Hitzacker - Elbe

Korte beschrijving

Camping Elberling is prachtig gelegen aan de rivier de Elbe en ligt midden in een van Duitslands mooiste natuurreservaten nl. het Biosferenreservat Elbtalaue (erkend door Unesco) en is vooral geschikt voor fietsers, vogelaars, vissers, wandelaars en mensen die houden van rust.

Er zijn prachtige fietsroutes vanaf de camping. De "Ooievaarstraat" is er een van. Vogelaars zullen versteld zijn van de hoeveelheid vogels die hier te vinden zijn. Met de bekende Hollandse gastvrijheid willen wij u van harte uitnodigen in het schitterende Elbtalaue.

Breed water, Brede weiden
De Elbe is een van de weinige nog grotendeels ongerepte rivieren van Midden-Europa. De Elbe is met een lengte van 1164 kilometer en een stroomgebied van 144.000 km² een van de belangrijkste rivieren van Midden-Europa. De Elbe ontspringt in het Reuzengebergte en mondt uit in de Noordzee. Haar grootste zijrivieren zijn de Moldau en de Saale. In het Nederlands stond de rivier vroeger als Elve bekend.

De rivier met zijn brede lussen, met zijn oevers, uiterwaarden en moerassen is kenmerkend voor de oude tijden. Een landschap bevolkt door mensen. Uitgestrekte graslanden, weiden, en restanten van oude bossen zijn leefgebied voor talloze, vaak bedreigde planten en dieren. Ooievaars nestelen overal in dit gebied. Kraanvogels broeden in afgelegen natte uiterwaarden. De Bever, die al decennia bijna uitgestorven was, heeft het is weer terug in dit gebied. Duizenden ganzen en zwanen gebruiken de Elbaue en aangrenzende moerassen als rustplaats en foerageergebied.

Hitzacker
Hitzacker is een stad in het district Lüchow-Dannenberg van Neder-Saksen, Duitsland. Het is gelegen aan de rivier de Elbe, ongeveer. 8 km ten noorden van Dannenberg, en 45 km ten oosten van Lüneburg. De bevolking van Hitzacker bedroeg 2007 ongeveer 4.982 personen. De stad is onderdeel van de collectieve gemeenten van het Elbtalaue.

Hitzacker is gelegen aan de samenvloeiing van de rivier de Jeetzel met de Elbe. De hoogte varieert van 11 m boven NN waar de Jeetzel samenvloeit met de Elbe tot 83 m boven NN op de heuvel van Weinberg in de Klötzie. Verderop in de Elbe, de heuvel van Kniepenberg buurt Drethem bereikt 86 m boven NN en biedt een panoramisch uitzicht over de Elbe-vallei.

Vanaf ongeveer 3000 voor Christus wordt dit gebied bewoond.


Kenmerken
Startpunt: Hitzacker: parkeerplaats Rieselweg
Startlocatie: Nedersacksen , Duitsland
Coördinaten N53.146743 E11.037627
Afstanden: 14 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp, Rivier
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 05-12-2014

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 km bij Hitzacker (D) aan de Elbe.
Er is geen verkorting van deze wandeling beschikbaar.

Naast de track is er ook een route beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Horecagelegenheden kunt u vinden in Hitzacker.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe zijn tijdens de zomervakantie van 2014 te gast bij Camping Elberling. Deze camping ligt direct aan de Elbe bij het kleine plaatsje Radegast (bij Blackede) in het noorden van Duitsland. Deze rustige camping ligt aan het Biosphärenreservat Niedersächsische Elbtalaue, een prachtig natuurgebied waar vogelaars hun hart kunnen ophalen.

Op de website van de camping staat te lezen: Onze camping is prachtig gelegen bij de rivier de Elbe en ligt midden in een van Duitslands mooiste natuurreservaten nl. het Biosferenreservat Elbtalaue (erkend door Unesco) en is vooral geschikt voor fietsers, vogelaars, vissers, wandelaars en mensen die houden van rust.

GPSwalking.nlEr zijn prachtige fietsroutes vanaf de camping. De "Ooievaarstraat" (Deutsche Storchen strasse) is er een van. Vogelaars zullen versteld zijn van de hoeveelheid vogels die hier te vinden zijn. Met de bekende Hollandse gastvrijheid willen wij u van harte uitnodigen in het schitterende Elbtalaue.

We hebben een sfeerverslag gemaakt van ons verblijf. Dit verslag kunt u hier lezen.

Vandaag besloten we om het plaatsje Hitzacker eens te gaan bekijken. Hier is onze prins Claus opgegroeid. Onze kinderen stelden als eis dat de wandeling maar maximaal 14 km zou bedragen. Dat lukte.

GPSwalking.nlIn Hitzacker zijn verschillende leuke eetgelegenheden. Als u de route met de klok mee loopt dat komt u aan het einde door Hitzacker. Wij liepen tegen de klok in waardoor we eerst Hitzacker aandeden, maar daarna geen horecagelegenheid meer tegenkwamen.

Hitzacker
Hitzacker is een stad in het district Lüchow-Dannenberg van Neder-Saksen, Duitsland. Het is gelegen aan de rivier de Elbe, ongeveer 8 km ten noorden van Dannenberg, en 45 km ten oosten van Lüneburg. De bevolking van Hitzacker bedroeg 2007 ongeveer 4.982 personen. De stad is onderdeel van de collectieve gemeenten van het Elbtalaue.

GPSwalking.nlHitzacker is gelegen aan de samenvloeiing van de rivier de Jeetzel met de Elbe. De hoogte varieert van 11 m boven NN waar de Jeetzel samenvloeit met de Elbe tot 83 m boven NN op de heuvel van Weinberg in de Klötzie. Verderop in de Elbe, de heuvel van Kniepenberg buurt Drethem bereikt 86 m boven NN en biedt een panoramisch uitzicht over de Elbe-vallei.

Vanaf ongeveer 3000 voor Christus wordt dit gebied bewoond.

En na wat zoeken kwamen we hem tegen, onze prins Claus.

GPSwalking.nlPrins Claus
Het landgoed Dötzingen ligt net buiten het idyllisch gelegen plaatsje Hitzacker aan de Elbe. Op het landgoed woonde de familie Von dem Bussche-Ippenburg. Er was in de familie een bepaling actief dat dit landgoed altijd in de familie Von dem Bussche zou moeten blijven. Barones Gabriele von dem Bussche-Ippenburg was de erfgename. Toen zij trouwde met baron Georg von dem Bussche-Haddenhausen, iemand uit een andere tak van de familie, was de opluchting groot. Het huis zou wellicht toch bewoond blijven worden door de Bussches. Gabriele en Georg kregen drie kinderen, twee dochters en één zoon Julius, in 1906. Die was nog geen twintig toen zijn vader in 1923 stierf.

GPSwalking.nlEr werd iemand anders aangezocht om het landgoed te beheren. En dat werd Claus Felix von Amsberg. Die aanstelling kwam hem goed uit; hij was kort tevoren berooid uit Afrika naar Duitsland teruggekeerd. Zijn land had de Eerste Wereldoorlog verloren en als gevolg daarvan was hij zijn plantages kwijtgeraakt. Hij huwde in 1924 met de oudste dochter des huizes: Gosta von dem Bussche-Haddenhausen (1902). Een jaar later kwam een dochter ter wereld: Sigrid. In 1926, op 6 september, volgde een zoon: Claus Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd. Daarna kwamen er nog vijf dochters.

GPSwalking.nlIn Hitzacker is een monument van Prins Claus geplaatst. Je moet even zoeken naar het gemeentehuis. Dan kom je het monument tegen.

Prins Clause bezocht in 2001 voor het laatst zijn geboorteplaats. Hij had een lievelingsplaats ver buiten Hitzacker vanwaar hij over de Elbe kon kijken. Er werden dan stoelen neergezet zodat Claus en zijn familie ongestoord konden genieten van het uitzicht. Claus merkte dan op: De mensen zullen wel zeggen, daar is die man met die stoeltjes weer". 

We kwamen onderweg verschillende Duitse informatieborden tegen. Toch valt het niet altijd mee om die te ontcijferen. Duitsers hebben de neiging om moeilijker te schrijven dan nodig is. Lange zinnen met veel comma's. Toch kregen we het belangrijkste wel mee.  

GPSwalking.nlAuf Kies gebaut / Gebouwd op gravel
In 1906 werd fijn zand uit Osterberg via de Jeetzel met schuiten naar Hamburg vervoerd. Het zand werd gebruikt om de Dammtorbahnhofstation (treinstation) te bouwen. Het ruwe (gravel) werd gebruikt om het gebied tussen Hotel Kaiserhof (vandaag Opticien Sander) en de Drawehnertorbrücke op te hogen. Zo werd een stuk grond in het overstromingsgebied van de Elbe weer teruggewonnen.

Hier begon in 1927 de bouw van de uitbreiding van het centrum. Het centrum was te klein om nog verdere bebouwing toe te staan. Daarom werd het centrum vergroot met een exra land gemaakt door gravel. De huizen die hier gebouwd zijn zijn architectonisch juweeltjes en staan onder monumentenzorg. Twee grote gebouwen met overstekende dakgoten markeren de ingang van dit hofje.


GPSwalking.nlDe schilder Georg Düpow heeft lang op nummer 5 gewoond. Dit huis is nog steeds in het bezit van de familie. Düpow heeft vele olieschilderijen en aquarellen van Hitzacker gemaakt.

Beschermd tegen overstroming
Met het hoge water hebben de bewoners van dit huis hebben geen problemen. In tegenstelling tot hun buren. Nadat het gebouw in 1883 werd verbrand, werd het nieuwe gebouw een beetje hoger herbouwd.

Van 1794-1859 leefden hier de gezinnen Behrens en Rosenstein. Op de nog steeds bestaande joodse begraafplaats Hitzacker zijn sommige leden van de familie zijn begraven. Een synagoge was er niet in Hitzacker.

In dit huis, wer
GPSwalking.nld op 3 januari 1899 de dichter William Brandmann geboren. Hij was een oom van lang zittende Burgemeester Karl Guhl.

In de jaren 1971-2003 renoveerde het echtpaar Erwin en Anne Lotte Meyer het huis en voerden een aantal structurele veranderingen door.


Klein maar van mij
De grond waarop de huizen met de nummers 19 en 21 bebouwd was oorspronkelijk een enkel perceel en was tot 1719 eigendom van de Heren van Hitzacker. Zolang er moest er een jaarlijkse erfpacht betaald worden.

Als een scheidingslijn tussen de stad en en het bezit van de heren lag de Hunte, een vroegere arm van de Jeetzel. Je kunt deze scheidingslijn nog zien liggen bij de dijkweg tussen de nummers 11 en 18.

Na de splitsing van het grondstuk bouwde Konrad Joachim Giese het huidige huis. Zijn smederij hield hij op nummer 24. De scheiding van huis en op de werkplek is nog steeds zichtbaar in het plan.

GPSwalking.nlHet eerste huis met elektriciteit
Melkveehouderij Robert Bürgel produceerde in 1908 voor het eerst electiciteit voor zijn bedrijf. In 1937 nam Ernst Steffen, na het sluiten van zijn zuivelbedrijf in Strachau, het bedrijf over. Zijn zoon Ewald was in 1958 zijn opvolger. Op 31 januari 1972 werd het succesvol familiebedrijf beeindigd.

Melk werd uit de omliggende dorpen aangevoerd met een motor met met zijspan. Vanuit Bitter, aan de overkant van de Elbe, kwam de melk met de veerboot. Op de zondagmorgen werd de weg naar de melkfabriek ook gebruikt om naar de kerk te gaan. Het plaatsje Bitter behoorde tot 1945 tot de parochie Hitzacker.

GPSwalking.nlDan lopen we Hitzacker weer uit en gaan de natuur in.

Eerst gaat het langs de Elbe en later door de bossen. Het is lekker rustig en de natuur is fraai. Onderweg komen we nauwelijks iemand tegen. Het is blijkbaar een gebied waar meer gefietst worden dan gewandeld. 

De laaglanden rond de Oude Jeetel
Misschien heb je jezelf al opgemerkt: De laaglanden rond de Oude Jeetel vormen een Mosaik van afwisselend droge en natte gebieden. Een belangrijke factor voor de planten en dieren is de eb-vloed dynamiek van de Elbe.

GPSwalking.nlDirect aan de oever van de beekoever kunnen alleen éénjarige kruiden uitgroien naar een volwassen plant. Alleen boven een bepaalde grens waar overstromingen geen vat meer hebben op de begroeing komen tal van groeiende grassen of grasachtige planten voor. Deze verankeren zich met een dicht netwerk van ondergrondse wortels in de grond, waardoor ze stevig staan. Aan de rustige oevers strekken komen grote stroken van rietgras voor.

Je komt hier pioniers tegen zoals snelgroeiende wilg en amandel. Er is grasland en opvallend zijn de krachtige zwarte populieren aan de oevers van de Elbe.

GPSwalking.nlTerug bij de auto was natuurlijk de vraag: "hoe ver hebben we nu gelopen". Dat was 13,8 km waardoor pa zich precies aan de opdracht had gehouden. Ja daar kijken de kids dan van op. Doorgaans wil ik wel een paar kilometers smokkelen. 

Ook deze keer een leuke wandeling met een combinatie van natuur en cultuur. Hitzacker is een leuk stadje met een schitterend centrum met veel mooie oude panden, leuke horecagelegenheden en musea. Een aanrader om een keer te bezoeken.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alte Jeetzel N53.1566 E11.0400
 • Auf kies gebaut N53.1500 E11.0461
 • Elbe N53.1530 E11.0549
 • Hitzacker See N53.1440 E11.0504
 • Hizacker N53.1520 E11.0484
 • Maquette Prins Claus N53.1514 E11.0471
 • Start/finish/parkeerplaats N53.1467 E11.0376
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.