsche Bosschen en het Willem Arntsz-bos.

Lage Vuursche is, mede door de bosrijke omgeving, al sinds lang een pleisterplaats voor wandelaars en andere dagjesmensen, die het dorpje met name in het weekeinde overspoelen. Er bevinden zich verschillende restaurants en uitspanningen, waarvan de meeste gespecialiseerd zijn in pannenkoeken.

GPSwalking.nlDuidelijk is dat je hier ook zonder GPS prima kunt wandelen. Onderweg kwamen we verschillende paaltjes routes tegen.

Terugkeer van de raven
Het grootste gedeelte van het bos in deze omgeving is aangeplant met bomen die alleen waren bestemd voor de houtproductie. Daarin heeft Staatsbosbeheer verandering gebracht door een natuurlijker bos te laten ontstaan. Er is nu meer variatie met loofbomen zoals eik en berk, want die horen hier van nature thuis. Daardoor groeien er meer grassen en kruiden. Hiervan profiteren allerlei dieren, waaronder ree en vos. Dankzij al deze variatie en een groter aantal dode bomen broeden er meer dan zestig soorten vogels in de Vuursche, ook bijzondere soorten als buizerd en havik. Zelfs de raven zijn hier weer terug.

GPSwalking.nlOnderweg kwamen we regelmatig een bordje van Landgoed Peijnenburg tegen.

Landgoed Pijnenburg
Pijnenburg is een landgoed in de Nederlandse gemeente Baarn en een klein deel Soest, in de provincie Utrecht. Het ligt aan de N234 tussen Soestdijk en Bilthoven.

Het landgoed grenst aan Soestdijk en bestaat uit drie boswachterijen: ’t Hooge Erf, Kievitsdal en De Brandenburg en ligt, net als Lage Vuursche, in de Laagte van Pijnenburg. Deze laagte is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug maar lager en natter.

GPSwalking.nlOf het huis ook een middeleeuwse voorganger had is niet bekend. Weliswaar is de familienaam Pijnenburg (Poynenborch en vele variaties) al sinds de 14e eeuw gedocumenteerd maar een verband met het landgoed is niet aanwijsbaar.

In 1647 was het landgoed Pijnenburg in bezit van Sara de Wael, weduwe van Jacob Jacobsz Hinlopen, handelaar en schepen van de stad Amsterdam. Zij liet een huis bouwen naar ontwerp van Philip Vingboons. Na haar overlijden in 1652 komt de buitenplaats aan haar zoon Jan Hinlopen. Diens dochter Johanna Maria verkocht huis en landgoed in 1720 aan Everard van Harscamp, secretaris en later burgemeester van de stad Utrecht.

GPSwalking.nlNa meermalen van eigenaar te zijn gewisseld kocht Andries de Wilde in 1823 het landgoed. Hij liet het huis grondig verbouwen en een nieuw park aanleggen naar ontwerp van Hendrik van Lunteren. In 1860 verkocht De Wilde het noordelijke deel aan mr. Herman Albrecht Insinger (1827-1911), directeur van de Amsterdamse Kanaalmaatschappij.

Op het zuidelijke deel liet De Wilde een nieuwe villa Zuid Pijnenburg (nu De Hoefslag) bouwen. Na de dood van De Wilde in 1865 kocht Insinger ook de rest van het landgoed. Sindsdien is Pijnenburg in het bezit van de familie Insinger gebleven, zij het dat delen van het grondbezit later verkocht werden.

GPSwalking.nlWe lunchen in de bossen vlakbij de het Klimbos Gooi Eemland. Verschillende mensen lopen hoog door de bomen. Spannend om te zien, vast ook spannend om te doen.

Klimbos Gooi Eemland
Klimbos Gooi Eemland in Lage Vuursche (Baarn) is een unieke en enerverende beleving voor jong en oud. Verleg grenzen en voel de adrenaline stromen. Je legt zelf een route af tussen de bomen. We hebben 7 routes en ca. 85 verschillende overgangen, die variëren in hoogte en moeilijkheidsgraad. Een bezoek aan Klimbos Gooi Eemland duurt maximaal drie uur en na afloop kun je nagenieten onder het genot van een drankje of een ijsje.

GPSwalking.nlWe lopen verder en genieten van de gevarieerde natuur die we onderweg tegenkomen.

Franse hulp in de Stulp
Toen hier vanaf de jaren dertig geen schapen meer kwamen grazen, vergraste de hei en groeide de vlakte dicht met bomen. In 1980 heeft Staatsbosbeheer besloten het gebied weer open te maken om zo de hei weer een kans geven. Hielden vroeger de schapen het gebied open, nu grazen hier Charolais-koeien. Deze Franse vleeskoeien eten ook taai gras en jonge boompjes, en helpen zo mee de heide in stand te houden.

GPSwalking.nlWe hadden een andere route rondom het Pluismeer in gedachten. Maar het hele gebied was niet toegankelijk voor de wandelaar.

Hierdoor worden we gedwongen om een stuk over een wat drukker pad te lopen. Later komen we toch bij het Pluismeer aan waar we kunnen genieten van een mooi uitzicht. Een informatiebord geeft ons extra informatie over dit gebied.

Vanuit de vogelkijkhut hebben we een mooi uitzicht over het meertje.

GPSwalking.nlHet Pluismeer
Het Pluismeer is een vennetje ten zuiden van Lage Vuursche in de Laagte van Pijnenburg. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het gegraven water is ontstaan toen het zandsteenfabriekje ernaast grond afgroef. In 1996 is het Pluismeer schoongemaakt, waardoor op de arme zandgrond een venvegetatie (zonnedauw, witte snavelbies, klokjesgentiaan, veenpluis) een kans kreeg.

De naam is ontleend aan het vele wollegras dat om het meertje groeit. Op een deel van het terrein eromheen grazen koeien. Bij het Pluismeertje staat een vogelkijkhut. 's Winters is de ondiepe plas geliefd bij schaatsers.

E
GPSwalking.nlen landschap als het Pluismeer is in dit deel van het land vrij zeldzaam. Omdat het onmisbaar is voor planten en dieren uit natte of vochtige milieus, doen we er alles aan om het te behouden. De laatste jaren vormden een sliblaag op de bodem, verzuring en verdroging helaas zo'n ernstige bedreiging dat hier zelfs allerlei soorten zijn verdwenen.

Herstelwerkzaamheden in 1995 zijn een bittere noodzaak geweest om het leven, dat hier normaal thuishoort, te behouden of weer een kans te geven. Bijvoorbeeld veenpluis, waaraan het ven zijn naam te danken heeft; kikkers, salamanders, ringslangen, vogels, allerlei muizen en niet te vergeten de vele soorten libellen.

GPSwalking.nlVoor het behoud van zo'n gebied moeten we terug naar een schoner milieu. Iedereen kan daaraan meehelpen, door bijvoorbeeld minder vaak in de auto te stappen.

Het pluismeer is niet toegankelijk, waardoor flora en fauna zich in alle rust kunnen ontwikkelen. Wel biedt de observatiehut aan de westkant van het ven een prachtig uitzicht over het gebied.

Vooral de vogels zijn vanuit deze post goed waar te nemen. Voor de boomvalk, havik en buizerd valt er genoeg te jagen, maar ook voor de broedvogels als geoorde fuut en dodaars is dit een waar paradijs.

GPSwalking.nlSinds 1980 hebben heel wat vrijwilligers meegewerkt aan het behoud van dit gebied. De uitvoering van het restauratieplan in 1995, is te danken aan de goede samenwerking tussen de Provincie Utrecht en Staatsbosbeheer. De provincie stelde subsidie beschikbaar en heeft zich met de technische kant beziggehouden.

Zo is een dikke sliblaag voorzichting van de bodem verwijderd. Door een grondwaterpomp te installeren, is ook de kwaliteit verbeterd van het venwater, dat oorspronkelijk alleen regenwater was.

GPSwalking.nlDan lopen we tegen de hoge hekken van kasteel Drakensteyn aan. Het is duidelijk dat niemand welkom is op het terrein van onze voormalige koningin. We blijven het hek een heel stuk volgen, maar een glimp van Drakensteyn is ons niet gegeven. Ook niet als we voor de toegangspoort in Lage Vuursche staan.

Kasteel Drakensteyn
De oude geschiedenis van Drakensteyn is nauw verbonden met die van ridderhofstad Drakenburg bij Baarn die in de negentiende eeuw is afgebroken. In 1360 is voor het eerst geschreven over een hofstede Drakesteyn die in 1385 aan Frederik van Drakenburg werd beleend.

GPSwalking.nlIn 1634 werd Ernst van Reede de eigenaar van Drakensteyn. Zijn zoon Gerard liet in 1640 een nieuw, volledig symmetrisch achthoekig huis bouwen, mogelijk naar een ontwerp van Jacob van Campen. Het huis werd erkend als ridderhofstad en Gerard werd ridder. In die dagen werd ook het dorp Lage Vuursche gebouwd. Ridder Gerard liet een kerk bouwen met een pastorie, een school, een molen en een herberg.

In de Gouden Eeuw werd in de Laagte van Pijnenburg een groot aantal kastelen en landhuizen verbouwd en gebouwd, zoals Soestdijk, Kasteel de Hooge Vuursche, De Eult, Pijnenburg en Ewijckshoeve.

GPSwalking.nlIn de zeven- en achttiende eeuw wisselde het kasteel enkele malen van eigenaar. Het huis was tot 1779 in het bezit van leden van de familie Godin. In 1780 vond een verbouwing plaats waardoor het aanzicht van het huis veranderde: de Ionische zuilen werden verwijderd. In 1807 werd Drakensteyn eigendom van mr. Paulus Wilhelmus Bosch, burgemeester van Utrecht.

Het huis bleef 150 jaar in de familie, tot het in 1959 door Frederik Lodewijk Bosch van Drakestein aan prinses Beatrix werd verkocht. Zij liet het kasteel restaureren en trok er in 1963 in. Een in slechte staat verkerend ensemble van beschilderde linnen wandbespanningen, door Jurriaen Andriessen vervaardigd in 1780, werd toen verwijderd uit het interieur. Deze doeken zijn tegenwoordig geplaatst in Museum Van Loon in Amsterdam en gerestaureerd. Eerder werden de doeken opgeslagen op de zolder van paleis Soestdijk.

Bezweet en wel komen we weer in Lage Vuursche waar de terrassen intussen overvol zitten. Veel tijd om van die terrassen te genieten hebben we niet. We moeten snel door naar ons verjaardagsfeestje.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve Parkeerplaats N52.1825 E5.2211
 • De Stulp N52.1859 E5.2420
 • Heide N52.1879 E5.2458
 • Kasteel Drakensteyn N52.1798 E5.2272
 • Klimbos N52.2001 E5.2305
 • Landgoed Peijnenburg N52.1993 E5.2259
 • Pluismeer N52.1805 E5.2411
 • Restaurant N52.2019 E5.2326
 • Start/finish/parkeerplaats N52.1800 E5.2209
 • Vogelkijkhut N52.1799 E5.2383
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.