De Pan-Heide-Keelven route

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 29-03-2020

Een mooie wandeling. Die zomaar in het niets start en richting zuid steeds een verrassender wending krijgt. Langs het open landschap komt men in de bossen met een grote kei, als monument. Even verder een prachtig klein heideveld, waar we doorheen zullen lopen.

Even het bos in naderen we een kleine brug over een afwateringskanaal en nog verder gaan we langs een kronkelend riviertje. Een stukje verharde weg met een oorlogsmonument bij de Pan Hoeve. Uit het bos gekomen zien we enkele Frans aandoende boerderijen. Opnieuw in het bos lopen we ter verrassing tegen een onbekend vennetje. De kikkers zijn ook verrast. Door het bos over de Boksenberg komen we op de Bergdijk met beschermde beplanting langs de historisch eeuwenoude weg. Door het open veld komen we in Someren-Heide, waar we pauzeren.

Verdergaand door het open veld met mooie vergezichten zien we dat deze historische geografie van de ontginningen uit de jaren '30, vorige eeuw, tot vier boerderijen plaatsten op 60 hectaren. Hier moeten we zuinig op zijn. En dan, aan het einde van de lange stoffige zandweg ligt er als volgende verrassing het Keelven. Oorspronkelijk een zandwinning. Via de - hoge - berg met een mooi overzicht gaan we verder naar de productiebossen. Hier geuren de bomen, die vroeger gebruikt werden voor het stutten van de mijngangen in Limburg. Nu een druk bewandeld gebied met vele vennen, wandelpaden, ruiterroutes en uniek in dit gebied een rolstoelwandeling.

Langs een prachtig ven met een steiger gaan we terug naar de parkeerplaats en passeren daarbij nog vele vennen met soms unieke planten. Dwars door het bos lopen we langs de bosrand terug, met enkele vergezichten en de torens van Sterksel lijken tegen de zon in, op een vestingstadje. Een wandeling vol verrassingen.

Deze wandeling is speciaal uitgezet voor de VVV-Someren. www.vvv-someren.nl. De wandeling rond het dorp Lierop is 19 km lang. Het is een mooie wandeling door een zeer afwisselend landschap. Als u niet in het bezit bent van een GPS kunt u deze ook huren bij VVV Someren.


Kenmerken
Startpunt: Someren
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.356127 E5.657980
Afstanden: 19, 12, 12 km
Type: Bos, Hei, Open, Ven
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 19 km bij Someren.
De route is in beide richtingen te lopen en in te korten langs de bosranden naar de Parkeerplek.
Er zijn ook twee afgeleide tracks uitgezet van 12 km die allebei starten in Someren-Heide.
Starten kan aan het einde van de Smulderslaan bij het bos, maar ook in Someren-Heide bij de kerk, op de Parkeerplaats bij het Keelven (weg Someren-Heeze) of vanaf Maarheeze op de Parkeerplaats van Staatsbosbeheer.
Staatsbosbeheer heeft van de Parkeerplaats op Boswachterij De Pan ook enkele wandelingen uitgezet. 
Van de wandeling A040 zijn naast een track-file (in .plt .trk .gdb en .gpx) ook een Waypoint- (.WPT) en Route-file (RTE) beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

Dit is wandeling nummer 3 van 4, speciaal uitgezet voor de VVV-Someren. www.vvv-someren.nl

We parkeren de auto aan het einde van de Smulderslaan, langs de bosrand. We gaan richting zuid en volgen enkele lange rechte stukken om uit te komen bij een monument.

Monument Grenspaal N51 20.569 E5 39.610
De Kei, die de oude grenspaal vervangt. Die grenspaal vormde de scheiding tussen de Generaliteitslanden en het Spaanse Overkwartier van Gelre. Bij de grenspaal werden doorvoerrechten geheven tot 1794, toen de Fransen het overnamen. De oorspronkelijke natuurstenen grenspaal staat sinds 1898 in Someren-Heide. De (Drentse) zwerfkei werd in 1997 geplaatst.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Pan N51 19.790 E5 39.148
Het gebied waar we nu zijn is al in 1516 bekend en is een laagte in het heideveld. 100 jaar geleden was het nog allemaal hei.

De familie Philips kreeg een deel van de Pan in het bezit en heeft dit ingericht als een landgoed met veel eiken lanen en andere boomsoorten. Nu is 380 ha grond in het bezit van Staatsbosbeheer.

Over het fietspad richting de Pan zien we rechts een prachtig heideveld liggen. Iets verder kunnen we rechts door een poortje de hei op over een smal pad.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe hei de Pan N51 20.277 E5 39.207
Op de hei graast in de zomer een kudde van 50 schapen.

Het Kempisch heideschaap, met lange staart, onbehaarde kop en buik en iets kromme neus is zeer geschikt voor het grazen op de schrale heidegronden.

We verlaten de heide naar links toe door een draaiende ruiterpoort en even het bos in stuiten we op een bruggetje over het Sterkselsch Kanaal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSterkselsch Kanaal N51 20.026 E5 38.863
Een kaarsrecht gegraven afwateringskanaal tussen Weert en Sterksel. Gegraven tussen 1916 en 1920 tijdens de Eerste Wereldoorlog, veelal met Belgische oorlogsvluchtelingen.

Iets verder gaan we voor het bruggetje links langs de Sterkselsche Aa verder.

Let op: (als het nat is, is het lange gras niet prettig om doorheen te lopen. We raden aan om 50 meter verder linksaf het pad door het bos te volgen tot aan de verharde weg. Daar links).

Sterkselse Aa N51 19.939 E5 38.881
Het diepliggende riviertje kronkelt door het bos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBij de verharde weg gaan we naar links. Vóór het kanaal zien we rechts een Parkeerplaats van StaatsBosBeheer.

SBB De Pan N51 19.924 E5 39.227
Hier vindt u ook een wandelkaartje met enkele korte wandelingen en met een korte beschrijving van dit natuurjuweeltje. Daaraan danken we ook deze informatie. Van hieruit kunt u een kortere wandeling in dit specifieke gebied maken (5 à 6km),( Rob heeft die al eerder uitgezet op GPS. Zie www.gpswalking.nl ).

Vóór de De Pan Hoeve passeren we een monumentje.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOorlogsmonument De Pan N51 19.971 E5 39.251
Ter nagedachtenis van de bemanning van een hier op 22 juni 1943 neergestorte bommenwerper van de Royal Air Force RAF.

De Hoef aan de Pan werd in 1831 gebouwd langs de dijk, een verhoogde weg door dit drassige heidegebied. De hoeve heeft even als herberg gediend en huisvest nu een aantal vleermuizen.

Achter de hoeve rechtsaf. We volgen de lange rechte weg – het valt op dat deze wandeling vele rechte wegen kent – tot we uit het bos komen. Hier genieten we van het uitzicht. Bij de ANWB paddestoel rechtdoor en even verder links een smal bospad volgen. Daar stuiten we op een klein ven. We gaan er links omheen en genieten van de bijzondere planten in dit natte gebied.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVia de Boksenberg N51 20.186 E5 40.652 komen we op de Bergdijk, de randweg langs het bos.

De eikenwal en weg zijn beschermd vanwege de hoge cultuur historische waarde. In vroeger tijden – de Romeinen kenden deze weg al – was dit een handelsroute over de heide langs het onbegaanbare moerassige peelgebied.

Links gaan we door het open terrein langs de boerderijen naar Someren-Heide. N51 21.019 E5 41.898 In “De Hei” met 1500 inwoners pauzeren we even.

Een lunch doet ons goed.


Heidehof Restaurant Feestzalen Heidehof Kerkendijk 126 5712 EX Someren-Heide 0493-491564 www.rest-zalen-heidehof.nl  N51 20.895 E5 41.719.

Openingstijden: Gehele jaar door geopend. Woensdag gesloten.
Donderdag t/m dinsdag geopend vanaf 10.30 uur.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarna kijken we even bij de moderne kerk en lopen we langs de oude grenspaal verder.

Door het open veld met vele ruime akkers, rechte wegen en grote boerderijen gaan we verder en genieten van de vergezichten.

Cultuur-historische geografie N51 21.382 E5 41.245
Dit landbouwgebied is ontstaan uit de ontginning van de hei. De indeling van de percelen is zodanig, dat elk vierkant ongeveer 60 hectaren grond bestaat, waarop vier boerderijen konden bestaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDoor de schaalvergroting van de huidige landbouw, zijn deze bedrijven niet allemaal meer rendabel, waarmee het als Cultuur-historische geografie beschermd gebied is geworden.

Aan het einde van de Stalmansweg komen tegen het bos een lage omheining tegen. Hier stappen we overheen en zien dan in de verte het grote Keelven liggen.

Het Keelven N51 22.238 E5 39.828
Als zandwinning is dit uitgegraven en biedt nu een uniek recreatie gebied met vele wandel-, fiets- en ruiterpaden en menroutes.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen trimbaan, een coopertest en een natuurleerpad. Hier wordt het ook drukker.

Door de productiebossen met dennen en eiken keren we richting zuid.

Productiebossen Keelven N51 22.642 E5 39.452
Voor de kolenmijnen in Limburg. Nu deze functie is komen te vervallen, wordt er steeds meer omgeschakeld van dennenbos naar loofbossen. Loofbomen zetten meer CO2 om in zuurstof en koolstof dan dennen. De den zelf verdwijnt zo op de hele lange termijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVroeger zijn deze bossen aangelegd met de bedoeling om stuthout te leveren 10% van het houtverbruik komt uit eigen land. Nederland heeft per inwoner de minste bossen van de wereld. Daarom moeten we veel hout importeren.

Na een prachtig ven met een houten vlonder, waarop we even genieten van de vele libellen, echte jagers, komen we langs een nieuw aangelegd gebied met hei en vennen. N51 22.265 E5 39.218.

Allemanspad N51 22.265 E5 39.218
Uniek in Nederland is het Allemanspad, een wandelroute voor gehandicapten met rolstoelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarna gaan we rechtsaf door het bos en lopen langs de bosrand terug. Zelfs Sterksel, dat met de toren boven het bos uitsteekt, lijkt in het tegenlicht een Frans vestingstadje.

Zandwinning Sterksel N51 21.834 E5 39.022
Langs deze weg zien we een zandwinning, waar eerst de bovengrond wordt verwijderd, waarna een dikke laag geel zand, ideaal voor ondergrond, mooi zichtbaar, wordt afgegraven.

Daarna gaat de zwarte aarde weer op de inmiddels lager gelegen akker terug.

Wandel ze.

Startpunten

  • Track A040 18km Keelven - De Pan - Someren Heide N51 21.368 E5 39.479 Z 194
  • Track A041 12km Someren Heide - De Pan N51 20.908 E5 41.770 N 297
  • Track A042 12km Someren Heide - Keelven N51 20.908 E5 41.770 N 297e

POI’s

  • Monument Grenspaal N51 20.569 E5 39.610
  • De Pan N51 19.790 E5 39.148
  • De hei de Pan N51 20.277 E5 39.207
  • Sterkselsch Kanaal N51 20.026 E5 38.863
  • Sterkselse Aa N51 19.939 E5 38.881SBB
  • De Pan N51 19.924 E5 39.227Oorlogsmonument
  • De Pan N51 19.971 E5 39.251
  • Boksenberg N51 20.186 E5 40.652
  • Someren-Heide N51 21.019 E5 41.898
  • PAUZE N51 20.895 E5 41.719
  • Cultuur-historische geografie N51 21.382 E5 41.245
  • Keelven N51 22.238 E5 39.828
  • Productiebossen Keelven N51 22.642 E5 39.452
  • Vennen N51 22.265 E5 39.218
  • Allemanspad N51 22.265 E5 39.218
  • Zandwinning Sterksel N51 21.834 E5 39.022
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.