Grubbenvorst

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 30-12-2013

Kerst 2013 is net voorbij, we willen even uitwaaien. We kiezen daarvoor een wandeling rondom Grubbenvorst. Een koude wind en een waterig zonnetje begeleiden ons. Maar dan gaat de wind grotendeels liggen en wordt het vriendelijk wandelweer. Onderweg komen we verschillende mensen tegen die of vriendelijk groeten, of zelfs even een praatje maken. In Huys Kaldenbroek drinken we een kop koffie met een stukje heerlijk Limburgse vlaai. Het is net of we ergens in een huiskamer neerstrijken. Ook hier ontstaat een gezellig gesprek met de aanwezige gasten. Het is goed vertoeven in het Limburgse land mogen we stellen.

Grubbenvorst (Noord-Limburgs: Grubbevors of Grevors) is een kerkdorp in het noorden van de Nederlandse provincie Limburg en hoort bij de gemeente Horst aan de Maas. Het is met 4790 inwoners (1 januari 2007) het op twee na grootste dorp van die gemeente, na Horst en Sevenum. Het vormde met het dorp Lottum vanaf begin 1800 tot 1 januari 2001 de gemeente Grubbenvorst.

Het natuurgebied Kaldenbroek is een grotendeels een verlande Maasarm. In het omliggen gebied liggen broekbossen, aangelegde populierenbossen en vochtige graslanden en de Molenbeek van Lottum. Deze voornamelijk kleinschalige graslanden worden, vaak met hulp van vrijwilligers van IVN Maasdorpen, gehooid en verder door runderen en paarden begraasd om zich te ontwikkelen tot bloemrijke en soortenrijke graslanden Op de hogere gronden liggen droge naald- en loofbossen en in de omgeving staan diverse oude boerderijen.


Kenmerken
Startpunt: Grubbenvorst, bij kerk
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.420283 E6.149838
Afstanden: 16, 13 km
Type: Bos, Dorp, Open, Rivier
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 30-12-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km bij Grubbenvorst
Er is een verkorting van 13 km beschikbaar.
Naast de tracks hebben we voor u ook 2 routes.
De wandeling is goed begaanbaar, maar in de koude wintermaanden zijn goede wandelschoenen aan te bevelen.
Onderweg komt u een prima horecagelegenheid tegen bij Huys Kaldenbroek.
Ook komt u onderweg wat bankjes en soms een hele picknicktafel tegen.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlHet is een paar dagen na kerst 2013. We zijn het binnenzitten moe en trekken naar Grubbenvorst voor een heerlijke wandeling. De koude wind zorgt ervoor dat het even duurt voordat we warm gelopen zijn.

Onderweg genieten we van de vriendelijke mensen. De meesten maken even een praatje of groeten uitgebreid. Hier wonen vriendelijke en gezellige mensen. Dat maakt de wandeling ook speciaal en zorgt ervoor dat we voldaan weer naar huis keren.

GPSwalking.nlGrubbenvorst
Grubbenvorst (Noord-Limburgs: Grubbevors of Grevors) is een kerkdorp in het noorden van de Nederlandse provincie Limburg en hoort bij de gemeente Horst aan de Maas. Het is met 4790 inwoners (1 januari 2007) het op twee na grootste dorp van die gemeente, na Horst en Sevenum. Het vormde met het dorp Lottum vanaf begin 1800 tot 1 januari 2001 de gemeente Grubbenvorst.

Grubben, ook wel Gribben, was de naam van het kasteel waarvan nu de ruïne van het Gebroken Slot resteert. Grubben wijst meestal op een holle weg. Het tweede gedeelte van de naam "Vorst" was de naam van het dorp. Deze naam wijst op bos, in het bezit van de heer van het gebied. Aanvankelijk was hier veel bos, maar dat is grotendeels verdwenen door het ingrijpen van de mensen, die bossen gingen kappen uit behoefte aan weidegrond. Na het kappen ontstond heidevelden.

Op de hoge Maasoever komen ook sporen voor van vroeg-Germaanse bewoning. Deze hoge Maasoever draagt de naam "Reuvelt", een benaming, die vermoedelijk uit de Karolingische tijd stamt. Aannemelijk is dat in de loop van de 8e eeuw het christendom ook in Noord-Limburg doordringt. Bij opgravingen na de verwoesting in november 1944 van de parochiekerk bleek, dat deze omstreeks 1415 gebouwde kerk zeker zes voorgangers moet hebben gehad.

GPSwalking.nlBij de wederopbouw in 1952 heeft men de herinnering aan deze vroegere kerken willen bewaren in de tegenwoordige crypte. De huidige kerk, de O.L. Vrouw Tenhemelopnemingskerk, werd ontworpen door Alphons Boosten.

Kerk Grubbenvorst
In de kerk zijn nog enkel rekwisieten opgesteld die een dorpsbewoner destijds uit de brandende puinhopen redde. Na de oorlog werd op dezelfde plaats een nieuwe kerk, gebouwd naar een ontwerp van architect Boosten uit Maastricht.

De nieuwe kerk werd op 20 december 1952 in gebruik genomen. In 1955-1956 werd een toren met een opvallend koperen dak aan de kerk toegevoegd. De kerk in Grubbenvorst is toegewijd aan Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming.

Vermoedelijk in de 11e eeuw al stond hier een zaalkerkje, in de 15e eeuw werd het vergroot in oostelijke richting De eerste toren kwam in 1415 gereed.

In 1635 werd de kerk door Kroatische troepen zwaar beschadigd maar herbouwd. In 1944 werd de kerk opgeblazen door terugtrekkende Duitse troepen.

GPSwalking.nlDirect buiten het dorp komen we een paal tegen die laat zien hoe hoog de Maas heeft gestaan bij de overstromingen in de laatste eeuwen. Nu ligt er een lage dijk om het dorp. Als er hoog water verwacht wordt kan de doorgangs naar het pontje worden afgesloten.

Het eerste deel van de wandeling gaat langs de Maas. Maar die is slecht te zien, we zien soms een topje van een boot langsvaren. Hier heeft de wind vrij spel. Gelukkig hebben we die in de rug.

In de verte komt Huis Kaldenbroek in zicht. We hebben zin in een kopje koffie en vragen ons af of het wel geopend is. Dat blijkt gelukkig het geval te zijn. We lopen een gezellige ruimte binnen en raken als snel in gesprek met de overige gasten. De hond des huizes laat zich uitgebreid aaien en de koffie met Limburgse vlaai smaakt prima.

Een beter begin van een wandeling kun je je niet wensen.

GPSwalking.nlWelkom bij Huis Kaldenbroek
Het middeleeuwse adellijke Huys Kaldenbroek ligt midden in het gelijknamige natuurgebied Kaldenbroek. In 1394 wordt Huys tot Caldenbroick al in officiële stukken genoemd. Toen stond hier waarschijnlijk een kasteel dat omstreeks 1550 door de Spanjaarden is geplunderd en ingenomen. Fundamenten van een groot gebouw (Ridderzaal) en resten van de dubbele gracht zijn nog herkenbaar.

Het huidige Huys Kaldenbroek is nog deels uit de 16e eeuw. wat opvalt zijn de met mergelstenen gemetselde muurgedeelten. Het complex is van grote historisch waarde, en daardoor ook op de Monumentenlijst geplaatst. Wat er nu nog staat is dus maar een deel van het ooit grote complex. Het pand is na een lange periode van verwaarlozing, liefdevol door twee families gerestaureerd.

GPSwalking.nlEen bouwval is zo een juweel geworden. De families hebben het pand overgedragen aan Stichting het Limburgs Landschap om het zo voor de toekomst veilig te stellen. Het kasteel en het landgoed zijn zo weer verenigd. Het Limburgs Landschap heeft van Huys Kaldenbroek een zeer sfeervol vakantiehuis gemaakt.

We lopen verder door het natuurgebied Kaldenbroek. Ondanks dat het winter is komen we toch een aantal paarden (met bereiders) en wandelaars tegen.

GPSwalking.nlNatuurgebied Kaldenbroek
Het natuurgebied Kaldenbroek is een grotendeels een verlande Maasarm. In het omliggen gebied liggen broekbossen, aangelegde populierenbossen en vochtige graslanden en de Molenbeek van Lottum.

Deze voornamelijk kleinschalige graslanden worden, vaak met hulp van vrijwilligers van IVN Maasdorpen, gehooid en verder door runderen en paarden begraasd om zich te ontwikkelen tot bloemrijke en soortenrijke graslanden Op de hogere gronden liggen droge naald- en loofbossen en in de omgeving staan diverse oude boerderijen.

GPSwalking.nlZelf genieten
Verlaat de hectiek van alle dag en kom tot rust in de sfeervolle ruimtes van het adeltifi Huys, geniet op het terras in de rustige tuin met de oude fruitbomen. Luister naar de vogelzang in de ochtend of naar de kikkerconcerten in de avond. In de romantische kamer is een zithoek ingericht rondom de stenen schouw.

Aan de lange eettafel kunt u heerlijk dineren en bijkletsen. Er zijn drie ruime slaapkamers en een bedstee aanwezig Huys Kaldenbroek is omgebouwd tot een vakantieverblijf voor maximaal 12 gasten. U kunt het verblijf boeken bij Beaujean Vacances. Voor 'Beschermers' van Het Limburgs Landschap gelden speciale aanbiedingen.

GPSwalking.nlMaasarm
Het Kaldenbroek is één van de vroegere Maasarmen waarvan er meerdere in deze regio te vinden zijn. Andere voorbeelden zijn het Dubbroek, het Beesels Broek en het Broekhuizer Schuitwater.

Deze oude Maasarmen zijn op een landkaart nog steeds vrij eenvoudig te herkennen. Het zijn licht gebogen laagtes in het terrein. Ze zijn in een ver verleden ontstaan als meanders van de Maas. Deze rivier was in die tijd niet door de mens vastgelegd. Het Maaswater schuurde daarom in de loop der eeuwen wel eens nieuwe beddingen uit. Hierdoor veranderden oude beddingen die door de rivier werden verlaten in langgerekte meren. Deze meren waren vrij ondiep en rijk aan voedingsstoffen.

GPSwalking.nlAl snel groeiden er allerlei waterplanten en zette het proces van verlanding in. Het open water veranderde in moeras en het moeras in moerasbos. Het plantenmateriaal van dode planten, dat eeuwenlang in het water verdween, werd de bodem waarin nieuwe planten wortelden. Tevens kwam er geleidelijk veengroei op gang. Op deze wijze ontstonden veengebieden op de zandige Maasterrassen.   

Bewoning
Deze hoge ruggen werden al in de prehistorie door de mens bewoond en zette het proces van verlanding in. Het open water veranderde in moeras en het moeras in moerasbos. Het piantenmateriaal van dode planten, dat eeuwenlang in het water verdween, werd de bodem waarin nieuwe planten wortelden. Tevens kwam er geleidelijk veengroei op gang. Op deze wijze ontstonden veengebieden op de zandige Maasterrassen.

GPSwalking.nlBewoning
Deze hoge ruggen werden al in de prehistorie door mensen bewoond. Archeologen hebben hier heel wat sporen van vroegere bewoning aangetroffen. Al in 1852 werden zevenentwintig urnen ontdekt aan de noordwestzijde van het Kaldenbroek. Helaas ging bij deze opgraving de gehele vindplaats verloren. De oude kasteelboerderij die u vanaf deze lokatie kunt zien, heeft ook de naam 'Kaldenbroek'. In deze omgeving stond al in 1394 een kasteel dat 'huys tot Caldenbroick' werd genoemd. Het huidige pand is particulier bezit en stamt deels uit de 16e eeuw.

Ook is er in Kaldenbroek nog een oude "schans" te herkennen. Deze schans werd door vroegere bewoners gebruikt als tijdelijke, veilige vluchtplaats in perioden van oorlog. Veelal lagen zulke schansen, waarvan ook op andere plaatsen in Nederland wel voorbeelden te vinden zijn, op moeilijk toegankelijke plaatsen. Het moerasgebied Kaldenbroek was zo'n ontoegankelijk gebied.


GPSwalking.nlNatuur
Afwisselend is de natuur in het Kaldenbroek zeker. Natte en drogere bossen, maar ook ruige, met struikgewas begroeide graslanden, liggen dicht bijeen. Zulke kleinschalige gebieden zijn rijk aan vogels. Grasmussen, bosrietzangers en heggemussen komen in groten getale voor.

Vooral in de vroege ochtend gedurende de maanden april en mei is deze vogelrijkdom goed hoorbaar. Deze vogels zijn gebonden aan struikgewas en ruigtes. Ze laten zich daardoor niet altijd even gemakkelijk zien. Alleen in het voorjaar, wanneer de mannetjes hun leefgebied zingend afbakenen en daarbij tevens proberen de aandacht van vrouwelijke soortgenoten te trekken, vallen ze meer op. Vaak zingen ze vanuit de top van een struik, of maken, in het geval van de grasmus, een zangvlucht. In juli zijn deze vogels er ook nog, maar dan zijn ze vrijwel onvindbaar omdat ze druk bezig zijn met het grootbrengen van hun jongen, die in een laag bij de grond liggend nest opgroeien. De grote rijkdom aan insecten, die in beschutte delen van het struweel voorkomt, wordt als voedselbron voor de jongen gebruikt.

GPSwalking.nlBeheer
Vanaf 1987 heeft de Stichting het Limburgs Landschap verschillende percelen in beheer. Doelstelling is natte terreindelen als de elzenbroek-bossen en de lager gelegen graslanden te herstellen door het grondwaterpeil te verhogen.

Gratis Uit en Thuisboek
Ook elders in Limburg liggen natuurgebieden van de Stichting het Limburgs Landschap. Meer informatie daarover vindt u in het Uit en Thuisboek van de Stichting. Het boek staat vol wandelroutes, plattegronden en achtergrondinformatie. Als u de bescherming van de natuur door Het Limburg Landschap actief steunt krijgt u dit boek gratis. Voor meer informatie bel 077-4737575. U kunt mee helpen! De Stichting het Limburgs Landschap beschermt ruim 40 natuurgebieden in Limburg. Ze zijn allemaal opengesteld voor wandelaars. Mocht u dit werk willen ondersteunen dan kan dat.

GPSwalking.nlBoerenschans Kalde
Voor u ziet u een opvallend, van de omgeving afwijkend en omgracht terrein. In 2006 is uit onderzoek gebleken dat het hier mogelijk gaat om een schans uit de 16e tot 18e eeuw. Een schans, ook wel boerenschans of vluchtschans genoemd, is een opgeworpen verdedigingswerk.

Het redden van lijf en goed
De schansen vinden hun oorsprong in perioden van oorlog en krijgsgeweld. Vooral kleine dorpen werden zonder de bescherming van centraal gezag de dupe van plunderende bendes of soldaten. Om lijf en goed te redden werden door dorpelingen schansen aangelegd, waar men zich tijdelijk kon terugtrekken. Gezien de ligging en geringe afmeting (50 x 50m) behoorde deze mogelijke schans vrijwel zeker toe aan de bewoners van het gehucht Houthuizen.

GPSwalking.nlEen eiland in het moeras
Schansen werden vooral aangelegd in moeilijk toegankelijke terreinen, zoals in dit geval in moerasbos. Destijds was het gebruikelijk om op de rand van het binnenterrein een met takkenbossen of beplanting verstevigde aarden wal aan te leggen. Evenals (nood) voorzieningen zoals houten hutten, een broodoven en een waterput.

De permanent met water bevattende gracht van 2 meter diep, werd voorzien van een ophaalbrug waardoor een ontoegankelijk eiland in het moeras ontstond.

Herstelwerkzaamheden
In 2007 is gestart met het gedeeltelijk verwijderen van bomen en struikopslag door vrijwilligers van IVN De Maasdorpen. Het doel van deze ingreep is om het omgrachte terrein weer herkenbaar te maken.

GPSwalking.nlOok flora en fauna profiteren van deze maatregelen. Door het wegheden van een aantal bomen en struiken is een half open bos ontstaan, waar wilde kamperfoelie zich prima thuis voelt. Deze liaan trekt met haar zoet geurende bloemen verschillende insecten aan, waaronder veel nachtvlinders. Daarnaast biedt het prima zonplekken voor vlinders als het bont zandoogje.

Dan komen we langs een leuk kapelletje. We treffen het, de deur is open en we kunnen binnen een kijkje nemen. De kerststal staat nog en geeft wat extra sfeer.

GPSwalking.nlBuurtkapel
Een buurt kapel onder de bescherming van de h. familie. Deze kapel genaamd naar de h.familie is ingezegend op 2 mei 1949, door de zeereerwaarde heer Kerbosch, destijds pastoor te lottum.

De kapel is gebouwd door de bewoners van houthuizen, oudste gehucht van lottum, uit dankbaarheid dat in de buurt door het oorlogsgeweld geen enkele dode of gewonde viel.

In de nis boven de deur is een beeld geplaatst van Henri Belletable, oprichter en stichter van de h.familie. In mei en oktober is er elke zondag om 14.30 uur rozenkrans bidden. Verder is de kapel bij goed weer elke dag geopend van mei tot november. Van november tot mei elke zondag.

GPSwalking.nlMoge het nageslacht dit begrijpen, in ere houden en opvolgen.

We gaan de bossen in waar de paden glad zijn van de vele regen van de laatste dagen. Onderweg komen we voornamelijk mensen tegen die honden aan het uitlaten zijn.

Geïntegreerd bosbeheer: genieten van een afwisselend bos

Bos draagt in grote mate bij aan een groene leefomgeving waarin inspanning en ontspanning elkaar afwisselen. Verschillende groepen mensen maken dan ook gebruik van het bos. Aan de ene kant zijn dit wandelaars, natuurliefhebbers en mensen die hun hond uitlaten. Aan de andere kant komen er hardlopers, ruiters en mountainbikers.

Het bos vervult ieders wens. Toch gaat dat niet vanzelf. Om aan de verschillende wensen tegemoet te komen, neemt de eigenaar de volgende maatregelen:

  • De paden worden onderhouden en liggen langs de mooiste plekken ih het bos. Markante en bijzondere bomen krijgen ruimte om te groeien.
  • De omringende bomen en struiken worden gekapt.
  • Het bos zo beheren dat er afwisseling ontstaat. Afwisseling in open en dichte plekken, verschillende boomsoorten, oude en jonge bomen.
  • Cultuurhistorische elementen worden in stand gehouden en waaï mogelijk geaccentueerd. Denk hierbij aan grafheuvels, houtwallen, hakhout, maar ook lanen.
  • De verschillende boomsoorten geven kleur aan het bos. Kleuren die veranderen met de jaargetijden. Ook bepalen bomen de sfeer in het bos. Donkere bossen, die veelal uit naaldbomen of beuken bestaan, geven in de ochtend vaak een prachtige lichtinval.

GPSwalking.nlHet bos ruikt naar naaldbomen en het op de grond liggende blad. De wind ruist door de bomen en de vogels laten hun lied horen. Er valt dus veel te beleven.

Houtoogst in de bossen
In dit bosgebied zal houtoogst plaatsvinden. De reden hiervoor is dat de bomen ruimte nodig hebben om te groeien. Nu staan de bomen veel te dicht op elkaar en daardoor gaat de vitaliteit en stabiliteit van het bos achteruit. In het bos is een keuze gemaakt welke bomen blijven staan en welke geoogst worden. De bomen die geoogst worden zijn gemarkeerd.

De keuze voor de bomen die blijven staan is gemaakt op basis van:

  • de boom valt op door zijn vorm en zal voor natuurbeleving blijven staan,
  • de boom is een nestboom voor vogels en/of vleermuizen,
  • de boom hoort bij het gewenste bosbeeld,
  • de boom heeft een goede houtkwaliteit en zal nog dikker mogen worden om in de toekomst geoogst te worden.

GPSwalking.nlDan lopen we langs een reusachtige speeltuin. Een speeltuin waar iedereen gratis welkom is. Dat zie je niet vaak. Een aanrader als u er in de buurt woont en jonge (onder de 13 jaar) kinderen hebt.

Lekker buiten natuurlijk spelen
De speeltuin wordt draaiende gehouden door enthousiaste vrijwilligers die zich GRATIS inzetten voor onderhoud. De exploitatie is afhankelijk van een Gemeentelijke bijdrage, maar vooral van giften van weldoeners! Voor meer informatie: www.speeltuinroeffenmart.nl.

Onderweg zien we regelmatig verwijzingen naar asperges. We komen ook regelmatig de oude aspergebedden van het afgelopen seizoen tegen. Nog een paar maanden en dan gaat het nieuwe seizoen weer van start. 

GPSwalking.nlAspergedorp Grubbenvorst
Al voor de tweede wereldoorlijk werd er in Grubbenvorst asperges geteeld. Maar pas na de oorlog brak dit "witte goud" pas echt door. Om het dorp lagen schrale zandgronden, de ideale voedingsbodem voor de asperge.

In 1950 vond in Grubbenvorst de eerste Nederlandse Aspergebeurs plaats. Een goede reclame voor Grubbenvorst. Rondom Grubbenvorst waren rond die tijd 1200 aspergetelers aangesloten bij de Coöperatieve Venlose Veilingvereniging. Er werd ruim 840.000 kilo asperges aangevoerd. In Grubbenvorst waren 75 aspergebedrijven actief met ongeveer 150 ha grond. Net na de oorlog was er geen gebrek aan arbeidskrachten.

GPSwalking.nlIn de huidige tijd is er weinig over van de aspergeteelt in Grubbenvorst. Het is een arbeidsintensive bedrijfstak en arbeiders zijn tegenwoordig duur.

Toch is Noord-Limburg nog steeds het meest belangrijke aspergegebied van Nederland. Grubbenvorst heeft lange tijd de grootste aspergeveiling ter wereld gehad. Een monument in het park van het klooster herinnert hieraan. Jaarlijks wordt in het dorp een groot aspergefeest gehouden.

Een grote antenne trekt onze aandacht. Wat dichterbij blijft het geen antenne te zijn maar de schutterij St. Jan.

GPSwalking.nlSchutterij St. Jan
In 1900 had Grubbenvorst 868 inwoners. In de winter, als het werk op het land stil lag, werkten veel mannen en jongens als seizoenswerker bij het ontginningswerk. Hierbij werden heidevelden ontgonnen en werden er sparren- en dennenbossen aangelegd. Op 30 december 1899 werd door een aantal mannen besloten dat ze toch iets van ontspanning moesten hebben, na het harde werken.

Bij de oprichtingsvergadering op zondag 31 december 1899 of 7 januari 1900 werd besloten dat ze een schutterij gingen oprichten. Van de eerste jaren na de oprichting is maar weinig bekend. Als naam van de pasopgerichte schutterij werd gekozen voor de patroonheilige van het dorp: St. Jan de Doper. Het schuttersuniform bleef de eerste jaren beperkt tot een eenvoudige uniformpet. Later kwam daar een witte broek, oranje sjerp en lans bij.

GPSwalking.nlIn 1902 kon men in Venlo een stel echte schutters- of legergeweren op de kop tikken. Vanaf 1902 werd er ook op de vogel geschoten. Schutterij St. Jan heeft zich vanaf het begin als weerbaarheidskorps opgesteld. Hierdoor moest de vereniging koninklijke goedkeuring en toestemming aanvragen om oproepingsbevoegdheid te krijgen. Koningin Wilhelmina tekende in 1909 het besluit waarbij de statuten van de schutterij werden goedgekeurd.

Tussen de twee Wereldoorlogen in ontwikkelde de schutterij zich tot een actieve schutterij, die vaak deelnamen aan feesten en bondsconcoursen. Halverwege de jaren 30 van de vorige eeuw kregen de schutterijen te maken met hinderwetbepalingen en eisen van de vuurwapenwet.

GPSwalking.nlTijdens de tweede wereld oorlog waren er geen verenigingscontacten tussen de leden van de schutterij. De eerstvolgende ledenvergadering na de oorlog werd gehouden in februari 1946. De jaren die volgden waren moeilijk.

Vanaf 1958 trad de schutterij weer in volledig uniform en met geweren naar buiten. Bij het 60 jarig jubileum in 1960 kon de schutterij dan ook trots zijn op 50 leden en de huldiging van de drie oprichters. In 1961 werd het Tamboer- en Klaroenkorps opgericht. Dit was in eerste instantie niet zo’n succes. In 1965 werden de instrumenten verkocht aan Harmonie St. Joseph. De Harmonie leverde in de jaren erna tamboers aan de schutterij, totdat St. Jan in 1975 weer over eigen tamboers beschikte. In 2000 werd een groot eeuwfeest gevierd met als hoogtepunt op zondag een prachtige optocht met nevenwedstrijden.

Kapellen kom je in het Limburgse land regelmatig tegen. De meeste goed verzorgd, soms zie je wat baldadigheid van de huidige jeugd terug zoals bij het monument van Sint Jan waar iemand met een spuitbus het raam heeft bewerkt. Jammer dat dit soort dingen gebeuren.

GPSwalking.nlArcheologisch monument Sint Jan
In een bos op de hoek van de St. Jansweg en de weg naar de Zaar ligt de devotiekapel van St. Jan uit 1959. Hier vlak achter is in 1989 de plek teruggevonden waar de St. Janskapel uit de 15e eeuw (75m² groot) lag. In de aangelegde bestrating is de omtrek van deze oude kapel aangegeven. Een groot kruis en het gemeentewapen voltooien het geheel.

Tegenwoordig maakt Grubbenvorst deel uit van de gemeente Horst aan de Maas.

De naam Sint Jan wordt ook gebruikt voor de plaatselijke schutterij die in 2009 het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) won en daardoor in 2010 het OLS mocht organiseren.

En dan zijn we weer bij de parkeerplaats. Een mooie en leuke route rijker. Het is goed vertoeven in het Limburgse land met de vriendelijke mensen die hier wonen.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Alternatieve parkeerplaats N51.4562 E6.1229
  • Boerenschans N51.4395 E6.1365
  • Buurtkapel N51.4445 E6.1420
  • Grubbenvorst N51.4197 E6.1474
  • Houthuizerheide N51.4516 E6.1262
  • Huize Kaldenbroek N51.4351 E6.1393
  • Kapel N51.4141 E6.1357
  • Kapel St. Jan N51.4089 E6.1446
  • Maas N51.4230 E6.1582
  • Monument hoog water N51.4201 E6.1530
  • Schutterij St. Jan N51.4218 E6.1307
  • Sint Jan Sleutelbergbos N51.4110 E6.1447
  • Speeltuin Roeffen Mart N51.4319 E6.1287
  • Start/finish/parkeerplaats N51.4202 E6.1498

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.