Les Chezeaux

Korte beschrijving

Zomervakantie 2015 waren we te gast bij B&B / mini-camping Art de Vivre in de Brenne in Frankrijk. Een gezellige en enigzins Bourgondisch plek om de Brenne te verkennen. Vogelaar en natuurgids Geert Engels weet de mooiste plekjes te vinden, kan uren over zijn gebied vertellen en trok er regelmatig als gids met zijn gasten op uit. Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren. In de middeleeuwen begonnen monniken met de aanleg van meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 4000 meren en meertjes, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk. Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen boomkikker, moerasschildpad en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna.


Kenmerken
Startpunt: Les Grands-Chezeaux: aan begin van het dorp
Startlocatie: Indre , Frankrijk
Coördinaten N46.641362 E1.397727
Afstanden: 8 km
Type: Bos, Cultuur
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 31-08-2015

Route informatie

Een GPS wandeling van 8 km bij de dorpje Les Chézeaux in natuurgebied de Brenne (Frankrijk).
Er is geen verkorting van deze wandeling beschikbaar, wel is er naast een track een route beschikbaar.
De wandeling is goed begaanbaar.
Een horecagelegenheid komt u niet tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn de zomer van 2015 zijn we voor de derde keer in de Brenne. Voor een weekje rondkijken in dit fraaie natuurgebied. Ook deze keer hebben we een staanplaats bij B&B / mini-camping Art de Vivre.

Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

We kozen vandaag voor een korte boswandeling aan de rand van het gebied. Op deze wandeling namen we onze buurvrouw mee. Haar man is een fervente vogelfotograaf die regelmatig een dag (alleen) in een kijkhut doorbracht. En dan is het natuurlijk leuk om met de buren te gaan wandelen. En voor ons was het leuk om een gast mee te nemen.

GPSwalking.nlDe wandeling begint in het dorpje Le Chézeaux. Een klein dorpje met een paar huizen. Er is niets te beleven op de parkeerplaats na waar we onze auto parkeren. Tijdens de wandeling komen we langs een bron. Hier is een washuisje gebouwd.

Een informatiebord in het Frans geeft aan hoe belangrijk deze bron geweest is in het dagelijkse leven van de mensen die hier woorden. Goed en zuiver drinkwater, en de mogelijkheid on de was te doen en dan te gelijk de laatste dorpsroddels uit te wisselen.

GPSwalking.nlLes Grands-Chézeaux
Les Grands-Chézeaux is een gemeente in het Franse departement Haute-Vienne (regio Limousin) en telt 256 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Bellac.

Washuis / De Bron
In een schrijven van Edmond de Vouhet uit 1515 werd deze bron al genoemd. Het stond in die tijd bekend als geneeskrachtig. Het ontstaan ​​van de bron in de huidige vorm gedateerd van rond 1852. Ze is waarschijnlijk ontstaan door een verschuiving in de aarde.

GPSwalking.nlIn de jaren na 1880, werd de fontein beschermd door stenen lage muren die aan drie kanten geplaatst waren. In 1946, werd de kap gebouwd door een timmerman. De muurtjes aan de oost- en westkant werden lager gemaakt zodat de vrouwen gemakkelijker konden wassen. De

Historisch gezien zijn de inwoners van "Chézeaux en de omliggende dorpen waren de bewoners afhankelijk van de bron voor hun drinkwater en overig gebruik. Dieren hebben het gebied rond de fontein nooit verontreinigd. Een arts 'St. Gaultier kreeg in de jaren 1920 dagelijks water uit deze bron geleverd, en zelfs pochte over de goede minerale kwaliteiten.


GPSwalking.nlIn het gebouw rondom de bron konden de vrouwen de was doen. Ook in periodes van droogte was hier voldoende water. Door de opkomst een waterleiding in 1956 en van wasmachines werd de wasmogelijkheid steeds minder gebruikt.

Eeuwen had de bron gezorgd voor schoon drinkwater en de mogelijkheid om de was te doen. Maar door de komst van een waterleiding werd de functie steeds minder belangrijk.

Dit gebouw was een integraal onderdeel van het landelijke dagelijks leven van het dorp. De plaats van sociale ontmoetingen, het uitwisselen van nieuwtjes tussen de wasvrouwen. Ook deze functie is komen te vervallen met de komst van een moderne waterleiding. Vanwege de belangrijke functie die dit gebouw vroeger heeft gehad is deze 1n 1988 geheel gerestaureerd. Wandelaars kunnen hier nog verkoeling vinden.


GPSwalking.nlNa dit washuisje volgt een wandeling door de bossen. Omdat het de vorige dag stevig gewaaid had hing er een waarschuwing voor vallende takken. Maar verder gaat de wandeling over goed begaanbare paden. Je loopt grotendeels in de schaduw dus een prima wandeling voor een warme dag.

Na de wandeling hebben we nog een rondje door de Brenne gereden om vervolgens op de camping een goed glas rode wijn te heffen.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Start/finish/parkeerplaats N46.6413 E1.3977
  • Washuisje N46.6433 E1.4029
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.