Hoog Soeren

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 15-01-2017

Hoog Soeren is een dorp in de gemeente Apeldoorn, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp ligt 85 meter boven NAP. Landelijk gezien is het centraal gelegen, 5 kilometer ten westen van Apeldoorn.In het dorp en het omringende bosgebied wonen 245 mensen (1 januari 2008). Er wonen relatief veel 65-plussers en mensen met een hoog inkomen. Het dorp is omsloten door de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo en geniet van de gemeente Apeldoorn de status van beschermd dorpsgezicht, en kreeg daarnaast diezelfde status ook van rijkswege in juni 2012.


Kenmerken
Startpunt: Hoog Soeren
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N52.218640 E5.876226
Afstanden: 15 km
Type: Bos, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 22-02-2014

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km bij Hoog Soeren in de provincie Gelderland
Er is geen verkorting van deze wandeling beschikbaar.
Naast de track hebben we ook een route voor u.
De wandeling gaat door een glooiend gebied.
Onderweg komt u geen horecagelegenheid tegen.
Honden mogen aangelijnd mee.Langere beschrijving

GPSwalking.nlHet is de laatste dag van januari als ik besluit om weer  naar de Veluwe te gaan voor twee wandelingen. Het belooft mooi weer te worden dus waarom er niet op uit. We zetten koers naar Hoog Soeren voor een wandeling van 15 km.

 

Er is geen wolkje aan de lucht en het is lekker fris buiten. Goede omstandigheden om te wandelen. De wandeling is helaas niet geschikt voor de minder valide medemens. En natuurlijk hopen we op wild. Ik had gelezen dat dit een wild rijk gebied is.

Vooral in het weekend bezoeken toeristen het in een bosrijke omgeving gelegen dorp. Het dorp Hoog Soeren ligt te midden van de bossen van de zuidelijke Kroondomeinen. De noordelijke Kroondomeinen liggen ten noorden van de Amersfoortseweg. Hierin staan onder andere het Koninklijk Paleis "Het Loo".

GPSwalking.nlOp wandelingen door de uitgestrekte bos- en heidevelden zijn vaak edelherten en wilde zwijnen te zien. 's Avonds kan men ook wel vossen of dassen tegenkomen. In de herfst is er op een van de weinige plekken in Nederland nog het "burlen" van herten te horen, als teken dat de bronsttijd is aangebroken.bron:wikipedia.

Hoog Soeren
Hoog Soeren is een dorp in de gemeente Apeldoorn, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp ligt 85 meter boven NAP. Landelijk gezien is het centraal gelegen, 5 kilometer ten westen van Apeldoorn.In het dorp en het omringende bosgebied wonen 245 mensen (1 januari 2008). Er wonen relatief veel 65-plussers en mensen met een hoog inkomen. Het dorp is omsloten door de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo en geniet van de gemeente Apeldoorn de status van beschermd dorpsgezicht, en kreeg daarnaast diezelfde status ook van rijkswege in juni 2012.

GPSwalking.nlVlakbij waar de auto staat komen we deze kapel tegen. Het lijkt in mijn ogen eerder een kerkje maar op de plaquette staat toch echt dat het een kapel is,

De Kapel van Hoog Soeren
De Kapel van Hoog Soeren is in 1904 gebouwd op deze grond die beschikbaar werd gesteld door Gerrit Berends Eikendal Dirkzoon De familie Parqui schonk in 1924 de toren en de luidklok. In het jaar 2000 is de Kapel gerenoveerd en uitgebreid dankzij een groot legaat van Jannetje Hoogheim. Deze Kapel heeft in de loop van een eeuw een belangrijke rol gespeeld in het leven van vele Hoog-Soerenaren.

GPSwalking.nlDan komen we iets tegen wat ik nog nooit gezien of van gehoord had. Eerst dacht ik van zal wel nachtvorst zijn maar dan had je toch meer bevroren zaken moeten zien. Mijn collega zei dat is ijshaar! Nooit van gehoord zei ik nog. Jawel ik weet het zeker het is van de week nog in het nieuws geweest.

En wat nazoek werk bevestigd dat het inderdaad om ijshaar gaat. Wat apart om dit te ziende nodige foto’s worden gemaakt. Immers dit zie je niet vaak en alleen maar onder speciale omstandigheden.

IJshaar
IJshaar of haarijs is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel waarbij een haarachtige, wollige ijsstructuur ontstaat op dood en nat kernhout, dus niet op de bast, van loofbomen. IJshaar kan ook op naaldhout voorkomen, maar dat is nog zeldzamer.

GPSwalking.nlHaarijs staat ook wel bekend als 'de baard van Koning Winter'.

IJshaar kan ontstaan als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt. In het hout komen schimmels voor en bij de stofwisseling van deze schimmels komt onder andere water vrij dat door zeer kleine openingen in het hout (houtstralen) naar buiten wordt geperst. Het naar buiten geperste water bevriest tot een haarachtige structuur. Een hoge luchtvochtigheid is noodzakelijk voor de succesvolle vorming van ijshaar zodat het naar buiten geperste water niet kan verdampen en voor bevriezing beschikbaar blijft.

GPSwalking.nlZolang de schimmels water blijven produceren en de klimatologische omstandigheden gunstig blijven, kan ijshaar aan blijven groeien. Als de luchttemperatuur te laag wordt, daalt de stofwisseling van de schimmels tot zo'n laag niveau dat er onvoldoende water geproduceerd wordt.

IJshaar is zeer teer en smelt na aanraking direct weg. Als ijshaar aan zonlicht wordt blootgesteld, zal het snel sublimeren en verdwijnen. IJshaar is daarom 's morgens vroeg of alleen op schaduwrijke plaatsen te vinden.

GPSwalking.nlIn 1918 publiceerde Alfred Wegener in het tijdschrift Die Naturwissenschaften zijn artikel "Haareis auf morschem Holz" over het fenomeen ijshaar.

Tegenover de kapel staat een beeld. Natuurlijk nemen we even een kijkje.

Beeld bij Kapel
Er staat bij Paula in kamerjas
Het beeld is gemaakt door:
Marie-Thérèse Marguerite Jeanne "Maïté" Duval

Het is net of ze zo uit bed komt even genieten van de ochtend zon hoewel het niet echt warm is voelt de zon wel fijn aan. Zo te zien heeft ze niet goed geslapen. Haar hand in de nek laat doet suggereren dat ze er last van heeft.

Als je op de Veluwe bent wil je graag wild spotten. Tenminste ik wel. Het is in ons voordeel dat het een vrijdag is. Wellicht speelt ook nog mee dat er in de buurt een legeroefening aan de gang is.

GPSwalking.nlMaar al vrij snel spot ik twee reeën. Geweldig weer om te zien. Ondanks dat ze ons natuurlijk in de gaten houden kunnen we de foto maken. Gelijk een euforisch gevoel. Yes we hebben in ieder geval wild gespot

Door de zachte winter gedijen de zwammen nog aardig goed. En het levert toch altijd weer mooie plaatjes op. Zoals deze foto. Mooi wit met een laagje ijs erop. Ondank dat je in de winter loopt is er genoeg te zien in het bos mist je je ogen goed de kost geeft.

Volle bak zijn ze hier aan de gang met de nodige apparatuur word het bos uitgedund
Gelukkig voor ons een informatiebord waarop het nodig uitgelegd staat.

GPSwalking.nlWelkom op Kroondomein Het Loo
Kroondomein Het Loo bestaat uit de Koninklijke Houtvesterij en het Paleispark en beslaat een gebied van ongeveer 12 bij 16 kilometer. De totale oppervlakte telt bijna 10.350 hectare en bestaat uit 8.400 hectare bos, 1.700 hectare heidevelden en 250 hectare landbouwgrond.

U bevindt zich nu in de Koninklijke Houtvesterij. Dit natuurgebeid wordt gekenmerkt door stilte, rust en landschapsschoon. In het beheer worden drie bosbeheertypen onderscheiden.

GPSwalking.nlBosreservaten
Een deel van het bos is bestemd als reservaat, waar de natuur haar gang kan gaan.
Zo’n reservaat is vooral van belang voor dieren, planten en schimmels, die alleen kunnen leven in een stabiel leefmilieu. In bosreservaten wordt geen hout geoogst. Dode bomen blijven liggen, omdat ze het leefmilieu vormen voor veel planten en dieren.

Inheems uitkapbos
In dit type bos komen alleen boomsoorten voor die er van nature thuis horen, inheemse bomen dus. Hier wordt wel gekapt, maar op zo’n manier dat er heel beperkt in het natuurlijke milieu wordt ingegrepen. De soortendiversiteit blijft daardoor in stand. Met deze vorm van houtoogst wordt de natuurlijke uitval in bossen geïmiteerd die bijvoorbeeld door storm kan ontstaan.

Deze vorm van houtoogst heet uitkap. Daarom wordt dit bos inheems uitkapbos genoemd.

GPSwalking.nlUitheems uitkapbos
Behalve bosreservaten en inheemse uitkapbossen zijn er op Kroondomein Het Loo percelen met uitheemse boomsoorten. ‘Uitheems’ omdat het soorten zijn die niet afkomstig zijn uit de Nederlandse natuur.

Dat wil overigens niet zeggen dat er geen Nederlandse dier- en plantensoorten in zo’n uitheems bos kunnen voorkomen. Dat kan wel degelijk, maar er zijn minder soorten dan in een inheems bos.

Op Kroondomein Het Loo wordt ook in uitheems bos uitkap toegepast.

GPSwalking.nlWe komen aan bij een bankje. De zon schijnt volop en besluiten het er even van te nemen. Zo dat bevalt goed hier en wat een uitzicht. Gewoon prachtig. We schieten de nodig foto;s en gaan na een 15 min verder.

Als er nou geen wind zou staan had ik daar nog wel even willen blijven zitten. Ik besluit ook maar om het plastic afval van iemand anders mee te nemen. Er staat geen afvalbak en dan kan je het toch niet zomaar in de natuur dumpen! Dus neem je eigen afval mee.

Soms denk je van wat een stel dode takken. En deze foto is niet met de zon in de rug gemaakt. Het ziet er maar grillig en onvriendelijk uit.

GPSwalking.nlEen klein stukje door lopen en met de zon in de rug krijg je een heel ander plaatje. Dezelfde takken maar wel een heel ander beeld.

We komen zowat op het einde van deze wandeling. We passeren nog twee grafheuvels. Jammer dat daar geen informatie bij staat. Daar ik ze al eerder heb gezien weet ik dat het om grafheuvels gaat.

Ook hier doet men aan uitdunning. Flinke bomen worden omgehaald. Een mooie wandeling die veel in zich heeft. Laat staan dat het straks lente of zomer is hoe zal het er dan uit zien hier. Ondank het dat winter is was er genoeg te zien in het bos. Geen straf om hier te mogen wandelen.

GPSwalking.nlDit was met recht een goede en mooie wandeling. Onderweg is er geen horeca en bankjes kom je ook niet echt veel tegen. We hebben er 3,5 uur over gedaan. En we hebben 1,5 uur stilstand gehad om foto’s te maken en te genieten van de omgeving. De wandeling is met 15 km goed te doen en een verkorting heb ik ook niet. Dat hoeft ook niet want het is genieten onderweg van alles wat je tegenkomt.

Mooie vergezichten. Door het glooiende landschap heb je mooie door kijkjes. Wat een gebied om in te wandelen. Echt mooi de zon er nog eens bij dat maakt het wel kompleet.

Geraadpleegde website:

POI’s

 • Start / finish N52 13.118 E5 52.574
 • Archeologisch monument 1 N52 12.458 E5 53.635
 • Archeologisch monument 2 N52 13.205 E5 52.888
 • Bevrijding boom N52 13.111 E5 52.347
 • Kapel Hoog Soeren N52 13.146 E5 52.368
 • Paula N52 13.153 E5 52.346
 • Uitzichtpunt 1 N52 12.964 E5 51.173
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.