Mortier-Kasteel Cortils

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 23-04-2014

We verblijven de paasdagen vanwege een 50-jarig huwelijksfeest in kasteel Cortils. Met de hele familie willen we een wandeling maken. Maar hoe groter de groep hoe moeilijker het is om te starten en onderweg een beetje tempo te maken. Daarom blijft het bij een wandeling van 9 km door een fraai en glooiend gebied. Leuke paadjes en prachtige vergezichten volgen elkaar op.

Het kasteel zelf heeft een verleden dat terug gaat tot de achtse eeuw. Vandaag de dag kun je met een grote groep een tijdje het gevoel van een kasteelheer krijgen. Na afloop van de vakantie lijkt je eigen huis weer klein. Een schitterend kasteel met veel kamers, gangen, een prachtige bordes en een heerlijke tuin. We kunnen het u van harte aanbevelen. De foto op deze website zegt alles.

De omgeving zelf is ook een plaatje en wat is er nog heerlijker dan gewoon vanuit je eigen kasteel te kunnen starten. Maar u kunt uw wagen ook in het nabij gelegen Cortils parkeren en vandaar deze mooie wandeling starten.


Kenmerken
Startpunt: Mortier Centrum
Startlocatie: Luik , Belgie
Coördinaten N50.681577 E5.744367
Afstanden: 21, 9 km
Type: Beek, Cultuur, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 22-04-2014

Route informatie

GPS wandeling van 9 km bij het plaatsje Mortier in de Belgische provincie Luik.
Er is een verlenging van 21 van de deze wandeling beschikbaar.
Naast de tracks zijn er ook 2 routes beschikbaar.
Horeca is te vinden in Mortier en onderweg op de lange route. Maar voor de zekerheid kunt u beter zelf eten en drinken meenemen.
De route is glooiend met een hoogte verschil op de 9 km route van 110 meter.
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.

 



Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe verblijven de paasdagen vanwege een 50-jarig huwelijksfeest in kasteel Cortils. Met de hele familie willen we een wandeling maken. Maar hoe groter de groep hoe moeilijker het is om te starten en onderweg een beetje tempo te maken. Daarom blijft het bij een wandeling van 9 km door een fraai en glooiend gebied. Leuke paadjes en prachtige vergezichten volgen elkaar op.

Het kasteel zelf heeft een verleden dat terug gaat tot de achtse eeuw. Vandaag de dag kun je met een grote groep een tijdje het gevoel van een kasteelheer krijgen. Na afloop van de vakantie lijkt je eigen huis weer klein. Een schitterend kasteel met veel kamers, gangen, een prachtige bordes en een heerlijke tuin. We kunnen het u van harte aanbevelen. De foto op deze website zegt alles.

GPSwalking.nlDe omgeving zelf is ook een plaatje en wat is er nog heerlijker dan gewoon vanuit je eigen kasteel te kunnen starten. Maar u kunt uw wagen ook in het nabij gelegen Cortils parkeren en vandaar deze mooie wandeling starten.

Onderweg komt u regelmatig een kruis of beeldje tegen.

Provincie Luik
Luik (Frans: Liège; Duits: Lüttich) is een provincie van België, gelegen in het Waals gewest. Hoofdstad is de gelijknamige stad Luik. De provincie telde (op 1 januari 2008) ongeveer 1.054.000 inwoners.

De basis van de provincie was het Franse departement Ourte. Na Waterloo (1815) werd het grootste deel daarvan de Nederlandse provincie Luik. De oostelijke kantons van het departement (Eupen, Malmedy, Sankt Vith, Kronenburg en Schleiden) werden aan Pruisen toegewezen.

GPSwalking.nlNa de Belgische afscheuring in 1830 bleef de provincie Luik onveranderd bestaan. Na de Eerste Wereldoorlog stond Pruisen Eupen, Malmedy en Sankt Vith af aan België; deze Oostkantons werden weer bij Luik gevoegd. In 1962 werden na de vaststelling van de taalgrens enkele gemeenten uitgeruild met de provincie Limburg.

De provincie grenst in het noorden aan Belgisch Limburg en aan Nederlands Limburg, in het oosten aan de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, in het zuiden aan het Groothertogdom Luxemburg en de Belgische provincie Luxemburg, en in het westen aan de eveneens Belgische provincies Namen, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant.

GPSwalking.nlIn het uiterste oosten, tegen de Duitse grens, bevinden zich de Oostkantons, een aantal gemeenten die nu de Duitstalige Gemeenschap vormen. De provincie is verder vooral bekend om het natuurschoon en de toeristische aantrekkingskracht van de Ardennen. Ook was het een zeer belangrijk mijngebied. De belangrijke rivieren zijn de Maas, de Vesder, de Ourthe en de Amblève. In de Hoge Venen ligt met 694 meter het hoogste punt van België, namelijk het Signaal van Botrange.

Even terug naar het kasteel. Imposant, een plaatje, gewoon indrukwekkend, en eigenlijk niet te beschrijven. U moet er zelf maar eens een weekendje doorbrengen.

GPSwalking.nlKasteel Cortils
Kasteel Cortils ligt in het hart van een uniek landgoed. Gelegen in een beekvallei, is het een oase van rust waar de natuurliefhebber zijn hart kan ophalen.
 
Temidden van een ongerept natuurlijk domein van maar liefst 76 hectare groot, aan het eind van een oprijlaan van een halve kilometer, ligt het imposante kasteel en zijn diverse bijgebouwen. De naam heeft het kasteel te danken aan het besloten karakter; Cortils vertaald betekent “veilig ommuurde plek”. Op diverse plekken rondom het kasteel zijn delen van de burchtmuur nog intact. Het kasteel is door de eeuwen heen diverse malen verbouwd, maar de fundamenten dateren uit 941. Zijn huidige gedaante als daadwerkelijk kasteel dateert uit 1616.

In de 19de eeuw werd het kasteel voor het laatst grondig verbouwd en in de jaren dertig van de twintigste eeuw is het geheel gerestaureerd. Sinds 2006 mogen de architect Boudewijn Laugs en zijn vrouw Constance zich de eigenaar noemen van dit prachtig domein.

GPSwalking.nlHet gehele complex bestaat uit het poortgebouw, de voormalige orangerie, het koetshuis, diverse schuren en stallen en het daadwerkelijk kasteel. Er ligt een ommuurde moestuin met 3 theekoepels die enkel toegankelijk is voor de vaste bewoners.

De carré boerderij, gelegen aan de voorzijde van het complex, herbergt een paardenpension. Deze locatie is weliswaar privé, maar biedt u wel een onvergetelijke ervaring. U kunt genieten van de schoonheid van een kudde paarden in de weides rondom!

Vanuit het kasteel ben je zo in het kleine plaatsje Mortier.

GPSwalking.nlMortier
Mortier is een deelgemeente van de Belgische gemeente Blegny. Mortier ligt in de Waalse provincie Luik.

Blegny
Blegny (Waals: Blegneye) is een gemeente in de provincie Luik, België. De gemeente telt ruim 12.500 inwoners.

De gemeente is op 1 januari 1977 ontstaan door het samenvoegen van verschillende kleine gemeenten, die nu alle de status van deelgemeente hebben. De gemeente is vernoemd naar een gehucht nabij Trembleur.

Tot 2001 was de officiële naam van de gemeente Blégny. Om uitspraaktechnische redenen is dit op deze datum veranderd naar Blegny.

GPSwalking.nlBlegny is bekend vanwege de enige steenkoolmijn in de Euregio Maas-Rijn die ook ondergronds bezocht kan worden. Van 27 mei 1973 tot 5 oktober 1991 is er een toeristische exploitatie, op een oude buurtspoorweglijn, geweest met stoom tussen de mijn en Mortroux. Hierbij werden demonstratie kolen goederentreinen getrokken. De steenkolen werden vroeger vervoerd op de metersporige buurtspoorlijn tot Weerst, waar de kolen werden overgeladen op het hoofdspoornet. Na een dramatisch spoorongeluk met de toeristische trein is de exploitatie gestopt.

GPSwalking.nlEen aanrader is een bezoekje aan de mijn van Blegny. Een interessante rondleiding onder en boven de grond. Je krijgt een zeer goede indruk hoe het werk in de mijn toeging. Veel lawaai, weinig licht, veel stof en werken in een kleine ruimte. De mijn is tijdens de wandeling een baken die altijd te zien is.

Blegny-Mine
België telt vier historische sites in verband met de ontginning van steenkool op de Werelderfgoedlijst: le Grand-Hornu, Bois-du-Luc, le Bois du Cazier en Blegny-Mine.

Deze vier historische sites ontginnen het “steenkoolgebied” Hene-Samber-Maas dat zich uitstrekt van Nord-Pas de Calais tot het bekken van Aken. Ze stammen uit dezelfde periode, namelijk van het begin van de 19e tot het einde van de 20e eeuw. Ze brengen op een beperkt gebied alle technische en sociale aspecten van het mijnerfgoed samen. Ze vullen elkaar aan. Blegny-Mine en le Bois du Cazier vormen het luik “werk en arbeiders”, le Grand-Hornu en Bois-du-Luc het “sociale” luik. De machtsrelaties en sociale structuur komen tot uiting in de architectuur.

GPSwalking.nlHet geheel van de vier mijnsites voldoet volledig aan het criterium II van Unesco: “Getuigen van een uitwisseling van aanzienlijke invloeden gedurende een gegeven periode of op een bepaald cultureel gebied inzake de ontwikkeling van architectuur of technologie, monumentale kunsten, stadsplanning of het ontwerpen van landschappen.”
Op technologisch, sociaal en architecturaal vlak gaat het om een plaats van culturele samenvloeiing die elementen van zeer diverse origine heeft samengebracht en een bijzondere invloed heeft uitgeoefend in Europa en de wereld.

GPSwalking.nlVanuit technologisch oogpunt hebben de Waalse mijnen, die al ontgonnen worden sinds de middeleeuwen, technieken aangewend die vanuit heel Europa overgekomen zijn, en in het bijzonder Britse procedés van tijdens de industriële revolutie, die van de Waalse steenkoolmijnen een internationaal model hebben gemaakt dat onder andere werd overgenomen in Rusland en China. De mijnscholen hebben ingenieurs opgeleid uit de hele wereld.

Vanuit sociaal oogpunt zijn de Waalse steenkoolmijnen de eerste plaatsen waar een multiculturele samenleving werd ontwikkeld dankzij de immigratie. Na de Walen en Vlamingen kwamen Italianen, Spanjaarden, Polen, Grieken, Marokkanen en Turken. Vanuit architecturaal oogpunt getuigen le Grand-Hornu en Bois-du-Luc van belangrijke internationale architecturale en stedenbouwkundige stromingen.

GPSwalking.nlDe omgeving is glooiend, vaak met schitterende uitzichten. Een plaatje, zeker bij zonnig weer.

Saint-André
Het dorp Saint-André telt ongeveer 469 inwoners. Het ligt op een hoogte van ongeveer 200 meter ter hoopte van de kerk, en op 254 meter ter hoogte van de Chaussée de Julemont, hoogste punt van de entiteit Dalhem. De oppervlakte van het dorp beslaat 362 hectaren.

De plaats hoort tot het Karolingisch gebied en groepeert zich rondom de "Heerlijkheid van Curtile". Dit bezit werd door Keizer Otto III (983-1002) geschonken aan de abdij Saint-Jean-Baptiste van Burtscheid (bij Aken).

GPSwalking.nlCurtile krijgt de naam Saint-André na de bouw van een kapel, gewijd aan deze apostel, en wordt voor het eerst genoemd in een charter van Paus Honorius III op 14.01.1224.

In 1283, koopt Jan I, Hertog van Brabant, Saint-André en lijft het in bij het banaat Trembleur, dat deel uitmaakt van het Graafschap Dalhem. Het dorp heeft drie grote gehuchten: Chenestre (of "genéts" = bremstruiken, een plant met geneeskrachtige eigenschappen), Lonneux (of "aulnes, aulnaies" = elzenbomen, elzenbosjes, bomen in een groot aantal aanwezig langsheen het stroompje dat daar ontspringt) en Monceau ("petit monticule" = heuveltje).

GPSwalking.nlIn 1283, koopt Jan I, Hertog van Brabant, Saint-André en lijft het in bij het banaat Trembleur, dat deel uitmaakt van het Graafschap Dalhem. Het dorp heeft drie grote gehuchten : Chenestre (of "genéts" = bremstruiken, een plant met geneeskrachtige eigenschappen), Lonneux (of "aulnes, aulnaies" = elzenbomen, elzenbosjes, bomen in een groot aantal aanwezig langsheen het stroompje dat daar ontspringt) en Monceau ("petit monticule" = heuveltje).

In 1396 komt het onder het bewind van de Hertogen van Boergondië.

Tegen het eind van de XVde eeuw wordt de contrei verwoest door de Luikenaren tijdens hun oorlog met de Boergondiërs. Het dorp Saint-André wordt met de grond gelijkgemaakt, zoals vele andere dorpen tussen Herve en Maas.

In de XVIde en XVIIde eeuw, onder de heerschappij van de Habsburgers, wordt het dorp de inzet van de-de strijd tussen de katholieke Spanjaarden (onder Filips II, zoon van Karei V) en de calvinistische Nederlanders.

GPSwalking.nlIn 1661 wordt door het Verdrag van Den Haag het voormalige banaat Trembleur, waaronder Saint-André, toegewezen aan de Nederlanders. Deze doen een poging om het calvisnisme op te leggen, maar zonder resultaat. De katholieken verbergen het kruis van het dorp gedurende 125 jaar.

In 1785, dank zij het Verdrag van Fontainebleau, wordt Saint-André teruggegeven aan katholiek Oostenrijk onder het bewind van Keizer Jozef II. Een groots opgezet feest vindt plaats in juni 1786 en het kruis krijgt opnieuw zijn plaats vóór de kerk. (Momenteel bevindt het kruis zich binnen in het gebouw).

Het Graafschap Dalhem verdwijnt in 1794 tijdens de Franse heerschappij. Vanaf 1814 volgt de Nederlandse overmacht tot op het ogenblik van de Belgische onafhankelijkheid in 1830. In die tijd was vooral de teelt van rogge, spelt, gerst, haver en veevoeder belangrijk. Als delfstoffen waren er vuursteen en kalksteen. Er zijn een groot aantal mergelgroeven (de mergel wordt gebruikt om cement te maken of om de grond te verbeteren). De laatste groeve werd ontgonnen tijdens de oorlog van 1914-1918 en werd daarna veranderd in weideland.

GPSwalking.nlBij de gemeentenfusie op 1 januari 1977 wordt het dorp opgesplitst. De gehuchten Lonneux, Neuvehaye en Tiège worden toegevoegd aan de gemeente Blegny, terwijl de rest van het dorp Saint-André hoort tot de entiteit Dalhem.


Kerk van Saint-André
De toren in breuksteen en steen uit de streek schijnt te stammen uit de Xllde eeuw. Hij is meer dan 12 meter hoog en heeft muren van 1,20 meter dik. De schietgaten en kijkopeningen laten veronderstellen dat hij heeft gediend als vluchttoren voor de inwoners tijdens de verschillende oorlogen.

De primitieve kerk was zeer klein. Het huidige gebouw in neoklassieke stijl werd opgericht in 1859.


Op het kerkhof rondom de kerk is de eerste grafsteen, rechts bij het binnenkomen, die van Marote Walgrape de Cortils. Dit gotisch kruis dateert uit 1548.

Mocht u de lange route gaan lopen dan komt u ook langs het kasteel van Bolland.

GPSwalking.nlHet kasteel van Bolland
Het kasteel van Bolland ligt afgelegen, achter een boerderij en terzijde van de kerk van Bolland. Je zou er zo aan voorbijgaan. Men verwacht op die plek allerminst een kasteel van dergelijke afmetingen.

De aanleg is in U-vorm, waarbij de voorzijde geflankeerd wordt door twee torens die elk verschillend zijn. Het kasteel is een lappendeken van verschillende verbouwingen en restauraties maar oogt desondanks fier. Al in de dertiende eeuw is er sprake van een kasteel op dezelfde plek. De vierkante hoektoren moet nog uit die tijd stammen.

GPSwalking.nlOp de terugweg komen we vlak bij het kasteel een kleine brug tegen. We zijn er al verschillende keren langsgelopen, maar deze keer draait één van ons zich om, er staat een tekst op. Woord voor woord wordt de tekst vertaald. Het blijkt dat de kasteeleigenaren deze brug aan de gewone burger geschonken hebben zodat deze het achterliggende bos kon bereiken. Grappig om te weten.

En na 9 fraaie kilometers zijn we weer bij ons kasteel. Met een grote groep is het bijna niet mogelijk om veel verder te lopen. Wel willen we hier nog best een keertje terugkomen. Er zijn veel mooie wandelpaden die vragen om eens verkend te worden.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Bankje N50.6482 E5.7384
  • Kasteel de Bolland N50.6618 E5.7615
  • Kasteel van Cortils N50.6957 E5.7435
  • Kruis N50.6797 E5.7417
  • Kruis1 N50.6761 E5.7474
  • Kruis2 N50.6828 E5.7529
  • L'Espace Zen N50.6727 E5.7481
  • Mijn van Blegny N50.6864 E5.7219
  • Mortier N50.6834 E5.7432
  • St. André N50.6951 E5.7538
  • Start/finish/parkeerplaats N50.6815 E5.7443
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.