Kerstwandeling

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 03-01-2015

Het is nieuwjaarsdag 2015. We hebben even zin om de benen te strekken. Daarvoor lopen we richting Heeze waar een mooie kerststal te bewonderen is. We hadden deze wandeling al rond de kerstdagen willen maken, maar het weer en de verplichtingen gooiden roet in het eten.

Deze wandeling kun je het beste rond de kerstdagen lopen. Vanaf 21 december is de bouw van de kerststal afgerond. Medio januari wordt deze weer afgebroken. Maar ook door het jaar heen is deze wandeling de moeite meer dan waard. Achtereenvolgend lopen we door het Kempisch landschap ten zuiden van Geldrop, door de Strabrechtse heide, langs de Plaetse naar de Herbertusbossen, langs kasteel Heeze naar de kerststal en vandaar uit weer verder door de Groote Heide en de Meelbossen naar het beekdal van de Dommel terug naar de parkeerplaats.

Heerlijk genieten van een prachtige omgeving met een toefje cultuur. Wat wil een mens nog meer tijdens de donkere december maand.


Kenmerken
Startpunt: Geldrop, parkeerplaats Mackenziestraat
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.415100 E5.573040
Afstanden: 16 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp, Hei, Vergezicht
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 03-01-2015

Route informatie

Een kerst GPS wandeling van 16 km van Geldrop naar Heeze waar de kerststal wordt aangedaan.
Naast de track is er ook een route beschikbaar.
Onderweg komt u 3 goede horecagelegenheden tegen.
In het centrum van Heeze staat elk jaar een fraaie kerststal tussen 21 december en medio januari.
De paden van deze wandeling kunnen drassig zijn. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlHet is 1 januari 2015 en we zijn het binnenzitten meer dan moe. Buiten schijnt de zon en dat brengt ons er toe om vanuit Geldrop naar Heeze te lopen. In Heeze staat een mooie kerststal en die proberen we elk jaar lopend te bewonderen.

Het is geen straf om van Geldrop naar Heeze te lopen. Je komt in de 16 km een aantal schitterende natuurgebieden tegen. Als je dan ook het geluk hebt dat de wereld om je heen wit is dan kun je prachtige foto's schieten. Toch moeten we doorlopen, het is al vroeg donker en dan willen we natuurlijk weer bij de verwarming zitten.

We starten in onze woonplaats Geldrop bij het Kempisch landschap ten zuiden van de Coevering.

GPSwalking.nlKempisch landschap
Een Kempisch landschap is een kleinschalig landschap veel houtwallen. Deze houtwallen zijn goed te zien ten zuiden van de Coevering waar kleine stukken weilanden omgeven zijn door houtwallen. In de weilanden staan doorgaans paarden. Een klein stukje van dit landschap wordt gebruikt voor de teelt van mais. Een aantal verenigingen hebben hun plaats gevonden in dit landschap dat ten zuiden wordt begrenst door de A67.

Naast de Eerste Geldropse Menclub is er ook een windhondenrenbaan. Vroeger was er ook een schaatsvereniging actief maar door de relatieve zachte winters na het jaar 2000 is deze vereniging opgeheven.

GPSwalking.nlWe steken de drukke A67 over om richting Strabrechtse heide te lopen. Langs de A67 komen we langs een bezonder kruisbeeld.

Geschiedenis van het Kruisbeeld
In 1929 werd de strijd aangebonden tegen het Bolsjewisme, vanwege de godsdienstvervolgingen in de Sovjet-Unie. In korte tijd werden overal in de Brabantse dorpen kruisbeelden langs de weg opgericht. Het eerste kruisbeeld werd in maart 1929 tussen Helmond en Deurne geplaatst. Negen maanden later waren er al 19 kruisbeelden gewijd en 30 kruisen waren in bestelling; onder andere voor Geldrop.

Op een foto van een boerderij van V.d. Hurk aan de Mierloseweg 60 is een kruisbeeld te zien. Op die plaats, van de omstreeks 1965 gesloopte boerderij, zijn enige woningen gebouwd. Nu dus Mierloseweg 100-106. Het kruis is toen verplaatst naar een plek naast de E3-weg (=A67); tussen het viaduct Bogardeind en het viaduct naar de Strabrechtse Heide.

GPSwalking.nlIn 1966 werden de eerste initiatieven ontwikkeld om te komen tot Het Corpus voor de die verplaatsing. Initiatiefnemer was één van de Geldropse ecclesiagroepen. Met name Joop Biemans. Met de binnengekomen bedragen, n.a.v. een folder aktie en de hulp van vrijwilligers, kon in 1967 de plaatsing realiseerd worden. Het corpus werd gekocht van een vriend Joop uit Zwolle. Het was gemaakt in 1929 en afkomstig uit de 1966 afgebroken St. Michalëlkerk aldaar en ingewijd als Het kruishout is afkomstig uit de sacristie van de St. Jozefkerk Braakhuizen-Zuid. Het bouwmateriaal voor de sokkel werd door de gemeente Geldrop geleverd. Voor de plek werd jaarlijks f 5,- recogonitie betaald.

In 1981 verkeerde het corpus een zéér slechte staat. Een gedeelte van het gezicht was verdwenen. Grote afbeeldingen van het geschonden corpus vormden in de paastijd het thema: 'Wie zijn jullie die voorbij gaan?" van en met pastor Hamers. - N.a.v. de vieringen ontstond er in de wijk Coevering een inzamelingsaktie voor de van restauratie van het totale kruis.

GPSwalking.nlDe in Geldrop woonachtige ambachtsman Chris Derksen bracht het houten beeld terug in oorspronkelijke staat en bracht ook een overkapping aan. Op zaterdag 1981 werd het kruisbeeld in processie weer teruggeplaatst. In oktober 1982 doet Maria Derksen een oproep in Middenstandsbelangen voor het bijhouden van het kruisbeeld en dit bijzondere plekje. Enige malen is het corpus naar het woonhuis van Nel Castelijns vervoerd om daar weer 'gerepareerd' te worden. Inmiddels hebben Twan Maas en Peter zich al weer jaren over de plek ontfermd.

Omdat de 'Strabrechtse heideroute' voor fietsers en wandelaars steeds meer in trek is gekomen, zie je dan ook regelmatig op dit punt mensen even stil staan. Verbaasd vragen ze zich af waarom alles zo goed en mooi wordt bijgehouden. Binnenkort zal er een infobordje worden geplaatst en kan de stilte- en rustzoeker een prentje van het bijzondere kruisbeeld meenemen.

GPSwalking.nlDe Strabrechtse heide is in elk jaargetijde een schitterend gebied om doorheen te wandelen.

De Strabrechtse heide
De Strabrechtse heide ontleent haar naam aan het gehucht Strabrecht onder Heeze. 'Stra' betekent ontginning aan de weg en 'Brecht' (of Brink) betekent open plek in het bos.

In het Noordwesten sluit de Strabrechtse Heide aan bij de Braakhuizense heide, in eigendom van stichting het Brabants landschap; bij Heeze sluit het aan bij heidevelden op de Heerlijkheid Heeze en de Herbertusbossen (ook eigendom van het Brabants Landschap).

GPSwalking.nlHet gebied valt gedeeltelijk onder de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn. In 2006 werd de Strabrechtse Heide samen met een deel van het dal van de Kleine Dommel aangewezen als Natura 2000 gebied onder de Natura 2000-gebiedsnaam Strabrechtse Heide & Beuven. Het in de gemeente Someren gelegen deel oostelijke van de heide heet van oudsher Lieropsche Heide.

De Strabrechtse en Lieropse Heide maakten tot het einde van de 19e eeuw deel uit van een groot heidegebied tussen de dalen van de Kleine Dommel en de Aa. Naar het noorden strekte de hei zich uit tot Nuenen (Molenheide, Collsche Heide, Refelingse Heide), ten zuiden van de weg Heeze-Someren liep de Somerensche Heide door tot aan het Weerterbosch en de Groote Peel.

GPSwalking.nlIn het begin van de 20e eeuw is het grootste deel van de heiden ten noorden en ten zuiden van de Strabrechtse heide omgezet in bos of landbouwgrond. Door de aanleg van de A67 werd de Strabrechtse hei gescheiden van het bosgebied tussen Geldrop en Mierlo.

De plannen om de A2 ten oosten van Eindhoven te leggen, waardoor de Strabrechtse heide van het dal van de Kleine Dommel gescheiden zou worden, zijn gelukkig niet doorgegaan.

GPSwalking.nlOp de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen Dophei, Pijpenstrootjes, Gagel en Klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempens heideschaap , door maaien en door afplaggen. De heide wordt omgeven door bossen.

De overgang naar het dal van de Kleine Dommel heeft een bijzondere vegetatie en is ook van belang voor verschillende diersoorten. Bron Wikipedia.

Bij de Plaetse komen we het eerste horecagelegenheid tegen. Zelfs op deze winterse dag zitten er mensen op het terras. En uit eigen ervaring kunnen we de koffie met appeltaart met slagroom van harte aanbevelen.

DGPSwalking.nle Plaetse
De Plaetse is de naam van het pleintje dat een reconstructie is van een vroeger driehoekig plein uit omstreeks 600. Hier bevindt zich de schaapskooi waar de kudde van 350 Kempense heideschapen is gehuisvest.

Dit schapenras was bijna uitgestorven maar dank zij een gericht fokprogramma is het ras behouden. Daarnaast is hier een heidetuin waar een aantal kenmerkende planten bijeengebracht zijn zoals ze op de Strabrechtse Heide voorkomen.

GPSwalking.nlOok is er een insectentuin, waar bijenkasten, een insectenhotel en een insectenmuur te vinden zijn. De laatste twee zijn voorzien van gaten in hout en mergel, rietstengels en dergelijke waarin solitaire bijen en solitaire wespen hun eitjes kunnen afzetten. Uiteraard is er tevens een bloementuin waar vele vlinders op af komen.

Vanuit De Plaetse beginnen een aantal rondwandelingen, terwijl ook doorgaande wandelingen deze plaats aandoen.

Op de Plaetse vindt men de schaapskooi die onderkomen biedt aan ongeveer 400 Kempische heideschapen. Deze schapensoort bevolkt al eeuwenlang de Brabantse heidevelden. De plaetse is een driehoekig plein, waarop vroeger het vee werd verzameld om de heide te gaan begrazen.

Op het bord op de foto staat te lezen: "Heide Café D'n Vrije Vogel. Proef de regio met producten uit eigen tuin en van lokale leveranciers. Heerlijke koffie met gebak, locale lunchspecialiteiten, gezellig borrelen en natuurlijk genieten op.. de Strabrechtse Heide! ..." Voor meer informatie zie www.heidecafe.nl.

Daarna gaan we verder richting Herbertusbossen. Hier is het redelijk glad en ook drassig. Goede wandelschoenen zijn een must.

GPSwalking.nlHerbertusbossen
Zijn genoemd naar de vroegere kasteelheren, die generaties lang Herbertus heetten. Het bos is een oud bos met hoogopgaand loof- en naaldhout en brede lanen.

Het landgoed hoorde vroeger bij het Kasteel Heeze en is nu in het bezit van het Brabants Landschap. Het werd in 2003 genomineerd voor, maar niet gekozen als mooiste plek van Nederland. Maar wij vinden dit een mooi stukje Brabant!

GPSwalking.nlVan de Herbertusbossen komen we uit bij Kasteel Heeze. Het is intussen ruim half 3 en de zon staat aan de goede zijde van het kasteel.

Kasteel Heeze
Kasteel Heeze is een van de laatste bewoonde kastelen van Nederland. Dit kasteel bevindt zich te Heeze. Het bestaat uit een middeleeuws deel, kasteel Eymerick, en het in 1665 door de bekende architect Pieter Post gebouwde deel.

De naam Eymerick zou afkomstig zijn van 'Hemelrijk', dat rechtplaats of vierschaar betekent. Ook zou het van een eigennaam afgeleid kunnen zijn. Al in 1172 wordt melding gemaakt van de heerlijkheid Heeze, in het bezit van de edelman Herbertus van Heeze ten tijde van Godfried III van Brabant.

GPSwalking.nlPas in 1203 wordt voor het eerst in een oorkonde gesproken over het bestaan van een burcht in deze heerlijkheid. De hertog van Brabant en de graaf Otto I van Gelre verklaarden toen dat zij beide rechten hadden op "'t Huys te Heeze". Dit was de uitkomst van een gewapend conflict tussen beiden dat ermee eindigde dat Gelre afstand deed van zijn rechten op de Kempen, maar dat beiden rechten op de burcht konden doen gelden.

Uiteindelijk kwam de heerlijkheid in 1615 in het bezit van René van Renesse van Elderen, die een soort dubbelspion was en complotten smeedde, eerst om Holland de Spaanse Nederlanden binnen te laten vallen, later om de burgemeester van Luik, tegenstander van Spanje, via verraad, in 1637 te laten vermoorden. Hierop werd hij zelf door de Luikse bevolking gelyncht.

GPSwalking.nlTot 1648 werd de heerlijkheid regelmatig opgedragen aan de hertog van Brabant, daarna aan de Staten Generaal der Verenigde Provinciën. Nadat Alexander van Renesse in 1658 zonder opvolging was overleden, werd de heerlijkheid in 1659 verkocht aan Albert Snoeckaert van Schauburg, de eerste protestante heer van Heeze.

Het oude kasteel Eymerick was toen zeer vervallen, zodat Snoeckaert besloot een geheel nieuw en veel groter kasteel te laten bouwen op de plaats van het oude. Hij gaf daartoe opdracht aan een van de bekendste bouwmeesters uit die tijd, Pieter Post.

De plannen zijn nooit verwezenlijkt: slechts het voorgebouw is gereedgekomen, en wel in 1665. De familie bleef in het bezit van de heerlijkheid tot 1733, toen het verkocht werd aan François Adam d'Holbach. In 1735 werden de bijgebouwen gebouwd.

In 1750 werd de heerlijkheid en het kasteel geschonken aan Paul Henri Thiry d'Holbach, een raadsman van de Franse koning Lodewijk XV. Dit was een bekend materialistisch filosoof die voornamelijk in Frankrijk verbleef. Hij verrijkte het kasteel met fraaie gobelins. Hij verkocht de heerlijkheid in 1760 aan Jan Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken.

NGPSwalking.nla de opheffing van de feodaliteit op het einde van de 18e eeuw vervielen de heerlijke rechten van Heeze, Leende en Zesgehuchten in de loop van de jaren. Alleen de titel bleef bewaard. Bij keizerlijk decreet van 14 mei 1810 werden Heeze, Leende en Zesgehuchten zelfstandige gemeenten.

De familie Van Tuyll van Serooskerken is tot op heden op het kasteel blijven wonen. Velen van hen hebben belangrijke openbare functies bekleed.

Aan het begin van de oprijlaan komen we grote bijenkorf tegen. Een bordje verteld ons het verhaal hierachter.

GPSwalking.nlBijenkorf  door Sjef Cox
Dit werk vestigt de aandacht op de desastreuze situatie van bijen als graadmeter voor de kwaliteit van ons ecologisch systeem. Hoe zou onze wereld zijn zonder bijen: geen fruit, geen bloemen, geen groenten, of honing op de Griekse yoghurt? Is er een wereld denkbaar zonder bijen? Het is niet te bevatten. Toch wordt de bij bedreigd in zijn bestaan, vooral door menselijk toedoen. Hoe kunnen wij, U en Ik, bereiken dat die rampzalige gevolgen geen werkelijkheid gaan worden?

Deze bijenkorf is gemaakt van dennenhout, i.s.m. kinderen van basisschool Trumakkers, gesponsord en inhoudelijk ondersteund door Staatsbosbeheer.

GPSwalking.nlDoor het wandelpark lopen we richting Centrum.

Het wandelpark
Dit Wandelpark is in 1955 in opdracht van baron van Tuyl van Serooskerken aangelegd. Dat gebeurde om de bebouwing van Heeze vanuit het kasteel aan het zicht te ontrekken.

Het park ligt op vochtige beekdalgrond en is rijk aan leven. Vroeg in het voorjaar zien de bermen knalgeel van het speenkruid en een grote verscheidenheid aan vogels bezorgt u in die tijd een klassiek concert.

GPSwalking.nlIn het centrum komen we bij de Martinuskerk. Een fraaie stal is hier te bewonderen.

Op de website www.heeze24.nl staat de geschiedenis te lezen. Het eerste stukje kunt u hieronder lezen.

HEEZE - Het was vroeg in het voorjaar van 2006, ik had zin om weer eens een kerkorgel te bespelen. Op de koffie bij echte Heezenaren adviseerde ze mij de pastoor maar eens te bellen, die ging er tenslotte over. De volgende dag hing ik al aan de telefoon, de pastoor sprak en ik moest maar eens langskomen. Het orgel bespelen was in orde en ik zou er wat tegen overstellen. Ik vroeg of de "kerk " al een kerststal had? Nee was het antwoord, ik zat tegenover Rob Mutsaerts, een prettige ontmoeting. Ik kon beginnen.

GPSwalking.nlEerst een schaalmodel gemaakt. Met Mari Bijl, de man van Het Brabantslandschap, had ik een afspraak gemaakt om stevige en duurzame bomen te kappen. Ik moest maar eens in het bos achter het kasteel komen kijken in de middag ergens. Niet dus, het werd 's morgens om 6.30 uur en het gevoel bekroop me dat die stal geen makkie zou worden. Gezaagd en wel lagen de bomen, een stuk of acht van ongveer acht meter achter in de pastorietuin.... Lees verder

Als we verder lopen komen we één van de bordjes van de 11-geruchtentocht tegen. Een mooi gerucht. Of het waar is?

GPSwalking.nlPalet van goed en kwaad
In het begin van de twintigste eeuw werd Heeze populair als kunstenaarsdorp. Veel kunstschilders wisten de weg te vinden naar het idyllische dorp met al zijn natuurschoon en kenmerkende boerderijen. Daarnaast droegen ook de gunstige ligging en het aanwezige station hun steentje bij aan de Heezer aantrekkingskracht. In die tijd werd het met recht een heuse schilderskolonie genoemd.

Een bekende overlevering meldt dat de kunstenaars onderdak en logement kregen bij boeren in ruil voor een of meerdere kunstwerken. De overwegend rooms-katholieke inwoners van Heeze lieten deze schilderijen niet na aan familie of bekenden, maar meestal aan de kerk.

Het gerucht gaat nog steëds dat de kluis van de kerk rond 1930 zo uitpuilde met kunstwerken dat men besloot om die werken te verkopen. Van de opbrengst zou een nieuwe kerk gebouwd worden. De koster zou de verkoop op zich nemen. Echter, de koster, de pastoorsmeid en de opbrengst van de schilderijen verdwenen spoorloos. Er wordt nog steeds naar hen gezocht.

We lopen Heeze weer uit richting Groote Heide en de Meelbossen. Heerlijk rustig is het hier.

GPSwalking.nlDe Groote Heide
De Groote Heide ligt op een licht geaccidenteerde dekzandrug. Plaatselijk liggen ondoorlatende leemlagen en oerbanken.

In de loop van de 20ste eeuw is een deel van de heide omgezet in landbouwgrond, zelfs nog in de jaren ‘50. Hierdoor verdwenen (zeer) grote vennen als Karperven en Groot Huisven, waarvan de contouren nog in de vorm van landbouwpercelen zijn af te lezen.

Aan venoevers en in laagtes groeien klokjesgentiaan en kleine zonnedauw. In het oostelijke deel overheerst struikheide met plaatselijk klein warkruid en kruipbrem, in het westelijke deel droog eiken-berkenbos.

GPSwalking.nlDichter bij Geldrop liggen de Meelbossen. Hier ligt nog een mooie laag sneeuw. We hadden dan wel niet een witte kerst in 2014 maar wel een paar witte dagen. Jong en oud komen we hier tegen. Een heerlijk bosgebied om te wandelen of om de hond uit te laten. Hier ligt ook de laatste horecagelegenheid "Café de Boerderij".

We gaan via het vroegere gehuchtje 't Hout door naar het Dommeldal. We nemen zoveel mogelijk achterom weggetjes om uit de drukte te blijven. En dat lukt prima.

GPSwalking.nlHet Dommeldal rond de Geldropse wijk Akert
Het Dommeldalgebied heeft zich in zijn huidige vorm kunnen ontwikkelen door samenwerking van belangengroepen zoals het IVN, Staatsbosbeheer en omwonenden. Bovendien zette de gemeente het Participatieproject Dommelgebied op.

Het doel hiervan was de ontwikkeling van het meest zuidelijke deel van het beekdalgebied, tussen de A67, de Laan der vier Heemskinderen, de wijk Akert en de wijk Coevering-west.

GPSwalking.nlMet het project verbetert de gemeente de natuurdoelen, het natuurrecreatief gebruik, de natuurbeleving en de educatiemogelijkheden in het gebied.

In samenwerking met de Bosgroep Zuid Nederland is een beheersplan opgesteld om het maximale uit de natuurwaarde van het Dommeldal te halen. Via het beheersplan kon bovendien subsidie verkregen worden voor het beheer van de graslanden en de verdere ontwikkeling van het gebied.

Om er voor te zorgen dat de natuur in het Dommeldalgebied zich rustig ontwikkelt, werd een gedeelte van het hooiland door het IVN Geldrop handmatig gemaaid. Deze manier van maaien kost wel veel tijd, maar zo kunnen bepaalde planten blijven staan.

GPSwalking.nlDoor een subsidie van de Bosgroep Zuid-Nederland kan het hooien ook in de toekomst op deze manier worden voortgezet. Zo kunnen belangrijke planten en dieren ook straks in het Dommeldalgebied leven.

Dan zit deze fietstocht er op. Een mooie tocht door 4 zeer fraaie natuurgebieden. Onderweg is er veel te zien en te beleven. Genoeg terrasjes voor diegenen die graag even uitblazen, volop natuur en doorgaans goede fietspaden. Wat wil een mens nog meer op een eerste Pinksterdag.

AGPSwalking.nlls laatste een ode aan Brabant. Deze is te vinden op een paaltje die bij de brug geplaatst is.

Brabants land
Zie ginds het snel opschietend bos
dat het wuivend riet omsluit
ieder vecht om zijn eigen plek
in dat ondoordringbaar moer

Waar rijen meidoornhagen
de akkers en weiden
haast lijken te doorsnijden
is aan de rand van het boerenland
weer teruggebracht in oude vorm

De koeien en de paarden grazen
nu in dienst van de natuur
de leeuwerik fluit fier zijn lied
de Rul is weer van ons

En zo eindigd een heerlijke wandeling over natte en soms glibberige paden door een schitterend stukje natuur en langs een prachtige kerststal. Hopelijk kunnen we deze wandeling volgend jaar weer lopen.

Geraadpleegde websites

POI's

  • Bels lijntje N51.3823 E5.5498
  • Cafe de Boerderij N51.4069 E5.5568
  • De Pleatse N51.3981 E5.5896
  • De Zwaan N51.3830 E5.5807
  • Groote Heide N51.3887 E5.5442
  • Het Hout N51.4100 E5.5600
  • Hubertusbossen N51.3834 E5.6010
  • Kasteel Heeze N51.3809 E5.5881
  • Kempisch landschap N51.4138 E5.5759
  • Kleine Dommel N51.4128 E5.5657
  • Kruisbeeld N51.4108 E5.5754
  • Meelbossen N51.3998 E5.5545
  • Oude toren/Bijenkorf N51.3823 E5.5827
  • St Martinuskerk / Kerststal N51.3778 E5.5780
  • Start/finish/parkeerplaats N51.4150 E5.5730
  • Strabrechtse heide N51.3992 E5.5974
  • Wandelpark N51.3803 E5.5821
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.