Giethoorn

Korte beschrijving

We vieren ons 27-jarig huwelijksfeest met een weekendje weg. We kiezen voor het waterrijke gebied Weerribben - De Wieden waar we een prima onderkomen vinden bij B&B t' Kiepenöst. Vandaaruit gaan we Giethoorn verkennen. We maken een schitterende wandeling die we iedereen van harte kunnen aanbevelen. Wat is het hier mooi. Trek gerust een hele dag uit voor deze route, onderweg is er veel te zien en te beleven.

Giethoorn (Stellingwerfs: Gietern) is een dorp in de kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. Tot 1973 was het een zelfstandige gemeente. Giethoorn ligt tussen Steenwijk en Meppel.

Het dorp telt 2620 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het 'Hollands Venetië' genoemd. Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom.

De enige doorgaande verbinding over land is een fiets- annex wandelpad dat dwars door het dorp loopt, het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Daarvoor wordt vaak gebruikgemaakt van de punter, voortbewogen met een punterboom, net als de gondels in het echte Venetië.

Kerkelijk gezien is Giethoorn een vrijzinnige enclave te midden van een orthodox gebied met dorpen als Staphorst, Genemuiden en Hasselt. De doopsgezinde dorpskerk De Vermaning werd in 1871 gesticht.


Kenmerken
Startpunt: Giethoorn, parkeerplaats Dominee J.J Ketstraat
Startlocatie: Overijssel , Nederland
Coördinaten N52.721883 E6.081127
Afstanden: 20, 18 km
Type: Cultuur, Dorp, Kanaal, Veen, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 05-09-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 20 km rondom het mooie dorp Giethoorn.
Trek gerust een hele dag uit voor deze route, er is onderweg veel te zien.
Er is een verkorting van 18 km beschikbaar.
Naast de tracks is er ook een route beschikbaar.
Onderweg komt u verschillende horecagelegenheden tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe vieren ons 27-jarig huwelijksfeest met een weekendje weg. We kiezen voor het waterrijke gebied Weerribben - De Wieden waar we een prima onderkomen vinden bij B&B t' Kiepenöst. Vandaaruit gaan we Giethoorn verkennen in een waterrijke en boeiende wandeling.

We maken een schitterende wandeling rondom Giethoorn die we iedereen van harte kunnen aanbevelen. Wat is het hier mooi.

Trek gerust een hele dag uit voor deze route, onderweg is er veel te zien en te beleven.

GPSwalking.nlt' Kiepenöst
Aan de overzijde van ons huis hebben Klaas van der Linde en Lianne Schipper twee gastenverblijven gecreëerd  in een nostalgische hooi en  rietschuur, gelegen aan het water waar u s`morgens gewekt word door de natuur. Zo heeft Nöst 1 een slaapzolder voor 2 personen en Nöst 2 een bedstee voor 2 a 4 personen. Er is een buitenkeuken voor diegene die zelf willen koekerellen.

De appartementen zijn elk voorzien van douche, toilet, verwarming,  aanrechtblad met wasbak, magnetron, koelkast en thee & koffiezetapparaat, tv en Wifi. Koffie en thee benodigdheden en servies (borden, kopjes en bestek ), keuken linnen, handdoeken, zeep en shampoo zijn aanwezig. Er wordt gebruik gemaakt van een helofytenfilter (rietzuiveringsinstallatie) voor de zuivering van het afvalwater.

Er is een twee persoons kano beschikbaar om te genieten van de weide (water)omgeving.


GPSwalking.nlDan gaan we op pad. We kiezen de mooiste dag uit om naar Giethoorn te gaan. Ondanks dat we al vroeg aan de wandel zijn is het al druk in Giethoorn. Dit dorp trekt veel (buitenlandse) bezoekers. De meesten stappen in een boot en laten zich rondvaren. Wij gaan deze omgeving te voet verkennen.

Giethoorn
Het dorp bestaat uit Zuideinde, Middenbuurt en Noordeinde. Het Zuideinde is zomers gezellig druk en daar kunt u bijna ieder weekend genieten van muziek. In het laatste weekend van augustus gaat hier de Gondelvaart door de dorpsgracht. Noordeinde is het rustigere deel van Giethoorn. Het heeft een dorpspad met prachtige verbouwde boerderijen waarvan de meeste op de monumentenlijst staan.

GPSwalking.nlHet dorp telt 2620 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het 'Hollands Venetië' genoemd.

Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom.

De enige doorgaande verbinding over land is een fiets- annex wandelpad dat dwars door het dorp loopt, het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Daarvoor wordt vaak gebruikgemaakt van de punter, voortbewogen met een punterboom, net als de gondels in het echte Venetië.


GPSwalking.nlGiethoorn als schuilplaats
Tot de eerste bewoners van Giethoorn (Geythorn) behoorden de Flagelanten, ook wel de Geselbroeders of Sint Maartensluyden genoemd. Zij kwamen uit Zuid-Europa en waren op de vlucht wegens goddienst vervolging en door pestepidemieën, die de kust van de Middenlandse Zee teisterden. De Flagelanten genoten protectie van de bisschop van Utrecht en de Vollenhoofse kasteelheer Wolter Snelle.

In de tweede helft van de 16e eeuw deed de natte vervening zijn intrede aldaar en vestigden zich vele Doopsgezinden in Giethoorn. Ook zij waren op zoek naar een schuilplaats. Tot het einde van de 19e eeuw waren er zelfs twee Doopgezinde gemeenten in Giethoorn.

GPSwalking.nlDe huidige "vermaning" in het Zuideinde van de het waterdrop werd gebouwd in 1890 onder leiding van domineee T.O. Hylkema, die ook de toeristische ontwikkeling van Giethoorn stimuleerde. Rond de eeuwwisseling kwamen hier voor Gooise en Haagse schilders die via exposities de westerlingen naar Giethoorn zouden leiden. Een groot deel van de bevolking, ruim 45 procent, was al in 1947 niet kerkelijk gebonden.

In het WaterReijk Weerribben Wieden, ligt het dorpje Giethoorn. Het karakteristieke dorpsbeeld van Giethoorn wordt bepaald door de vele grachten, de typische hoge bruggetjes en de rietgedekte boerderijen.

GPSwalking.nlGiethoorn heeft van alles te bieden aan jong en oud. Er is volop stilte en natuur, maar ook veel watersportplezier. Er zijn per boot, maar ook te voet of per fiets nog unieke plekjes te ontdekken. Geniet van Giethoorn en maak een onvergetelijke ontdekkingsreis. 

De eerste bewoners van deze streek vestigden zich hier omstreeks 1200 en begonnen met het ontginnen van de woeste gronden. Zij vonden hierbij grote aantal horens van wilde geiten, die tijdens de St. Elizabethvloed in 1170 waren omgekomen. Zij noemden hun nederzetting Geytenhoren, dat later verbasterde tot Geythorn en Giethoorn.


GPSwalking.nlWandelende waterdorpen
De oorspronkelijke ontginningsbasis van Giethoorn lag langs het Giethoornse Meer en de Walengracht bij Jonen. Van daaruit werd het moerrassige veengebied in oostelijke richting ontgonnen. Wanneer de behoefte aan gras- en bouwland groter werd, trok men de ontwateringssloten verder naar achteren. Door deze 'opstrekkende verkaveling' ontstonden smalle en soms kilometer lange percelen.

Zo kon het gebeuren dat, wanneer de afstand tot de nieuwe cultuurgronden te groot werd, men de nederzetting gewoon verplaatste. Giethoorn is een voorbeeld van een wandelend dorp.

GPSwalking.nlVanaf de oorspronkelijke ontginningsbasis verschoof de bewoningsas naar een veenpad ter hoogte van het huidige dwarsgracht. In de 15e en 16e eeuw schoof Giethoorn verder naar het oosten. Via de Gieterse Dijk (nu Beulakerweg) kwam men terecht bij de nieuwe bebouwingslint, daar waar nu de dorpsgracht loopt.

De natte vervening (turfmakerij) werkte vanaf de 18e eeuw in omgekeerde richting. Aan de aftakkingen Brouwersgracht, Pinkesloot, Cornelisgracht en Zuidergracht ontstond een nieuwe waterdorp: Dwarsgracht. Van Dwarsgracht mag je zeggen dat het zowel de moeder als de dochter van Giethoorn is.

GPSwalking.nlAl aan het begin van de wandeling komen we langs de Museum boerderij die ingericht is als museum. Helaas gaat het museum pas open om 11 uur en zijn we ruim te vroeg. Dan maar een kopje koffie met appeltaart op één van de gezellige terrassen die we onderweg passeren.

Museumboerderij
Het is bewaard gebleven, 100 jaar wonen en werken in het prachtige waterdorp Giethoorn. Een originele Gieterse boerderij, vissershuisje, hooiberg en tjasker. Een blijvende tentoonstelling, digitale presentatie en gratis rondleiding. Een bezoek meer dan waard!

GPSwalking.nlZie hoe een authentieke Gieterse boerderij aan de dorpsgracht werd ingericht om u kennis te laten maken met het alledaagse leven in een bijzonder dorp.

Enthousiaste vrijwilligers leggen u uit hoe boerenbedrijf, turfwinning, rietsnijderij en dergelijke in het begin van de vorige eeuw het dagelijks leven in Giethoorn bepaalden. Daarnaast zijn er regelmatig exposities.

We komen het standbeeld van Albert Mol. Ons nog welgekend van Wie van de Drie.

GPSwalking.nlBeeld van Albert Mol
Het beeld staat aan de dorpsgracht in Giethoorn ter ere aan de film Fanfare die hier is opgenomen in 1958. In deze film speelde Albert Mol een prominente en hilarische rol als dirigent.

De film is grotendeels opgenomen in Giethoorn en geld als een mijlpaal in de Nederlandse filmgeschiedenis.

Albert Mol overleed in 2004 op 87-jarige leeftijd.

We lopen het gezellige gedeelte van Giethoorn uit. We moeten een stukje langs een enigzins drukke weg. Maar dat gedeelte wordt goedgemaakt als we later door Noordeinde lopen. Dezelfde mooi wandelpad langs een vaart met schitterende huizen, maar dan zonder de drukte van Giethoorn.

GPSwalking.nlWe zien een bewoner de dagelijkse boodschappen vanuit de auto in een kruiwagen laden. Het is doorgaans onmogelijk om de auto in de buurt van het huis te parkeren. Daarom moet er gelopen of gevaren worden. Dat lijkt ons een hele klus in een koude winter.

Hierna volgt nog een stukje weg. Gelukkig is hier ook nog voldoende te zien. We komen langs Punterwerf Wildeboer. U kunt daar terecht voor een rondleiding maar ook genieten van het terras.

GPSwalking.nlPunterwerf Wildeboer
In Giethoorn Noord, aan de rand van het mooie waterrijke Wieden en Weerribben, staat nog een van de laatste twee punterwerven van Giethoorn. Een gastvrij ambachtelijk familiebedrijf, dat al sinds 1933 op de huidige locatie gevestigd is en waarbij de liefde voor de punter al generaties lang wordt doorgegeven.

Oprichter Vos’ achterkleinkind Henk Wildeboer heeft de werf in 1990 van zijn vader overgenomen. De oude werf heeft sinds 2005 plaats gemaakt voor een nieuwe moderne werf om zo het aloude beroep in stand te kunnen houden.

We lopen verder tot we bij het natuurgebied De Wieden - Weerribben aankomen. Bij het bruggetje over de vaart ligt een klein museum. Vanwege tijdgebrek lopen we door. 

Histomobiel
De boerderij is gesticht in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het biedt de grootste collectie Autos, gereedschappen, speelgoed, Ot en Sien voorwerpen en nog veel meer voorwerpen uit vroegere tijden.

GPSwalking.nlEr is een grote collectie historische auto's, vervoersmiddelen, en landbouwwerktuigen, kerkbrikken tentoongesteld. Naast het museum is er een pannenkoekenrestaurant, speeltuin, midgetgolfbaan, treinbaan, en skelterpark.

De Wieden en de Weerribben
Natuurmonumenten in De Wieden en Staatsbosbeheer in De Weerribben werken aan een groot project dat de bijzondere moerasnatuur versterkt en ontwikkelt. Ook rond Dwarsgracht. Ingrijpende maatregelen, zoals het graven van petgaten en afplaggen van rietland, zorgen dat de variatie aan bijzondere planten en vogels blijft en zelfs nog groter wordt. Roerdomp, groenknojorchis, purperreiger, krabbescheer, otter, parnassia en vuurvlinder zijn maarenkele van de vele soorten dieren en planten die profiteren van het project 'nieuw leven voor het moeras'.

GPSwalking.nlNatuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn trots op het weergaloze gebied dat zij beheren. De rijkdom aan planten en dieren en het prachtige afwisseldende landschap zijn de grote investeringen waard.

We komen in het dorpje Dwarsgracht aan. Ook hier lopen we weer langs een gracht over die leuke bruggetjes. Wat is het hier fotogeniek. Bijna elk huis is een foto waard.

Aan het einde van het dorp komen we langs het museum van Janno Petter. Zijn moeder staat in de tuin te werken en wil ons graag het museum van haar overleden zoon laten zien. Achter het huis is mooi overzicht van zijn collectie tentoongespreid. Voor het huis staat een groot beeld aan de vaart.

GPSwalking.nlMuseum Janno Petter
Janno Petter was beeldend kunstenaar helaas overleden in 2010. De familie van Janno heeft zijn werk tentoon gesteld in dit museum. Janno is hier geboren en had zijn atelier achter deze boerderij.

Janno Petter, (1956-2010) geboren en getogen in Dwarsgracht, was van jongs af meer in de weer met potlood en papier dan met rekenen en taal.

Op twaalfjarige leeftijd viel zijn creatieve talent al op in de plaatselijke schildersclub van de destijds in Giethoorn woonachtige Simon Frank.

GPSwalking.nlIn 2003 klopte de Vereniging Dorpsbelangen Dwarsgracht bij Janno aan voor de vervaardiging van een voor het gebied karakteristiek beeldhouwwerk. Een schets was er beduidend eerder dan de benodigde gelden.

Het duurde nog tot eind 2008 voor het grote bronzen beeld van De Baggeraar in Dwarsgracht kon worden onthuld. In een prachtige beeldtaal heeft de kunstenaar Janno de oerkracht van een baggeraar weten weer te geven. Het beeld staat nu langs de vaart.

GPSwalking.nlDe voormalige wethouder kunstzaken van de gemeente Steenwijkerland, André van de Nadort merkte bij de onthulling destijds op: 'Het beeld is zo van deze plek. Dit gebied is ontstaan door het baggeren. Het beeld past perfect bij het karakter van dit gebied. Ook het beeld op zichzelf is fantastisch; je ziet de zwaarte van het baggeren er in terug.'

De plaatsing van dit levensgrote beeld in de openbare ruimte betekende, na jarenlang in stilte te hebben gewerkt, de doorbraak van de beeldend kunstenaar Janno.

Met het overlijden van Janno Petter verliest Steenwijkerland, juist op het moment dat zijn werk bij een breed publiek bekendheid kreeg, een eigenzinnig en vooral creatief beeldend kunstenaar.


GPSwalking.nlDe Naobers van Zudert
Toen de laatste boer hier een vijftiental jaren geleden stopte met zijn bedrijf dreigde de omgeving te verruigen aangezien die niet meer gemaaid of begrazen werd. Toen we ons realiseerden dat we via verloop van tijd in een moerasbos (of broekbos) zouden leven hebben we besloten daar zelf wat aan te gaan doen.

Met medewerking van enkele beroepskrachten die voor ons konden maaien en door zelfde handen uit de mouwen te steken bij het hooien, sloten schonen, houtbosjes kappen, is het ons gelukt het cultuurlandschap weer in ere te herstellen.

GPSwalking.nlOm de kosten, voor het laten maaien van de diverse perceeltjes, te dekken maken we diverse producten, die we hier te koop aanbieden.

De diverse jams en Chutney's zijn gemaakt van zuiver biologische producten voor het grootste gedeelte hier uit de Dwarsgracht. Het vruchtgehalte is meer dan 70% en de rest is (gelei) suiker. (Dus zonder toevoegingen van smaakstoffen, kleurstoffen óf andere (conserveer) middelen).

Geniet ervan. Inlichtingen kunt u verkrijgen op nr.5


Project herstel dorpslandschap Dwarsgracht-Zuid
De Stichting Naobers van Zudert werkt aan het herstel van het dorpslandschap van Dwarsgracht-Zuid. Verwaarloosde hooi- en rietlanden, boerengeriefsbosjes, boomgaarden, sloten en knotbomen worden hersteld en weer opnieuw in beheer genomen. Hierdoor kan de rijkdom aan flora en fauna, de openheid van het landschap en het karakteristieke dorpslandschap hersteld en behouden worden. Dit herstel is noodzakelijk is noodzakelijk geworden omdat het vroegere agrarische gebruik grotendeels is gestopt.

GPSwalking.nlDe stichting doet dit landschapsherstel met vrijwilligers en lokale rietsnijders ("naobers"). Natuurmonumenten ondersteunt het werkt van harte. Het project is een innovatie in het landschapsbeheer en dient als een pilot voor andere dorpslandschappen in Nederland. De stichting heeft voor het project subsidie ontvangen van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, het VSB-Fonds en van het EU-programma Leader+.  

We lopen richting Beukelakerpolder waar we een aantal zeldzame vogels spotten: de koekoek, de roerdomp, dodaars en de bruine kiekedief.

GPSwalking.nlBeulakerpolder: Van water naar land
In 2009 is de Beulakerpolder opnieuw ingericht; 109 hectare voor de natuur en 100 hectare voor recreatie. Op basis van oude patronen zijn nieuwe petgaten gegraven. Hier mag de natuur haar gang gaan.

De verschillende dieptes van deze smalle stroken water zorgen voor een gevarieerde overgang van water naar land. De diepste plassen zullen langzaam dichtgroeien met waterplanten en op den duur land worden. Het natuurgebied fungeert meteen als waterberging bij dreigende overstromingen.

GPSwalking.nlWandelend over een wandelroute, per fiets om het gebied heen of hoog boven in de uitkijktoren kunt u zelf bekijken hoe verrassend dit nieuwe gebied zich ontwikkelt. Voor meer informatie: www.natuurmonumenten.nl/wieden of (0527) 24 66 44 (Bezoekerscentrum De Wieden).

Dat de herinrichting succesvol is, laat het grote aantal broedende vogelsoorten zien: in korte tijd zo'n 70 soorten. Dit is een eldorado voor bijzondere vogels als geoorde fuut en blauwborst. Het 'gehoemp' van een roerdomp, de grijspaarse kleuren van de purperreiger waterplanten in de sloten en waterpartijen.

GPSwalking.nlHet strakke polderlandschap heeft plaats gemaakt voor een afwisselend natuurgebied vol water. Er is een paradijs voor plant en dier ontstaan. En u kunt ervan genieten.

En na 20 interessante kilometers komen we weer terug in Giethoorn. We lopen buitenom weer naar de vaart en de drukte en lopen zo terug naar de auto.

Dit was een schitterende wandeling waar we van genoten hebben. Een echte aanrader.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Standbeeld Albert Mol N52.7228 E6.0902
 • De Wieden - Weerribben N52.7254 E6.0424
 • Beulakerpolder N52.7182 E6.0562
 • Dwarsgracht N52.7254 E6.0363
 • Giethoorn N52.7211 E6.0887
 • Jannos museum N52.7206 E6.0382
 • Museum Histomobiel N52.7298 E6.0519
 • Noordeind N52.7463 E6.0840
 • Restaurant De Otterskooi N52.7276 E6.0353
 • Start/finish/parkeerplaats N52.7218 E6.0811
 • Vogelkijkhut Wiedekiek N52.7133 E6.0575
 • PunterwerWildeboer N52.7477 E6.0799
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.