Camping Elberling (Zuid)

Korte beschrijving

Camping Elberling is prachtig gelegen aan de rivier de Elbe en ligt midden in een van Duitslands mooiste natuurreservaten nl. het Biosferenreservat Elbtalaue (erkend door Unesco) en is vooral geschikt voor fietsers, vogelaars, vissers, wandelaars en mensen die houden van rust.

Er zijn prachtige fietsroutes vanaf de camping. De "Ooievaarstraat" is er een van. Vogelaars zullen versteld zijn van de hoeveelheid vogels die hier te vinden zijn. Met de bekende Hollandse gastvrijheid willen wij u van harte uitnodigen in het schitterende Elbtalaue.


Breed water, Brede weiden
De Elbe is een van de weinige nog grotendeels ongerepte rivieren van Midden-Europa. De Elbe is met een lengte van 1164 kilometer en een stroomgebied van 144.000 km² een van de belangrijkste rivieren van Midden-Europa. De Elbe ontspringt in het Reuzengebergte en mondt uit in de Noordzee. Haar grootste zijrivieren zijn de Moldau en de Saale. In het Nederlands stond de rivier vroeger als Elve bekend.

De rivier met zijn brede lussen, met zijn oevers, uiterwaarden en moerassen is kenmerkend voor de oude tijden. Een landschap bevolkt door mensen. Uitgestrekte graslanden, weiden, en restanten van oude bossen zijn leefgebied voor talloze, vaak bedreigde planten en dieren. Ooievaars nestelen overal in dit gebied. Kraanvogels broeden in afgelegen natte uiterwaarden. De Beaver, die al decennia bijna uitgestorven was, heeft het is weer terug in dit gebied. Duizenden ganzen en zwanen gebruiken de Elbaue en aangrenzende moerassen als rustplaats en foerageergebied.


Kenmerken
Startpunt: Blackede Camping Elberling
Startlocatie: Nedersacksen , Duitsland
Coördinaten N53.343367 E10.731263
Afstanden: 18, 16, 15 km
Type: Niet beschikbaar
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 21-09-2014

Route informatie

Een GPS wandeling van 18 km vanaf Camping Elberling in Radegast/Blackede in Duitsland.
Er is een verkorting van 16 en 15 km beschikbaar. De route van 15 en 16 zorgen ervoor dat u niet hoeft te struinen door het hoge gras en gaan over beter begaanbare paden.
Naast de tracks zijn er ook routes beschikbaar.
De wandeling gaat grotendeels over goed begaanbare paden. Maar bij hoog water, of nat weer, zijn goede wandelschoenen aan te bevelen.
Onderweg komt u een horeca gelegenheid in Blackede tegen. Ook kunt u het centrum van Blackede inlopen waar verschillende prima horecagelegenheden zijn.
Vergeet niet om een goede verrekijker mee te nemen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe zijn tijdens de zomervakantie van 2014 te gast bij Camping Elberling. Deze camping ligt direct aan de Elbe bij het kleine plaatsje Radegast (bij Blackede) in het noorden van Duitsland. Deze rustige camping ligt aan het Biosphärenreservat Niedersächsische Elbtalaue, een prachtig natuurgebied waar vogelaars hun hart kunnen ophalen. 

Op de website van de camping staat te lezen: Onze camping is prachtig gelegen bij de rivier de Elbe en ligt midden in een van Duitslands mooiste natuurreservaten nl. het Biosferenreservat Elbtalaue (erkend door Unesco) en is vooral geschikt voor fietsers, vogelaars, vissers, wandelaars en mensen die houden van rust.

GPSwalking.nlEr zijn prachtige fietsroutes vanaf de camping. De "Ooievaarstraat" (Deutsche Storchen strasse)  is er een van. Vogelaars zullen versteld zijn van de hoeveelheid vogels die hier te vinden zijn. Met de bekende Hollandse gastvrijheid willen wij u van harte uitnodigen in het schitterende Elbtalaue.

We hebben een sfeerverslag gemaakt van ons verblijf. Dit verslag kunt u hier lezen.

Het is heerlijk om direct van de camping aan een wandeling te kunnen beginnen. Op 50 meter van onze staanplaats ligt een dijk. Hierachter ligt een schitterend gebied waar je tot aan de Elbe kunt wandelen. Waar we bij de vorige wandeling richting het noorden liepen gaan we vandaag richting het zuiden, of helemaal naar het plaatsje Blackede. 

GPSwalking.nlOp de heenweg proberen we zoveel mogelijk in de buurt van de Elbe te blijven. Op de terugweg verkennen we de binnenlanden. We komen hierbij door een stuk natuur waar het gras erg hoog staat. Dat werd echt struinen. En we moesten doorstruinen want het het zat vol met hongerige muggen.

Ook tijdens wandeling konden we volop genieten van schitterende vergezichten, veel vogels, rustige paden en prima weer. Volop genieten. En we kwamen dezelfde groep schapen weer tegen van onze vorige wandeling. Ook deze keer moesten we even van de dijk af of de kudde te passeren.

GPSwalking.nlBiosphärenreservat Niedersächsische Elbtalaue
Rivierlandschap Elbe ligt aan weerszijden van de voormalige grens tussen oost en west. Dankzij de Koude Oorlog bleef de natuur jarenlang ongemoeid. Aan de Oost-duitse kant was een strook van 5 km direct langs de Elbe verboden toegang voor de bewoners. Een lang hekwerk dat helemaal langs de Elbe liep zorgde ervoor dat de rivier niet te bereiken was vanut het oosten.

Zo ontstond een waardevol natuurgebied geregeerd door eb en vloed. Sinds 1997 is Flusslandschaft Elbe erkend als UNESCO Biosfeerreservaat (Biosphärenreservat Niedersächsische Elbtalaue).

GPSwalking.nlDit landschap met uiterwaarden, dode rivierarmen, rivierduinen en oude ooibossen is een belangrijke broed- en rustplaats voor ooievaars, reigers, kraanvogels, zeearenden en andere zeldzame vogelsoorten.

Het Biosfeerreservaat beschermt ongeveer 400 kilometer Elbe, van de oude zoutstad Lüneburg in Niedersachsen tot Lutherstad Wittenberg, in Sachsen-Anhalt. In het gebied zijn veel wandel- en fietsroutes beschikbaar.

Zoals gezegd, schitterende vergezichten met veel water, veel kleurige weiden. Gewoon een genot voor de ogen en de camera. Thuis valt pas op hoeveel mooie foto's je kunt schieten tijdens een wandeling.

GPSwalking.nlBreed water, Brede weiden
De Elbe is een van de weinige nog grotendeels ongerepte rivieren van Midden-Europa. De Elbe is met een lengte van 1164 kilometer en een stroomgebied van 144.000 km² een van de belangrijkste rivieren van Midden-Europa.

De Elbe ontspringt in het Reuzengebergte en mondt uit in de Noordzee. Haar grootste zijrivieren zijn de Moldau en de Saale. In het Nederlands stond de rivier vroeger als Elve bekend.

De rivier met zijn brede lussen, met zijn oevers, uiterwaarden en moerassen is kenmerkend voor de oude tijden. Een landschap bevolkt door mensen. Uitgestrekte graslanden, weiden, en restanten van oude bossen zijn leefgebied voor talloze, vaak bedreigde planten en dieren.

GPSwalking.nlOoievaars nestelen overal in dit gebied. Kraanvogels broeden in afgelegen natte uiterwaarden. De Bever, die al decennia bijna uitgestorven was, heeft het is weer terug in dit gebied. Duizenden ganzen en zwanen gebruiken de Elbaue en aangrenzende moerassen als rustplaats en foerageergebied.

Richting Blackede kwamen verschillende groepen ganzen over. We zagen in de verte ook een zeearend in een dode boom zitten. Jammer genoeg net te ver weg om hem goed te kunnen zien. Daarvoor was een gewone verrekijker niet geschikt.

GPSwalking.nlIn Blackede zochten we eerst een terrasje op waar we konden genieten van een kopje koffie. Om ons heenkijkend waren er maar weinig andere wandelaars, maar des te meer fietsers.

Er wordt hier veel gefietst, maar zoals we zelf ervaren hebben gaat wandelen ook prima. Het is in ieder geval handiger bij het spotten van vogels. 

Vanaf het terras hadden we een mooi uitzicht op de boten die hier langs komen varen. 

GPSwalking.nlNa de koffie gaan we verder richting het kasteel van Blackede.

Blackede
Het idyllische vakwerkstadje Bleckede werd opgericht in 1209 als de "Stad van de Leeuw" door Hertog Willem van Lüneburg. Is het bruisende centrum van de stad wordt gedomineerd door burgerlijke huizen en uitstekende horeca mogelijkheden. Een historische wandeling begint bij het ​​kasteel en leidt tot de bezienswaardigheden.

In het kasteel van Blackede zit het Bioshaerium Elbalaue. Een tentoonstelling die u beslist eens moet gaan bekijken. Wel geheel in het Duits, maar zeker de moeite waard. Tijdens deze wandeling zijn we niet naar binnen gegaan. Het kost zeker 2 tot 3 uur en die tijd hadden we niet. Maar later in de vakantie zijn we een kijkje gaan nemen. Zeer de moeite waard. In ons sfeerverslag hebben we een aantal foto's opgenomen. 

GPSwalking.nlBiosphere Elbalaue / Kasteel Blackede
Het informatiecentrum voor de Biosphere Reserve Nedersaksen Elbevallei biedt u veel interessante informatie over het gebied en de dieren die hier leven. Het is een combinatie van landschappen die rond de Elbe voorkomen, verschillende aquaria, een beverburcht met een echte bever, een uitzichttoren met een prachtig uitzicht over de Elbe, en vele doe-dingen voor jong en oud. Kijk maar eens hoe de waterstand van de Elbe de uiterwaarden laat overstromen. Lees alles over de vogels die hier leven. En neem een kijkje op zolder waar je informatie krijgt over de bouwmethoden van eeuwen terug. 

GPSwalking.nlNaast de tentoonstelling is er ook een winkel met toeristische informatie, Café Frits en een uitkijktoren waar je kunt genieten van een schitterend uitzicht over de omgeving. Een verrassende bestemming voor jong en oud.

Dan lopen we Blackede weer uit. Een leuk dorpje met een vriendelijk centrum.

De terug gaat door een ander gebied. We zien meer landbouw en zelfs ook een stukje bos. Onderweg komen we een aantal zwarte ooievaars tegen, een grote kikker, twee reeën en zelfs een ijsvogel die zo snel weer weg was dat we hem niet op de foto konden vangen. Er is hier vanalles te zien. Daardoor doen we regelmatig erg lang over een wandeling, we staan te vaak stil om te kijken. 

GPSwalking.nlDe zwarte ooievaar
De zwarte ooievaar (Ciconia nigra) lijkt op de witte ooievaar, maar is bijna geheel zwart en houdt er een veel meer verborgen leefwijze op na.

De zwarte ooievaar is een grote vogel (90 tot 105 cm lang) met rode poten en snavel. Hij verschilt van de gewone, witte ooievaar doordat hij een geheel zwarte kop en vrijwel geheel donkere vleugels heeft. De spanwijdte is 173 tot 205 cm. De vogel is gemiddeld iets kleiner dan de witte ooievaar.


Het broedgebied strekt zich uit van Denemarken dwars door Europa en Midden-Azië tot aan de Grote Oceaan tussen de breedtegraad van 60° en het steppegebied. De vogel is in deze zone echter een schaarse voorkomende broedvogel. Daarnaast zijn er geïsoleerd voorkomende populaties in Turkije, de Kaukasus, Afghanistan en Korea en verder in zuidelijk Afrika.

GPSwalking.nlAnders dan zijn verwant de witte ooievaar, bestaat het leefgebied van de zwarte ooievaar uit bos met open plekken. De zwarte ooievaar leeft onopvallend in dicht, gemengd bos langs stromend water of in de buurt van poelen en plassen met dichte begroeiing, vaak in heuvelachtig gebied.

Zwarte ooievaars zijn trekvogels die grote afstanden kunnen afleggen. In Zuid-Afrika worden zij vaak tezamen met de wat kleinere, ook grotendeels zwarte Abdims ooievaar aangetroffen.

In Noord- en Midden-Europa komt is het een regelmatig voorkomende broedvogel, vooral oostelijk van de lengtegraad van 11 tot 13°. Westelijk daarvan is de vogel veel schaarser, behalve de populatie op het Iberisch schiereiland (die standvogel is) en op sommige plaatsen in de Belgische Ardennen en in Frankrijk.


GPSwalking.nlDe zwarte ooievaar heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) uiterst gering.

De grootte van de populatie werd in 2006 geschat op 24.000 tot 44.000 individuen. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Om deze redenen staat deze soort ooievaar als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

Ook nu komen we weer een aantal zeer fraaie vakwerkhuizen tegen. In deze streek kun je genieten van dit soort huizen.  

GPSwalking.nlVakwerkhuizen
Vakwerk bestaat gewoonlijk uit een houten balkstructuur met een invulling. De stijlen van een vakwerkconstructie maken vaak ook deel uit van de gebintconstructie.

De invulling kan bestaan uit vlechtwerk van wilgentenen, eik, vuilboom of hazelnoot dat bestreken is met een mengsel van stro en leem. Het vlechtwerk bestaat uit verticale houten staken die in gaten en sleuven in de regels zijn bevestigd. Hiertussen worden vervolgens twijgen gevlochten. Later werd als invulling ook baksteen gebruikt. De meeste huizen langs de Elbe hebben stenen tussen de balken, maar hier en daar kom je ook leem tegen.

GPSwalking.nlOmdat het bouwen van zo’n vakwerkhuis tot gepaste trots leidde zien we nogal eens een tekst boven de voordeur of de schuurpoort, waarin de eigenaar laat weten wanneer het huis gebouwd is, al dan niet onder aanroepen van heiligen die zijn nieuwe huis moesten beschermen tegen brand en ziektes.

De boeren zijn druk bezig als we het laatste stuk naar de camping lopen. Een heel ander landschap dan langs de Elbe maar verandering is tijdens een wandeling ook leuk. 

Ook deze wandeling hebben we volop kunnen genieten van de fraaie omgeving die je rechtstreeks vanaf de camping kunt betreden.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alte Elbe N53.3114 E10.7166
 • Blackede N53.2922 E10.7321
 • Cafe N53.2950 E10.7346
 • Elbe N53.3077 E10.7311
 • Elbschloss Bleckede N53.2958 E10.7271
 • Radegaster Haken N53.3272 E10.7221
 • Start/finish/Camping Elberling N53.3433 E10.7312
 • Struinen N53.3223 E10.7209
 • Uitzichtspunt N53.3260 E10.7374
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.