Amsterdamse Bos - Nieuwe Meer - Oeverlanden

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 29-04-2021

Het Amsterdamse Bos (oorspronkelijk: het 'Boschplan') is een kunstmatig aangelegd bos ten zuidwesten van Amsterdam dat ligt tussen de Ringvaart bij Schiphol, en Amstelveen. Voor veel Amsterdammers is dit bos een mooie plek voor een lange wandeling op de vrije zaterdag of zondag. Het Amsterdamse Bos ligt vrijwel geheel in de gemeente Amstelveen (de grens loopt parallel aan de Bosbaan, iets ten noorden ervan). Het meest zuidelijke deel lag vroeger in de gemeente Aalsmeer, maar de gemeentegrens tussen Amstelveen en Aalsmeer ligt nu bij de Bosrandweg.

Het ontwerp is een kruising tussen de Engelse landschapsstijl - glooiende weiden met her en der groepjes bomen omringd door dicht bos, en gekromde bosranden - en de stijl van de Duitse Volksparken. De invloed daarvan is terug te vinden in de 'activiteiten-as' van het Bos: alle voorzieningen, zoals hockey- en cricketvelden, maneges, speelweides en de Grote Vijver, liggen op een vrijwel rechte lijn zodat de rest van het gebied het domein is van de bezoeker die rust wil en niets anders dan dat.

Het Amsterdamse Bos is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bos met veel oude(re) bomen. De aantrekkelijke waterpartijen, brugjes, smalle en slingerende maar ook brede en rechte paden, maken het bos tot een zeer bijzonder landschap in Nederland. Op bepaalde (afgesloten) plekken lopen kuddes Schotse hooglanders rond. Het Bos is eigenlijk eerder een kruising tussen een zeer groot park en een bos.

In de schemering van de vroege avond is in het Bos soms de nachtegaal te horen. Minder aangenaam is het geluid van brullende vliegtuigmotoren. Het Bos ligt namelijk precies onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan van de Luchthaven Schiphol die even verderop begint. Een permanente bron van herrie is de autosnelweg A9.

In 2021 zijn we op Koningsdag teruggeweest voor een nieuw rondje Amsterdamse Bos. Zo heeft u nog meer variatie. En zelfs als alle rondjes loopt dan verveeld het nog steeds niet. Er is zoveel variatie en zoveel te zien dat we u aanraden alle uithoekjes te bekijken.


Kenmerken
Startpunt: Amstelveen, Parkeerplaats Nieuwe Meerlaan
Startlocatie: Noord-Holland , Nederland
Coördinaten N52.312000 E4.821000
Afstanden: 17, 16, 14, 12 km
Type: Bos, Cultuur, Kanaal, Ven, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 21-06-2014

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km door het noordelijk gedeelte van het Amsterdamse Bos bij Amstelveen waarbij een lus om de Nieuwe Meer wordt gemaakt.
Er is een verlenging van 17 km en 2 kortere wandelingen van 12 en 14 km beschikbaar.
Er zijn tracks en routes beschikbaar.
De wandeling is goed begaanbaar.
Horeca komt u onderweg op verschillende plaatsen tegen.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlIk ga voor de vierde keer op pad in het Amsterdamse Bos. Een fraai stukje natuur dat dichtbij mijn nieuwe werkgever in Amstelveen ligt. Als Brabander mis je de vele bossen, maar dit Amsterdamse bos is een prima vervanging. Hier vindt je niet alleen bos, maar ook een stukje cultuur en wordt je verrast door activteiten die je hier helemaal niet verwacht zoals een golftournooi.

Deze keer neem ik een lus rondom het Nieuwe Meer. Heerlijk wandelweer vergezeld me.

Amsterdamse Bos
Aan het begin van de twintigste eeuw was recreatie een nieuw fenomeen. Genieten van groen was niet meer alleen voor de rijken, iedereen moest zich buiten kunnen ontspannen. Aan de rand van veel Europese grote steden werden parken aangelegd.

Enkele Amsterdammers bedachten het gedurfde plan om een bos aan te leggen in de polder. In 1928 nam de gemeenteraad het besluit om een groot stadsbos aan te leggen.


GPSwalking.nlBoschplan
Naar goed Hollands gebruik werd er een commissie in het leven geroepen. Die legde werkbezoeken af aan grote stadsparken zoals het Bois de Boulogne bij Parijs en de beroemde Engelse Parken. Twee stedenbouwkundigen werden aan het werk gezet, de heer Van Eesteren en mevrouw Mulder.

Het 'Boschplan' moest in ieder geval ruimte bieden aan een roeibaan, speelweiden en sportvelden. In het groen moest iedereen zich op alle mogelijke manieren kunnen bewegen en verplaatsen. In sociaal opzicht waren de Duitse volksparken een bron van inspiratie: alle recreatieve voorzieningen werden gegroepeerd langs een 'activiteiten-as'.


GPSwalking.nlHeuvels in de polder
De ontwerpers lieten zich inspireren door de Engelse landschapstijl. Kenmerkend is de afwisseling van water, glooiende weiden en een uitgekiende beplanting. Hoewel het hoogteverschil niet erg groot is, doet de aangelegde heuvel on-nederlands aan.

Met de grote open velden en bosranden werden vergezichten langs zogenaamde zichtlijnen gemaakt. Alle onderdelen werken samen om een natuurlijk en ruimtelijk effect te creëren.


Werkverschaffing
De aanleg van het Amsterdamse Bos kreeg een onverwachte impuls door de grote werkloosheid in de jaren dertig. Met de slogan "vijf jaar werk voor duizend man" werden Amsterdamse werklozen met overheidssteun aan het werk gezet.

Met zoveel goedkope arbeid voorhanden werd er nauwelijks machinaal gewerkt. De mannen groeven de Bosbaan en vijvers uit in de zware polderklet, legden zo'n 200 kilometer wegen en paden aan en plantten vele duizenden bomen, met enkel scheppen en kruiwagens als gereedschap.


GPSwalking.nlHet ontwerp is een kruising tussen de Engelse landschapsstijl - glooiende weiden met her en der groepjes bomen omringd door dicht bos, en gekromde bosranden - en de stijl van de Duitse Volksparken. De invloed daarvan is terug te vinden in de 'activiteiten-as' van het Bos: alle voorzieningen, zoals hockey- en cricketvelden, maneges, speelweides en de Grote Vijver, liggen op een vrijwel rechte lijn zodat de rest van het gebied het domein is van de bezoeker die rust wil en niets anders dan dat.

Het Amsterdamse Bos is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bos met veel oude(re) bomen. De aantrekkelijke waterpartijen, brugjes, smalle en slingerende maar ook brede en rechte paden, maken het bos tot een zeer bijzonder landschap in Nederland. Op bepaalde (afgesloten) plekken lopen kuddes Schotse hooglanders rond. Het Bos is eigenlijk eerder een kruising tussen een zeer groot park en een bos.


GPSwalking.nlIn de schemering van de vroege avond is in het Bos soms de nachtegaal te horen. Minder aangenaam is het geluid van brullende vliegtuigmotoren. Het Bos ligt namelijk precies onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan van de Luchthaven Schiphol die even verderop begint.

Een permanente bron van herrie is de autosnelweg A9 die het Bos sinds de jaren zeventig halverwege doorsnijdt en jaarlijks drukker wordt.

Direct na de parkeerplaats kom ik langs de geitenboerderij, net op het moment dat deze sluit. Gelukkig staan er voldoende geiten buiten. Er volgen dan ook een mooie serie foto's.

GPSwalking.nlGeitenboerderij
Na ontwikkelingswerk in Zambia en Pakistan zijn de eerste ideeën voor een toegankelijke biologische Geitenboerderij ontstaan. Mensen weer bewust maken van de oorsprong van hun voedsel was de insteek. We zochten naar de ideale locatie voor ons idee en het Amsterdamse Bos werd de plek waar we onze plannen konden realiseren.

Er werd druk aan een stal voor de geiten gebouwd en op 6 oktober 1988 werd de Geitenboerderij Ridammerhoeve officieel geopend. Om de bezoeker een compleet beeld te geven van de biologische landbouw, werd er in de loop der jaren bijgebouwd en uitgebreid. Er kwam een stal met uitloop voor de kippen en een weide voor de koeien en varkens. In de winter staan ze in de stal rondom gebouw ’t Hooiveld.

GPSwalking.nlHet Hooiveld biedt ruimte aan educatieve activiteiten, maar het is ook mogelijk om hier een vergadering of een feestje te houden. De moestuin, met groenten voor het restaurant, maakt het plaatje compleet. De plannen van toen zijn werkelijkheid geworden! Mensen uit de regio kunnen kennis maken met de biologische landbouw in al haar facetten.

Op de boerderij lopen zo’n honderd melkgeiten, een zestigtal lammeren, legkippen en kuikens, varkens, koeien en een kalfje, een paard en een pony. Alle producten van de boerderij zijn in onze boerderijwinkel te koop. De geitenmelk verwerken we in onze kaaskelder tot verschillende soorten kaas, maar ook yoghurt, karnemelk, boter, yoka-drank en kwark. Zelfs het ijs is van geitenmelk gemaakt.

GPSwalking.nlHet groot kinderbad zag er bij de vorige wandeling ook al zo verkommerd uit. Waarom is nu duidelijk, er wordt gerenoveerd. Een noodzwembad moet de kleintjes even bezig houden.

Renovatie Groot Kinderbad
Tot eind juni 2014 vinden renovatiewerkzaamheden plaats aan het Groot Kinderbad. Er worden nieuwe voegen en een nieuwe coating aangebracht.

In deze periode kan niet van het Groot Kinderbad gebruik worden gemaakt. Bij goed weer (boven de 20 graden) kun je gebruik maken van het Klein Kinderbad.

GPSwalking.nlTot mijn verbazing kom ik opeens een golfkarretjes tegen. Het gras staat hier zeker 20 cm hoog. Geen goed terrein voor het spelen van golf zou ik denken. Ik spreek iemand van de organisatie aan die op een bankje zit. Nee, hier is geen golfterrein, maar een jaarlijkse golfdag voor het goede doel. Elke deelnemer krijgt 6 ballen mee, daar moeten ze het mee doen. Een pittige klus met het hoge gras en het vele water.

Amsterdamse Bos Golf
Drie keer eerder werd, met prachtig weer, een prachtig resultaat geboekt met het unieke toernooi op de fascinerende 18 holes van het Amsterdamse Bos Golf. Bij elkaar werden slagen geslagen die goed waren voor 170.000 euro. Alle deelnemers, sponsors en vrijwilligers: enorm bedankt!

GPSwalking.nlDie 170.000 euro is, via de stichting MS Research, geheel ten goede gekomen aan hersenonderzoek in het MS Centrum van het VU medisch centrum. Met MS Research was afgesproken dat het toernooi drie keer voor hen zou worden gespeeld.

In 2014 hebben we een nieuw goed doel. Deze vierde keer staat onderzoek centraal waarmee de handicap als gevolg van een herseninfarct moet worden verlaagd. Via de AMC Foundation gaan de opbrengsten van het toernooi op 17 juni naar onderzoek van het AMC door het NICA (Neurovasculair Interventie Centrum Amsterdam). Zie ook www.amsterdamsebosgolf.nl.

Het Amsterdamse Bos weet je telkens weer te boeien.

GPSwalking.nlNatuurlijk bos
Sinds de aanleg in de jaren dertig van de vorige eeuw is het Amsterdamse Bos behoorlijk gegroeid. Op de vruchtbare kleilaag waarin de eerste staken werden geplant, is een volwassen bos gegroeid.

Om dit aangelegde bos gezond en sterk te houden, maken we het natuurlijker. Want een natuurlijk bos is minder kwetsbaar en is bovendien aantrekkelijker voor mens en dier.

Oud en nieuw
Het Amsterdamse Bos werd in een korte periode aangeplant. Zo'n zeventig jaar later zien we dus veel bomen van dezelfde leeftijd Daardoor is het bos kwetsbaar voor stormen en ziektes. En het is ook een beetje saai.

GPSwalking.nlEen bos met bomen van verschillende leeftijd staat sterker, biedt meer variatie en is daardoor mooier.

Verjonging
Jonge bomen krijgen een kans waar voldoende licht op de bosbodem valt. Dat gebeurt vanzelf wanneer er een boom omvalt. Om dit proces te versnellen zijn hier en daar open plekken gemaakt,zogenaamde stormgaten. Daar kunnen jonge zaailingen opkomen.

Toekomstbomen
Zo noemen we de bomen die uit kunnen groeien tot oude bomen. Ze krijgen meer ruimte doordat buurbomen gekapt worden. U kunt ze herkennen aan de verfstip op de stam.


GPSwalking.nlOud hout
De bomen die gekapt worden, laten we liggen. Want dood hout leeft. Heel veel insecten, planten, mossen en schimmels gedijen goed op dood hout. Muizen en vogels profiteren daarvan.

Afstervende bomen zijn een woonplaats voor vogels die in holen broeden, zoals spechten en uilen. Daarom worden sommige bomen 'geringd'. Onderaan de boom wordt een brede band van de bast gehaald. Hierdoor wordt de sapstroom onderbroken en sterft de boom langzaam af.

De ene zijn brood is de ander zijn dood.   

GPSwalking.nlIn het Amsterdamse Bos wordt veel gesport. Regelmatig kom je hardlopers, fietsers en joggers tegen. Maar ook als je even je buikspieren wilt trainen kom je hier aan je trekken want er staat een hele uitstalling van apparaten klaar om aan de conditie te werken. 

Veldloopcircuit
Het veldloopcircuit loopt over onverharde bos- en graspaden van de Heuvel. Door de ongelijke ondergrond en de hoogteverschillen is dit circuit uitstekend geschikt voor fartlektrainingen. Fartlek is een Zweedse trainingsvorm waarbij plezier in het lopen voorop staat. Omdat het onverharde circuit soms glad en drassig is, zijn veldloopschoenen gewenst. Het circuit is aangelegd op initiatief van de Amsterdamse atletiekvereniging Phanos.

GPSwalking.nlGrote foto's staan in het gras. Een verliefd stelletje staat uitgebreid stil bij deze foto's.

80 jarig bestaan
Ter gelegenheid van het 80 jarig bestaan van het Amsterdamse Bos heeft de Gemeente Amsterdam in samenwerking met de Amsterdamse Kunstcommissie een kunstopdracht verstrekt aan de Gerrit Rietveld Academie. 10 eerstejaars fotografie studenten hebben onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Het Amsterdamse Bos en presenteren tijdens de zomer hun individuele projecten in een gezamenlijke tentoonstelling.

Op een groot bord staat de uitleg van al deze foto's. Eéntje lig ik er even uit.

GPSwalking.nlIn 1934 was Nederland diep in crisis, 500 000 Nederlandse burgers waren werkloos. Om de werkloosheid te verlagen maakte de toenmalige regering gebruik van werkverschaffing projecten. De werklozen konden hun financiële steun verliezen als ze niet bereid waren tot deelname.

Het Boschplan diende als een werkverschaffingsplan dat 20.000 werkloze heeft voorzien van arbeid, het resultaat is het Amsterdamse Bos. Op dit moment is meer dan acht procent van de Amsterdamse bevolking werkloos. Er zijn suggesties gedaan dat deze mensen voor hun uitkering zouden moeten werken. Roosje Verschoor heeft gevisualiseerd hoe een eventueel Boschplan II eruit zou zien.

GPSwalking.nlEven later kom ik nog een aantal grote foto's tegen. Ze vertellen de geschiedenis van het Amsterdamse Bos. Of ze er jaren later nog staan mag u zelf gaan ontdekken.

Bloesempark, 2000
In Amstelveen is een grote Japanse gemeenschap omdat veel bedrijven daar hun kantoor hebben. In 2000 heeft de Japan Women Club 400 kersenboompjes geschonken. Deze foto is gemaakt tijdens 'Hanami' in 2007, het Japanse lentefeest waarbij gepicknickt wordt onder de bloeiende bomen.

In 2011 is er een gedenksteen geplaatst voor de slachtoffers van de Tsunami. Net als het Dachaumonument, vlakbij de Bosbaan, is dit een plek die mensen samen brengt en verbindt. Foto: Gerard Half.

GPSwalking.nlJeugdsentiment
In het Amsterdamse Bos liggen al sinds de aanleg twee noodlandingsbanen voor vliegtuigen van Schiphol. Nu zijn ze niet meer in gebruik. Op één van de velden is in 1988 de befaamde biologische geitenboerderij Ridammerhoeve gebouwd. Van de melk van de ongeveer 30 geiten wordt kaas, yoghurt en geitenijs gemaakt. Voor kinderen uit de stad is het vaak de eerste kennismaking met boerderijdieren. Foto: Femke van Egmond.

Liefde in 1974
Dit was één van de inzendingen voor de fotowedstrijd die uitgeschreven was tijdens het 75-jarig bestaan van het Bos. Terecht won deze foto. Want niet alleen laat het een herkenbare plek in het Bos zien en is het een prachtig tijdsdocument, het maakt ook duidelijk dat mensen een hele persoonlijke en emotionele band met het Bos hebben. Foto: A.-M. en P. van der Zon.

GPSwalking.nlFitness in 1970
Vergeleken bij de geavanceerde apparatuur die er nu staat ziet dit klimrek er een beetje ouderwets uit. Waarschijnlijk stond deze op de Heuvel, te zien aan de bomen.

Sporten in het Amsterdamse Bos is sinds de eerste aangelegde paden heel populair. Je komt altijd wel iemand tegen die de Boscross (vroeger Gezondheids-baan) aan het lopen is, in elk seizoen en elk weertype. Fotograaf onbekend.

Het Groot Kinderbad, 1958
Mannen zijn boven aan de trappen nog aan het werk, maar de kinderen kunnen niet meer wachten. Het Groot en Klein Kinderbad zijn grote publiekstrekkers van het Bos. Een van de architecten van het Bos, Jacoba Mulder, ontwierp niet alleen dit kinderbad maar ook in o.a. het Beatrixpark. Ze heeft met liefde en toewijding gewerkt aan het Bos en werd met respect 'de Juffrouw van het Bos' genoemd. Fotograaf, onbekend.

GPSwalking.nlZwaar werk, jaren 30
In 1934 is een begin gemaakt met wat toen nog het Boschplan heette. Het waren de crisis jaren, met 50.000 werklozen in Amsterdam. De aanleg van het Bos werd daarom een werkverschaffingsproject.

Eerst werd zoveel mogelijk met de hand gedaan, zodat de meeste mannen aan het werk konden, later ook met kruiwagens en kiepkarren. Je ziet het er niet aan af maar het Bos is met bloed, zweet en tranen gemaakt. Fotograaf onbekend.

Een foto, die ik helaas ben vergeten op mijn foto te zetten, laat het Amsterdamse Bos zien 2 jaar na opening. Toen waren alle bomen nog maar anderhalve meter hoog. Je kom bijna overal over het hele terrein kijken. Nu kun je daar niets bij voorstellen.

IGPSwalking.nlk loop door naar de Bosbaan. Doorgaans is hier een lekkere drukte die je vanaf het terras goed kunt bekijken. 's Avond en 's middags zijn er veel studenten actief zoals de 8 op de linker foto.

De Bosbaan
De Bosbaan is een roeibaan in het Amsterdamse Bos. In 1934 werd begonnen met het graven van deze roeibaan in het kader van de werkverschaffing.

Op 6 mei 1937 werd de eerste roeiwedstrijd gehouden op de toen 2200 meter lange en 72 meter brede baan. De Bosbaan vormde hiermee een alternatief voor de rivier de Amstel en de Ringvaart, waar tot dan toe roeiwedstrijden werden gehouden.

GPSwalking.nlOm aan de geldende regels te voldoen voor internationale roei-evenementen is de Bosbaan twee keer verbreed. De eerste keer in 1963 met een verbreding naar zes banen en 92 meter, voorafgaand aan het EK van 1964. De tweede keer was in 2001 naar 118 meter en acht wedstrijdbanen om aan de huidige voorwaarden voor WK's te voldoen.

De verbredingen geschiedden door de baan als het ware enkele kompasgraden te draaien. Bij de finish is de verbreding het duidelijkst waar te nemen: De tribune werd afgebroken.

Dan neem ik afscheid van het bos en kom weer in de bewoonde wereld. Het ING House trekt natuurlijk de aandacht.

IGPSwalking.nlNG House
ING House (bijgenaamd de schoen of kruimeldief) is het hoofdkantoor van de grote Nederlandse multinationale verzekeraar ING Verzekeringen aan de Amsterdamse Zuidas.

Het gebouw is geconstrueerd als een tafel op 16 schuine stalen poten. Die staan los op pinnen in grote betonnen blokken in de grond, een techniek uit de bruggenbouw.

Op de tafel zijn de etages gebouwd. Zo ligt de buik van het gebouw op de tweede verdieping op de hoogte van de snelweg. Het maaiveld van het gebouw ligt lager dan de snelweg. Vanaf de derde verdieping heeft men zicht op de snelweg.

GPSwalking.nlNadat de ING gepasseerd is kom ik bij de een rivier met de mooie naam Schinkel. Hier liggen vele woonboten. Hele grote met 2 verdiepingen en hele kleintjes. Een kleintje met een aparte tuin trekt de aandacht.

Het tweede deel van de wandeling gaat langs de Nieuwe Meer. Langs de oevers is het prima lopen. Alleen zouden hier de prullenbakken iets eerder mogen worden geleegd want het lijkt erop dat niemand zijn eigen afval meer mee naar huis neemt.

Een bord laat zien dat hier veel vogels zitten. Die probeer ik vervolgens ook zoveel mogelijk voor op de foto te zetten. Dat lukt eigenlijk best aardig. Zeker met een compact camera met flinke zoomlens.

GPSwalking.nlWat opvalt is dat reigers rond Amsterdam gewend zijn aan mensen in de buurt. Ze zijn duidelijk minder schuw dan een reiger in Noord Brabant.

Nieuwe Meer
De Nieuwe Meer (of 'het' Nieuwe Meer) is een smal meer ten zuidwesten van Amsterdam. Het vormt de verbinding tussen het riviertje de Schinkel in Amsterdam en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder.

Via de Nieuwe Meersluis (of Schinkelsluis) kan naar de Schinkel worden gevaren die in open verbinding staat met de kanalen in Amsterdam-Zuid en de grachten van Amsterdam.

Aan de zuidzijde grenst het meer aan het Amsterdamse Bos. Aan de noordzijde ligt het Jaagpad en het Natuur- en recreatiegebied De Oeverlanden.

GPSwalking.nlVanaf 1956 werd de Nieuwe Meer aan de noordzijde sterk vergroot door zandwinning. Een groot deel van de Riekerpolder werd hiervoor vergraven tot Riekerplas, die onderdeel werd van de Nieuwe Meer.

Ook de Riekermolen uit 1636 moest in 1956 hiervoor verdwijnen en verhuisde naar de Amsteldijk bij de Kalfjeslaan. Het gewonnen zand werd gebruikt voor de ophoging van de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Sindsdien heeft het meer een diepte tot zo'n 35 meter.

De Nieuwe Meer wordt vooral voor recreatievaart en recreatievisserij gebruikt. Vooral 's zomers wordt de Nieuwe Meer druk bevaren. Er zijn diverse jachthavens.

In de weekenden in de zomermaanden is er een veerverbinding tussen de noord- en zuidoever. Ook wordt er veel gewindsurft.

GPSwalking.nlIn de vaarroute voor de goederenvaart richting de Amsterdamse binnenstad vormt het meer de verbindende schakel tussen de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en de Schinkel. Ook is het onderdeel van de Staande Mastroute door Amsterdam.

Aan de overkant van de Ringvaart, tegenover de Nieuwe Meer, ligt de buurtschap Nieuwe Meer. Deze buurtschap en het verkeersknooppunt De Nieuwe Meer in de A4 en A10, zijn naar het meer genoemd.

Vissoorten in de Nieuwe Meer zijn baars, snoek, witvis en paling. Door vervuiling kwam de snoekbaars er bijna niet meer voor. Nu vooral nieuwe aanwas.

GPSwalking.nlDe Oeverlanden
U bent in De Oeverlanden, een natuur- en recreatiegebied aan de oevers van De Nieuwe Meer. Het gebied is lange tijd onaangetast geweest. Daardoor hebben veel plantensoorten de kans gekregen zich hier te ontwikkelen. Er is een mooi natuurgebied ontstaan.

Het is een gebied dat ruimte biedt voor recreatie in een natuurlijke omgeving. Een deel van het gebied staat bekend als cruisegebied (dat is een openbare ontmoetingsplaats voor mannen die (seksuele) contacten zoeken met andere mannen).


Ontsluiting
Oeverlanden Nieuwe Meer is vanuit meerdere kanten bereikbaar. Verscheidene lokale en regionale fietsroutes doen het gebied aan en met het pontje is de overkant, het Amsterdamse bos bereikbaar.

GPSwalking.nlNatuurgebied
De flora en fauna is in het gehele gebied bijzonder. Dit kunt u zelf ontdekken tijdens een wandeling door het natuurgebied. Daar graast een kudde Schotse hooglanders. De dieren zien er aaibaar uit maar het is beter op afstand te blijven en de dieren met rust te laten.

Vanuit het Natuur- Milieu- Educatiecentrum De Waterkant worden regelmatig natuurlessen gegeven aan scholieren. De vrijwilligers van de vereniging De Oeverlanden Blijven! leveren een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van het gebied. (www.oeverlanden.nl).

Naast natuur zijn er ook parken, terrasjes en stranden onderweg. Niet iedereen heeft zin in wandelen. Lekker ergens gaan zitten is hier prima te doen.

GPSwalking.nlStrandjes
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Oeverlanden! Er is een divers aanbod aan natuurtypen te vinden. Behalve de natuur is ook de waterrecreant belangrijk in dit gebied.

Er zijn drie strandjes waar het goed toeven is, een surfcentrum en jachthaven. Doordat het gebied grenst aan het water van De Nieuwe Meer is ook in trek bij surfers.

Kortom een prima plek voor vrijetijdsbesteding! (www.nieuwwest.amsterdam.nl).

Dan hoor ik hoog boven me in de bomen een hoop gekrijs. De vogels is net te zien, hem (of haar) op de foto te krijgen valt niet mee.

GPSwalking.nlHalsbandparkiet
De halsbandparkiet (Psittacula krameri) is een papegaaiachtige uit tropisch Afrika en Zuid-Azië, die ooit naar Europa is gehaald als volièrevogel.

In de loop der jaren is een aantal van deze vogels ontsnapt of vrijgelaten. Zij bleken goed te aarden in West-Europa, konden zich vermenigvuldigen tot vele tienduizenden exemplaren en hebben zich ondertussen als exoot gevestigd.

De halsbandparkiet is een opvallend groen gekleurde, vrij grote vogel met een lange, puntige staart en een rode snavel. De totale lengte is circa 42 centimeter. Hij heeft een heel opvallende, luide lokroep.

Er bestaan 4 ondersoorten die voornamelijk in lengte van de bek en van het lichaam verschillen (Forshaw, 1978). De mannetjes onderscheiden zich door een band die rond de nek roze is en bij de keel zwart. De middelste staartpennen hebben een blauwachtige schijn. Bij het vrouwtje is de band onduidelijk, juvenielen zijn geler en hebben een onduidelijke of zelfs geen band.

GPSwalking.nlHet allerlaatste gedeelte van de wandeling is meteen het minst mooie. Het pondje van Ome Piet was al gesloten, anders is dat een mooie gelegenheid om weer over te steken naar het Amsterdamse Bos.

Nu bijt ik even door en vervolg de route langs een (gelukkig redelijk rustige) weg. Het uitzicht maakt iets goed. Links water en rechts ligt in de verte Schiphol. Ik zie deze keer nauwelijks een vliegtuig.

Dan ben ik weer op de parkeerplaats. Weer een mooie route rijker. Wat heerlijk om zo Nederland te kunnen verkennen.

Tijdens mijn tweede wandeling tijdens Koningsdag door hetzelfde gebied gaat vrouwlief mee. Dat beperkt de maximale afstand een beetje. We kiezen ervoor om een iets andere route te nemen.

GPSwalking.nlZo kwamen we deze langs het Vogeleiland. Een schitterend stukje in het Amsterdamse Bos met een grote variatie van planten, bomen en struiken.

Vogeleiland
Het Vogeleiland is een gebied aan de westkant van het Amsterdamse Bos (nabij parkeerplaats Groot Kinderbad). Het gebied is drie hectare groot is een van de pareltjes van het bos.

Van vogels naar planten
Bij de aanleg van het bos ontstond het idee om een eiland voor vogels in te richten. Dit zogenoemde Vogeleiland werd ingericht met verschillende biotopen, zodat veel verschillende vogelsoorten op het eiland zouden neerstrijken. In de jaren vijftig werden de omringende bomen van het bos echter hoger en verdween het open karakter van het eiland. Hierdoor nam het aantal verschillende soorten vogels af.

GPSwalking.nlHeemtuin
Dat was de aanleiding van de beheerder om van het Vogeleiland een heemtuin te maken. Er werden verschillende biotopen gecreëerd, te weten een duingebied, een moerasgebied, een heuvellandschap en een akker. Daarna werd het gebied een tijd lang intensief beheerd. Het Vogeleiland werd zo een verzorgde tuin Waarin honderden verschillende plantensoorten voorkwamen.

Een grote diversiteit aan planten
In het voorjaar is hier een keur aan stinsenplanten te zien. Er bloeien onder andere wilde hyacinten, knolsteenbreek en kievietsbloemen. In de zomer wordt de begroeiing ruiger. Soorten als moerasspirea, engelwortel en koninginnenkruid trekken een eleboel insecten aan.

GPSwalking.nlIn die tijd zijn er zeer veel vlinder- en libellensoorten op het Vogeleiland te bewonderen. Ook zijn 's zomers de bolderik en de korenbloem op de akker nabij het eiland te zien. In het najaar, als alleen de herfsttijloos nog staat te bloeien, kun je ook genieten van de kardinaalsmuts en lijsterbes: prachtige struiken met kleurrijke bessen.

Planten
Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is het beheer echter minder intensief geworden. Geleidelijk verdwenen veel soorten planten daardoor uit de heemtuin. Toch is de diversiteit aan planten op het Vogeleiland tot op heden nog altijd rijker dan in de rest van het bos.

Ook Indrukwekkend was het Dachau monument waar we langskomen nadat we de Bosbaan hebben verlaten.

GPSwalking.nlGeachte bezoeker,
U staat hier voor het Nationaal Dachau-Monument. Bij de ingang bevinden zich stenen waarin een geografisch overzicht is gegraveerd van alle hoofdconcentratiekampen ten tijde van het fascistisch Duitsland (1933 — 1945) van 'Adolf Hitler. Aan het einde van de zestig meter lange gang treft u een geografisch overzicht van het kamp Dachau zelf, met de belangrijkste bijkampen.

Dachau had 170 bijkampen. Wanneer u zich straks tussen de dichte taxushaag bevindt, kunt u zich even van de buitenwereld afgezonderd wanen.

Op de stenen waar u overheen loopt, zult u honderden namen tegenkomen. Vele zuilen u misschien iets zeggen of bekend voorkomen, de meeste waarschijnlijk niet. Het zijn de namen van honderden gruwelijke concentratie kampen. Maar zelfs de lange gang bevat onvoldoende stenen om daarin alle namen te vermelden van de 1634 officieel geregistreerde Concentratiekampen die tijdens het Hitlerbewind in gebruik waren.

GPSwalking.nlWat is de relatie tussen het kamp Dachau en deze oorden van verschrikking?
Dachau was Hitler's eerste officiële Duitse concentratiekamp dat in 1933 als "modelkamp" werd opgericht en was de blauwdruk voor alle andere kampen die daarna als paddenstoelen uit de grond verrezen.

De tentakels van Dachau zouden zich over heel Europa uitstrekken; naar het westen tot in Italië en Frankrijk en naar het oosten tot in Polen, Letland en Rusland.

Vrijwel alle SS-commandanten van de concentratiekampen werden in Dachau opgeleid. Gedenk de vele miljoenen slachtoffers die ter wille van onze vrijheid hun leven lieten en tracht u zich de tragiek voor te stellen die achter elke naam schuilgaat.

GPSwalking.nlWees vooral waakzaam dat in uw wereld en die van uw kinderen nooit meer een misdadig regime, gebaseerd op dictatuur, terreur, racisme, discriminatie en onderdrukking aan de macht zal komen.
 
Het Nationaal Dachau-Monument werd op 1 december 1996 door Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden geïnaugureerd.

Het bestuur van de Stichting Nationaal Dachau-Monument.

Gelukkig leven we anno 2021 in vrede, hoewel onze bewegingsruimte iets wordt ingeperkt door de Covid-19 crisis. Op Koningsdag zijn de terrassen nog steeds dicht, maar in het Amsterdamse Bos wordt in de open lucht een klein feestje gevierd. Wij lopen met een flinke boog om de feestgangers heen.

Wandel ze.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Amsterdamse bos N52.3206 E4.8262
  • Bizonweide N52.3137 E4.8268
  • Boerderij Meerzicht (Restaurant) N52.3263 E4.8208
  • Bosbaan N52.3282 E4.8502
  • Bostheater N52.3216 E4.8251
  • Dachaumonument (Memorial) N52.3265 E4.8477
  • De Banaan N52.3288 E4.8425
  • Foto`s N52.3245 E4.8520
  • Geitenboerderij N52.3130 E4.8244
  • Groot Kinderbad N52.3169 E4.8233
  • Grote Speelweide N52.3188 E4.8268
  • Grote Vijver N52.3205 E4.8288
  • Heuvel N52.3182 E4.8363
  • ING hoofdkantoor N52.3367 E4.8537
  • Jachthaven De Koenen N52.3306 E4.8441
  • kiosk (Cafe) N52.3201 E4.8271
  • Koenenkade N52.3298 E4.8432
  • Kunst N52.3236 E4.8434
  • Nieuwe Meer N52.3316 E4.8302
  • Polder Meerzicht N52.3277 E4.8261
  • Restaurant 1 N52.3223 E4.8326
  • Restaurant 2 N52.3347 E4.8144
  • Restaurant 3 N52.3290 E4.8537
  • Ringvaart Van de Haarlemmermeerpolder N52.3143 E4.8162
  • Speeleilanden N52.3212 E4.8278
  • Start/finish/parkeerplaats N52.3116 E4.8206
  • Toilet N52.3213 E4.8262
  • Toilet1 N52.3133 E4.8243
  • Uitkijkpunt N52.3281 E4.8357
  • Uitzichtspunt N52.3405 E4.8473
  • Veerpont Nieuwe Meer N52.3342 E4.8151
  • Veerpont Ome Piet N52.3256 E4.8183
  • Vogeleiland N52.3146 E4.8192

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.