De ronde van Mierlo

Korte beschrijving

Een rondje rond Mierlo. Zomaar een dorpje op de hei. Met leuke bijzonderheden. Een klein stukje buiten Eindhoven, bijna grenzend aan Helmond. Maar o zo vrij gelegen. Grote flinke bossen scheiden de stad naar het westen, een oud kanaal begrenst de noordkant en de snelweg in het zuiden maakt het vierkant compleet. Overal zien we de Toren van Mierlo.

Dit is toch gewoon een leuk ommetje.


Kenmerken

Startpunt: Geldrop
Startlocatie: Noord-Brabant, Nederland
Coördinaten N51.416402 E5.582600
Afstanden: 17, 12, 7 km
Type: Bos, Dorp, Kanaal, Open
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Deze GPS wandeling van 17 kilometer rond Mierlo biedt mooie bossen, een trek langs het kanaal en mooie open landschappen.
De route kan in beide richtingen gelopen worden.
Starten bij De Brug in Mierlo is ook mogelijk.
De route wordt verdeeld in twee tracks, 2301 van 7 km alleen in de bossen van de Coevering, en in 2302 een complete ronde van 12 km rond Mierlo (te starten bij De Brug).
De wandeling kent ook een spannende Waypoint- en Route-file (WPT-RTE).Acties

Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst

Startlocatie


ReactiesWij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.


Langere beschrijving


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe beginnen de wandeling bij de hoge flats nabij Geldrop. Meteen slingeren we door het bos. Het is er nog druk. Met hondenuitlaters. 

Productiebos en Heide
De 350 ha bos en heide waren vroeger productiebossen van stuthout voor de mijnen in Limburg, maar nu heeft het slechts een recreatieve functie en bouwt men het bos langzaam om naar meer loofbomen.

Het mooie bos met enkele heidestukken brengt ons dicht bij de hoge zendtoren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTelevisietoren Mierlo
Televisietoren uit 1956-1957. 153m tot de top. De zender zendt uit voor de lokale zender Mierlo, Omroep Brabant, BNR Nieuwsradio, 100%NL, Radio Veronica en Slam!FM.

We steken de weg voorzichtig over om richting het Eindhovensch Kanaal te gaan. Bij een mooi bruggetje steken we over en gaan langs het kanaal naar de volgende brug. Steken weer over en langs het kanaal verder gaand na het tweede viaduct naar rechts om even uit te rusten in "De Brug".

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEindhovensch Kanaal
Het Eindhovensch Kanaal is in 1843 door de Gemeente Eindhoven aangelegd en is met de hand uitgegraven. Het kanaal is 13 km lang vanuit de Oude Haven in het centrum van Eindhoven tot de aansluiting aan de Zuid-Willemsvaart.

In 1960 is het kanaal voor scheepvaart gesloten en nu kent het nog slechts een recreatieve functie.

Mierlo
De oudste bewoners waren de rendierjagers. In 1961 vond men op de heide tussen Mierlo en Geldrop een stuk zandsteen waarop 11.000 jaar geleden een halfnaakte dansende vrouwenfiguur is gekrast die de 'Venus van Mierlo' wordt genoemd. Het is de oudste kunstuiting die ooit in Nederland werd gevonden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok is de omgeving bewoond geweest in de IJzertijd en Romeinse tijd. Daarna duurde het 7 eeuwen voordat er een permanente nederzetting ontstond, waaruit Mierlo is voortgekomen. Viir het eerst als heerlijkheid vermeld in 1256.

De hertogsgebieden Broek en Hout werden eind 14e eeuw bij de heerlijkheid gevoegd. Het kasteel Mierlo wordt pas in de 14e eeuw genoemd, maar er kan een voorloper hebben bestaan.

In 1595 richtte de toenmalige heer van Mierlo, Erasmus van Grevenbroek, tezamen met zijn zwager de heer van Asten een heksenproces aan, waarbij minstens 15 vrouwen werden vermoord. Zie daarvoor de Heksenpaal op de Strabrechtse Heide.

Uiteindelijk verviel het kasteel en het verdween omstreeks 1800 vrijwel geheel. De poort werd in 1948 gesloopt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1263 wordt voor het eerst melding gemaakt van een kerk. Deze lag te midden van nederzettingen, maar in de onmiddellijke nabijheid van de kerk was geen bevolkingsconcentratie. De patronaatsrechten, oorspronkelijk in handen van de heer van Mierlo, werden in 1315 overgedragen aan de Abdij van Tongerlo, die ze bezat tot 1818. In 1858 werd de nieuwe kerk ingewijd.

In 1874 vestigden de Franciscanessen zich te Mierlo. Zij waren afkomstig uit Klooster Nazareth te Oirschot. De zusters bedreven tot 2004 de bejaardenzorg. Het monument Mantelzorg van Johan van Hoof uit 2005, dat zich aan de achterzijde van de kerk bevindt, herinnert daar nog aan. Uit de activiteiten van de zusters is het plaatselijke bejaardentehuis voortgekomen. Bron: Wikipedia

Verder even door Mierlo naar het zuiden en bij de rotonde verlaten we het dorp naar links langs het kapelletje.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMariakapel
Dit is de Mariakapel uit 1951. Deze staat in een plantsoen ten oosten van Mierlo. Ze is gebouwd door de uit Indonesië terugkerende militairen.

En gaan we door een mooi open landschap met een prachtig zicht op Mierlo dorp.

We verlaten de verharde weg en bij een duiker gaan we links het ruige natte natuurmonumentje.

De Kers
Een specialiteit was de Mierlose Zwarte kers. In 1910 werd een grote veiling opgericht die 'De Kerseboom' heette en oorspronkelijk bedoeld was om de kersen te verhandelen. Deze veiling is er nog steeds, maar de kersenteelt is grotendeels verdwenen, evenals het Kersenoogstfeest. Er is nog één boomgaard waar de Mierlose Zwarte verbouwd wordt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSedert 1959 worden ook andere land- en tuinbouwproducten dan kersen op deze veiling verhandeld. De kersenteelt leeft onder meer voort in de naam van carnavalsvereniging 'De Kersenpitten'.

Broekkant - Klein Goor

De Broekkant in, met Klein Goor , met gemengd naald- en loofbos op natte met mooie eiken lanen op de vochtige grond - het gebied is rijk aan amfibiën.

Daarna verder tot bij een bosgebied naar de snelweg. Even langs de snelweg terug naar de Timpert Hier gaan we langs de snelweg A67 of E34. Ooit was dit de E-3.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTimpert
Even langs de snelweg terug naar de Timpert, met enkele mooie Brabantse boerderijen (even verder nog een terrasje).

En dan via de bossen, alwaar we slingerend over smalle paadjes terugkeren tot bij de parkeerplaats.

 

 

Startpunt 
2300 Flats Geldrop Coevering    N51 24.998 E5 34.938
2300 De Brug Mierlo    N51 27.093 E5 37.831 (geen rustpunt)
2301 Flats Geldrop Coevering     N51 24.998 E5 34.938
2302 De Brug Mierlo    N51 27.093 E5 37.831

POI's

 • Productiebos en Heide N51 25.392 E5 35.372
 • Televisietoren Mierlo N51 26.289 E5 36.176
 • Eindhovensch Kanaal N51 26.950 E5 37.010
 • Mierlo N51 26.442 E5 37.145
 • Mariakapel N51 26.837 E5 37.831
 • De Kers N51 26.519 E5 37.786
 • Broekkant - Klein Goor N51 25.944 E5 37.952
 • Timpert N51 25.713 E5 37.178