De Slufter

Korte beschrijving

Een weekje naar Texel eind maart. Even een weekje uitwaaien. Zo eindelijk wandeling nummer 50 voor mij. Het heeft even geduurd maar nu is het dan zo ver. En waar kan je dat beter vieren dan op een mooi eiland als Texel!

Op de dag van deze wandeling stond er windkracht 6. Maar dat mocht de pret niet drukken. De temperatuur is goed voor een mooie wandeling. Deze wandeling is de eerste van twee en er volgt nog een fietstocht die het eiland rond gaat. Deze wandeling heeft een lengte van 11 km en gaat door duinen mooie lange paden een schitterend natuur gebied en dan langs het strand terug naar de parkeerplaats. Onderweg is er geen horeca. Wel dicht bij het start en eindpunt. Maar met 11 km hoeft dat ook niet echt. De meeste mensen nemen toch al het nodige zelf mee.

De paden door de duinen maken dat het niet geschikt is voor de minder valide medemens. Maar er zijn ook strandrolstoelen en dan kan men toch naar de slufter toe. Zeker een aanrader om te bezoeken. Er is geen verkorting. Hoewel men met 4 kilometer weer terug naar de parkeerplaats kan, maar dan zou je echt te veel moois moeten missen. Nee gewoon de 11 kilometer volmaken en je ervaart een mooie wandeling.


Kenmerken
Startpunt: De Koog, parkeerplaats Ruigendijk
Startlocatie: Noord-Holland , Nederland
Coördinaten N53.107099 E4.768510
Afstanden: 11 km
Type: Duin, Heuvel, Open, Strand, Vergezicht, Zee
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 25-04-2014

Route informatie

GPS wandeling van 11 km op het eiland Texel bij de Slufter.
Er is naast de track ook een route beschikbaar.
De route is goed begaanbaar, wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Honden kunnen aangelijnd mee.
Op korte afstand van de start is een horecagelegenheid.Langere beschrijving

EGPSwalking.nlen weekje naar Texel eind maart. Even een weekje uitwaaien. Zo eindelijk wandeling nummer 50 voor mij. Het heeft even geduurd maar nu is het dan zo ver. En waar kan je dat beter vieren dan op een mooi eiland als Texel!

Op de dag van deze wandeling stond er windkracht 6. Maar dat mag de pret niet drukken. Temperatuur is goed voor een mooie wandeling. Deze wandeling is de eerste van twee en er volgt nog een fietstocht die het eiland rond gaat. Deze wandeling heeft een lengte van 11 km en gaat door duinen mooie lange paden een schitterend natuur gebied en dan langs het strand terug naar de parkeerplaats. Onderweg is er geen horeca. Wel dicht bij het start en eindpunt. Maar met 11 km hoeft dat ook niet echt. De meeste mensen nemen toch al het nodige zelf mee.

GPSwalking.nlDe paden door de duinen maken dat het niet geschikt is voor de minder valide medemens. Maar er zijn ook strandrolstoelen en dan kan men toch naar de slufter toe. Zeker een aanrader om te bezoeken. Er is geen verkorting. Hoewel men met 4 kilometer weer terug naar de parkeerplaats kan, maar dan zou je echt te veel moois moeten missen. Nee gewoon de 11 kilometer volmaken en je ervaart een mooie wandeling.

Texel en haar duinen, de ontstaansgeschiedenis
De kern van Texel bestaat uit een stabiele keileemrug. Deze bouwde zich 130.000 jaar laag voor laag onder de gletsjers op. Veel later speelde de zee een belangrijke rol in de ontwikkeling van het eiland en haar duinen. In de twaalfde eeuw splitste de zee Texel in tweeën. Het gebied tussen De Koog en Den Hoorn en ten westen van De Cocksdorp bleef droog. Hier vindt u de oudste en hoogste duinen van Texel. Tussen de duinen bij De Koog/Den Hoorn en het oostelijker gelegen keileemgebied zijn de kwelders vanaf de veertiende eeuw ingepolderd. Noordelijk van Texel lag het eilandje Eierland. In 1630 zijn de eilanden met stuifdijken aan elkaar verbonden. Hierop ontstonden jonge duinen.

GPSwalking.nlVanaf de parkeerplaats merk je al dat het glooiend is. Eerst naar het strand gelopen om even te kijken naar de zee. Dan terug de eigenlijke route lopen die ik voor deze dag had getekend. De zon schijnt al lekker. De wind voel je nog niet zo als je in de duinen loopt. Redelijk beschermd.

Het is nog vroeg in het jaar en je ziet heel voorzichtig het groen weer op komen. Ook kan ik mijn thuis gemaakt te route al op de schop doen. Bij sommige paden staat een bord met "verboden toegang wegens broedseizoen". Gesloten van 1-3 tot 1-8. Jammer, maar we hebben een GPS bij ons en kunnen een ander pad kiezen. Veel keuze hebben we niet. We volgen maar het pad waar we wel in mogen.

Vanaf een afstand kan je al zien dat er een uitkijkpunt is. Gelijk wordt mijn nieuwsgierigheid gewekt om te gaan kijken. Een kleine 80 treden verder staan we op de hoogste duin van Texel en hebben een 360 graden view. Lang blijf ik hier niet er staat een felle oosten wind windkracht 6. Maar wat gaaf om hier te staan! De nodige foto’s maken en genieten van de omgeving. Ja, Nederland is een mooi land.

GPSwalking.nlSamenspel mens en natuur
Tot aan de zeventiende eeuw kende Texel een vrij natuurlijke duinontwikkeling. Daarna werd het steeds meer een samenspel tussen mens en natuur. Inwoners van Texel stimuleerden de duinontwikkeling door stuifdijken aan te leggen. De oudste is de Zanddijk uit 1630.

Op de grote strandvlaktes stoof het zand tegen deze dijken en zo ontstonden de relatief jongere stuifduinen. Doordat de wind hard uit één richting waaide, werden soms mooie paraboolduinen gevormd. In 1858 greep de zee weer in, door enkele net aangelegde stuifdijken te doorbreken. Eén daarvan bleef definitief open: de Slufter.

GPSwalking.nlWat ziet u?
Jaarlijks brengen veel toeristen een bezoek aan de bijzondere duinen van Texel. Vooral de afwisseling van het landschap spreekt aan. Natte en droge gebieden wisselen elkaar af. Noordelijk ziet u de grote strandvlaktes tussen de oude stuifdijken. Bij helder weer ziet u de Slufter.

Zuidwestelijk van u ligt De Koog met de oudste en de hoogste duinen van Texel. In het noorden liggen de Eierlandse duinen. Het zand is er kalkarm en er is een grote variatie aan natte en droge duingraslanden. Bij helder weer ziet u de vuurtoren.

De oorspronkelijke route had langs de Muy gelopen maar zoals al gemeld door het broed seizoen niet toegankelijk. Gelukkig kan ik er van een flinke afstand toch nog een foto van maken.

GPSwalking.nlHistorie
De Muy heeft een bijzondere historie. Na de aanleg in 1630 van een Zanddijk, om de dijken van Texel te beschermen, ontstond een breed strand. Daarop werd een polder aangelegd. Dit lukte wel bij De Muy en niet in De Slüfter. Door duinvorming (stuifdijken) te stimuleren onstonden er later duinvalleien. De weilanden in de polder hebben nu een natuurfunctie.

De Muy
Vegetatie van de Nederlanden eind mei. De Muy is genoemd naar het duinmeer dat ontstaan is doordat in 1851 de zee op deze plek een gat sloeg door de buitenste duinenrij. Dit is de oudste broedplaats van lepelaars op Texel. Het aantal is in de jaren negentig teruggelopen terwijl het aantal broedende Aalscholvers uitbreidde. Ook hoort bij dit terrein de duinvallei de Buitenste Muy en het weidegebied de Nederlanden. Dit weidegebied tussen de Zanddijk en het duinmeertje De Muy was ooit ontgonnen voor de landbouw. Het wordt nu extensief beheerd. Hier groeit onder meer harlekijn.

GPSwalking.nlNationaal Park
De veelzijdige duinvormen en de rijke flora en fauna maken Texel uniek. Dit hele gebied is daarom uitgeroepen tot Nationaal Park. Zeldzaam mooi zijn de ratelaars, duinrozen en orchideeën. In de Slufter groeien ongewone planten als lamsoor en zeeaster.

Opvallend is verder dat op het eiland de grootste lepelaarskolonie van Nederland leeft. U staat op de Bertusnol, het hoogste duinpunt van Texel. Hier hebt u een prachtig uitzicht over de duinen die zich door de eeuwen heen ontwikkelden onder invloed van zee, zand, wind en mens. De provincie Noord-Holland vindt de oude en jonge duinen tussen de vuurtoren bij De Cocksdorp en het zuidelijkste puntje van het eiland in aardkundig opzicht zo waardevol dat ze de westelijke kuststrook van Texel aanwijst als Aardkundig Monument.

GPSwalking.nlHet aardkundig erfgoed van de provincie Noord-Holland omvat zeldzame en bijzondere aardkundige waarden die het waard zijn om behouden te blijven. De provincie Noord-Holland heeft zeventien gebieden aangewezen als Aardkundig Monument.

Op 8 oktober 2008 is het elfde Aardkundig Monument ‘Westelijke kuststrook van Texel’ onthuld door gedeputeerde Bart Heller.

Wat een mooie dag om te wandelen. Mooie strak blauwe lucht. En een heerlijk lente zonnetje maken het tot een feest om hier in dit uniek stukje Nederland te wandelen.

Komend op een kruising moet ik een keuze maken rechts zie ik dat ik al vrij snel bij de auto terg zal zijn. Net 4 km gelopen. De keuze is snel gemaakt ik ga links nog niet wetende hoe de wandeling verder zal verlopen. Maar er loopt een pad dus ongetwijfeld komen we er wel uit. Achteraf een goede keus geweest om door te lopen. Gelijk stuit ik op een kudde Galloway runderen. Deze kom ik later nog wel meer tegen ze lopen lekker te grazen en meter voor meter wordt het gras verorberd.

GPSwalking.nlGalloway runderen
Met begrazing wordt bosvorming tegengegaan. In de valleien grazen vooral Galloway runderen; schapen doen dit voornamelijk in de Zanddijk. De delen waar blauwe kiekendief en velduil kunnen broeden worden tijdens het broedseizoen niet begraasd.
Om de cultuurhistorie zichtbaar te houden en de orchideeënrijke hooilanden te bewaren wordt niet overal geplagd.

Een galloway is een hoornloos, meestal zwart behaard runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Galloways worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn niet agressief.

De galloway stamt af van voornamelijk zwart vee, dat sinds de Keltische tijd in Schotland voorkwam. Dit Keltische vee moet de basis hebben gevormd voor de galloway van Zuidwest-Schotland.

De galloway is kortbenig en heeft een ruig haarkleed, dat hem 's winters in staat stelt buiten te blijven grazen en zelfs tijdens strenge kou te overleven. Het haar van de galloway is lang en golvend en ook de oorschelpen zijn karakteristiek. Galloway-koeien hebben een gemiddelde schofthoogte van 120 cm en wegen 450-590 kg: stieren zijn gemiddeld 130 cm en wegen 600-900 kg. De dieren zijn robuust en vruchtbaar. Vaarzen zijn dekrijp op een leeftijd van 20-27 maanden, de tussenkalftijd bedraagt 365 dagen.

GPSwalking.nlDe koeien, die over een sterk beschermend moederinstinct beschikken, kunnen aan 10-12 kalveren het leven schenken. De kalveren wegen bij de geboorte 25-30 kg en zijn vitaal. Het ras is geschikt voor extensieve vleesproductie. Intensiveren en voeren van brokken zal alleen maar leiden tot een financieel fiasco.

Op driejarige leeftijd is de galloway gereed voor de slacht en sinds het begin van de 19e eeuw is de "Galloway-rib" bekend en gewaardeerd bij de Londense slagers. Het gallowayvlees bevat bijzondere vetten, namelijk alleen de gezonde omega 3-vetzuren die voor het lichaam helemaal verwerkbaar zijn

GPSwalking.nlEen verrassing voor mijzelf. Ik kom bij een bord wat aangeeft dat het nog een stukje lopen is naar de Slufter. Een erg mooi gebied wat veel toeristen trekt. Gelukkig is het nu nog geen vakantie tijd en dat maakt dat het niet druk is en ik de nodige foto’s kan maken.

Ik zoom even uit op de GPS om te kijken of er een weg terug is. En die is er ook. Mooi we kunnen deze wandeling gewoon rond en dat is wel zo prettig als je van A naar A loopt. Op het opengebied aangekomen merk je dat de wind hier toch wel vrij spel heeft. De wind ondervind hier geen weerstand. Het maakt ook wel dat je mooie dingen te zien krijgt. Je ziet het zand met grote snelheid over het strand gaan. Tjonge, tjonge wat een schitterend gebied. Ik had al wat foto’s gezien op internet maar het zelf zien, wow dat is toch wel beter.

GPSwalking.nlWat overweldigend is dit gebied. Je voelt je echt klein als je in dit grote gebied loopt. Ik raak niet uitgekeken hier. Overal waar je maar kijken is het mooi groot en weids.

De Slufter
De kern van de Slufter bestaat uit een brede duinvallei die middels een gat in de duinen in open verbinding staat met de Noordzee. Het zeewater loopt bij opkomend water door de kreken de Slufter in en bij afgaand water via de kreken de Slufter uit.

De grote Slufterkreek bij het strand, waardoor het water meestal in- en uitloopt, verplaatst zich door de jaren van het Zuiden naar het Noorden. Omdat deze kreek nu veel schade toebrengt aan de Noordelijk gelegen duinenrij werd omstreeks 20 mei 2004 begonnen met het maken van een nieuwe grote kreek aan de uiterste zuidkant van de Slufter.

GPSwalking.nlDe oude grote kreek werd eind mei dichtgemaakt. Bij gemiddeld hoogwater staat er alleen in de kreken en de plassen water, bij extreem hoogwater staat het overgrote deel van de Slufter blank.

De begroeiing bestaat voor het overgrote deel uit zoutminnende vegetatie, die in juni overwegend paars kleurt vanwege de lamsoor en in oktober overwegend rood door de zeekraal.

In de Slufter komen veel vogelsoorten broeden, foerageren en overtijen. De eidereend broedt er, de lepelaar foerageert er en diverse steltlopers overtijen er.

GPSwalking.nlOp de strandvlakte van de Slufter spoelen naast de schelpen uit de huidige zeefauna ook heel veel fossiele schelpen aan die afkomstig zijn uit het Eemien, de warme periode voor de laatste ijstijd.

Naast deze duinvallei bestaat de Slufter ook uit twee lange duinenruggen die de vallei aan de noordwestkant scheiden van de Noordzee. Dit gebied heet de Lange Dam.

Tussen deze twee duinruggen in bevindt zich een zoete natte vallei met veel orchideeën.

Na een stuk langs de slufter gelopen te hebben beginnen we aan de terug wandeling naar het startpunt van deze wandeling. De GPS geeft aan dat het nog 4 kilometer lopen is. Maar wat geeft het. Het is mooi weer, het waait, de zon schijnt en we zijn aan de wandel.

GPSwalking.nlNog even maak ik een paar foto’s waarop het werk van de wind te zien is. De schelpen staan allemaal vast zo lijkt het. Het zand wordt er tussen uit geblazen. Ik voel het zand gewoon prikken op mijn hand terwijl ik deze foto maak.

Ook een strand wandeling kan leuke plaatjes op leveren. Ook op deze foto zie je het werk van de wind mooi groeven uitgesleten in het zand. De een nog grilliger dan de ander.

Mooi om te zien je zou bijna denken dat het om een zandsculptuur gaat. Maar het is de wind die het zo mooi maakt.

GPSwalking.nlZeker geen straf om zo terug te moeten lopen naar de auto. Ook is het minder winderig omdat de duinen een aardig stuk van de wind opvangen.

Net voor ik het strand verlaat maak ik nog even een foto van deze vlag. Nou voor deze wandeling mag er nog wel een wimpel bij! In een woord een wandeling die er mag zijn en zeker tot de favorieten behoord!

Wat een mooie wandeling was dit. Als je besluit naar Texel te gaan dan is deze wandeling bijna verplicht om te doen. Lekker genieten van alles wat je ziet. Overweldigend was de slufter voor mij. Je voelt je klein in al die natuur die je voorgeschoteld krijgt.

Wat een eiland en dan heb nog niet eens alles gezien. Er komt nog een wandeling en een fietstocht die ik hier op Texel gemaakt heb. Hier komen we zeker nog een keer terug.

Geraadpleegde websites:

POI’s

 • Start/finish/parkeerplaats N53 06.426 E4 46.111
 • Uitkijkpunt 360 N53 06.879 E4 46.534
 • Infopunt  N53 07.239 E4 48.050
 • De Slufter N53 08.049 E4 48.010
 • De Muy N53.12135 E4.78549
 • Nationaal Park Duinen Van Texel N53.11709 E4.77655
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.