De vier landgoederen

Korte beschrijving

We waren een weekend te gast bij B&B De Molendijk in Velden. Een prima uitvalsbasis voor mooie wandelingen en fietstochten. Het voordeel is dat je direct vanuit de B&B de natuur in kunt lopen of fietsen.

De Bed & Breakfast heeft als naam “Molendijk” meegekregen, omdat er vroeger op de ”Hasselderheide” een standaard-molen heeft gestaan, die in bezit was van de familie. De standaard molen is omstreeks 1930 afgebroken en vervangen door een elektrische molen. Deze molen is in bedrijf geweest tot 1965.

De wandeling gaat over de landgoederen Enderhof, De Vleês, Dassenrijk en Schandelose Heide.

Afgelopen jaren is er veel veranderd in het buitengebied bij Velden-Schandelo. De bij veel ouderen bekende scharrelvarkensbedrijven van de families Geelen, waar men met de kinderen langs de biggetjes liep, en de terreinen van de familie Soberjé zijn veranderd in landgoederen. Hierdoor zijn oude paden weer opengesteld en zijn nieuwe ontstaan.

Door deze wandeling te lopen ziet men hoe mooi de omgeving van Velden is en hoe de nieuwe landgoederen daaraan bijdragen. U loopt over oude kerkepaden, door nieuwe natuurterreinen en langs historische gebouwen.

Deze wandeling is ontstaan naar aanleiding van de landelijke "Ommetjes-prijvraag" en kreeg een eervolle vermelding van de provincie Limburg. De wandeling is een initiatief van de families Geelen, Soberje en IVN Maasduinen.


Kenmerken
Startpunt: Velden: B&B De Molendijk
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.426263 E6.170611
Afstanden: 16, 13, 11 km
Type: Bos, Dorp, Rivier
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 12-10-2014

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km vanaf B&B De Molendijk in Velden.
Er zijn verkortingen van 11 en 13 km beschikbaar.
Naast de tracks zijn er ook routes beschikbaar.
De wandeling is goed begaanbaar, maar goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
In Velden komt u verschillende horecagelegenheden tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe verbleven een zonnig weekend in oktober 2014 bij B&B De Molendijk. Het contact was, zoals zo vaak, toevallig tot stand gekomen. Maurice Thijssen van B&B De Molendijk zag dat één van onze oudere wandeling langs de B&B liep. Of we een vermelding in de wandeling konden toevoegen.

Dat resulteerde in dit weekend waarin we 2 nieuwe wandelingen zijn gaan uitzetten. Direct vanuit de B&B. Niet eerst met de auto op pad, maar gewoon meteen de natuur in. Heerlijk. 

GPSwalking.nlWe kregen van Maurice een goede suggestie: ga de vier landgoederen wandeling maar eens lopen. Deze is 11 km lang, waardoor we gekozen hebben voor een paar kleine omwegen. Dat resulteert in een mooie wandeling van 16 km.

We hebben naast deze wandeling ook een sfeerverslag gemaakt. Bekijk dit sfeerverslag.

B&B De Molendijk
Onze Bed & Breakfast/appartement heeft als naam “Molendijk” meegekregen, omdat er vroeger op de ”Hasselderheide” een standaard-molen heeft gestaan, die in bezit was van onze familie. De standaard-molen is helaas omstreeks 1930 afgebroken en vervangen door een elektrische molen. Deze molen is in bedrijf geweest tot 1965.

GPSwalking.nlOnze woning is gebouwd in 1953 en werd in de 50′er jaren al gedeeltelijk gebruikt voor het verblijven van gasten. In deze periode waren vakantie’s in Noord-Limburg al heel populair, omdat veel gezinnen uit de grote steden destijds op vakantie gingen in het rustige platte land van Noord-limburg.

Omdat nu vakantie`s in Noord-Limburg  nog  populairder zijn geworden, hebben we een gedeelte naast onze woning ingericht als Bed & Breakfast  “Molendijk” speciaal voor U als gast. Zie ook www.bedandbreakfastmolendijk.nl.

We lopen richting Maas waarbij we onderweg verschillende grote kassen tegenkomen.

GPSwalking.nlWandeling De 4 landgoederen”
De wandeling gaat over de landgoederen Enderhof, De Vleês, Dassenrijk en Schandelose Heide.

Afgelopen jaren is er veel veranderd in het buitengebied bij Velden-Schandelo. De bij veel ouderen bekende scharrelvarkensbedrijven van de families Geelen, waar men met de kinderen langs de biggetjes liep, en de terreinen van de familie Soberjé zijn veranderd in landgoederen. Hierdoor zijn oude paden weer opengesteld en zijn nieuwe ontstaan.


GPSwalking.nlDoor deze wandeling te lopen ziet men hoe mooi de omgeving van Velden is en hoe de nieuwe landgoederen daaraan bijdragen. U loopt over oude kerkepaden, door nieuwe natuurterreinen en langs historische gebouwen.

Deze wandeling is ontstaan naar aanleiding van de landelijke "Ommetjes-prijvraag" en kreeg een eervolle vermelding van de provincie Limburg. De wandeling is een initiatief van de families Geelen, Soberje en IVN Maasduinen.

Onze eerste uitbreiding van de oorspronkelijke route gaat al direct fout. Bij de Maas wordt gewerkt aan de Hoogwatergeul Lomm. Hierdoor is het pad dat wij wilden gaan lopen afgesloten.

GPSwalking.nlWerkzaamheden rondom Hoogwatergeul Lomm
Welkom bij de Hoogwatergeul in Lomm! De komende jaren gaat er heel wat gebeuren in het gebied rondom Lomm, bij de Maas.

Lomm is een kerkdorp van de gemeente Arcen en Velden en ligt in de Noord-Limburgse regio Maasduinen. In de Maasduinen treft u een fraai mozaiek van landschappen aan: maasheggen, heidevelden, gevarieerde bossen en natuurlijk de stuifduinen, waaraan het gebied, en het daarin gelegen Nationaal Park, haar naam ontleend.

DCM exploitatie Lomm BV realiseert hier in samenwerking met Rijkswaterstaat Maaswerken de "Hoogwatergeul Lomm".


GPSwalking.nlDCM exploitatie Lomm bv is een werkmaatschappij van Delfstoffen Combinatie Maasdal bv. (DCM) en is ontstaan door een samenwerking van de bedrijven Teunesen Gennep en Terraq Venlo. DCM voert de komende jaren langs de Maas nog diverse andere projecten uit.

De hoogwatergeul Lomm is een onderdeel van de Zandmaas/Maasroute. Na het ontstaan van de Hoogwaters van 1993 en 1995 heeft Rijkswaterstaat besloten om de Maas en haar directe omgeving veiliger te maken.

GPSwalking.nlDe kassen waar we langs kopen zijn vaak leeg. Zou dat iets te maken hebben met de Russische boycot die de export van groenten en fruit sterk verminderd heeft?

Wat verder op de route komen we een oude schuur tegen waartegen een kapel staat. Een klein informatiebordje geeft uitleg. 

Hoogwaterhuis en Annakapel
Vermoedelijk rond 1700 gebouwd, was deze schuur een toevluchtsoord voor mensen en vee ten tijde van erg hoog water. Het vee stond beneden, de mensen leefden op zolder. Later is de Annakapel hier tegenaan gebouwd door pastoor Hendrix. Rond 1800 stond voor deze kapel nog een wegkruis.

GPSwalking.nlEen oproep trekt onze aandacht. Het is al een oude oproep want de prijs is nug in guldens.

Help ons al onze veldkapellen en wegkruisen te onderhouden en koop een foto. Foto's á F 5,00 van het beeld van de H. Anna met de Maagd Maria zijn verkrijgbaar hier tegenover op Ebberstraat 4. Steun ons werk.

Gebed in het Limburgs
Bèj en offer heej
De Godslamp brandt det wet geej
Daan ok veur ooch intenties heej


Gebed in het Nederlands
Bid en offer hier en nu
De Godslamp brandt dat weet u
Ook voor uw intenties hier en nu

GPSwalking.nlWe lopen langs het Hansenhof. Deze is alleen op de zondag open. De luiken zitten nu voor de ramen. Het was dus niet mogelijk om een mooie foto te maken. Daarom ziet u hier het Hoogwaterhuis aan de rechterkant.

Hansenhof
De collectie toont diverse oude beroepen, waaronder de wever, wagenmaker, koperslager, klompenmaker en sigarenmaker. Ook wordt een beeld gegeven van het dorpsleven, dat is vastgelegd in vele albums met oude foto’s, bid- en gedachtenprentjes. Ook zijn er diverse gebruiksvoorwerpen, een oude winkel en een bakhuis te zien, maar ook bodemvondsten van Kasteel Arcen en de vroegere gemeente Arcen, Lomm en Velden.

In de verte zien we het dorpje Velden al liggen.

GPSwalking.nlVelden
Velden (Limburgs: Velde) is een dorpskern van de gemeente Venlo in Nederlands Limburg, zo'n 4 kilometer ten noorden van de stad Venlo en 7 kilometer ten zuiden van Arcen.

Velden is Latijn voor duivelsketel. Het bevat onder meer de vroegere buurtschappen Schandelo, Hasselderheide, Hasselt, Solingerhof en Het Vorst.

Velden behoorde bij het Overkwartier van Gelre of Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog door het uitsterven van het Spaanse Koningshuis, werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814).

GPSwalking.nlVervolgens kwam het bij het Koninkrijk der Nederlanden, waarbij bepaald werd dat over een afstand van een kanonschot vanaf de Maas de grens met Duitsland kwam te liggen.

In 1830 werd meegedaan aan de Belgische opstand en bij het Vredesverdrag van Londen in 1839 kwam het bij de Duitse Bond totdat het gehele gebied er in 1866 uitstapte en het definitief in Nederland is komen te liggen.

De oudste akte van de schepenbank dateert van 25 januari 1431, maar had nog geen zegel. In 1460 wel en het vertoont een wapenschild met een tak van vijf eikenbladeren en twee eikels. Het wapenschild is omgeven met een rand van takken. Vanaf 1492 wordt het iets heel anders, namelijk een Andreaskruis (kruis gedraaid als een X) met tak aan elke zijde. Vanaf in ieder geval 1662 met alleen het Andreaskruis.

GPSwalking.nlDe H. Andreaskerk (gewijd aan de apostel Andreas) dateert van 1933 en werd ontworpen door Jules Kayser.

We wijken even van de route om een bezoek te brengen aan Frenske.

Frenske van de Kwartlelemèrt
Jongensfiguur als verteller van de dorpsnieuwtjes in het militaire contactblad "De Kiëskop". Ter herinnering aan de Veldense oorlogsveteranen tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië in 1942-1950.

Dan lopen we weer terug naar het centrum waar de Gekke Maondaag fontein in het oog springt.

Gekke Maondaag fontein
In vroeger eeuwen trokken jonge vrijgezelle boerenknechten op Gekke Maondaag rond in de buurtschappen van Velden van café naar café en vervolgens naar café's in het dorp. Van oorsprong is het een feest van de jongeren, als reactie op het gildefeest van het in 1439 opgerichte gilde. Dit feest was vroeger op 20 januari (St. Sebastianusdag). Jongeren mochten daar niet bij zijn. De eerste maandag na het gildefeest was het daarom Gekke Maondaag.

Tijdens het vieren van deze bijzondere dag verkleedden de jongeren zich als ouderen, maakten hun gezicht zwart met houtskool en droegen hun jassen binnenste buiten (binneste boète) als ludiek symbool van hun protest. Nu is Gekke Maondaag de eerste maandag na 23 januari. De beelden zijn gemaakt door kunstenares Mieke Knaapen.

GPSwalking.nlDe fontein laat de beelden zien van vijf jonge vrijgezellen die ongeveer honderd jaar geleden opgesmukt naar het dorp trokken. Elk beeld staat op een historische en herkenbare plek in het buitengebied. Ze zijn verbonden door een toeristische route. De vijf beeldenfiguren staan tezamen bij een fontein in het centrum van Velden.

De vijf beelden geven een groepsgevoel weer. Deze 5 mannen komen uit diverse buurtschappen in Velden. Ze zijn op originele manier verkleed met de jas binnenste buiten (binneste boète), een zakdoek om het hoofd gebonden waarmee een baard wordt nageboost. Een oud gordijn diende als mantel.


GPSwalking.nlMeisje met melkkoe
Dit kunstwerk, koe met melkmeisje is gemaakt door Nicolaas van Ronkenstein. Het is een herinnering aan het agrarisch verleden van Velden. Hiervoor staat een koe als symbool.

Tot 1928 stond aan de overkant de laatste coôp stoomzuivelfabriek St. Isidoris, of zoals men in Velden zei, de Fuu,.

Het vallend melkmeisje is volgens de kunstenaar een verwijzing naar de geaardheid van de Veldenaren. Hij houd wel van een geintje.

GPSwalking.nlWe lopen Velden weer uit en gaan de natuur in. Deze natuur wordt met de minuut fraaier.

Geschiedenis van de Enderhof
Het gehucht Schandelo, dat tot de parochie Velden behoort, heeft een lintbebouwing die typisch is voor veel dorpen langs de Maas. Daarbij liggen de boerderijen aan weerszijden van een lange weg.

De boerderij aan het einde van de lintbebouwing heette vaak 'hof aan ghen Eyndt' of 'aan ghen Endt'. Hier in Schandelo is de vergelijkbare naam 'Enderhof' ontstaan.

GPSwalking.nlSinds december 2005 is de boerderij Enderhof met bijbehorende landerijen een NSW landgoed en heeft zijn agrarische functie verloren. Het Landgoed Enderhof is gedeeltelijk als wandelgebied voor het publiek opengesteld. De grote drijfveer achter het ontstaan van Landgoed Enderhof was Johannes Antonius Schoeber (Soberje), geboren, getogen en na zijn overlijden in 2006 begraven op dit landgoed.

De Enderhof ligt op een karakteristieke steilrand van een oude Maasmeander. In de jaren 2004-2006 zijn de landerijen rondom de Enderhof voorzien van een nieuwe beplanting. Belangrijke elementen zijn het herstel van de oude boomgaard aan de achterzijde van de boerderij en de aanleg van het 'kerkepad' aan de voorzijde ervan.

GPSwalking.nlHet kerkepad werd vroeger gebruikt door kerkgangers om de weg naar het dorp te bekorten en door schaapherder om het vee naar de hoger gelegen Hasselderheide te brengen.

Het groen rond de Enderhof bestaat vooral uit inheemse soorten die geselecteerd zijn op bloei en vruchtvorming. De afwisseling van houtwallen, heggen, kruidenrijke randen en ruigten maken het landschap tot een ideaal leefgebied voor muizen, egels en andere kleine zopgdieren en voor zang- en roofvogels. Daaronder een koppel kerkuilen dat al sinds jaar en dag op de hooizolder van de Enderhof huist.

GPSwalking.nlSchandelo
Schandelo (Limburgs: Schandele) is een kleine Limburgse woonkern in de gemeente Venlo en ligt op enkele kilometers ten noorden van de stad Venlo. Het dorpje ligt tussen het Duitse dorpje Straelen, het gehucht Hasselderheide en het Zwarte Water, een Venloos natuurgebied.

Het gebied is al bewoond in de Romeinse tijd. In het gebied zijn diverse vindplaatsen gevonden van Romeinse villae en ook grafheuvels uit die tijd. Het is echter niet bekend of het gebied permanent bewoond is geweest. Zoals vaker in deze contreien, is het niet uit te sluiten dat er geen bewoning heeft plaatsgevonden nadat de Romeinen zijn weggetrokken.

In de Tweede Wereldoorlog heeft in het gebied een schijnvliegveld gelegen, aangelegd door de Duitsers. Omdat de Venlose Vliegbasis Venlo-Herongen het risico liep veelvuldig gebombardeerd te worden, moest het Schandelose vliegveld de aandacht van de geallieerden wegtrekken. Hiertoe werden op het schijnvliegveld enkele in onbruik geraakte toestellen gestationeerd.


GPSwalking.nlIn het gebied liggen een aantal oude boerderijen, die vaak zijn ingericht als veehouderij. Vele hiervan gaan terug tot het begin van de Moderne Tijd en soms de vroegmoderne Tijd.

In de Middeleeuwen is het gebied eveneens bewoond geweest, getuige de resten van een 15e-eeuwse kapel, die onder een in 1923 gebouwde Mariakapel liggen.

De informatiebordjes volgen nu in hoog tempo. De kleikoel ligt weer dicht bij Landgoed De Vleês. Het is een fraai stukje natuur.

GPSwalking.nlDe Kleikoel
Al voor 1900 werd hier klei afgegraven om stenen van te bakken voor de boerderijen in Schandelo. Het zand op de klei werd gebruikt in de schaapskooien. Er zijn resten van een veldbrandoven en een stenen bijl van de Germanen gevonden.

De Vleês
Sinds 2002 een landgoed in het kader van de natuurschoonwet. De naam verwijst naar boerderij "de Vlees", vroeger "Op Den Vlies". Hier was het eerste Nederlandse bedrijf voor scharrelvarkens. Het beslaat ±10 ha waarvan 4 ha bos met zo'n 14 soorten bomen en struiken.

GPSwalking.nlHet observatiepunt is niet gemakkelijk te vinden. Het bordje is uitnodigend maar je hebt geen idee waar je nu precies naar toe moet. Is het één van de schuren waar je op kijkt. Wat verder zien we het punt verscholen liggen tussen het groen. We verwachten dat u het erf op gaat en dan helemaal rechts houdt. Een stukje verder ligt het punt.

Observatiepunt
Als het hek hier open is mag u in de wagen om dassen e.d. te observeren, te rusten of te picknicken. De beste kans om dassen en ander wild te zien is in mei, juni en juli ongeveer een uur voor het donker wordt.

GPSwalking.nlDassenrijk
Sinds 2002 een landgoed in het kader van de natuurschoonwet. Het "dassenrijke" terrein was onderdeel van de "eerste Nederlandse scharrelvarkenshouderij". Het beslaat +/- 9,5 ha, waarvan ruim 3,5 ha bos met z'on 14 soorten bomen en struiken.

Het Lamers Bos
Het Lamers Bos is onderdeel van het Scharrelbos, wat weer een onderdeel is van de NSW Landgoederen De Vlees en Schandelose Heide. Het Scharrelbos en de Landgoederen zijn tot stand gekomen in samenwerkihg en met ondersteuning van de gemeente, de Provincie en het Ministerie van LNV.

GPSwalking.nlKikkerpoel
Het regenwater dat op de nabijgelegen kas valt wordt hier geloosd en kan in de bodem trekken. De poel is, in dit droge gebied, een drinkplaats voor diverse dieren en een goede leefplek voor kikkers en andere ambfibieën.

Schandelose heide
Sinds 2002 een landgoed in het kader van de natuurschoonwet. Het beslaat 11 ha, waarvan 5 ha bos en 6 ha weide. Van oudsher was dit een heidegebied.

Tot eind vorige eeuw werden hier scharrelvarkens gehouden.

GPSwalking.nlNatuurpad
De bomen en struiken langs dit pad zijn door de natuur- en milieuvereniging Strix Aluco voorzien van naambordjes.

In de scharrelhut kunt u lekker rusten en picknicken. U mag hier bramen plukken en kastanjes en noten rapen.

In de scharrelhut lezen we alle informatie die aan de muur hangt. Hier kun je best even voor uittrekken want er hangt voldoende. En natuurlijk kun je hier even de lunch nuttigen of schuilen voor een regenbui. 

GPSwalking.nlTinker paarden
De tinker is een zigeunerpaard en is gefokt uit diverse Engelse paardenrassen, zoals de Shire, Clydesdale en Fell pony. Ze kunnen zowel zwart, bruin als wit zijn en een mengelmoes hiervan. Oorspronkelijk deden zij dienst als trekpaard voor de zigeunerwagen.

In de winters dragen zij een dikke vacht waardoor ze ook in de winter buiten kunnen blijven.

Dan komen we 2 zeer fraaie varkens tegen. Brigitte probeert ze eikels te voeren. Maar je moet uitkijken want voordat je het week eten ze je hand er ook bij op.

GPSwalking.nlScharrelvarkens
Vroeger liepen op de gronden van de Schandelose Heide honderden scharrelvarkens. De zeugen met hun biggen hadden ieder een eigen perceeltje weiland met schuilhut. Alles wat er in Nederland bestaat op het gebied van scharrelvarkens vindt zijn oorsprong aan de eerste Nederlandse scharrelvarkens uit Velden.

Dassenburchten
Op de Schandelose Heide komen diverse dassenburchten voor, overdag en in de winter blijven ze met hun familie onder de grond. In de avond gaan de dassen op voedsel uit, ze eten van alles, vooral wormen, insecten, granen, vruchten en zelfs kleine zoogdieren. Zoals je hier kunt zien graaft de das onder de draad door, dit in tegenstelling tot de vos.

GPSwalking.nlDan komen we bij de Ravenvennen. Duidelijk het mooiste gedeelte van de wandeling. Helaas laat de zon zich niet meer zien en begint het te regenen. Maar gelukkig niet voor lang. 

Wist u dat:
Paardenbijters zo heten omdat ze vaak rond paarden vliegen en het lijkt alsof ze deze aanvallen. In werkelijkheid eten ze juist de dazen die de paarden belagen.

Winterjuffers de enige libellen zijn die overwinteren als volwassen libel. In de Ravenvennen komt de bruine winter-juffer voor.

Pantserjuffers de enige juffers zijn die hun vleugels in rust vaak gespreid houden, de andere juffers hebben ze in rust langs hun lichaam gevouwen.


GPSwalking.nlDe gewone bronlibel met 8,5 cm de grootste libel van Nederland is, op de voet gevolgd door de grote keizerlibel met 8,4 cm.

Sommige libellenlarven er vijf jaar over doen om een volwassen libel te worden. Meestal is een libel langer larve dan een volwassen libel.

De zwarte heidelibel de kleinste echte libel van Nederland is. De juffers zijn bijna allemaal nog kleiner.

Libellen zijn vandaag moeilijk te spotten. Wel komen we gelukkig wel een fraaie sprinkhaan tegen. Die laat zich bereidwillig op de foto zetten.

GPSwalking.nlDe Ravenvennen
De Ravenvennen is een 400 ha groot natuurgebied bestaand uit drogere naaldbossen deels op stuifduinen, vennen, natte en droge heide, vochtig broekbos, kale stuifduinen en oud cultuurland omzoomd door houtwallen.

Door de afwisseling is er een grote variatie aan vogels, libellen, amfibieën en reptielen. De das scharrelt hier naar regenwormen en vanuit de hagen zingen in het voorjaar grasmussen en geelgorzen.

We slingeren door de bossen richting het beeld van de Gekke Maondag. Wat kun je hier heerlijk wandelen.

GPSwalking.nlGekke Maondaag
In vroegere eeuwen trokken jonge vrijgezelle boerenknechten op Gekke Maondaag rond in de buurtschappen van Velden en vervolgens naar de cafés in het dorp.

Van oorsprong is het een feest van de jongeren, als reactie op de het gildenfeest van het in 1439 opgerichte gilden. Dit gildenfeest was vroeger op 20 januari (St. Sebastianusdag). Jongeren mochten daar niet bij zijn. De eerste maandag erna was het daarom Gekke Maondaag. Nu is dat op de eerste maandag na 23 januari.

Tijdens het vieren van deze bijzondere dag verkleedden de jongeren zich als ouderen, maakten hun gezicht zwart met houtskool en droegen hun jassen binnenste buiten (binneste bòete) als ludiek symbool voor hun protest.

Op de markt in Velden wordt deze traditie verbeeld met een kunstwerk, waarop een grote sokkel vijf bronzen figuren van Gekke Maondagvierders staan.

De beelden zijn gemaakt door de Veldense kunstenares Mieke Knaapen. De Veldense Gekke Maondaag is uniek en springlevend. Het feit dat nog altijd een jeugdige vrijgezelle prins in de optocht voorgaat, spreekt boekdelen.


GPSwalking.nlNatuurschoonwet landgoed Den Bruges
De naam Den Bruges is afkomstig van Den Bruges Berg welke op de tranchotkaart van 1805 reeds vermeld Staat.

Totale oppervlakte Den Bruges is 7,5 ha. waarvan ca. 5 ha. bosgebied, het overige gedeelte is grasland welke in gebruik is als weiland en huiskavel. Het weiland en huiskavel zijn niet toegankelijk. Het bosgedeelte van ca. 5 hectaren is op de paden tussen zonsopgang en zonsondergang opengesteld voor wandelaars.


U wordt vriendelijk verzocht de natuur en stilte te respecteren en geen activiteiten te ontplooien welke daartegen ingaan. Verboden voor motorvoertuigen.

GPSwalking.nlEen bord met Openluchttheater trekt natuurlijk de aandacht.

Openluchttheater Velden
Een kleine 64 jaar na de allerlaatste voorstelling is het Openluchttheater Velden in 2014 weer in ere hersteld. Het resultaat is een prachtige plek, midden in de natuur, met een bijzondere akoestiek. In het Openluchttheater Velden wordt Cultuur in de Natuur aangeboden. Van kindertheater tot muziek, van exposities tot zang.

Dan komen we weer aan bij onze B&B. We rusten even uit en gaan dan op pad voor het avondeten. Morgen wacht ons nog een wandeling. Deze was de moeite meer dan waard. 

Geraadpleegde websites:

POI's

 • 5 Gekke Moandagvierders N51.4147 E6.1646
 • De Kleikoel N51.4280 E6.1842
 • Den Brugges N51.4311 E6.1726
 • Enderhof N51.4268 E6.1819
 • Frenske van de Kwartelemert N51.4136 E6.1628
 • Gekke Maondag vierder N51.4370 E6.1715
 • Hansenhof N51.4261 E6.1617
 • Hoogwatergeul Lomm N51.4371 E6.1589
 • Hoogwaterhuis/Anna Kapel N51.4269 E6.1609
 • Horecagelegenheden N51.4148 E6.1684
 • Kikkerpoel N51.4310 E6.1820
 • Mariabeeld N51.4258 E6.1604
 • Openluchttheather N51.4290 E6.1742
 • Ravenvennen N51.4395 E6.1954
 • Schandelo N51.4273 E6.1829
 • Schandelosche Heide N51.4373 E6.1819
 • Scharrelvarkens N51.4332 E6.1822
 • Start natuurpad N51.4311 E6.1789
 • Start/finish/B&B Molendijk N51.4262 E6.1706
 • Uitzichtspunt N51.4363 E6.1631
 • Velden N51.4144 E6.1638
 • Witte Berg N51.4405 E6.1877
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.