De Mechelse Heide - Zuid

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 04-03-2015

De Mechelse Heide is een natuurgebied tussen As en Mechelen-aan-de-Maas. Het gebied is gelegen op de oostrand van het Kempens Plateau en is ongeveer 700 ha groot. In 1967 werd het gebied aangewezen als natuurreservaat.

Omstreeks 2000 werd een drukke autoweg, die dwars door dit gebied liep, afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het gebied maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. De bodem bestaat uit lemig zand met hier en daar veen.

Centraal in dit gebied ligt een groot heideveld. Naast de zeldzame rode dopheide komen er vele bremsoorten voor. Kenmerkende broedvogels zijn de boompieper, de roodborsttapuit en de nachtzwaluw. Andere diersoorten die er te vinden zijn, zijn de gladde slang, de heivlinder en de zadelsprinkhaan. Naast heide vindt men hier ook naaldbossen.

In de nabijheid van het gebied worden een aantal zand- en grindgroeven aangetroffen. Het betreft een gebied van 346 ha, verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel. Na ontgrinding worden deze gebieden herontwikkeld als natuurgebied, waar oorspronkelijk gedeeltelijk een landbouwherbestemming was gedacht.

Een toegangspoort tot het Nationaal Park bevindt zich ten westen van Mechelen aan de Maas, aan de Joseph Smeetslaan 280. Hier bevindt zich onder meer het Ven Onder de Berg, en de steilrand van het plateau, van waar men een uitzichtpunt over het gebied heeft. Hier is ook een rondwandeling uitgezet.


Kenmerken
Startpunt: Maasmechelen, parkeerplaats Joseph Smeetslaan 280
Startlocatie: Niet beschikbaar , Belgie
Coördinaten N50.978086 E5.659354
Afstanden: 14, 10, 9 km
Type: Bos, Hei, Ven, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 04-03-2015

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 km over de Mechelse Heide bij Maasmechelen.
Er zijn verkortingen van 10 en 9 km beschikbaar.
Naast een track zijn er ook routes beschikbaar.
Bij de start en onderweg komt u een horecagelegendheid tegen.
Honden kunnen gedeeltelijk los lopen.
Er is voor rolstoelbezitters een mooi rolstoelpad beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlAnderhalf jaar geleden hebben we dit gebied als eens verkend. Dat leverde een mooie GPS wandeling van 11 km op. Dit keer zonder vrouw, maar met onze nieuwe hond op pad. Altijd even spannend want het was de eerste wandeling waarvoor we een tijdje moesten rijden. En een GPS, camera en hondenriem in de hand is een echte uitdaging. Maar het ging allemaal erg voorspoedig. 

Het begin van de wandeling ging over bekend terrein. Even naar boven, maar het hoogste punt vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de omgeving en over zandafgraving. Erg fotogeniek allemaal, en de moeite meer dan waard.

Er ligt hier zelfs een rolstoelpad zodat ook de minder valide mens kan genieten van een fraai stukje natuur.

GPSwalking.nlHet Nationaal Park Hoge Kempen
Het Nationaal Park Hoge Kempen, in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 8000 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het Nationaal Park Hoge Kempen strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As.

Niet toevallig is de Mechelse Heide het wandelgebied bij uitstek. Terwijl de wandelingen ten noorden van de weg van As naar Maasmechelen (Jozef Smeetslaan) echte boswandelingen zijn, brengen de wandelingen ten zuiden van deze weg de bezoeker naar de hoogste punten van de Hoge Kempen met vergezichten tot ver in Duitsland.

GPSwalking.nlvan de Hoge Kempen (Mechelse Heide en Kikbeekbron). Alle wandelingen liggen volledig binnen het Nationaal Park.

ledereen is welkom om eindeloos te genieten in het Nationaal Park.

Het Nationaal Park Hoge Kempen, in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 5000 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het Nationaal Park Hoge Kempen strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beheer van deze natuur.

GPSwalking.nlMet een hoogte tussen 50 en 100 meter vormt het Nationaal Park Hoge Kempen het hoogste deel van de Kempen. Het is opgebouwd uit het puin dat de Maas meebracht van de Ardennen tijdens de laatste ijstijden. Het is dan ook de enige regio in Vlaanderen waar de bodem volledig is opgebouwd uit keien van allerlei aard en grootte.

Naast droge heide met landduinen en natte heide met vennen en venen, bestaat het Nationaal Park Hoge Kempen voornamelijk uit naaldbossen. Deze bossen, aangeplant om te voldoen aan de vraag naar stuthout voor de steenkoolmijnen, worden geleidelijk omgevormd tot meer natuurlijkere bossen.

GPSwalking.nlIn het oosten heeft de Maas een 60 meter diepe vallei uitgeschuurd, zodat dit gebied erg reliefrijk is.

De groeves die ontstaan zijn door de winning van het 30 meter dikke grindpakket en het daar onder liggende kwartszand, vormen samen met deze keien een voor de Benelux uniek geologisch 'openlucht-museum'.


Meer informatie: www.nationaalpark.be.

Volgens een kaart die we bij de ingang hadden gezien moest het mogelijk zijn om de waterpartij over te steken. Maar dat punt vonden we niet. Daarom maar besloten om helemaal om de afgraving te lopen.

GPSwalking.nlDaarbij liepen we nog tegen een klein probleem aan. We liepen op een moment boven langs een steile wand. Deze wand was pas net aangelegd en waarschijnlijk moet er nog een hek geplaatst worden. Of je hier dan kunt lopen weten we niet.

Er stonden op de route in ieder geval geen bordjes met verboden toegang. We zijn zover mogelijk van de wand weggebleven en genoten van het uitzicht. We hebben dit punt gemarkeerd op de kaart. Mocht dit punt niet meer toegankelijk zijn dan is er altijd nog een route langs de snelweg die u als alternatief kunt nemen.

GPSwalking.nlWe steken de drukke Steenweg naar As over. Van een open gebied lopen we nu een bos in. Heel anders, maar ook leuk.

Herstel Heide
Herstel van natte en droge heide (en landduinen) door het kappen van bomen en struiken.

Heide kenmerkt zich door een specifieke vegetatie op relatief voedselarme gronden. Zo zijn er de dop- en struikheide die zorgen, voor de prachtige kenmerkende paarse kleur. Zonder ingrijpen zou alle heide in onze streken op termijn verbossen.

GPSwalking.nlDe medewerking van de mens is dus noodzakelijk. Om de heide te behouden en te beschermen worden dennen en berken gekapt en verhakseld. De bovenste laag, die hoofdzakelijk bestaat uit bladeren, naalden en humus, wordt nadien afgevoerd zodat de zaden van de heideplanten terug vrijkomen.

Als gevolg van deze werken komt er opnieuw veel licht in de kruidlaag en kan de heidevegetatie zich herstellen. Nadien is het nodig geregeld te maaien of te laten begrazen om de traaggroeiende heideplanten alle kansen te geven zich verder te ontwikkelen tussen de grassen, struiken en of bomen.

GPSwalking.nlTussen de bomen zien we hier en daar een oud spoor opduiken.

Vriest-Spoor - Eisden
Het station van Eisden was vroeger het eindstation van veel gastarbeiders. Via dit spoor werd ook kolen vervoerd, het spoor werd daarom ook het kolenspoor genoemd . Het oude stationgebouw staat er nog steeds en wordt tegenwoordig gebruikt als restaurant (Café de Statie).

Historie Café de Statie
Sinds het begin van de 20ste eeuw heeft het station van Eisden een belangrijke rol gespeeld in het rijke mijnverleden dat Limburg kent.Naast de tonnen zwart goud die dit station wekelijks passeerden, was het ook een eindstation voor de vele pendelaars die in de mijn van Eisden hun kezem kwamen verdienen.Toen in de 80-er jaren de laatste kolentrein uit Eisden vertrok, bleef enkel het stationsbuffet bewaard.

GPSwalking.nlOok nu nog maakt Cafe De Statie deel uit van het Eisdense mijnpatrimonium en is het dankzij de ruime parking en centrale ligging een ideale uitvalsbasis om de cite van Eisden tuinwijk te ontdekken.

Zo komen we na een lekkere wandeling waar uit op de parkeerplaats. Hier is het een komen en gaan van mensen. De één met grote wandelschoenen aan, de ander op zondagse schoenen. Het kan hier allemaal. Verschillende uitgezette routes zorgen ervoor dat iedereen zonder zorgen kan wandelen. 

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Aardwal N50.9651 E5.6343
  • Cafe de Statie N50.9889 E5.6758
  • Grote zwerfkei N50.9805 E5.6299
  • Heide N50.9777 E5.6252
  • Nationaal park Hoge Kempen N50.9872 E5.6517
  • Natuurpoort N50.9757 E5.6582
  • Oude spoorlijn N50.9933 E5.6654
  • Start/finish/parkeerplaats N50.9780 E5.6593
  • Uitzichtpunt/windstrekenwijzer N50.9722 E5.6543
  • Zandafgraving N50.9743 E5.6491
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.