Vierhoutenseheide

Korte beschrijving

De tweede gps wandeling van 17 km dit weekend op de Veluwe. We vertrekken met een strak blauwe lucht. De temperatuur is zelfs ook nog erg aangenaam en kunnen zonder jas op pad. We nemen hem wel mee want het blijft wel Nederland.

We gaan gelijk bij het hotel links af. We zijn hier al vaker geweest maar nu gaan we een gebied in waar we nog niet geweest zijn. Een hekje door en we zijn weer in de natuur. En de lente heeft zijn werk gedaan het is zo groen overal. De kilometers van gisteren voelen we niet meer.

Er is geen verkorting van deze wandeling. En dat hoeft ook niet want het is zo mooi wandelen hier. Net als gisteren gewoon op je gemak lopen. Er is geen haast bij want dat hoeft ook niet.


Kenmerken
Startpunt: Parkeerplaats N795 tussen Nunspeet en Epe
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N52.355606 E5.873993
Afstanden: 17 km
Type: Bos, Open, Vergezicht, Zandheuvel
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: In naburig dorp
Gelopen op: 31-05-2014

Route informatie

GPS wandeling van 17 km door de Vierhoutse Heide.
Er is geen verkorting beschikbaar.
Naast de track is er ook een route beschikbaar.
Er is geen horeca op de route, wel dichtbij gelegen in Vierhouten.
De paden zijn goed begaanbaar, toch zijn goede wandelschoenen aan te bevelen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlDe tweede GPS wandeling dit weekend op de Veluwe. We vertrekken met een strak blauwe lucht. De temperatuur is zelfs ook nog erg aangenaam en kunnen zonder jas op pad. We nemen hem wel mee want het blijft wel Nederland.

We gaan gelijk bij het hotel links af. We zijn hier al vaker geweest maar nu gaan we een gebied in waar we nog niet geweest zijn. Een hekje door en we zijn weer in de natuur. En de lente heeft zijn werk gedaan het is zo groen overal. De kilometers van gisteren voelen we niet meer.

GPSwalking.nlEr is geen verkorting van deze wandeling. En dat hoeft ook niet want het is zo mooi wandelen hier. Net als gisteren gewoon op je gemak lopen. Er is geen haast bij want dat hoeft ook niet.
We lopen het eerste gedeelte over smalle paden. Wel mooi al die verschillende soorten groen. Je waant je even weg van alles en iedereen.

Vierhoutense Heide
Het landgoed Vierhoutense Heide is een gebied met bos, een stuk heide en een zandverstuiving. Het 120 hectare grote landgoed is een vrij toegankelijk wandelgebied. Het is een restant van een uitgestrekt heide- en stuifzandlandschap dat nu grotendeels is bebost.

GPSwalking.nlBij het tekenen van de wandeling zag ik al dat er een zandvlakte moest zijn. Niet zo groot als Beekhuizerzand of Hulshorsterzand. Het blijft toch gaaf om te zien dat ook dit een zandverstuiving gebied is. Het blijkt toch maar weer dat we een mooi land hebben. Wandelen, fietsen,varen, vliegen. Genoeg manieren om Nederland te verkennen.

Als je goed om je heen kijkt zie je ook dat niet alle bomen recht groeien. Er zitten exemplaren bij waarbij je denkt hoe kan dat. Het blijft leuk om niet de standaard foto’s te maken. Vandaar deze foto gemaakt.

GPSwalking.nlTijdens deze wandeling komen we verschillende dieren tegen. Zo ook de Hazelworm. Nog nooit gezien en er van gehoord al helemaal niet. Ik dacht een slang. Maar het blijkt dus om de Hazelworm te gaan. Het heeft alle kenmerken van een slang maar het is een hagedis. Dit exemplaar dient weer als voedsel voor de mieren.

De hazelworm
De hazelworm (Anguis fragilis) is een pootloze hagedis uit de familie hazelwormen (Anguidae).

De hazelworm heeft een grote verspreiding binnen Europa en is een van de meest voorkomende reptielen. De hagedis komt onder andere voor in België en Nederland. De hazelworm is een bodembewoner die een verborgen leven leidt tussen de bladeren en takken in de strooisellaag. Op het menu staan kleine ongewervelden, voornamelijk regenwormen en naaktslakken.

GPSwalking.nlDe hazelworm is doorgaans bruin van kleur en bereikt een lichaamslengte van ongeveer 45 centimeter. Jongere dieren zijn lichter van kleur en hebben donkere lengtestrepen, oudere exemplaren zijn soms gevlekt. Net als andere soorten uit de familie hazelwormen lijkt de hazelworm meer op een slang dan op een typische hagedis. Het lichaam draagt geen poten en is langwerpig en cilindrisch van vorm.

Door de gewoonte vaak de tong uit te steken wordt de gelijkenis met een slang nog eens versterkt. Belangrijke verschillen tussen een hazelworm en een slang zijn de relatief stijve voortbeweging, de tong die niet sterk gevorkt is en de beweegbare oogleden van de hazelworm. Net als andere Europese hagedissen is de hazelworm volkomen ongevaarlijk en bovendien erg schuw, bij verstoring vlucht het dier snel weg.

GPSwalking.nlDe hazelworm is eierlevendbarend, de jongen komen in een dun vliesje ter wereld maar gaan direct hun eigen weg. De hagedis kan in vergelijking met andere reptielen erg oud worden maar heeft ook vele vijanden.

Dieren die op de hazelworm jagen zijn onder andere vogels, zoogdieren en andere reptielen. Lees verder op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hazelworm.

Dood hout leeft. Je ziet meer en meer dat mensen bossen hun gang laten gaan. Omgevallen of dode bomen blijven gewoon liggen. En dat bied weer houvast voor dieren en planten.

Een niet al te groot gedeelte gaat over een geasfalteerd fietspad. En dat was niet echt vervelend. Na de nodige bospaden is een harde ondergrond ook wel prettig.

Er was een rally in de omgeving met erg mooie auto’s. Porsche,Ferrari, Mercedes. Noem maar op het reed er. Maar te snel voor mij om er een goede foto van te maken. Wel apart is deze boom. Zo te zien dood maar toch staat hij markant in het veld.

GPSwalking.nlHet verscholen dorp doen we ook aan. En is het hoogte punt van de wandeling.

In januari zijn we hier ook geweest en toen viel het ons op dat er veel paaltjes slecht waren en sommige zelfs verrot waren. We hebben daar melding van gemaakt.

Wel apart om nu te zien dat men het hele huisje heeft afgebroken. Blijkbaar was het dus allemaal slecht.

Er zijn veel mensen hier vandaag. De meeste komen allemaal op fiets. Je kunt hier ook er mooie fietstochten maken.

GPSwalking.nlVerscholen dorp
Weg van alle bedrijvigheid, midden op de Veluwe, zochten veel joden in de oorlog een veilig onderkomen. In de gemeente Nunspeet groeide het aantal onderduikers zozeer, dat uit veiligheid werd besloten ze onder te brengen in hutten in de Soerelse bossen. Dit was het begin van het zogeheten Pas Op-kamp, genoemd naar de weg die ooit als handelsroute door struikrovers onveilig werd gemaakt.

Tussen mei 1943 en november 1944 hielden zich hier dagelijks gemiddeld 80 tot 100 mensen schuil. Het kamp bestond uit 4 bosvakken met 9 hutten. Gedeeltelijk ondergronds, maar ook wel bovengronds gebouwd, lagen de hutten verscholen tussen zeer dicht struikgewas.

Wat me wel opviel was een bord met een gedicht wat ik nog niet eerder gezien had hier. Onderstaand het gedicht

Stil
wees stil want niemand mag je horen
wees stil ondergedoken kind
je naam je huis heb je verloren
zorg dat men niet je lichaam vindt

Ida Vos

In het bos kom je ook veel mieren tegen. Zo veel dat je ze nooit geteld kunt krijgen. Er lopen zelfs mieren snelwegen om het zo maar te zeggen. Lang stilstaan is er niet bij. Die mieren hebben gelijk in de gaten dat er iets niet klopt en lopen gelijk over je schoenen heen om te kijken wat je daar te zoeken hebt.

GPSwalking.nlMieren
Mieren zijn een groep van kolonievormende sociale insecten, die behoren tot de orde van vliesvleugeligen (Hymenoptera). Mieren hebben zich kunnen aanpassen aan zeer verschillende leefomgevingen; waar ze voorkomen zijn mieren de dominante levensvorm op de bodem. Mieren komen vrijwel overal ter wereld voor en zijn daarmee een van de succesvolste diergroepen. Vele mierensoorten bouwen het nest in de bodem of in holle bomen, andere spinnen bladeren aan elkaar om een nest te maken, weer andere leven in spleten tussen rotsen.

De kolonie bestaat uit één (of enkele) koningin(nen), werksters (ook allemaal vrouwtjes) en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen. De grootste groep zijn de werksters, die samen de werktaken verdelen.

Er zijn onder andere verkenners, voedselverzamelaars, nest-onderhouders, kinderverzorgsters en soldaten. Wanneer het nest groot genoeg is, wordt een lichting van de opgroeiende larven opgekweekt tot mannetjes en koninginnetjes.

GPSwalking.nlBij de meeste soorten verlaten die het nest vliegend wanneer de tijd daarvoor rijp is. Dit gebeurt in Nederland vaak op warme dagen na een regenbui. In de lucht paren de mannetjes met de koninginnetjes, waarna de mannetjes kort daarna sterven en de koninginnen een nieuwe nestplaats zoeken. Dit kan al vliegend gedaan worden, zodat zelfs in bloembakken 10 meter boven de grond nesten kunnen ontstaan.

Mieren worden soms ook als huisdieren gehouden, in een zogenaamd formicarium. 

Met enige regelmaat zie je ook meerdere kevers. Sommige vliegen rond en anderen lopen voor je voeten. En weer andere doen zicht tegoed aan het afval van andere dieren. Ze zin er in allerlei vormen en maten. Thuis gekomen zoeken we naar meer informatie.

GPSwalking.nlKevers
Kevers (Coleoptera) zijn een orde van gevleugelde insecten (Insecta). Kevers verschillen van alle andere insecten door de voorvleugels die veranderd zijn in harde schilden. Deze schilden worden de elytra genoemd en bedekken de kwetsbare en vliezige achtervleugels.
Kevers vormen de grootste orde van de insecten en zijn vanwege het wereldwijde voorkomen en de enorme soortenrijkdom een van de weinige insectengroepen die bij het grote publiek bekend zijn.

Kevers komen overal ter wereld voor en leven in de meest uiteenlopende habitats. Alleen in echte poolstreken en in de zee komen geen soorten voor. De larven van kevers zijn vrij immobiel en zijn daarnaast vaak gebonden aan een specifiek milieu. De volwassen kevers daarentegen zijn in staat zich te verplaatsen en zich zo te verspreiden.

GPSwalking.nlKevers hebben ondanks de enorme verscheidenheid allemaal een overeenkomstig basisplan, waarbij het lichaam vaak bolvormig is en relatief korte antennes heeft. Kevers zijn daarnaast aan te merken als sterk bepantserd door hun dikke chitinehuid. Ook het voorste vleugelpaar is omgevormd als een soort beschermend pantser om het lichaam. Kevers kunnen hierdoor niet zo snel vliegen als veel andere groepen van insecten.

In Europa komen zo'n 20.000 soorten voor. In Nederland en België komen ongeveer 4.200 soorten kevers voor, waaronder veel waterkevers zoals de geelgerande watertor en het schrijvertje. Bekende landkevers zijn het lieveheersbeestje, de heldenbok en de meikever.

GPSwalking.nlDeze wandeling kenmerkt zich door veel bos gebied. Onderweg is er genoeg groen te zien. Wild zijn we niet tegen gekomen. Sporen genoeg gezien dat wel. Maar helaas. We teren nog op gisteren. Genoeg wilde (tamme) zwijnen gezien. Zie onze wandeling van gisteren.

Gisteravond na het diner tegen de schemering nog even op de fiets naar het verscholen drop. En dan toch nog 5 reeën gespot. Dus wat wild zien betreft hebben we al aardig wat gezien dit weekend. Wat ook op valt is dat er maar heel weinig wandelaars zijn. Helemaal niet erg want dat vergroot de kans om ook overdag wild te zien.

GPSwalking.nlDit was een mooie wandeling alleen al door de diverse kleuren groen. Een heel bosrijk gebied waar je niet veel mensen tegen komt en je in alle rust kunt wandelen en genieten van de stilte en het geluid wat door het bos en de vogels geproduceerd word.

Neem voor onderweg voldoende eten en drinken mee. Je komt namelijk geen horeca tegen anders dan bij Vierhouten. Daar kan je even van de route af om op een terrasje wat te drinken of te eten.

Geraadpleegde webistes:
POI’s
 • Start / Finish N52 21.336 E5 52.440
 • Bank 1 N52 21.954 E5 50.375
 • Bank 2 N52 21.796 E5 50.557
 • Hendrik Mouwenveld N52 20.050 E5 51.535
 • Landgoed Welna N52 20.893 E5 52.571
 • Richting horeca N52 20.090 E5 50.153
 • Verscholden Dorp N52 20.185 E5 52.387
 • Vierhoutense Heide N52 20.463 E5 50.157

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.