Zuid-Kennermerland - IJmuiden

Korte beschrijving

Wat is er nu fijner dan 's avonds even uitwaaien aan zee. In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je dat prima. Naast zee en strand zijn ook de bossen boeiend. Veel variatie en regelmatig een grote grazer of een damhert. In deze derde wandeling ben ik een kijkje gaan nemen bij de Zuidpier bij IJmuiden, gevolgd door een stevige wandeling langs het strand en door de duinen weer terug naar de parkeerplaats.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een nationaal park in de provincie Noord-Holland ten westen van Haarlem, op het grondgebied van de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort.

Zuid-Kennemerland bestaat hoofdzakelijk uit duinen. Daarnaast behoren ook enkele landgoederen, duinrandbossen en stranden tot het gebied. Het hoogste punt in het gebied is de ruim 45 meter hoge Brederodeberg in het bosrijke oostelijke deel van het gebied. Dit duin tussen ingang Duin en Kruidberg en Bleek en Berg vormt vooral een sportieve uitdaging, aangezien er door de begroeiing geen weids uitzicht is. Het net buiten het Nationaal Park gelegen Kopje van Bloemendaal (43 meter; met uitkijktoren 52 meter) biedt wel een zeer weids uitzicht (over het nationaal park, over zee, over Haarlem en over Amsterdam).

In de kalkrijke duinen komen voor Nederland zeldzame plantensoorten voor. De duinen achter de zeerijp zijn begroeid met besdragende struiken, die allerlei zangvogels aantrekken.


Kenmerken
Startpunt: IJmuiden, parkeerplaats Heerduinenweg
Startlocatie: Noord-Holland , Nederland
Coördinaten N52.448236 E4.571768
Afstanden: 25, 22, 18 km
Type: Duin, Strand, Vergezicht, Water, Zee, Zandheuvel
Begaanbaar: Rul zand
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Niet toegestaan
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 20-06-2014

Route informatie

Een GPS wandeling van 22 door het noordelijke gedeelte van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
Er is een verkorting van 18 km beschikbaar waarbij de pier wordt overgeslagen.
Ook is er een verlenging van 25 km waarbij het fraaie Vogelmeer met de vogelkijkhut wordt aangedaan, een aanrader.
Naast de tracks zijn er ook 2 routes beschikbaar.
De route is goed begaanbaar, maar regelmatig is het ploeteren door het losse duinzand.
Horecagelegenheden komt u tegen bij de haven van IJmuiden en op het punt waar het strand verlaten wordt.
Uw hond, ook aangelijnd, is niet welkom.Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn deze laatste wandeling in het nationaal park Zuid-Kennemerland ga ik op pad om te genieten van een lange pier en strandwandeling. Er stond een pittig windje waardoor het heerlijk uitwaai weer was. Nu en dan kwam de zon even kijken en dat geeft altijd schitterende plaatjes.

De auto moetst geparkeerd worden op een parkeerplaats met een betaalautomaat. Niet op gerekend en daardoor niet genoeg muntjes bij me om het hele bedrag te betalen. Maximaal kost het ruim 6 euro (2014) voor een hele dag. Je kunt ook per uur betalen. Alles wat ik had ging in de automaat en ik hoopte dat in het laatste ongedekte uur geen controle langs zou komen. Dat soort zaken geeft toch altijd een vervelend gevoel. Later zou een ander probleem de eerste uit mijn gedachten drijven, daarover later meer. 

Even een waarschuwing: honden zijn niet toegestaan op deze wandeling.

Bekijk ook onze anderen wandelingen door dit natuurpark: Zuid-Kennemerland 1 en Zuid-Kennemerland 2.

GPSwalking.nlNationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een nationaal park in de provincie Noord-Holland ten westen van Haarlem, op het grondgebied van de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort.

Zuid-Kennemerland bestaat hoofdzakelijk uit duinen. Daarnaast behoren ook enkele landgoederen, duinrandbossen en stranden tot het gebied. Het hoogste punt in het gebied is de ruim 45 meter hoge Brederodeberg in het bosrijke oostelijke deel van het gebied.

Dit duin tussen ingang Duin en Kruidberg en Bleek en Berg vormt vooral een sportieve uitdaging, aangezien er door de begroeiing geen weids uitzicht is. Het net buiten het Nationaal Park gelegen Kopje van Bloemendaal (43 meter; met uitkijktoren 52 meter) biedt wel een zeer weids uitzicht (over het nationaal park, over zee, over Haarlem en over Amsterdam).

IGPSwalking.nln de kalkrijke duinen komen voor Nederland zeldzame plantensoorten voor. De duinen achter de zeerijp zijn begroeid met besdragende struiken, die allerlei zangvogels aantrekken.

Direct na vertrek van de parkeerplaats kom ik al een informatiebord tegen. Ik loop op een bunkerroute. De resten van die bunkers zie je niet eenvoudig over het hoofd.

Marine Kustbatterij Heerenduin W.N. 81
In 1939 werden twee Nederlandse 7,5 cm batterijen betrokken. Deze batterijen moesten de haven van IJmuiden beschermen tegen een eventuele Duitse inval. Dit liep anders en IJmuiden kwam zonder slag of stoot in Duitse handen.

GPSwalking.nlEind '41 werd de voormalige Nederlandse kustbatterij door de Kriegsmarine ontmanteld en afgevoerd. In hetzelfde jaar werd begonnen met de bouw van geschutsbeddingen voor een 17 cm mittelschwere Küstenbatterie.

Deze batterij was Küstenbatterie Prien genaamd, naar de beroemde onderzeebootkapitein Günther Prien. Later kreeg de batterij weer een nieuwe naam, namelijk Küstenbatterie Heerenduin.

Het Duitse 17 cm scheepsgeschut kon de 62 kilo wegende granaten 27 km ver schieten.

Omdat het geschut bij geallieerde bombardementen onbeschermd zou zijn, beval de Duitse legerleiding de bouw van zware betonnen geschutsbunkers om het geschut in op te stellen.

GPSwalking.nlIn 1944 werd begonnen met de bouw van vier geschutsbunkers type M272, een vuurleidingspost type M178 en twee munitiemagazijnen. De vuurleidingspost werd met een betonverbruik van 2300 m3 het grootste bouwwerk van de batterij en torende hoog boven de duinen uit. De stelling werd beschermd en verdedigd door prikkeldraadversperringen, mijnenvelden, granaatwerpers en mitrailleursnesten.

Marine Luchtafweerbatterij Olmen W.N. 82
In 1941 werd de luchtafweerbatterij Olmen gebouwd. Deze werd vooralsnog opgetrokken uit zandzakken, hout en andere eenvoudige middelen. In drie open beddingen stond 10,5 cm luchtafweergeschut met als functie de verdediging tegen lucht- en zeedoelen.

Midden tussen het geschut stond de vuurleidingpost. Langs de loopgraven die de verschillende bunkers met elkaar verbonden, bevonden zich de personeels- en officiersverblijven.

GPSwalking.nlUitbreiding bestond de batterij uit zeven stukken 10,5 cm luchtafweergeschut. De bunkers van het type FI243 en FI249 konden ieder 14 manschappen herbergen. Van beide typen werden twee exemplaren gebouwd.

De geschutsbedding voor het 10,5 cm luchtafweergeschut lag zo'n 3 meter hoger dan het personeelsonderkomen en kon via een trap bereikt worden. Het geschut stond opgesteld onder een plaatstalen koepel die beschermde tegen lichte boordmunitie, granaatscherven en weersinvloeden.

Achter de batterij werden varkens, konijnen en pluimvee gehouden. Het verzorgen van de dieren was een aangename afwisseling op de saaie wachtdiensten. Andere ontspanning vond men op het grote sportveld achter de batterij waar men sportte en oefende in het exerceren.

GPSwalking.nlOm beter beschermd te zijn tegen mogelijke aanvallen werd de batterij uitgebreid met zware betonnen geschutsbunkers van het type FI243 en FI249.


Ook de vuurleidingspost en de munitieopslag werden verbeterd. Er werd een zware betonnen bunker van het type Fl 244 gebouwd als vuurleidingspost. Voor het opslaan van de munitie werden twee kolossale munitiebunkers van het type Fl 246 gebouwd.

In maart 1944 volgde de vuurproef. Maar liefst 350 vliegtuigen bombardeerden IJmuiden. Hierbij liep de batterij nauwelijks schade op.

Ik ga van de Bunkeroute af richting de jachthaven van IJmuiden. Van boven op een duin krijg je een mooi overzicht van de omgeving.

GPSwalking.nlKennemermeer
Ten zuiden van de jachthaven is een meer aangelegd, het Kennemermeer. De noordzijde heeft een recreatieve bestemming en de zuidzijde is bestemd voor natuurontwikkeling. Dit deel ligt nu in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Intussen is hier een bijzonder natuurgebied tot stand gekomen.

Aan de randen van het meer groeien veel bijzondere planten, waaronder orchideeën. Rugstreeppadden en zandhagedissen hadden dit gebiedje al snel gevonden en zijn hier vaak te zien. In het najaar zijn bij de pier en het Kennemermeer vaak trekvogels te zien die even uitrusten.

GPSwalking.nlDe natuur rond het Kennemermeer heeft zich zeer snel ontwikkeld en er is een duinvallei ontstaan met natuurkwaliteiten die vergelijkbaar zijn met bijzondere natuurgebieden op de Waddeneilanden en Voorne in Zuid-Holland.

In en rond het water komen bijzondere vogels voor. Tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar gebruikt de visarend het gebied als tussenstation. In de duindoornstruwelen broedt de nachtegaal. Zeer bijzonder is de aanwezigheid van plantensoorten van de zogenaamde knopbiesgemeenschap. Er groeien verschillende soorten orchideeën, parnassia en zeggesoorten. Andere plantensoorten die het goed uithouden in dit milieu zijn duingentiaan, blauwe zeedistel en zeeraket.

GPSwalking.nlKennemerstrand
Een gebied waar natuur en recreatie samen gaan!

U staat hier aan de rand van het Kennemerstrand. Een heel bijzonder stukje Nederland. De Noordzee transporteert al eeuwenlang zand van zuid naar noord.

In 1967 werd de zuidpier in zee tot vier kilometer verlengd waardoor er een dam in het zandtransport is gekomen. Het zand bleef aan de zuidkant van de pier liggen zodat het strand breder werd. Nog steeds is het gebied volop in ontwikkeling. Natuur en recreatie gaan samen op in dit bijzondere stukje Nederland.

DGPSwalking.nloor de aanwas van zand is het strand bij Ijmuiden in de loop der tijd erg breed geworden. Badgasten moesten een flink eind lopen voordat ze een duik in zee konden nemen.

Toen in 1991 het strand ruim een kilometer breed was, heeft de gemeente Velsen een plan ontworpen om deze vlakte een betere inrichting te geven voor recreatie en toerisme. Het resultaat: een jachthaven, wandelboulevard met winkels, woningen en horecagelegenheden.

Op de wandelboulevard kun je prima een terrasje nemen of even een hapje eten. Van sjiek tot cafetaria, het is er allemaal.

GPSwalking.nlOp de Zuidpier is het echt uitwaaien geblazen. Hier sta je vol in de wind. Het water dat tegen de grote blokken aan slaat zorgt voor een mooie motregen van zuidwater. In no-time was mijn bril bedekt door een stroef laagje zout dat er maar moeilijk af te halen was. Mijn haar staat door de wind rechtovereind en alweer het zout zorgt voor een prima fixatie. Ik sla vandaag de SELFIE maar even over. 

Zuidpier
De Zuidpier van IJmuiden is ooit aangelegd om verzanding van de haveningang te voorkomen en om schepen een veilige doorvaart naar de sluizen te bieden. Rondom de gehele Zuidpier liggen enorme betonblokken die het geweld van de zee moeten beteugelen. De lengte is ongeveer 1,5 km.

GPSwalking.nlDe pier biedt een interessante blik op de Hoogovens. De pier is erg in trek bij vissers. Voor vogelaars is de zuidpier vooral na zware najaarsstormen interessant. Er kunnen dan diverse soorten zeevogels worden waargenomen. Denk hierbij aan alken, zeekoeten, jan-van-genten en zee-eenden.

In het jaar 1900 lag op deze plaats al een pier, minder breed dan de huidige en voorzien van een tramrails. Later is de pier verbreed en kwam de rails te vervallen.

In de verte liggen de Hoogovens. Een half leven geleden heb ik daar 3 maanden stage gelopen en mijn ogen uitgekeken in de grote productiehallen. Een prachtbedrijf. 

GPSwalking.nlDe laatste zonnestralen voordat een donker wolkendek voorbij trekt geef de mogelijk om een paar mooie foto's te maken.

Hoogovens
Koninklijke Hoogovens is de voormalige naam van een onderdeel van Tata Steel Europe.

Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken (Hoogovens of KNHS) werd opgericht op 20 september 1918. Het bedrijf werd gefinancierd door de Nederlandse Staat, de Gemeente Amsterdam, Nederlandse ondernemingen en particuliere investeerders en diende om minder afhankelijk te zijn van de import. Het werd gesitueerd in IJmuiden, vanwege de goede ligging aan zee en afvoermogelijkheden via het Noordzeekanaal.

GPSwalking.nlOmstreeks 1914 ontstonden de eerste denkbeelden aangaande een Nederlands hoogovenbedrijf, als initiatieven van de ondernemer H.J.E. Wenkebach en ingenieur Jan C. Ankersmit. In 1916 vertrok Ankersmit naar de Verenigde Staten, maar Wenkebach zette de plannen door. De bedoeling hiervan was om Nederland minder afhankelijk te maken van de import van staal.

Door toedoen van de Eerste Wereldoorlog werden deze plannen actueel en in 1917 werd het Comité voor de oprichting van een Hoogoven- Staal- en Walswerk in Nederland opgericht. Op 20 september 1918 werd de Koninklijke Nederlandsche Hoogovens en Staalfabrieken NV opgericht en in 1920 begonnen de werkzaamheden, waartoe wel een prachtig duingebied, De Breesaap geheten, werd opgeofferd.

GPSwalking.nlOp 6 oktober 1999 fuseerde Koninklijke Hoogovens met de Britse sectorgenoot British Steel. Koninklijke Hoogovens vertegenwoordigde vervolgens een aandeel van 38,3% in het gevormde Corus dat toen de op twee na grootste staalproducent ter wereld werd.

Ik loop de pier weer af en geniet van de mooie vergezichten.

Dan gaat het langs de kust richting Restaurant Parnassia waar ik het strand wil gaan verruilen voor de duinen. Het is eb en ik loop vlak langs de kustlijn. 

Dat de vloed snel op kan komen is een uurtje later duidelijk. Onderweg zorgt de vloed ervoor dat ik steeds meer richting duinen wordt gedrongen. Het laatste stukje was het daardoor klunen door het losse zand.

GPSwalking.nlOok loop ik een groot deel over een naaktstand. Vanavond geen probleem want er waren nauwelijks wandelaars, laat staan blote zonaanbidders. Maar deze kun je dus we in de zomermaanden tegenkomen. U bent gewaarschuwd.

Dynamisch duinlandschap
Het zuidelijke deel van het strand, vanaf de IJmuiderslag naar het zuiden, verandert steeds. Zoet grondwater uit de duinen komt boven en af en toe komt er bij hoog water zout water uit zee bij. Proef het water maar eens! Soms is het zoeter, soms zouter. Dit levert een speciaal milieu op, waar alleen strandplanten kunnen groeien. U loopt daar letterlijk over het 'groene strand' vanwege alle planten die er groeien. Melde, zeewinde en zeekraal maken het strand hier echt groen. Ook de prachtig witte parnassia groeit hier.

GPSwalking.nlVoor het groene strand en de hoge zeereep ligt een rij lage duinen. Hier worden jonge duinen gevormd, van een paar zandkorrels achter een schelp tot duintjes van enkele meters hoog. Na elke storm ziet het er weer anders uit: de duintjes zijn uit elkaar gewaaid, de lagere delen zijn opgevuld met zand of de toppen zijn juist verhoogd.

Deze duinvorming vanaf het beginstadium is zeldzaam. Hierom, en om de omvang van het duinsysteem achter de zeereep, zijn de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland uitgeroepen tot Aardkundig Monument.

GPSwalking.nlJong duinlandschap
De natuur een handje helpen Het zuidelijke deel van het Kennemerstrand wordt als een dynamisch jong duinlandschap beheerd. Dat houdt in dat zand, wind en water hun gang kunnen gaan en dat duinvorming kans krijgt. Het noordelijk deel, rond het Kennemermeer, wordt voor een deel actief beheerd.

Sommige delen worden jaarlijks gemaaid en het maaisel wordt opgeruimd om te voorkomen dat er teveel voedingsstoffen in de bodem komen. Hierdoor wordt de groei van onder andere de duindoorn afgeremd zodat bijzondere planten meer kans krijgen. Het is belangrijk om op het goede tijdstip te maaien. De planten die behouden moeten worden, moeten al uitgebloeid zijn en zaad gevormd hebben. Bij het maaien vallen zaden op de grond. Hieruit ontkiemen nieuwe planten.

GPSwalking.nlNationale Parken in Nederland
Twintig Nationale Parken vormen samen een mozaïek van natuurgebieden in Nederland. Samen zijn de parken ruim 120.000 hectare groot, dat is ongeveer 3% van de totale oppervlakte van Nederland. De meeste Nationale Parken zijn ingesteld door het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit, om bijzondere natuur te behouden en te ontwikkelen.

Veel aandacht gaat uit naar natuurgerichte recreatie, onderzoek, voorlichting en educatie. Terreinbeheerders, grondeigenaren en andere organisaties zorgen er gezamenlijk voor dat deze waardevolle gebieden voor Nederland behouden blijven. U bent van harte welkom om kennis te maken met de parels van de Nederlandse natuur. Informatie: www.nationaalpark.nl en www.minlnv.nl.

GPSwalking.nlHet winderige en frisse weer zorgt ervoor dat ik bijna niemand tegenkwam op het strand, behalve de kitesurfers. Een kleurrijk gezicht.

Kitesurfen
Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich voort laat trekken door een kite (of: vlieger). Iemand die aan kitesurfen doet, wordt een kiter, kitesurfer of kiteboarder genoemd.

Kitesurfen is een variant van het windsurfen, door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog springen. Kitesurfen is snel: op 12 oktober 2010 werd de magische grens van (100 km/h) doorbroken door de Fransman Alex Caizergues (54,10 kn). In 2013 verbeterde hij het record naar (56,62 kn).

GPSwalking.nlKitesurfen kan je veilig beoefenen mits je je aan een aantal regels houdt en je verstand gebruikt. Het is wel een sport waar risico's aan verbonden zijn en het is daarom zeer belangrijk om eerst lessen te volgen.

De sport heeft een grote evolutie doorgemaakt in de afgelopen jaren en daardoor zijn de veiligheidssystemen veel efficiënter geworden. Ook het weer kan zoals bij alle zeilers van grote invloed zijn op je veiligheid. Elke kitesurfer/zeiler zal dus op de hoogte moeten zijn van de weervoorspellingen.

Dan ga ik van het strand of en een flink stuk door de duinen tegemoet.

GPSwalking.nlWindsleuven
In 2012 en 2013 zijn in de zeereep van Nationaal Park Zuid-Kennemerland vijf windsleuven gegraven. In de achterliggende duinen is begroeiing verwijderd. De wind kreeg de ruimte en laat het zand weer stuiven. Daar knapt de natuur van op.

Bestand tegen de zee
Waar duinen kilometers breed zijn, is het achterland goed beschermd tegen overstromingen. Daarom zijn juist hier vijf windsleuven in de zeereep gegraven. Die sleuven laten de wind toe, zodat in de duinen een eeuwenoud verjongingsproces op gang komt. Vers, kalkrijk strandzand wordt door de sleuven het achterland ingeblazen. Jonge duinen wandelen zo tot wel drie meter per jaar het binnenland in. Duinen kruipen op natuurlijke wijze omhoog. Zo is het achterland van nature bestand tegen een mogelijke zeespiegelstijging.

GPSwalking.nlNieuwe natuur
Waar vroeger helm werd geplant, mag het nu weer stuiven. Vers, kalkrijk zand biedt volop kansen voor bijzondere duinplanten zoals blauwe zeedistel, duinviooltje en duindoorn. Een rijke duinflora trekt weer talrijke insecten en vogels aan.

Ook zandhagedissen houden van kaal zand. Deze koudbloedige dieren warmen zich op in kaal zand en jagen er op insecten.

Natte duinvalleien terug
De waterwinning in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is vanaf ongeveer 1995 in fasen verminderd en in 2002 helemaal gestopt.

GPSwalking.nlIn combinatie met een aantal zeer natte winters is hierdoor de zoetwatervoorraad binnen enkele jaren op peil gekomen en de grondwaterstand flink gestegen. Op sommige plaatsen staat het grondwater 2 meter hoger, bijvoorbeeld in de buurt van oude winputten.

Inmiddels zijn er weer natte duinvalleien te vinden in het gebied. Hier vlakbij is zo'n vallei te zien, waarin zich weer rugstreeppadden, orchideeën en parnassia moeten gaan vestigen.

Door het jaar heen schommelt de grondwaterstand in het duingebied soms wel een meter.

GPSwalking.nlDe voorjaarsgrondwaterstand is voor planten het belangrijkst: die moet hoog zijn. In hun groei- en bloeitijd kunnen planten zo aan voldoende water komen. Na het voorjaar mag het veel droger worden.

In het voorjaar zou het waterpeil in het groene gebied van de peilschaal moeten zitten. In andere jaargetijden mag het peil in het gele gebied (80- 140 cm) zitten. Voor meer informatie: www.waterindepeiling.nl.

Duitse oefenbommen
Duitse oefenbetonbonnen uit de Tweede Wereldoorlog. Precies even groot en zwaar als de echte brisantbom uit die tijd. In dit terreingedeelte oefenden de Duitsers met deze betonbommen op een nagebootst schip, in de vorm van een ovaalvorming dijk.

TGPSwalking.nlijdens natuurherstelprojecten in deze vallei, de afgelopen jaren zijn er ruim 200 van dit soort bommen gevonden

De rechthoekige uitsparingen rondom de bom bevatten toen een aantal glazen buiskes, afgedekt met een laagje gips en een plankje. Het buisje bevatte een chemische vloeistof, die, als de bom de grond raakte, door de klap oversprong en contact maakte met de zuurstof in de lucht. Daardoor ontstond een rookwolk die aangaf waar de bom gevallen was. Zodoende kon de piloot zien of hij goed gemikt had. Een doeltreffende en handig oefenmiddel.

GPSwalking.nlDan kom ik bij het tweede probleem van deze avond. Doordat er een aantal paden afgesloten waren moest een grotere ronde door de duinen kiezen dan verwacht. Op zich geen probleem maar het was intussen al rond 21.00 uur in de avond en met een uurtje donker. Het pad dat naar de parkeerplaats liep lag op 5 meter van het pad waar ik liep, gescheiden door een hek.

Omdat het er op leek dat dit hek nergens een doorgang zou hebben besloot ik er dan maar overheen te klimmen. Met een GPS en een camera in de hand vragen om moeilijkheden, en die kwamen dan ook snel. Het koordje van de camera bleek achter het hek hangen, waardoor ik op de grond viel. De camera had ook een eigen weg gevonden en was uit zicht in het superlange gras gevallen. Struiken, boompjes, prikkers en ander spul zorgde ervoor dat ik niet met mijn handen op zoek kon gaan. En wie heeft er in de zomer handschoenen bij zich...

OGPSwalking.nlm een lang verhaal kort te houden. Het heeft me bijna een uur gekost om die camera weer terug te vinden. Gelukkig zonder schade. En 100 meter was er toch een doorgang in het hek. Dus voor niets over het hek geklommen. Wel iets geleerd, de volgende keer berg ik eerste alle spullen in mijn rugzak op voordat ik weer ga klauteren.   

Tot hierbij bleef het ongeluk. Terug bij de auto zat er geen parkeerbon onder de ruitenwisser. Dat was in ieder geval goed nieuws en natuurlijk het feit dat ik de foto's van deze wandeling nu kan presenteren in deze beschrijving. Anders was het een wandeling geweest om snel te vergeten.  

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Batterij Heerenduin en Olmen N52.4496 E4.5698
 • Boulevard N52.4569 E4.5626
 • Doorgang hek N52.4494 E4.6038
 • Half Verharde Voetweg N52.4464 E4.5810
 • Heerenduinen N52.4480 E4.6116
 • Hoogovens N52.4755 E4.5873
 • IJmuiden N52.4550 E4.5935
 • Kennemermeer N52.4534 E4.5634
 • Kennemerstrand N52.4581 E4.5568
 • Lokale Weg en Weg N52.4480 E4.5678
 • Noordzee N52.4454 E4.5596
 • Restaurant Parnassia N52.4183 E4.5542
 • Start/finish/parkeerplaats (betaald) N52.4482 E4.5717
 • Vogelkijkhut N52.4126 E4.5694
 • Vogelmeer N52.4154 E4.5717
 • Vuurtoren Zuidpier N52.4637 E4.5323
 • Watermeter/Oefenbom N52.4224 E4.5729
 • Zuid-Kennermerland N52.4410 E4.5857
 • Zuidpier N52.4591 E4.5444
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.