Ouderkerkerplas

Korte beschrijving

Ik kom er vaak langs als ik over de A9 naar mijn werk in Amstelveen rijdt. Toch maar eens kijken of het mogelijk was om er omheen te lopen. Dan kan, maar dan alleen in de zomermaanden. Voor de rust van de vogels zijn de plas en de paden aan de zuid- en oostzijde van 15 oktober tot 15 april afgesloten voor bezoekers. Tussen 15 april en 15 oktober mag je wel rond de plas maar dan zonder hond. Ondanks dat de Ouderkerkerplas tussen de A2, A9 en Ouderkerk aan de Amstel geklemd ligt kun je hier heerlijk wandelen. Wel met het geluid van het verkeer op de achtergrond. 

De Ouderkerkerplas is een voormalige zandwinput ten zuiden van Ouderkerk aan de Amstel, gegraven voor de aanleg van de A9. In een later stadium is er een grote hoeveelheid betonafval gestort.

In 1969 was er zand nodig voor de aanleg van de A9. De nieuwe A9 ging dwars door de Holendrechter- en Bullewijkerpolder. Het was daarom erg handig om op de bouwlocatie een zandwinning te starten. De Gemeente Ouder- Amstel sloot met Rijkswaterstaat een overeenstemming. In de zomer van 1969 kon met het graven begonnen worden. Aanvankelijk zou de winning tot 35 meter diep gaan. Vervolgens zou 33 meter puin worden gestort waardoor er een ondiepe plas zou overblijven.

Deze ondiepe plas van 2 meter zou dan onderdeel worden van een groot watersportgebied. Later werd besloten de plas toch dieper te maken. Tot 1972 werd er zand gewonnen. Daarna werd er op de zuidelijke oevers puin gestort. Nu is afgesproken dat de plas diep zal blijven aan de zuidkant. In het noorden ligt een ondieper gedeelte dat gebruikt wordt voor recreatie. In 1990 kon de Ouderkerkerplas geopend worden voor publiek. De grootste diepte is ongeveer 43 m, de oppervlakte 0,73 km2 en het volume ruim 12 miljoen m3.

Het is een belangrijk vogelgebied waar verschillende vogelkijkhutten om heen staan. Vanwege de diepte stroomt er brak water vanuit de Noordzee de Ouderkerkerplas in. Hierdoor, en door de diepte van de plas bevriest deze bijna nooit. In de winter is de Ouderkerkerplas in trek bij watervogels zo als de smient, kuifeend en diverse ganzen. In de zomer kom je hier de oeverzwaluwen tegen. Veel vogels maken hier een nestje waardoor je enige tijd later veel jonge vogels kunt bewonderen.


Kenmerken
Startpunt: Ouderkerk aan de Amstel, parkeerplaats Groeneveldw
Startlocatie: Noord-Holland , Nederland
Coördinaten N52.296574 E4.932690
Afstanden: 9 km
Type: Niet beschikbaar
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Verboden in broedseizoen
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 11-07-2014

Route informatie

Een GPS wandeling van 9 km rondom de Ouderkerkerplas bij Ouderkerk aan de Amstel.
Er zijn geen andere tracks beschikbaar. De route van 9 km is het maximum wat je in dit gebied kunt lopen.
Wel is er een route beschikbaar.
Horeaca komt u doorgaans niet tegen. In de zomermaanden staat er wel een keet met versnaperingen.
Bij de Ouderkerkerplas is wel een toilet gelegenheid.
Deze route is te lopen van 15 april en 15 oktober. Daarna worden paden aan de zuid- en oostzijde afgesloten vanwege het overwinteren van vogels. 
Tussen 15 april en 15 oktober mag u hier niet wandelen met een hond.Langere beschrijving

IGPSwalking.nlk kom vaak langs de Ouderkerkerplas als ik over de A9 naar mijn werk in Amstelveen rijdt. Daarom maar eens kijken of het mogelijk was om er omheen te wandelen.

Dat kan, maar dan alleen in de zomermaanden. Voor de rust van de vogels zijn de plas en de paden aan de zuid- en oostzijde van 15 oktober tot 15 april afgesloten voor bezoekers. Tussen 15 april en 15 oktober mag je wel rond de plas maar dan zonder hond.

Na wat puzzelen was het mogelijk om een wandeling van 9 km te maken. Langer gaat niet, want dan moet je het gebied (en de natuur) uit. Maar deze 9 km bleken de moeite zeker waard. Een leuke wandeling waarbij je merkt dat Amsterdam op een steenworp afstand is.

GPSwalking.nlIk start op een ruime parkeerplaats met daaromheen een aantal grasvelden waarop gedagrecreëerd kan worden. Overal werden de barbecues aangestoken en was het druk met mensen. Even de stad ontvluchten zo leek het.

De wandeling begint met het verkennen van het gedeelte boven de Ouderkerkerplas. Terwijl ik door de natuur loop zie ik een honderd meter verder de auto's in de rij staan op de A2. Het is de spits en dan staat het doorgaans vast.

Na wat geslinger door de natuur loop ik Ouderkerk aan de Amstel. Daarbij kom ik een heuse melktap tegen.

GPSwalking.nlMelktap
Bij Melktap Hogenhout kunt u elke dag tussen 08:00-20:00 uur zelf uw verse weidemelk tappen.

Sinds 2012 staat er een melktap bij de boerderij. Dit is een zelfbedieningsautomaat waar u verse boerderijmelk kunt kopen. De melktapbezoekers kunnen zo kennismaken met de volle smaak van weidemelk en kunnen als ze willen een literfles mee naar huis nemen. Cees en Marian vertellen tijdens een rondleiding graag meer over het bedrijf, de kalfjes en de melkkoeien.

GPSwalking.nlEen stukje fietspad brengt met naar de rand van Ouderkerk aan de Amstel. In de verte zie ik de ArenA liggen.

De Amsterdam ArenA
De Amsterdam ArenA is een multifunctioneel stadion aan de noordwest-kant van de ArenA Boulevard op nog geen 200 meter ten westen van Station Amsterdam Bijlmer ArenA.

Het is met 53.052 zitplaatsen het grootste stadion van Nederland. Het valt vergeleken met andere voetbalstadions niet op door de lengte en breedte maar vooral door de hoogte.

GPSwalking.nlSinds 14 augustus 1996 is het de thuisbasis van de voetbalclub AFC Ajax. Ook de american footballers van Amsterdam Admirals speelden er hun thuiswedstrijden. Met een helling van 37 graden zijn de tribunes van de Arena de op drie na steilste van Europa.

De ArenA heeft een dak dat kan worden dichtgeschoven bij slecht weer. Dit dak bestaat uit twee delen van elk 37 bij 190 meter en weegt 520 ton. Het dak kan in 18 minuten geopend of gesloten worden. De ArenA en GelreDome zijn de enige stadions in Nederland waarbij dit mogelijk is.

GPSwalking.nlOveral waar je kijkt zie je dat de stad dichtbij is. Toch is het niet storend. Het is opvallend dat een natuurbeleving best kan samengaan met stedelijk gebied. Diegene die zich ergeren aan geluid komen wat minder aan hun trekken, want de twee snelwegen zijn doorgaans te horen.

Ouderkerk aan de Amstel
Ouderkerk aan de Amstel, meestal alleen Ouderkerk, is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Holland en ligt aan de Amstel. Het ligt niet ver van Amsterdam, maar is eerder gebouwd dan Amsterdam. De Amstel komt in Ouderkerk van de kant van Nes aan de Amstel, of alleen Nes, en stroomt door naar Amsterdam.

GPSwalking.nlIn vergelijking met Amsterdam ligt Ouderkerk in een open gebied. Ten zuiden van Ouderkerk bevindt zich de polder de Rondehoep.

Het rondje over de polderdijk via de Waver is populair bij fietsende en wandelende mensen uit Amsterdam. Andere recreatiemogelijkheden zijn roeien op de Botshol en watervertier op de Ouderkerkerplas, die in de jaren '60 is ontstaan na zandafgravingen die zijn gedaan voor de aanleg van de A9.

Dan komt langzaam de Ouderkerkerplas is zicht. Rondom de plas is het drukker dan ik had verwacht. Een prima plaats om te recreeëren in de zomermaanden.

GPSwalking.nlRecreatiegebied Ouderkerkerplas
Welkom in recreatiegebied Ouderkerkerplas. Niet ver van de drukte van dë randstad kunt u zich hier ontspannen in en rondom het water, zonnebaden, paardrijden of tijdens een wandel- of fietstocht heerlijk genieten van de natuur.

Van april tot en met september van zonsopgang tot zonsondergang is ook dagkamperen in dit gebied mogelijk. De Ouderkerkerpias is een goede plaats voor allerlei vormen van watersport en ligt in Groengebied Amstelland.

GPSwalking.nlNatuur
Elke winter is de ouderkerkerplas een rustgebied voor duizenden watervogels die het water gebruiken om te overwinteren.

Doordat het water een beetje zout is en de plas in het midden erg diep, is de kans dat de plas dicht vriest zeer klein. De vogels hebben rust nodig om in de winter voldoende energie op te doen voor de terugreis. Daarom is de Ouderkerkerplas vanaf 15 oktober tot 15 april gesloten.

Een planken pad over het water laat een mooi uitzicht naar alle kanten zien. Hier kun je prima zien hoe dichtbij de stad is. Eerst komt er een eend, dan een ligwei met een stelletje zonaanbidders en dan de stad.

GPSwalking.nlOuderkerkerplas
De Ouderkerkerplas is een voormalige zandwinput ten zuiden van Ouderkerk aan de Amstel, gegraven voor de aanleg van de A9. In een later stadium is er een grote hoeveelheid betonafval gestort.

In 1969 was er zand nodig voor de aanleg van de A9. De nieuwe A9 ging dwars door de Holendrechter- en Bullewijkerpolder. Het was daarom erg handig om op de bouwlocatie een zandwinning te starten. De Gemeente Ouder- Amstel sloot met Rijkswaterstaat een overeenstemming. In de zomer van 1969 kon met het graven begonnen worden. Aanvankelijk zou de winning tot 35 meter diep gaan. Vervolgens zou 33 meter puin worden gestort waardoor er een ondiepe plas zou overblijven.

GPSwalking.nlDeze ondiepe plas van 2 meter zou dan onderdeel worden van een groot watersportgebied. Later werd besloten de plas toch dieper te maken. Tot 1972 werd er zand gewonnen.

Daarna werd er op de zuidelijke oevers puin gestort. Nu is afgesproken dat de plas diep zal blijven aan de zuidkant. In het noorden ligt een ondieper gedeelte dat gebruikt wordt voor recreatie.

In 1990 kon de Ouderkerkerplas geopend worden voor publiek. De grootste diepte is ongeveer 43 m, de oppervlakte 0,73 km2 en het volume ruim 12 miljoen m3.

GPSwalking.nlHet is een belangrijk vogelgebied waar verschillende vogelkijkhutten om heen staan. Vanwege de diepte stroomt er brak water vanuit de Noordzee de Ouderkerkerplas in. Hierdoor, en door de diepte van de plas bevriest deze bijna nooit.

In de winter is de Ouderkerkerplas in trek bij watervogels zo als de smient, kuifeend en diverse ganzen. In de zomer kom je hier de oeverzwaluwen tegen. Veel vogels maken hier een nestje waardoor je enige tijd later veel jonge vogels kunt bewonderen.

GPSwalking.nlAan de zuidkant ligt een bultje vanwaar je de omgeving goed kunt overzien. Niet ver daar vandaan ligt er een vogelkijkhut. Vanaf onze route ligt er een sloot tussen het bultje en de vogelkijkhut. Op een paar plaatsen kunt je die sloot oversteken.

Bultje van John
Het 'Bultje van John' is een kleine kunstmatig opgeworpen heuvel die u aan de zuidoever kunt vinden. Hier heb je een weids uitzicht over de omgeving. Het heuveltje is genoemd naar John van Berloo, oud- medewerker van Groengebied Amstelland, die dit uitzichtpunt bedacht heeft.

GPSwalking.nlDe Ouderkerkerplas maakt deel uit van Groengebied Amstelland. Het ligt ingeklemd tussen de A9 en de A2. Het recreatiegebied is 127 hectare groot en bestaat uit een plas met rondom ruimte voor recreatie en natuur. Men kan er onder andere zwemmen, duiken, wandelen, fietsen, dagkamperen en paardrijden.

Windsurfen en zeilen kan men in het zuidelijke deel van de plas waar ook de watersportvereniging 'Watersportvereniging Ouderkerkerplas' (WVOP) gesitueerd is. Aan de rand van de plas staat de markante windmolen 'de Amstelvogel'. Deze 85 meter hoge molen met een vermogen van 2 MWatt is het bezit van coöperatieve vereniging 'de Windvogel'.

GPSwalking.nlGroengebied Amstelland, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en de provincie Noord-Holland, is de organisatie die het landelijk gebied tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal beheert. Tot deze gebieden behoren naast natuurgebieden ook recreatieplassen en weilanden.

Tot de recreatiegebieden die de organisatie beheert behoren onder meer de Ouderkerkerplas en de Holendrechter en Bullewijkerpolder in Ouder-Amstel, en de Hoge dijk, Gaasperzoom en Gaasperplas in Amsterdam Zuidoost.

Naast een groot aantal fiets- en wandelpaden zijn er in het groengebied ook veel faciliteiten voor beoefening van de paardensport.

GPSwalking.nlAl van verre te zien is het Fletcher Hotel. Waar je ook loopt trekt de vorm en de kleur van dit hotel de aandacht.

Fletcher Hotel
Fletcher Hotel Amsterdam is een gloednieuw futuristisch designhotel. Het kan omschreven worden als een unieke bestemming in Amsterdam. Het hotel is rond en ontworpen door de wereldwijd bekende architect Benthem Crouwel.

De jonge designer Robert Kolenik tekende voor het warme interieur dat een contrast vormt met het exterieur. Het hotel beschikt over 120 kamers welke voorzien zijn van gratis WiFi, flatscreen televisie, airconditioning, extra grote bedden en een opvallende designdouche in transparante, glazen cilinder douchecel midden in de kamer. De kamers beschikken over grote ronde ramen met prachtig uitzicht.

GPSwalking.nlRond Amstelveen kun je soms verrassende wandelingen lopen. Een paar weken terug heb ik een aantal wandelingen door het Amsterdamse Bos gelopen. Een schitterend stukje natuur in de Randstad.

Ook dit ommetje om de Ouderkerkerplas is er zo eentje. Midden tussen de bebouwing en snelwegen, maar toch natuurlijk genoeg om te kunnen genieten van vogels, verre uitzichten en nog veel meer. Behalve dan in de wintermaanden. Dan is een gedeelte van de paden afgesloten. Maar dan kunt u nog vogels spotten vanuit de vogelkijkhut.

Geraadpleegde Websites:

 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ouderkerkerplas
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Groengebied_Amstelland
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ouderkerk_aan_de_Amstel
 • http://www.monumentenouderamstel.nl/ouderkerkerplas
 • http://www.fletcherhotelamsterdam.nl
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam_ArenA

POI's

 • A2 N52.3038 E4.9321
 • A9 N52.2868 E4.9262
 • Amsterdam Arena N52.3148 E4.9416
 • Bultje van John N52.2870 E4.9393
 • Fletcher Hotel Amsterdam N52.2924 E4.9444
 • Kraampje/toilet N52.2942 E4.9308
 • Melktap N52.3034 E4.9264
 • Ouderkerk Aan de Amstel N52.2958 E4.9223
 • Ouderkerkerplas N52.2899 E4.9320
 • Start/finish/parkeerplaats N52.2965 E4.9326
 • Vogelkijkhut N52.2869 E4.9350
 • Windmolen N52.2882 E4.9418
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.