Virton - Bois de Bon Lieu

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-01-2017

Als je een keer een midweek helemaal weg wilt zijn, dan bieden de Ardennen in België eindeloos veel mogelijkheden. We zijn al op heel veel plaatsen geweest, maar nu gaan we helemaal naar het zuiden naar Virton, tegen de Franse grens. Het verblijf in de Vallée de Rabais krijgt zelfs een Frans tintje omdat de toeristische omgeving van Virton tot over de Franse grens rijkt.

Wij hebben voor jullie een boswandeling uitgezet, die – zoals de naam al zegt – een Bon Lieu zal zijn. Het is echt in het bos, heuvelig, ja, een constante klim van 5km heen en natuurlijk ook weer een flinke daling. Maar vergis je niet er zitten in de tweede helft toch nog enkele venijnige klimmetjes. Je ziet het niet alleen aan het Profiel, maar ook aan de teruglopende snelheid.

We krijgen de tijd om rond te kijken. Bij de visvijvers, bij de kapel, in het bos en vooral bij de Trou de Fées, de feeëngrot. We kunnen de wandeling verlengen naar de ruïnes van kasteel Renaud – met restanten uit de derde eeuw – of langs het Arboretum. De pauzeplek op de kruising bij Croix-Rouge was helemaal gesloten, vandaar dat we picknickten bij de grotten. We vertellen ietwat over het hout in de bossen.

Virton is leuk en heeft een heel mooi streekmuseum, Montmédy (F) heeft een grote citadel – maar die van Sedan is werkelijk super-de-super - en Torgny is het mooiste plaatsje in de omgeving. Het bier van Orval is ècht mannelijk en het diner in Le Franc Gourmet (tegenover VVV) kent culinaire hoogstandjes van lokale specialiteiten.

LET OP! Op bepaalde data in het Jachtseizoen is deze wandeling gesloten.


Kenmerken
Startpunt: Virton, Rue Du Bon Lieu
Startlocatie: Luxemburg , Belgie
Coördinaten N49.582023 E5.554221
Afstanden: 15, 13, 12, 7 km
Type: Bos, Cultuur
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 20-10-2013

Route informatie

GPS wandeling van 12 kmbij Virton (B).
Afgeleide wandelingen van 7, 15 en 13 km
Toegevoegd zijn de VVV-tracks van 15, 5, 3, 7, 4 en 15 km.
De paden zijn goed begaanbaar, na regen glad en glibberig.
Eerste helft klimmen, daarna dalen, met enkele venijnige klimmetjes. Deze route is niet geschikt voor scootmobiel.
Er is nu (okt 2013) geen horecagelegenheid onderweg.
Er staan enkele bankjes en schuilhutten.
Van de wandeling is een GPS Track en een GPS Route aangemaakt.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART/PARKEREN/FINISH N49 34.921 E5 33.253
We starten op het vakantiepark Vallée de Rabais richting noord om achter de visvijvers langs de drukke weg te verlaten en achter het terras langs naar het bos te gaan.

We klimmen gestadig. Rustig aan, dan gaat het prima.

VVV heeft een antal routes in het bos uitgezet.
Ook daarvan zijn enkele tracks aangegeven, maar niet gecontroleerd.

Virton N49 34.089 E5 31.818
Virton (Gaumais: Vèrtan; Waals: Vierton) is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Luxemburg. Virton ligt in Belgisch-Lotharingen en de Gaumestreek en is het zuidelijkst gelegen stadje van België. De plaats ligt bij de samenvloeiing van de Vire en de Ton, maar toch ontleent de stad daar haar naam niet aan. De naam is afgeleid van Vertunum, de Keltische benaming voor "goed verdedigde heuvel".

GPSwalking.nlDe stad telt ruim 11.000 inwoners. Virton wordt beschouwd als de hoofdplaats van de Gaume. Dit toeristisch centrum is een Lotharingse stad door het joviale karakter van de bewoners, het zachte klimaat, het sierlijke landschap en vooral door de huizen uit kalksteen en met de rode daken ten zuiden van Virton (Torgny, Lamorteau). Virton ligt niet ver van toeristische oorden zoals Montquintin, Montmédy, Avioth, Marville, het Fort van Fermont, Montauban-Buzenol en Orval.

Men vindt hier overblijfselen uit het Neolitische (polijsstenen in Saint-Mard en dolmen in Gomery), Romeinse en Frankische tijdperk. Zie het stadsmuseum. Er zijn hier eveneens talrijke wandel-, fiets-, ruiter- en autotochten.

Het architecturale patrimonium bestaat o.a. uit het oord van het kasteel Renaud (IVde eeuw), de kapel van Bonlieu, de kerk van het oude Virton, de kastelen van Latour en Laclaireau en een Canadese totem !

Het natuurlijke patrimonium biedt talrijke boomsoorten, de vijvers van Latour, de “Trou des Fées” te Croix-Rouge en de vallei van Rabais. http://www.ftlb.be/nl.

GPSwalking.nlBonlieu N49 35.736 E5 33.256
Betekent Goede Plek. We gaan door dit bos met die naam. Er ligt een korte Rode Route met beschrijvingen van bomen. We zullen in dit bos het volgende kunnen zien:
Deze wandeling langs de eerste Gaumse cuesta, is bedoeld om U op een aangename manier vertrouwd te maken met de inheemse boomsoorten. De bodem is samengesteld uit een mengeling van zand en leem. Het grootste gedeelte van de oppervlakte is bebost.
Deze wandeling is een beetje de tegenhanger van de rondgang in het arboretum met zijn verzameling exotische boomsoorten.

GPSwalking.nlPopulus nigra – Zwarte populier
Met het hout van de zwarte populier worden vooral lucifers en papierpap gemaakt. Het bijzonder zachte hout wordt ook vaak door beeldhouwers gebruikt. We zien verder: de Noorse esdoorn, de lijsterbes, de Japanse lork, de berk en de vlierbes.

Picea abies – Fijnspar
Een eenvoudige manier om een den en een fijnspar van elkaar te onderscheiden: de fijnspar draagt hangende kegels en bij de den staan de kegels rechtop.  Het hout wordt gebruikt in de schrijnwerkerij, in de meubelmakerij, in de papierindustrie en om muziekinstrumenten mee te maken.

Ook als kerstboom heeft de fijnspar veel succes.

GPSwalking.nlCornus sanguinea – rode kornoelje
Het hout wordt gebruikt om stelen voor werktuigen te vervaardigen maar ook in de mandenvlechterij.  Uit de vruchten werd lampenolie geperst. De kornoelje is een (giftige) medicinale plant.

Quercus robur – Zomereik
Heden ten dage is de zomereik verspreid over heel Europa behalve in Spanje en in het noorden van Scandinavië. Het kwaliteitshout wordt gebruikt in de schrijnwerkerij en in de meubelmakerij (meubels, parket, trappen, tonnen.)

Prunus avium - Wilde kerselaar
Het kostbare roodachtige hout is zeer gevraagd voor het vervaardigen van kunstmeubelen en muziekinstrumenten. Van de vruchten wordt een lekkere kersenlikeur bereid.

GPSwalking.nlPopulus tremula - Ratelpopulier
De ratelboom is een mooie sierboom waarvan de bladeren in de herfst eerst geel en dan rood verkleuren. De wind die in de blaren speelt doet de hele kruin beven en ruisen, vandaar zijn naam. De bladeren hangen aan lange steeltjes.

Corylus avellana - Hazelaar
De hazelaar komt men vooral in hagen en aan de zoom van het bos tegen. De schors wordt door mandenvlechters gebruikt.

Wichelroedelopers kunnen met een hazelaartakje ondergrondse watervoorraden of bronnen ontdekken.

Jachtgebied N49 35.736 E5 33.256
Anders dan in Nederland wordt in het buitenland nog veel op wild gejaagd. We accepteren dat en letten goed op de jachtdagen. Let daarom op de waarschuwingen!

GPSwalking.nlHet jachtbeleid van de Vlaamse en de Waalse overheid streeft een verstandig beheer van wildsoorten en hun leefgebieden na. Het houdt rekening met het bredere natuur- en milieubeleid. De nauwe betrokkenheid van de doelgroep, de jagers, staat daarbij centraal.
Jagers kunnen wildbeheereenheden vormen met een eigen specifieker wildbeheer voor een bepaald gebied.

In Wallonië moet u de aanvraag tot een jachtverlof indienen bij de 'Direction générale de pouvoirs locaux' van het Waals Gewest. In België is de jacht gebonden aan openingstijden, deze zijn bedoeld om dieren te beschermen tijdens bijvoorbeeld het broedseizoen. Ook het verhandelen en vervoeren van wild is aan deze openingstijden gebonden, om stroperij tegen te gaan. Vlaanderen telt 39 diersoorten die onder de categorie wild vallen, voor de verschillende soorten gelden verschillende regels met betrekking tot de jacht. In de Ardennen worden ook drukjachten georganiseerd.

GPSwalking.nlHet voordeel van de jacht op wild is dat vrij in de natuur levende dieren voor vleesconsumptie worden gebruikt. Daarmee kunnen fabrieksstallen en bio-industrie voorkomen worden.

In de vele restaurants in Wallonië kan vers wild worden opgediend, samen met vele lokale specialiteiten. Zie http://www.belgium.be.

Gelukkig zien we onderweg een hele mooie kapel staan. Bomen met verwijzingen naar Heiligen. Een rustplek midden in het bos. Het blijkt al eeuwen lang zo te zijn.

Daarna gaan we verder klimmen tot bij het kruispunt dat het Croix Rouge wordt genoemd.

GPSwalking.nlKapel van Binlieu N49 36.555 E5 33.515
Sinds het jaar 1050 komt het goede volk van de Gaume in vredestijd, als wel in oorlogstijd, bidden bij Onze Lieve Vrouw van Bonlieu.

Door de eeuwen heen zijn de heiligdommen die hier door onze voorouders uit piëteit zijn gebracht, verdwenen.

In het Mariajaar 1943 is deze door de Gaumais geschonken kapel ingewijd door Mgr Charue, de bisschop van Namen. Let op het luiklokje in de toren.

GPSwalking.nlAls we bij het café aangekomen zijn, blijkt het geheel gesloten te zijn en staat het in de verkoop. N49 37.580 E5 32.966  We moeten het dus doen met de meegenomen etenswaren. Jammer.

Als we van hieruit iets verder doorlopen richting Bellefontaine – Neufchateau, dan kunnen we links het bos ingaan om de restanten te zien van de Ruïne van Château Renaud en van een Romeinse nederzetting uit de derde eeuw.

Wij zijn er niet geweest. Maar mocht u het vinden, geef ons dan de juiste coördinaten door?

Wij gaan dus terug over de parkeerplaats vanwaar we gekomen zijn en gaan het bos in naar de beroemde Trou de Fées.

GPSwalking.nlRuïnes Romeinse rijk of het kasteel Renaud N49 37.516 E5 32.719
Ruïnes van een schuilplaats uit het laat Romeinse rijk ( IIIde e.) of het kasteel Renaud verbonden met de legende van de Vier Heemskinderen.

De legende van de Vier Heemskinderen was zeer populair in de Middeleeuwen.
De Gallo-Romeinse ruïnes van het kasteel van Montauban bestaan nog slechts uit enkele oude stenen.. Maar een aandachtige verkenning van de site vertelt ons dat er mensen geleefd hebben. Gelegen in het hart van een weelderig woud, draagt deze plaats de sporen van menselijke activiteit. Kunstmatige open plekken werden geschapen rond het kasteel, waarschijnlijk om er landbouwactiveiten uit te oefenen en men kan nog de ruïnes zien van de smelterijen lager in de vallei, langs het water.

DGPSwalking.nle inwoners van de plaats waren werkers die daar de ideale plaats hadden gevonden om hun activiteiten uit te oefenen. De plaats wordt ook het kasteel van de vier Heemskinderen genoemd, omdat de mythische broers op hun ros het zouden herbouwd hebben tijdens hun conflict met Keizer Karel. Het ziet er in elk geval naar uit dat het kasteel werd versterkt in de Middeleeuwen met een reusachtige slottoren en een brede gracht. Deze plaats, waar de natuur haar rechten heeft teruggenomen zal vooral in de smaak vallen bij romantische zielen. Zie http://www.dbnl.org/tekst/_his003heem01_01.

Alhoewel er weinig van overgebleven is, zijn de restanten mee van de oudste overblijfselen – uit de derde/vierde eeuw - die we ooit gezien hebben hebben tijdens onze wandelingen!

GPSwalking.nlTrou de Fées N49 37.463 E5 33.034
Deze plaats, gelegen in de bossen van Bonlieu, vlakbij het kruispunt Croix-Rouge, is zowel bij de inwoners van de streek als bij de toeristen zeer geliefd.

Het rotsachtig overhangsel, doorboord met gangen en gaten, bestaat uit kiezelhoudende zandsteen. De natuurlijke erosie begon reeds in het Jurastijdperk wanneer deze streek, behorende tot het Bekken van Parijs, overspoeld werd door de zee (de Golf van Luxemburg).

De belangrijkste galerij is 15 meter lang en sommigen beweren dat ze het werk is van de mens in de prehistorie. Dat is niet geheel ondenkbaar vermits er in de omgeving verschillende werktuigen in vuursteen zijn gevonden.

GPSwalking.nlAan de “Feeënspelonk” zijn zoals het woord reeds doet vermoeden vele sprookjes en legenden verbonden zoals bijvoorbeeld het heldendicht van de Vier Heemskinderen.

U komt op een heuvel vol met kleine grotten. De zachte natuur, maar spijtig genoeg dicht bij de weg.

In contrast met het idyllische decor zegt men dat de feeën soms verschijnen gemetamorfoseerd in zwarte honden. Ze kammen dan de omgeving uit en halen stoute grappen uit met de mensen zoals hun takkenbossen in brand steken. Geef de voorkeur aan de lente of de zomer voor uw bezoek aan de feeën, wanneer er veel begroeiing is. Ideaal om er een uurtje met de kinderen door te brengen.

GPSwalking.nlHierna volgt de weg terug. Na het constant stijgen op de heenweg, verwachten dus een constante daling. Voor een groot deel is dat ook zo, maar toch volgen er nog enkele venijnige klimmetjes.

We zien ook vele paddenstoelen. Er zijn zeker kenners die hier de paddenstoelen gaan rapen voor hun voedsel. Wij zijn echter geen kenners.

We kunnen ook van de route afwijken en een klein sprongetje maken naar het Arboretum van Virton, dat gelegen is aan de N87.

GPSwalking.nlBeukenbossen
In de verte zien we de enige bebouwing in dit bos. Het betreft gebouwen van de drinkwatervoorziening. We lopen een stukje om. Dan volgen we een venijnige klim door het beukenbos.

We bevinden ons dan op het plateau dat ‘Plain fays’ genoemd wordt wat betekent dat hier beuken werden aangeplant.

Arboretum Virton N49 35.862 E5 32.084
Het arboretum bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Virton langs de baan Virton-Etalle aan het kruispunt met de baan richting “Vallée de Rabais”, een bekend vakantiedorp en toeristisch centrum. Er is parkeergelegenheid vlakbij. De plaatselijke afdeling van Waters en Bossen heeft aan de twee uiteinden van het arboretum borden geplaatst met een gedetailleerd plan (1997). Het arboretum is eigendom van de stad Virton en wordt beheerd door Waters en Bossen en de gemeente.

GPSwalking.nlHet arboretum werd aangeplant in 1915 met de bedoeling uit te zoeken welke uitheemse boomsoorten zich konden aanpassen in de Gaume. Er werden 80 uitheemse soorten aangeplant uit alle werelddelen behalve Afrika. Velen zijn op natuurlijke wijze verdwenen, anderen werden geveld tijdens de geweldige stormen van 1990. Er blijven nog ongeveer 40 soorten over waarvan er een dertigtal geïdentificeerd zijn.

Oorspronkelijk besloeg dit bescheiden arboretum een oppervlakte van 1ha 50 maar door het verbreden van de baan Virton-Etalle is de oppervlakte terug gebracht tot 1 ha 42.De bodem bestaat uit leem en zand ; deze luchtige en zure gronden zijn gemakkelijk te bebouwen wanneer men voldoende kalk en meststoffen aanvoert.

GPSwalking.nlDaar deze bodem zeer slecht water vasthoudt, lijdt het arboretum onder droge perioden.

Inheemse soorten zoals esdoorn, es, lijsterbes, beuk, eik en vogelkerselaar hebben zich spontaan gevestigd naast de aangeplante soorten.

Het arboretum is onderverdeeld in een aantal genummerde percelen (P). Wanneer u deze volgt maakt U kennis met de meest interessante exotische boomsoorten.

Hierna keren we over een holle weg terug naar het terras aan het water bij de vijver. Maar ook rechtstreeks naar het huisje is een goed idee.

GPSwalking.nlVak Park N49 35.135 E5 33.159
We zien hier in deze omgeving, dat de Franse grens sterk verdedigd werd. In Sedan zien we de grootste vestingwerken. Daar krijgen we ook een duidelijk beeld – zeer goed gepresenteerd – van de toenmalige praktijken om via huwelijken gebieden veilig te stellen of uit te breiden via vererving.

We zien ook dat hier vele overblijfselen zijn uit de derde tot de 10e eeuw. Dat kennen we in Nederland nagenoeg niet. Ook vlakbij in Montmédy ligt een mooie vesting.
En het mooiste dorpje is Torgny.

x Abdij OLV Orval N49 38.372 E5 20.939
x Citadel Montmédy N49 31.090 E5 21.664
x Sedan Chateau N49 42.054 E4 57.042
x Torgny N49 30.476 E5 28.444

Startpunt

  • START/PARKEREN/FINISH Rue Du Bon Lieu, Virton N49 34.921 E5 33.253

Geraadpleegde websites:

POI’s

  • Virton N49 34.089 E5 31.818
  • Bonlieu N49 35.736 E5 33.256
  • Jachtgebied N49 35.736 E5 33.256
  • Kapel van Binlieu N49 36.555 E5 33.515
  • (Café) N49 37.580 E5 32.966
  • Ruïnes Romeinse rijk of het kasteel Renaud N49 37.516 E5 32.719
  • Trou de Fées N49 37.463 E5 33.034
  • Arboretum Virton N49 35.862 E5 32.084
  • Vak Park N49 35.135 E5 33.159
  • x Abdij OLV Orval N49 38.372 E5 20.939
  • x Citadel Montmédy N49 31.090 E5 21.664
  • x Sedan Chateau N49 42.054 E4 57.042
  • x Torgny N49 30.476 E5 28.444
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.