Milligen

Korte beschrijving

Het is 1 januari 2015. Na een lange avond en korte nacht vroeg opgestaan. Op naar de eerste wandeling van dit jaar. Ik ben op de Veluwe en ga wandelen in de omgeving van Nieuw-Milligen.

Een GPS wandeling van 18 km door weer een mooi stuk natuurgebied. Er is onderweg geen horecagelegenheid dus neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Er zijn meer dan voldoende bankjes onderweg om te kunnen rusten en te genieten van de omgeving. De wandeling die ik gemaakt heb is niet geschikt voor de minder valide medemens. Het goede nieuws is dat er wel een wandelroute is uitgezet voor rolstoel gebruikers.

Het Caitwickerzand  maakte in de negentiende eeuw nog deel uit van de grootste zandverstuiving op de Midden-Veluwe. Door de aanleg van bos in de omgeving, kwam het stuivende zand in de luwte te liggen en raakte het begroeid met mossen, heide en grassen. Karakteristiek voor dit gebied zijn de statige jeneverbesstruiken en stuifheuvels met fraai gevoede vliegdennen.


Kenmerken
Startpunt: Uddel: parkeerplaats Kootwijkerweg
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N52.206155 E5.777740
Afstanden: 18 km
Type: Bos, Hei, Open, Zandheuvel
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 04-01-2015

Route informatie

GPS wandeling van 18 km bij het plaatjes Uddel.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
Naast de track is er ook een route beschikbaar.
Onderweg komt u geen horecagelegenheid tegen. Wel zijn er voldoende bankjes.Langere beschrijving

GPSwalking.nlHet is 1 januari 2015. Na een lange avond en korte nacht vroeg opgestaan. Op naar de eerste wandeling van dit jaar. Ik ben op de Veluwe en ga wandelen in de omgeving van Nieuw-Milligen.

Een GPS wandeling van 18 km door weer een mooi stuk natuurgebied. Er is onderweg geen horeca gelegenheid dus neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Er zijn meer dan voldoende bankjes onderweg om te kunnen rusten en te genieten van de omgeving. De wandeling die ik gemaakt heb is niet geschikt voor de minder valide medemens. Het goede nieuws is dat er wel een wandelroute is uitgezet voor rolstoel gebruikers. Verder in dit verslag meer informatie daarover.

Wat een mooie dag is dit om er op uit te gaan. Heerlijk rustig. De meeste mensen liggen nog op een oor. De zon schijnt en ondanks dat het fris is voelt het aangenaam aan.

GPSwalking.nlCaitwickerzand
Het Caitwickerzand maakte in de negentiende eeuw nog deel uit van de grootste zandverstuiving op de Midden-Veluwe. Door de aanleg van bos in de omgeving, kwam het stuivende zand in de luwte te liggen en raakte het begroeid met mossen, heide en grassen. Karakteristiek voor dit gebied zijn de statige jeneverbesstruiken en stuifheuvels met fraai gevoede vliegdennen.

Herstel op eigen kracht
in augustus 1995 werd een klein deel van het Caitwickerzand getroffen door een bosbrand. Het herstel van dit verbrande bos wordt overgelaten aan de natuur. Uit aangewaaide of door vogels verspreide zaden komen overal weer boompjes op en zal hier vanzelf een nieuw bos ontstaan.

GPSwalking.nlEen tweetal bruggen gemaakt door defensie. Er staat een bordje bij betreden op eigen risico. Voorzichtig maar het bruggetje gepakt. Er lag nog flink wat ijs op. Fijn dat er ook een touw als leuning was. Zonder kleerscheuren er overheen.

Vergezichten zijn er voldoende. De zon maakt het allemaal wat vriendelijker. Het mooie van een winterwandeling is dat je meer ziet.

Heerlijk wandelen en niemand tegen komen. Nou ja een tweetal sporters dan en verder niemand. Door het vroege tijdstip had ik het vermoeden dat ik wild zou kunnen spotten.

GPSwalking.nlEn ja hoor. Terwijl ik een pad in kijk zie ik een ree midden in het pad staan en ik besluit dan ook om dat pad in te gaan. Toch proberen om een foto te maken.

Helaas voor mij besluit de ree er vandoor te gaan. Ik gaf de hoop nog niet op. En ja hoor er staat er mij gewoon een aan te kijken. Aan de rand van het bos. Maar ja ze zijn redelijk schuw dus ook die besluit er vandoor te gaan maar toch nog net een foto kunnen maken. Niet scherp maar toch.

Mijn dag is weer goed. En weer zie ik wild overdag. Blijft gaaf om te zien.

GPSwalking.nlIk kom bij een grote parkeerplaats aan. Gelukkig staat er ook een informatiebord bij. Ik lees alles er maak de nodige foto’s. De parkeerplaats ligt vlakbij de snelweg en heeft ruim voldoende parkeermogelijkheden.

P-Veluwe
P-Veluwe is een netwerk van kleinschalige parkeerplaatsen midden in het grootste natuurgebied van Nederland. De P-Veluwe is het ideale vertrekpunt om de Veluwe te ontdekken. Informatiepanelen wijzen u op de toeristische mogelijkheden die vanaf de parkeerplaats te ondernemen zijn. Vanaf deze P-Veluwe starten diverse bewegwijzerde wandelroutes. Fietsers kunnen hun eigen route uitstippelen met behulp van het fietsroutenetwerk. Kijk op de kaart voor het dichtstbijzijnde knooppunt.

GPSwalking.nlP-Veluwe Kootwijkerduin
Midden op de Veluwe ligt Kootwijkerzand, een 700 hectare grote zandverstuiving. Deze grote zandbak maakt deel uit van de bos-wachterij Kootwijk, een 5000 hectare groot gebied bestaande uit bos, heide en zand.

Het gebied is in eigendom en beheer bij Staatsbosbeheer. Vroeger bestond de Veluwe voornamelijk uit bosgebieden.

Door toedoen van de mens is het oerbos in de loop der eeuwen volledig gekapt. De ontstane zandverstuivingen, woeste gronden genaamd, zijn in een latere periode weer ingeplant met voornamelijk grove den. Een uitzondering daarop is het gebied wat nu bestaat uit zandverstuivingen afgewisseld met mossen en grassen. Bezoekers wanen zich in een enorme woestijn met mooie vergezichten.

GPSwalking.nlTen oosten van Kootwijkerzand ligt Radio Kootwijk. Dit is een monumentaal zendstation voor radiotelegrafie dat stamt uit de jaren '20 van de vorige eeuw.

Vertrek hier voor een unieke natuurbeleving op de Veluwe. De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Eindeloze afwisselende natuur in de vorm van stuifzand, uitgestrekte heidevelden, bossen, beken en bijzondere flora en fauna. De kans is groot dat u tijdens uw bezoek herten, reeën of wilde zwijnen tegenkomt. Naast de uitgestrektheid van de natuur, herbergt de Veluwe een rijk cultureel verleden. De vele landgoederen, kastelen, molens en boerderijen laten de sfeer van weleer herleven.

GPSwalking.nlIn deze wandeling ga je twee keer de spoorlijn over. Het is de verbinding tussen Amersfoort en Apeldoorn. Op het juiste moment stond ik bij de overweg om dit plaatje te kunnen schieten. Het was de stoptrein naar Amersfoort en de intercity naar Apeldoorn. Stak nog mijn hand op naar de machinist zodat hij niet hoefde te schrikken. Vriendelijk werd er terug gezwaaid en nadat het rode licht gedoofd was stak ik over.

Ook paddenstoelen en zwammen kom je nog gewoon tegen. Echt winter is het nog niet geweest. Nou ja even kort dan. Dit exemplaar de gele trilzwam vond ik wel leuk om te zien. Mooi geel van kleur en deze tak zat er vol mee.

De gele trilzwam
De gele trilzwam is het gehele jaar door te vinden op takken van loofbomen en struiken. De soort komt algemeen voor. De soort is zeldzaam in België en algemeen in Nederland.

GPSwalking.nlEigenschappen
Het vruchtlichaam heeft een doorsnede van 1,5 tot 5 à 10 cm en is onregelmatig hersenachtig geplooid. Het is opvallend geel of oranjegeel. In droge toestand verandert de substantie van geleiachtig tot kraakbeenachtig taai en ook donkerder van kleur.

Net als de spoorlijn passeer je ook twee keer de snelweg A1. Een keer over de snelweg heen en de andere keer er onder door. Het levert weer een leuk plaatje op.

Bijna ben ik aan het einde van deze mooie winterwandeling op de Veluwe. Ik kom bij de parkeerplaats voor minder validen. Hier kunt u de auto parkeren. Er staat een groot informatiebord bij. Uiteraard deel ik de tekst. Mooi dat ook de rolstoel gebruiker hier kan rond kijken.

GPSwalking.nlRolstoelroute
Waar het mogelijk is maakt Staatsbosbeheer zijn terreinen voor iedereen optimaal toegankelijk. Zo hebben we ter gelegenheid van honderdjarig bestaan van Staatsbosbeheer in 1999 een rolstoelroute aangelegd.

De route is 2,1 km lang en speciaal bedoeld voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn. Zitbanken, aangepaste picknickvoorzieningen en prachtige uitzichten op het stuifzand-gebied maken deze route compleet.

Uiteraard mag iedereen deze route volgen. Wel wordt van u verwacht, dat u mensen met een handicap voor laat gaan bij de aangepaste picknick voorzieningen.

GPSwalking.nlKarakteristiek paradijs
In de 19e eeuw maakte dit oude stuifzandgebied nog deel uit van de grootste zandverstuiving op de Midden-Veluwe. Door de aanleg van bos in de omgeving, kwam het Stuivende zand in de luwte te liggen en raakte het zand begroeid met korstmossen, pollen heide, buntgras en vliegdennen.

Heel karakteristiek voor het Caitwickerzand zijn de statige jeneverbesstruiken en de stuifheuvels met de fraai gevormde vliegdennen En dat zo'n gebied een paradijs kan zijn voor enkele vogelsoortenlaten de boomleeuweriken graag horen. In het vroege voorjaar is hun gejubel hier niet van de lucht.

Dit gebied is ook uitstekend met de fiets te bezoeken. Het fietsknooppunten netwerk loopt ook door dit gebied heen. Persoonlijk vind ik het fietspad wat aan de smalle kant. Dit gebied zal zeker in de zomer veel mensen trekken. Ook vandaag zie ik dan toch ook nog wat fietsers voorbij komen.

GPSwalking.nlFietsknooppunten netwerk
Er lopen fietspaden door het gebied. Ook kunt u inhaken op het Fietsroutenetwerk Veluwe, dat bestaat uit ruim 1600 kilometer bewegwijzerde fietspaden en 325 knooppunten.

Ik kom bij mijn auto aan en dan valt op dat het aanmerkelijk drukker geworden is. Bijna alle parkeerplaatsen zijn benut. Maar ik ben klaar met 18 km wandelen en mijn dag is weer goed. Heerlijk buiten geweest en volop kunnen genieten van de natuur!

Dit was mijn eerste wandeling van dit jaar. Weer een stukje Veluwe in kaart gebracht. En zoals op zo vele wandelingen weer wild gespot en dat gewoon overdag. Onderweg is er geen horeca. Er zijn wel meer dan voldoende bankjes om te rusten.

Geraadpleegde websites:

 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gele_trilzwam

POI’s

 • Start Milligen N52° 12.369' E5° 46.664'
 • Parkeerplaats rolstoel  N52° 12.333' E5° 46.313'
 • Parkeerplaats kootwijkerduin N52° 11.695' E5° 46.839'
 • Kootwijkerveen N52° 12.477' E5° 47.818'
 • Spoorlijn N52° 11.916' E5° 48.832'
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.