Vaals Drielandenpunt

Korte beschrijving

Natuurlijk heuvelachtig, vergezichten, glooiend landschap, maar ook mooie beukenbossen, schilderachtige huisjes, kruisbeelden en het hoogste punt van Nederland met een vleugje historie.

Twee wandelingen zijn het geworden. Te combineren of in te korten. Veel variatie in een prachtig landschap. Dit is wandeling 2 naar het Drielandenpunt. Bekijk de andere wandeling.


Kenmerken
Startpunt: Vaals
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N50.774939 E6.005424
Afstanden: 10 km
Type: Bos, Cultuur, Heuvel, Open, Vergezicht, Wei
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een wandeling GPS wandeling van 10 km bij het Drielandenpunt te Vaals in het zuidelijkste puntje van Nederland.
De wandeling is 10 km. De wegen zijn goed begaanbaar, maar na regenval is de ondergrond löss zeer glibberig. De hellingen zijn niet al te lang of te steil, maar de heenweg klimt gestadig (Zie het profiel).
Er zijn onderweg slechts enkele restaurants. Bij het Drielandenpunt zelf en even verder bij de Wilhelminatoren. Ze zijn het gehele jaar elke dag geopend.
Van de wandeling is ook een WPT en RTE file beschikbaar.

 Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe maken deze wandelingen als we in Zuid-Limburg een weekend doorbrengen in een vakantiebungalow nabij Vaals.

Het is winter koud en mistig, het heeft voorheen geregend, de grond is vettig, het zicht slecht en geen blad aan de bomen.

We maken twee prachtige wandelingen, waar we veel van genieten, zelfs onder deze omstandigheden. Daarom zijn we ervan overtuigd, dat het alleen maar nog mooier kan worden.

We starten vanaf de parkeerplaats bij Landal Green park en vandaar achter het park langs richting Kasteel Vaalsbroek. Links omhoog en langs de huizen van Wolfhaag en door de weilanden naar de Belgische grens. Kijk wel geregeld om, om van het uitzicht te genieten.

Na een klein stukje verharde weg gaan we rechts het bos in en blijven daar totdat we langs de grens, grenspaal 2, bij het Drielandenpunt uitkomen.Nabij het Drielandenpunt staan vele borden, die over de geschiedenis verhalen. Hierna volgen enkele van deze teksten:

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMijn Vaderland, dat zijn de grenzen
Na de nederlaag van Napoleon in 1813/1814, kwamen de geallieerde machten tot een nieuwe verdeling van Europa. Die verdeling voorzag in de eerste plaats de ontmanteling van het noordelijke deel van het Franse keizerrijk ten voordele van Nederland en Pruisen.

Al snel ontstond echter een conflict tussen beide landen naar aanleiding van de zone die zich tussen Lemis/La Calamine - afgeboord door de weg Luik-Aken - en de huidige plaats van het Drielandenpunt bevond.

Daar was een goede reden voor! De zone was namelijk bijzonder rijk aan lood- en tinerts! Artikel 17 van het Verdrag stelt dat: `"het gedeelte van deze gemeente (Moresnet) gelegen tussen deze twee lijnen, onderworpen zal worden aan een gemeentelijke administratie en door geen van beide machten militair mag worden bezet."

Neutraal Moresnet is ontstaan in 1816 omdat Pruisen en Nederland er niet in slaagden de mijnsite te verdelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet gebied werd vervolgens onder een gemeentelijke administratie gebracht en militair neutraal verklaard, vandaar de naam Neutraal Moresnet. Beide landen duidden een commissaris aan die belast was met de administratie van het gebied.

In 1830 - bij de onafhankelijkheid van België - werd de plaats de ontmoetingsplaats tussen vier gebieden: Pruisen, Nederland, België en Neutraal Moresnet.
Op 28 juni 1919 wees het Verdrag van Versailles het gecontesteerde grondgebied definitief toe aan België.

Het Drielandenpunt vormt tot op vandaag een symbolische plaats voor de geschiedenis van de drie landen.

Het punt getuigt van een gemeenschappelijk verleden. De grenzen hebben door de tijd heen steeds twee gemeenschappelijke kenmerken: hun geschiedenis en hun taal, het 'Platdütsch´.

We pauzeren even met koffie en vlaai bij de open haard.
Nederland en België hebben er iets leuks van gemaakt, maar Duitsland heeft geen bijzonderheden te melden. Of toch....?

Grenspalen GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNederland-België
Tussen Nederland en België staat hier Grenspaal 1 op het Drielandenpunt bij Vaals en de laatste grenspaal 369 staat aan de kust bij het Zwin.

Op 28 juni 1847 werd een overeenkomst tussen de beide koninkrijken gesloten waarin afspraken werden gemaakt met betrekking tot onderhoud en instandhouding van de grenspalen. De gemeenten die aan de staatsgrens liggen, kregen als taak om elk jaar in de maand mei de grensmarkeringen te schouwen en de plicht om van hun bevindingen een minutieus proces-verbaal op te stellen.

Dit verslag moest ingezonden worden aan het provinciaal bestuur. Bij beschadigingen aan of verdwijnen van grenspalen werd daarbij tevens een voorstel gedaan hoe een en ander moest worden hersteld. Als de besturen van de aangrenzende provinciën van beide landen het eens werden over het herstel, dan werd dat voor gezamenlijke rekening uitgevoerd.

Nederland-Duitsland
Grenspaal 193 is de laatste Duitse grenspaal en naar het noorden toe bepalen ongeveer 900 grenspalen de scheiding tussen de twee landen. Naast 193 kennen we ook 193a t/m 193H.
Het valt misschien op dat er vanaf Duitse zijde zo weinig aandacht aan het Drielandenpunt wordt geschonken. Maar Duitsland kent wel zeven drielandenpunten, België 3 en Nederland maar één.

We dalen af langs de Duitse grens en na de Wilheminatoren en monument raken we net aan Vaals.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGrenssteen Voormalig Vrije Rijksstad Aken
De oudste grenspalen rondom het drielandenpunt zijn ook meteen de mooiste en meest schaarse: de grensstenen van de voormalige Vrije Rijksstad Aken.

Deze stenen van fors formaat dateren van rond 1340 en kenmerken zich door de afbeelding van een adelaar.

Ze zijn dus meer dan 660 jaar oud; veel van deze stenen zijn in de loop der eeuwen verdwenen: in 1772 werden nog 75 van de oorspronkelijke 183 stenen geteld. Een telling in 1979 leverde nog slechts 18 stenen op.

Historie van de grenslijn 
Al in 1171 liet de Duitse keizer Frederik Barbarossa rond Aken een stadsmuur bouwen. Een eeuw later werd een tweede, langere muur om Aken gebouwd, en tenslotte in 1338 besloot men niet alleen de stad Aken, maar ook haar Rijk tegen de naburige adel af te bakenen: om het gebied werd een greppel van 5m diep en een wal van 4m hoog gegraven, die al spoedig de naam "Landgraaf" kreeg, en die een lengte had van ongeveer 70 kilometer.

Zelfs nu nog, ruim zeshonderd jaar later, zijn delen van de landgraaf te onderscheiden. Sommige bomen zijn in elkaar gevlochten om zo een verdedigingslinie te vormen. Op sommige plaatsen is de landgraaf nog duidelijk zichtbaar.

Vooral in het Aachner Wald, bij Bank Walhorn is dit het geval. Hier staan ook nog reusachtige eiken en beuken met zeer vreemde in elkaar vergroeide stammen. Deze bomen maken deel uit van de oorspronkelijke landgraaf. Een indrukwekkend gezicht, een omreis waard.

De stenen
De reusachtige grensstenen, gekenmerkt door de adelaar, kwamen te staan op plaatsen waar de landgraaf een weg of een pad kruiste.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze stenen zijn geplaatst vanaf 1338, waarschijnlijk tot rond 1450, toen de landgraaf klaar was.

Luchtvaartmonument
Bij de houten Wilhelminatoren staat een monument ter nagedachtenis aan het luchtvaartongeval op 27 juni 1932 toen een Fokker C-V met twee marinevliegers verongelukten.

Maar omdat het mooier is - niet interessanter, lees maar verder - gaan we door de het open landschap terug naar het park.

OP HET SPOOR VAN GODSDIENSTEN NAAR LAKEN EN NAALDEN

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHistorische stadswandeling Vaals (6 km)
Het Drielandenpunt tevens het hoogste punt van Nederland wordt jaarlijks door ongeveer een miljoen mensen bezocht. Op deze plek, bij grenspaal 193 raken de landsgrenzen van Nederland, Duitsland en België elkaar.

Ooit was er zelfs sprake van 4 grenzen. Hieraan kwam echter in 1918 een einde toen het Neutrale gebied Moresnet bij het traktaat van Versailles werd toegewezen aan België. Vaals ontleent zijn karakter voornamelijk aan deze typische ligging.

Het centrum van Vaals, dat in een kom aan de voet van de Vaalserberg ligt, maakt een stedelijke indruk door de vele panden, meestal zakenpanden. De panden, veelal geregistreerde monumenten, werden in de loop der jaren gerestaureerd. Deze historische bouwwerken, getooid met fraaie en machtige gevels, roepen herinneringen op aan een welvarend verleden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGodsdienstvervolging in Duitsland ronde de 18e eeuw vormde de aanleiding tot laken- en naaldenfabrikanten toevlucht in Vaals zochten en hier hun fabrieken bouwden. Naast de Rooms-katholieke kerk werden in die periode meerdere protestantse kerken gebouwd. Vaals beleefde als het ware een gouden eeuw.

Het centrum van Vaals, dat de rijke ambiance van weleer nog steeds uitstraalt wordt ook heden ten dage nog druk bezocht in het gezellige centrum, met een nagenoeg compleet winkelassortiment en rijke sfeervolle horecazaken, om te proeven van de Europese sfeer. Reden voor het samenstellen van deze wandeling.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe berg afdalend kan men genieten van de prachtige panorama´s. In het centrum maakt men vervolgens kennis met de rijke historie van de Drielandenstad Vaals. Men ontdekt de sporen en de nalatenschappen van godsdiensten, lakenweverijen en naaldenfabrieken.

(Brochures van de wandelroute verkrijgbaar bij de VVV).

Het is winter en daarom vrij rustig. Als we naar de parkeerplaatsen kijken verwachten we grote drukte in het toeristenseizoen.

Wij hebben heerlijk onder de kerstboom bij de open haard aan de vlaai gezeten. Heel huiselijk; we waren de enige gasten....

Startpunt:

  • Parkeerplaats Landal Green N50 46.490 E6 00.294

POI's

  • Start/Finish/Parkeerplaats N50.7749 E6.0054
  • Uitkijktoren Drielandenpunt N50.7554 E6.0203
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.