Hoogwatergeul-Ravenvennen

Korte beschrijving

We waren een weekend te gast bij B&B De Molendijk in Velden. Een prima uitvalsbasis voor mooie wandelingen en fietstochten. Het voordeel is dat je direct vanuit de B&B de natuur in kunt lopen of fietsen.

De Bed & Breakfast heeft als naam “Molendijk” meegekregen, omdat er vroeger op de ”Hasselderheide” een standaard-molen heeft gestaan, die in bezit was van de familie. De standaard molen is omstreeks 1930 afgebroken en vervangen door een elektrische molen. Deze molen is in bedrijf geweest tot 1965.

De wandeling gaat eerst langs de Maas waar we een kijkje nemen bij de Hoogwatergeul Lomm. Een speciale uitkijkpunt geeft een mooi overzicht over de werkzaamheden.

Daarna gaat het verder naar de Ravenvennen. De Ravenvennen is een 400 ha groot natuurgebied bestaand uit drogere naaldbossen deels op stuifduinen, vennen, natte en droge heide, vochtig broekbos, kale stuifduinen en oud cultuurland omzoomd door houtwallen.

Door de afwisseling is er een grote variatie aan vogels, libellen, amfibieën en reptielen. De das scharrelt hier naar regenwormen en vanuit de hagen zingen in het voorjaar grasmussen en geelgorzen.

Onderweg komen we langs een natuurpad. We leren over de geschiedenis van dit gebied. Vroeger lagen hier de woeste gronden en liepen er scharrelvarkens rond. De lunch genieten we in een oude scharrelhut.  Deze hut werd vroeger gebruikt als kraamhut voor de scharrelzeugen met hun biggen. Bij deze hut hoorde dan een kleine wei waar de zeug met hun biggen konden grazen, wroeten en spelen. Als de biggen ca 7 weken oude waren ging de zeug weer naar de grote groep met zeugen en een beer om weer op opnieuw gedekt te worden voor de volgende worp biggen.


Kenmerken
Startpunt: Velden: B&B De Molendijk
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.426500 E6.171000
Afstanden: 16, 13 km
Type: Bos, Landgoed, Rivier, Ven, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: In naburig dorp
Gelopen op: 16-10-2014

Route informatie

Een GPS wandeling van 13 km vanaf B&B De Molendijk in Velden.
Er is een verlenging van 16 km beschikbaar.
Naast de tracks zijn er ook routes beschikbaar.
De wandeling is goed begaanbaar, maar goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
In Lomm komt u een horecagelegenheid tegen, u moet hiervoor wel iets van de route af.Langere beschrijving

GPSwalking.nlNa een fijne nacht in een heel rustige B&B kregen we een heerlijk ontbijt aangereikt. Een prima voedingsbodem voor nog een wandeling. De zon was intussen heel voorzichtig boven de horizon opgekomen. Het beloofde een prachtige herfstdag te worden.

Vandaag zou Maurice meelopen. Hij had een wandeling in gedachte en waren natuurlijk ingenomen met een goede gids. Toch bleek het handig te zijn om een GPS bij te hebben. Midden in een bos is het altijd moeilijk om een bepaald punt terug te vinden. Gelukkig hadden we die als waypoint bij ons, en dan kun je nauwelijks nog verkeerd lopen.

GPSwalking.nlWe hebben naast deze wandeling ook een sfeerverslag gemaakt. Bekijk dit sfeerverslag.

B&B De Molendijk
Onze Bed & Breakfast/appartement heeft als naam “Molendijk” meegekregen, omdat er vroeger op de ”Hasselderheide” een standaard-molen heeft gestaan, die in bezit was van onze familie.

De standaard molen is helaas omstreeks 1930 afgebroken en vervangen door een elektrische molen. Deze molen is in bedrijf geweest tot 1965.

GPSwalking.nlOnze woning is gebouwd in 1953 en werd in de 50′er jaren al gedeeltelijk gebruikt voor het verblijven van gasten. In deze periode waren vakantie’s in Noord-Limburg al heel populair, omdat veel gezinnen uit de grote steden destijds op vakantie gingen in het rustige platte land van Noord-limburg.

Omdat nu vakantie`s in Noord-Limburg  nog  populairder zijn geworden, hebben we een gedeelte naast onze woning ingericht als Bed & Breakfast  “Molendijk” speciaal voor U als gast. Zie ook www.bedandbreakfastmolendijk.nl.

Ook vandaag kwamen we langs het hoogwaterhuis en de Annakapel. Daarbij ontdekte we nog meer informatie.

GPSwalking.nlHoogwaterhuis en Annakapel
Vermoedelijk rond 1700 gebouwd, was deze schur een toevluchtsoord voor mensen en vee ten tijde van erg hoog water. Het vee stond beneden, de mensen leefden op zolder. Later is de Annakapel hier tegenaan gebouwd door pastoor Hendrix. Rond 1800 stond voor deze kapel nog een wegkruis.

Help ons al onze veldkapellen en wegkruisen te onderhouden en koop een foto. Foto's á F 5,00 van het beeld van de H. Anna met de Maagd Maria zijn verkrijgbaar hier tegenover op Ebberstraat 4. Steun ons werk.


Bèj en offer heej
De Godslamp brandt det wet geej
Daan ok veur ooch intenties heej

Bid en offer hier en nu
De Godslamp brandt dat weet u
Ook voor uw intenties hier en nu


GPSwalking.nlIn de Hansenhof waren ook deze zondagochtend alle luiken nog gesloten. Volgens Maurice zou vanaf 11 uur hier vanalles te zien zijn. We waren helaas te vroeg.

Hansenhof
De collectie toont diverse oude beroepen, waaronder de wever, wagenmaker, koperslager, klompenmaker en sigarenmaker. Ook wordt een beeld gegeven van het dorpsleven, dat is vastgelegd in vele albums met oude foto’s, bid- en gedachtenprentjes. Ook zijn er diverse gebruiksvoorwerpen, een oude winkel en een bakhuis te zien, maar ook bodemvondsten van Kasteel Arcen en de vroegere gemeente Arcen, Lomm en Velden.

GPSwalking.nlBij de Maas aangekomen gaan we op pad naar een uitzichtspunt. Je moet het weten te liggen want het staat niet aangegeven. Inderdaad hebben we een schitterend uitzicht. Gelukkig met de zon in onze rug.

Werkzaamheden rondom Hoogwatergeul Lomm
Welkom bij de Hoogwatergeul in Lomm! De komende jaren gaat er heel wat gebeuren in het gebied rondom Lomm, bij de Maas.

Lomm is een kerkdorp van de gemeente Arcen en Velden en ligt in de Noord-Limburgse regio Maasduinen. In de Maasduinen treft u een fraai mozaiek van landschappen aan: maasheggen, heidevelden, gevarieerde bossen en natuurlijk de stuifduinen, waaraan het gebied, en het daarin gelegen Nationaal Park, haar naam ontleend.


GPSwalking.nlDCM exploitatie Lomm BV realiseert hier in samenwerking met Rijkswaterstaat Maaswerken de "Hoogwatergeul Lomm".

DCM exploitatie Lomm bv is een werkmaatschappij van Delfstoffen Combinatie Maasdal bv. (DCM) en is ontstaan door een samenwerking van de bedrijven Teunesen Gennep en Terraq Venlo. DCM voert de komende jaren langs de Maas nog diverse andere projecten uit.

De hoogwatergeul Lomm is een onderdeel van de Zandmaas/Maasroute. Na het ontstaan van de Hoogwaters van 1993 en 1995 heeft Rijkswaterstaat besloten om de Maas en haar directe omgeving veiliger te maken.

OGPSwalking.nlmdat DCM exploitatie Lomm BV op de huidige locatie voornemens was om hoogwaardige delfstoffen te gaan Winnen, heeft Rijkswaterstaat DCM exploitatie Lomm BV gevraagd om de mogelijkheden te bekijken om tot een gezamenlijk project te komen waarbij de veiligheid van de Maas en haar omgeving verbeterd kan worden.

Hiernaast ziet u hoe het project er na oplevering uit komt te zien. Het gebied wordt ingericht als natuurgebied en zal worden overgedragen aan het Limburgs Landschap. In het gebied is ruimte voor extensieve recreatie (fietsen, wandelen, vissen e.d.).

Hieronder vindt u enkele kentallen van het circa 85 ha grote plangebied:


Ca. 25 ha. Hoogwatergeul
Ca. 17 ha. Stroomdalgraslanden/drooggrasland
Ca. 17 ha. Hardhout ooibos en struweel langs de oostelijke rand
Ca. 5 ha. Oeverstrook met zacht ooibos langs de hoogwatergeul.
Ca. 21 ha Moerassige uiterwaarden (grasland).
Ca. 5 km natuuroevers langs de Maas en hoogwatergeul.


UGPSwalking.nliteindelijk is er een project ontstaan dat meerdere doelen dient. Deze doelstellingen zijn:
rivierverruiming, delfstoffenwinning, specieberging, natuurontwikkeling en wandelen

U kunt hier verder langs het gebied wandelen om de werkzaamheden te bekijken. Wij verzoeken u om de diverse borden met waarschuwingen te respecteren.

In de verte zien we de Innovatoren liggen. Een toren die in dit landschap al van ver over de Maas te zien is. Hij is gebouwd voor de Floriade van 2012.

De Innovatoren
De Innovatoren is een wolkenkrabber in de Nederlandse plaats Venlo.

De bouw van de toren, die als ingang fungeerde van de Floriade 2012, begon in 2010 en werd in 2012 voltooid. De architect is Jo Coenen.


GPSwalking.nlDe toren is circa 70 meter hoog en telt vooralsnog 11 verdiepingen. Dit buitengeraamte bevat zelf ook nog een verdieping, die toegankelijk is. Het wordt de zestiende verdieping genoemd. Hier zijn expositieruimten gevestigd, die gratis toegankelijk zijn voor iedereen die een of meerdere vergaderzalen afhuurt op de tiende verdieping.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een duurzaam gebruik van bouwmaterialen, energiebronnen en inrichting. Het is een van de Venlose projecten op het gebied van innovatieve duurzaamheid, waarbij enkel Cradle to Cradle gecertificeerde producten zijn toegepast. Gebruikers zijn de onder meer de Provincie Limburg en de Kamer van Koophandel. Na de Floriade 2012 blijft de Innovatoren als onderdeel van het Venlo Greenpark.

Na een rondje door de rustige buitenwijken van Lomm komen we langs het beeldje van de Gekke Maondagvierder.

GPSwalking.nlGekke Maondaag
In vroegere eeuwen trokken jonge vrijgezelle boerenknechten op Gekke Maondaag rond in de buurtschappen van Velden en vervolgens naar de cafés in het dorp.

Van oorsprong is het een feest van de jongeren, als reactie op de het gildenfeest van het in 1439 opgerichte gilden. Dit gildenfeest was vroeger op 20 januari (St. Sebastianusdag). Jongeren mochten daar niet bij zijn. De eerste maandag erna was het daarom Gekke Maondaag. Nu is dat op de eerste maandag na 23 januari.

Tijdens het vieren van deze bijzondere dag verkleedden de jongeren zich als ouderen, maakten hun gezicht zwart met houtskool en droegen hun jassen binnenste buiten (binneste bòete) als ludiek symbool voor hun protest.


GPSwalking.nlOp de markt in Velden wordt deze traditie verbeeld met een kunstwerk, waarop een grote sokkel vijf bronzen figuren van Gekke Maondagvierders staan.

De beelden zijn gemaakt door de Veldense kunstenares Mieke Knaapen. De Veldense Gekke Maondaag is uniek en springlevend. Het feit dat nog altijd een jeugdige vrijgezelle prins in de optocht voorgaat, spreekt boekdelen.

Het mooiste deel van de wandeling gaat over de Ravenvennen. Hier moet je eigenlijk in de ochtend zijn als de mist nog over het water hangt.

GPSwalking.nlWist u dat:
Paardenbijters zo heten omdat ze vaak rond paarden vliegen en het lijkt alsof ze deze aanvallen. In werkelijkheid eten ze juist de dazen die de paarden belagen.

Winterjuffers de enige libellen zijn die overwinteren als volwassen libel. In de Ravenvennen komt de bruine winter-juffer voor.

Pantserjuffers de enige juffers zijn die hun vleugels in rust vaak gespreid houden, de andere juffers hebben ze in rust langs hun lichaam gevouwen.

De gewone bronlibel met 8,5 cm de grootste libel van Nederland is, op de voet gevolgd door de grote keizerlibel met 8,4 cm.


GPSwalking.nlSommige libellenlarven er vijf jaar over doen om een volwassen libel te worden. Meestal is een libel langer larve dan een volwassen libel.

De zwarte heidelibel de kleinste echte libel van Nederland is. De juffers zijn bijna allemaal nog kleiner.


De Ravenvennen
De Ravenvennen is een 400 ha groot natuurgebied bestaand uit drogere naaldbossen deels op stuifduinen, vennen, natte en droge heide, vochtig broekbos, kale stuifduinen en oud cultuurland omzoomd door houtwallen.

Door de afwisseling is er een grote variatie aan vogels, libellen, amfibieën en reptielen. De das scharrelt hier naar regenwormen en vanuit de hagen zingen in het voorjaar grasmussen en geelgorzen.

GPSwalking.nlNatuurpad
De bomen en struiken langs dit pad zijn door de natuur- en milieuvereniging Strix Aluco voorzien van naambordjes. In de scharrelhut kunt u lekker rusten en picknicken. U mag hier bramen plukken en kastanjes en noten rapen.

Scharrelvarkens
Vroeger liepen op de gronden van de Schandelose Heide honderden scharrelvarkens. De zeugen met hun biggen hadden ieder een eigen perceeltje weiland met schuilhut. Alles wat er in Nederland bestaat op het gebied van scharrelvarkens vindt zijn oorsprong aan de eerste Nederlandse scharrelvarkens uit Velden.

GPSwalking.nlDassenburchten
Op de Schandelose Heide komen diverse dassenburchten voor, overdag en in de winter blijven ze met hun famil.ie onder de grond. In de avond gaan de dassen op voedsel uit, ze eten van alles, vooral wormen, insecten, granen, vruchten en zelfs kleine zoogdieren. Zoals je hier kunt zien graaft de das onder de draad door, dit in tegenstelling tot de vos.

Voor de lunch maken we gebruik van de scharrelhut op onze route. Je hebt van hieruit een fraai uitzicht. Binnen in de hut is veel informatie te vinden. De bordjes gaan op de foto om later eens rustig terug te lezen. 

GPSwalking.nlWelkom in deze Scharrelhut
Deze hut werd vroeger gebruikt als kraamhut voor de scharrelzeugen met hun biggen. Bij deze hut hoorde dan een kleine wei waar de zeug met hun biggen konden grazen, wroeten en spelen. Als de biggen ca 7 weken oude waren ging de zeug weer naar de grote groep met zeugen en een beer om weer op opnieuw gedekt te worden voor de volgende worp biggen.

Na 3 maanden, 3 weken en 3 dagen werd er dan weer een koppel biggen geboren en de cirkel was rond. De biggen gingen op een leeftijd van ca 3 maanden naar de vleesvarkensstal met uitloop om verder door te groeien totdat ze dik genoeg waren voor de slager. Deze scharrelvleesvarkens waren dan ca 7 maanden oud.


GPSwalking.nlDe Woeste gronden
Tot laat in de 19e eeuw bestonden grote delen van Noord-Limburg uit ontongonnen gebieden, de zogenaamde woeste gronden. Ook de landbouwcomplexen rondom Velden, Schandelo en Bong werden omgeven door woeste gronden, die uit uitgebreide veenmoerassen, heidegebieden en graslanden bestonden.

De meeste woeste gronden waren in oppervlakte vele malen groter dan de oppervlakte bouwland, minder geschikt als landbouwareaal en werden meestal gemeenschappelijk gebruikt. Ze leenden zich voor diverse activiteiten die van zeer groot belang waren voor het goed funtioneren van het gemengde landbouwbedrijf en kregen dan ook bijzonder aandacht en zorg.


GPSwalking.nlTen eerste diende ze als extensief weidegebied en hooiland. De mest, geproduceerd door het rundvee dat graasde op de groengronden in de beekdalen, was niet voldoende op de vruchtbaarheid van de akkerareaal op peil te houden. Door schapen te houden kon dit tekort aan mest enigszins opgevangen worden.

De mest werd verzameld door de schapen 's nachtes in een schaapskooi op veekraal te stallen. Overdag werden de dieren op de woeste gronden geweid. Daarnaast leverden de heidegebieden een grote hoeveelheid plaggen.

De schaal waarop het afplaggen heeft plaatsgevonden is niet bekend. Duidelijk is evenwel dat de dikte van het esdek niet zonder meer een afspiegeling is van de hoeveelhied minerale bestanddelen die is aangevoerd. Waarschijnlijk ligt deze hoeveelheid aanmerkelijk lager en moet de dikte van het humeuze dek mede worden toegeschreven aan intensieve homogenisatie van het oorspronkelijke bodenprofiel.

GPSwalking.nlHet huidige landschap
Aan het einde van de 19e en in de eerste helft van de 20e eeuw werd de balans tussen de cultuurgronden en de woeste gronden geheel verstoord. Met name de uitvinding van kunstmest zorfde voor drastische veranderingen van het landschap.

Door de toepassing van kunstmeststoffen was de natuurlijke bodemvruchtbaarheid niet langer een beperkende factor. De woeste gronden verloren hun functie, plaggenbemesting en extensieve graslanden waren niet langer noodzakelijk.

GPSwalking.nlIn deze periode was dan ook sprake van een enorme ontginningsijver. Veel Zuid-Nederlandse heidevelden zijn in de eerste helft van de 20e eeuw in cultuur gebracht.

Daarnaast is met name na de ruilverkavelingscampagne in de 20e eeuw de historische indeling grofmaziger geworden. Wegen, beken en perceelsgrenzen werden rechtgetrokken en op grote schaal werden nieuwe soten aangelegd, terreinen geëgaliseerd en houtwallen gerooid. Uiteindelijk heeft het landschap hierdoor zijn huidige vorm en open karakter gekregen. 

De herfst is ook de tijd van de paddestoelen. We kwamen er veel tegen. Deze kluifzwam was een hele fraaie. Verdekt onder afgevallen bladeren. Je moet door de knieën om te zien dat de stam gespleten is.

GPSwalking.nlKluifzwam
Kluifzwammen (kluifjeszwammen) komen voor in Noord Amerika en Europa. Bekende soorten zijn de witte H. crispa and the grijze H. lacunosa. Beide soorten staan in Nederland op de rode lijst. Door de geplooide/gegroefde steel en hoed zien deze zwammen er uit als hondenkluifjes.

Deze steel gaat bij een gesteelde kluifzwam over in lobben of in een schotelvorm die de hoed vormt. Deze hoed bestaat uit lobben die de meest vreemde vormen kunnen aannemen De lobben van de hoed zijn bekleed met het kiemvlies (hymenium) waaruit de sporen wegploffen. De steel lijkt soms gespeten te zijn.

GPSwalking.nlNa een leuke en fraaie wandeling van 13 km kwamen we weer bij de B&B aan. Maurice had er zo van genoten dat hij dacht maar 7 km te hebben gelopen.

We drinken samen met Manuela koffie en vertellen waar we onderweg allemaal geweest waren. Daarna is het tijd om onze spullen weer te pakken en richting huis te vertrekken. Met een heerlijk weekend achter de rug en 2 mooie wandelingen rijker.

We kunnen B&B De Molendijk u van harte aanbevelen. Er liggen dan 3 GPS wandelingen op u te wachten.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • De Witte Berg N51.4493 E6.1688
 • Den Brugges N51.4311 E6.1726
 • Gekke Maondag vierder N51.4370 E6.1715
 • Hansenhof N51.4261 E6.1617
 • Hoogwatergeul Lomm N51.4371 E6.1589
 • Hoogwaterhuis/Anna Kapel N51.4269 E6.1609
 • Ravenvennen N51.4395 E6.1954
 • Schandelosche Heide N51.4373 E6.1819
 • Scharrelvarkens N51.4332 E6.1822
 • Start natuurpad N51.4311 E6.1789
 • Start/finish/B&B Molendijk N51.4262 E6.1706
 • Uitzichtspunt N51.4415 E6.1645
 • Witte Berg N51.4405 E6.1877
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.