Joe Mann Best

Korte beschrijving
Deze wandeling ten noorden van Eindhoven is een goed en prettig wandelgebied met alle ingrediënten voor heerlijke ontspanning. Bos, hei, vennen, waterplas en een hondvriendelijk terras.

Een gemakkelijk te lopen GPS route, waarvan eenvoudig af te wijken is voor eventuele verlenging of inkorting. Wel kun je belemmerd worden door afrasteringen voor grazende dieren, maar er zijn goede doorgangen gemaakt.

De route bestaat uit twee delen. Een deel ten zuiden van het kanaal rond de waterplas bij Aquabest op Ekkersrijt (Let op. Niet bij Aquabest zelf parkeren).

Het andere deel ligt ten noorden van het kanaal in het bosgebied tussen de weg Best/Son, met als rustgebied het Joe Mann Paviljoen bij het openluchttheater. Parkeren kan bij dit Paviljoen, maar ook bij de plas of (wild parkeren) langs het kanaal op twee plaatsen. Daar beginnen ook onze uitgezette routes.

Veel mogelijkheden in een prachtige omgeving.Kenmerken
Startpunt: Best
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.503320 E5.443720
Afstanden: 17, 11, 7, 5, 4 km
Type: Bos, Hei, Kanaal, Ven
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km ten noorden van Eindhoven.

Lengte 17 km. Met een verkorte lussen van 4, 11, 7 en 5 km.
De route kan eenvoudig worden verdeeld in twee aparte wandelingen, waarbij het deel ten noorden van het kanaal een prima start-parkeerplaats heeft bij het Paviljoen Joe Mann.

Alle routes kunnen in beide richtingen gelopen worden.

De wegen zijn goed begaanbaar, alleen de zandduinen lopen zwaar, maar parallel daaraan ligt een ruime zandweg.

Er is een verkorte versie van 11/7/5 en 4 km van deze wandeling beschikbaar.

Van de wandeling is ook een Waypoint- en Routefile (WPT-RTE) beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSTART N51 30.199 E5 26.623
We parkeren langs het kanaal en gaan meteen richtin oost naar de recreatieplas. We lopen om de plas heen en keren terug naar de startplaats.

Aquabest 
Is een combinatiepretpark. Er is een Strandpark voor een dagje heerlijk luieren op het zandstrand of om te zonnen op de uitgestrekte ligweiden. Bovendien is Aquabest onder de duiksport zeer populair. Het Familiepark DippieDoe biedt de leukste en spannendste speelattracties voor kinderen tot 12 jaar!

Niet alleen binnen, maar ook buiten is er met de achtbaan, een zweefmolen, de DropZone en nog veel meer van alles te beleven! Op het water beleef je de natte sensatie van waterskiën en wakeboarden aan de kabelbaan! Een sportieve uitdaging voor zowel beginner als de extreme sporter! En voor een uitdagende familieactiviteit vindt u alles bij Adventure&Thrill; Paintball, klimmen, touwbaan, kano en boogschieten! Kortom voor ieder wat wils!

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa het passeren van de startplaats gaan we verder in westelijke richting. We steken het Wilhelminakanaal over. Daarna links naar beneden. We passeren het Monument van Joe Mann.

Wilhelminakanaal
Het Wilhelminakanaal is een water in Noord-Brabant. Het loopt van de Amer bij Geertruidenberg naar de Zuid-Willemsvaart tussen Beek en Donk en Aarle-Rixtel en is 68 kilometer lang. Het kanaal is bevaarbaar voor schepen tot 500 ton. Gemiddeld is het 2,30 meter diep (ondiepste punt: 1,90 meter) en 25 tot 30 meter breed.

De eerste plannen voor een kanaal dat Tilburg en Eindhoven met de Maas verbindt, dateren uit 1794, maar het duurde tot 1910 tot werd begonnen met het graven. Op 16 september 1916 meerde het eerste schip in Tilburg aan maar het duurde tot 1923 voordat het kanaal voltooid werd. Op 4 april van dat jaar werd het officieel geopend. Door de opkomst van het vrachtverkeer was de waterverbinding haast overbodig geraakt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSJoe Mann Monument 
17 september 1944: Bij de luchtlandingen op zondag 17 september 1944, onderdeel van Operatie Market Garden, landde Mann in dropzone B nabij Son en Best.

Zijn groep werd er op uit gestuurd om de brug over het kanaal in handen te krijgen. Maar in de bossen tussen Best en Son bevonden zich sterkere Duitse troepen dan verwacht.

De diverse Amerikaanse pelotons raakten het contact kwijt, maar ze bleven op 18 september 1944 doorvechten. De brug werd echter opgeblazen door de Duitsers. In de gevechten daarna raakte Joe Mann gewond aan beide armen en hij kon ze niet meer gebruiken.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMidden in de nacht van 18 op 19 september volgde een Zware Duitse tegenaanval. In de ochtend was er dichte mist. De Duitsers dachten dat er geen Amerikanen meer waren na het oversteken van een andere groep.

Een Duitse patrouille stuitte op de groep van Wierzbowski. Mann zat met zes anderen in een dekkingskuil. Er volgde een gevecht waarbij handgranaten werden gebruikt. Een granaat kwam bij Mann terecht. Die kon hem niet teruggooien wegens de verwondingen aan zijn armen.

Hij riep: Grenade! en gooide zich ruggelings op de granaat. Hij stierf kort na de ontploffing. Dankzij zijn opoffering werder er van de zes mannen in de kuil slechts drie vrij licht gewond en de rest bleef ongedeerd.

Joe Mann werd begraven op de Netherlands American Cemetery and Memorial in Margraten in Nederland. Op 8 juni 1949 werd zijn lichaam overgebracht naar de VS, waar hij met militaire eer werd herbegraven op Greenwood Memorial Terrace in Spokane in de staat Washington. Het verhaal van Mann werd pas later in 1954 bekend in de regio.


Na het prachtige Langven gaan we uitrusten bij het Joe Mann Paviljoen, nabij het Openluchttheater Joe Mann. Ook hier ligt een goede parkeerplaats, van waaruit gestart kan worden.

Joe Mann Paviljoen N51 30.751 E5 25.939

In dit vernieuwde paviljoen, dat zeer diervriendelijk is, genieten we van een eenvoudige lunch.

Joe Mann Paviljoen, Joe Mannweg 4 5681 PT Best, Tel. 0499 372 032.
Internet: 
http://joe-mann.nl.

Openingstijden: Zomer en winter: vanaf 10:00 uur tot 18:00 uur. Donderdags gesloten.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSJoe Mann natuurtheater
Dit fraai in de bossen aan de Sonseweg gelegen openluchttheater is vernoemd naar een Amerikaans parachutist van de 101st Airborne Division die op 17 september 1944 zijn leven gaf om dat van zijn vier kameraden te redden. De mooie witte betonnen toegangspoort is een werk van Jules Verschuuren. Voor het theater bevindt zich een gedenkteken uit 1956. Het theater bestaat nu ruim 50 jaar.

Na de pauze gaan we verder. Na een mooi heuvelachtig stukje steken we de weg voorzichtig over en vervolgen we langs het Oudmeer. Een geweldig lang ven, met altijd een prachtige natuur.Iets verder aan deze kant van de weg ligt het Museum Bevrijdende Vleugels.

Aan het einde van het ven steken we weer over en door de natte bossen keren we terug. Achter de destructor langs komen we weer bij het Wilhelmina kanaal.

We steken over dezelfde brug over en keren terug naar de startplaats.

Museum Bevrijdende Vleugels
Dit museum toont op een terrein van 16 ha een groot aantal militaire voertuigen en dergelijke, die voornamelijk betrekking hebben op de bevrijding door de 101st Airborne Division en andere aspecten van de Tweede Wereldoorlog.

Het museum bevindt zich in de bossen langs de hoofdweg van Best naar Son. In dit gebied voerde de Airborne Division landingen uit in het kader van de operatie Market Garden in 1944.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet is een museum met een indrukwekkend verhaal.

Een bezoek is zeker de moeite waard. Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.wingsofliberation.nl.

Aan het einde van het ven steken we weer over en door de natte bossen keren we terug. Achter de destructor langs komen we weer bij het Wilhelmina kanaal.

We steken over dezelfde brug over en keren terug naar de startplaats.

Wandel ze.

Startpunten:

 • 2600 Langs Kanaal N51 30.208 E5 26.620 17km
 • Joe Mann Paviljoen N51 30.742 E5 26.175
 • 2601 Langs Kanaal N51 30.208 E5 26.620 4km
 • 2602 Langs Kanaal N51 30.189 E5 25.950 11km
 • Joe Mann Paviljoen N51 30.742 E5 26.175
 • 2603 Langs Kanaal N51 30.189 E5 25.950 7km
 • Joe Mann Paviljoen N51 30.742 E5 26.175
 • 2604 Joe Mann Paviljoen N51 30.742 E5 26.175 5km

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Aquabest N51 29.860 E5 26.393
 • Wilhelminkanaal N51 30.194 E5 26.161
 • Joe Mann Monument N51 30.200 E5 25.100
 • Joe Mann natuurtheater N51 30.781 E5 26.017
 • Museum Bevrijdende Vleugels N51 30.930 E5 26.393
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.