Le Blanc

Korte beschrijving

Zomervakantie 2015 waren we te gast bij B&B / mini-camping Art de Vivre in de Brenne in Frankrijk. Een gezellige en enigzins Bourgondisch plek om de Brenne te verkennen. Vogelaar en natuurgids Geert Engels weet de mooiste plekjes te vinden, kan uren over zijn gebied vertellen en trok er regelmatig als gids met zijn gasten op uit. Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren. In de middeleeuwen begonnen monniken met de aanleg van meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 4000 meren en meertjes, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk. Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen boomkikker, moerasschildpad en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna.


Kenmerken
Startpunt: Le Blanc, parkeerplaats bij voormalig station
Startlocatie: Indre , Frankrijk
Coördinaten N46.640229 E1.066792
Afstanden: 13, 11 km
Type: Cultuur, Dorp, Stad
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 04-09-2015

Route informatie

Een GPS wandeling van 13 km bij de dorpjeLe Blanc in natuurgebied de Brenne (Frankrijk).
Er is een verkorting van 11 km van deze wandeling beschikbaar,.
Naast de track is er ook een track een route beschikbaar.
De wandeling is goed begaanbaar.
Een horecagelegenheid komt u tegen in Le Blanc, wel moet u hiervoor even van de route af.Langere beschrijving

GPSwalking.nlIn de zomer van 2015 zijn we voor de derde keer in de Brenne. Voor een weekje rondkijken in dit fraaie natuurgebied. Ook deze keer hebben we een staanplaats bij B&B / mini-camping Art de Vivre. Op de laatste dag van ons verblijf zijn we gaan wandelen in en rond het leuke plaatsje Le Blanc.

Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

Le Blanc was vroeger een knooppunt van locale spoorlijnen. Deze lijnen bestaan al lang niet meer. Gelukkig is de vroegere spoorbaan nu beschikbaar als recreatieve fiets- en wandelroute. U komt daarmee over het vroegere Le Blanc viaduct waarvan u een prachtig overzicht over de omgeving hebt.

GPSwalking.nlDe wandeling volgt voor een gedeelte het oude tracé van de spoorlijnen rondom Le Blanc. Maar we lopen ook door de oude stad met z'n kastelen en kerken. En we lopen eens flink stuk over een rustig pad langs de Creuse. Volop variatie. 

Onderweg kwamen we geregeld een informatiebordje tegen, grotendeels in het Frans. Zelf met google vertaal is het nog een hele klus om te ontdekken wat er op die borden staat. Zelfs de Engelse samenvatting is soms nog moeilijk te ontcijferen. Neemt niet weg dat dit een leuke wandeling is. Na afloop kunt u even gaan winkelen. Want veel winkelmogelijkheden zijn er niet in de Brenne.


LGPSwalking.nle Blanc
Le Blanc is een gemeente in het Franse departement Indre (regio Centre) en telt 7015 inwoners (2004). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Le Blanc.

In 2010 kwam de gemeente in het nieuws omdat er nog steeds, ruim 8 jaar na de invoering van de euro, oude franken aanvaard worden als wettig betaalmiddel. Het dorp heeft deze praktijk tot 2012 weten vol te houden, de uiterste einddatum waarop oude bankbiljetten bij de Banque de France kunnen ingeruild worden in euro's.


GPSwalking.nlDe oppervlakte van Le Blanc bedraagt 57,5 km², de bevolkingsdichtheid is 122,0 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Le Blanc (Indre) met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Oude spoorlijnen
U staat op een 60 km lange route die grotendeels over een oude spoorlijn gaat. De route volgt voor en groot deel de rivier de Creuse. Op deze mooie en gevarieerde wandelroute komt u geregeld een informatiebord tegen, helaas wel in het Frans. Deze oude spoorlijn is gebouwd op de plaats waar vroeger een Romeinse weg tusen Blanc Tours en Tournon-Saint-Martin lag.

GPSwalking.nlDe wandeling start bij het oude station van Le Blanc. Daar staat een informatiebord met een fraaie tekening. Zo zag de bedrijvigheid er rond 1900 uit. Mooi aangekleede mensen, koetjes. Alles in een rustiger tempo dan vandaag de dag.

Het huidige station is nog goed te herkenning in de tekening. Leuk zo'n sfeerbeeld van vroeger.  

GPSwalking.nlHet station van Le Blanc
Het station werd door de staat gebouwd en was een eerste klas station die werd geopend op 16 mei 1886. Naast de gebruikelijke gebouwen en loodsen stonden er 2 grote watertorens van 150 m3 liter. Deze watertorens werden gebruikt om de stoomtreinen van water te voorzien.

In de hoogtijdagen van 1900-1910 werkten hier 120 mensen en kwamen er 40 treinen aan, 30 passagiertreinen en 10 vrachttreinen.

GPSwalking.nlLangzaam werd het treinverkeer verdrongen door de auto. Tijdens de tweede wereld oorlog werden er al een aantal lijnen door de Duitsers ontmanteld. Het moet in die tijd niet altijd confortabel reizen zijn geweest. Vooral het gedeelte over het viaduct over de Creuze was berucht, de trein die over dit traject reed kreeg dan ook de bijnaam "de rammelkast".

De Rammelkast werd uit dienst gehaald in 1936, de personenvervoer werd gestopt in 1953. Het goederenvervoer ging door tot 1994. Nu kunt u hier genieten van een schitterend wandel en fietspad.

GPSwalking.nlHet viaduct is een prima plaats om hoog boven Le Blanc de omgeving eens goed te bekijken. Je hebt een prachtig uitzicht. Jammer dat er net een donkere wolk boven ons hing, anders waren de foto's nog mooier uitgevallen. 

Het viaduct
Nadat Le Blanc al een knooppunt van wegen was werd het in 1880 een centrum van secundaire spoorwegen. Hierdoor werd een viaduct over de Creuse noodzakelijk. Dit viaduct werd voltooit in 1886. De eerste trein reed over dit viaduct in 1889.

GPSwalking.nlWat getallen: het viaduct is 528 meter lang. De hoogte is maximaa 38 meter bij laag water. De maximale hellingshoek is 1,25 cm per meter. Het viaduct bestaat uit 21 bogen van 20 meter en staat op 20 pijlers. De gebruikte stenen komen uit steengroeven van Chauvigny en Saint-Savin. De totale kosten bedroegen 2.213.000,00 Franse Francs.

De Creuse
Van de ene oever naar de andere.... De rivier deelt Le Blanc in twee gedeeltes. Le Blanc ligt ook in 2 provincies: Berry en de Poitou. De laag gelegen stad is gelegen rond de kerk van Saint-Genitour langs een oude Romeinse weg is afhankelijk van de provincie Berry. Het hoger gelegen gedeelte is gebouwd op een heuvel en omvat 2 forten, Naillac uit de Berry, en het kasteel van de Donjon uit de Poitou.

GPSwalking.nlDe oude brug die de 2 delen van Le Blanc met elkaar verbond werd door een grote overstroming van 1530 verwoest. De volgende 3 eeuwen werd er gebruik gemaakt van een veerboot. De brug werd in 1823 weer herbouwd.

De Creuse deelt de gemeente in tweeën. Gelukkig ligt er nu een fraaie brug en hoeven we niet meer te wachten op het pontje. Omdat er maar één brug is, is het vaak een drukte van belang met veel zwaar verkeer. 

Maar voordat u in de wandeling afdaalt naar de brug komt u eerst door het mooiste gedeelte van Le Blanc. Geniet van het fraaie kasteel, de kerken, de smalle straatjes, en de kleine paadjes.

GPSwalking.nlChateau Naillac
Het kasteel is gelegen in de gemeente Le Blanc (Indre) en is een van de laatste van de twee kastelen die de vallei van de Creuse in de 12e eeuw bewaakte. Het tweede kasteel, een Donjon, is verdwenen.

Het kasteel is in de 18e eeuw in gebruik geweest als gevangenis. Grafity op de muren getuigd hier nog van. Het kasteel-Naillac werd in 1986 de zetel van het Ecomuseum van La Brenne en herbergt de permanente tentoonstelling: Mannen, een land, een verhaal. Een bezoekje kunnen we u van harte aanbevelen.

GPSwalking.nlOok dit was weer een prachtige wandeling. Door de combinatie van cultuur en natuur een erg afwisselende wandeling. Als u door de foto-serie kijkt dan krijgt een mooi beeld van al het mooie dan le Blanc en omgeving voor u in petto heeft.  

Na afloop van de wandeling even de tank gevuld voor de terugreis naar Nederland. Deze vakantie waren we voor de derde keer in de Brenne en ook deze keer wisten we weer een paar mooie plekjes te ontdekken. 

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Chateau Naillac N46.6286 E1.0626
 • Kerk N46.6293 E1.0586
 • La Creuse N46.6296 E1.0703
 • Le Blanc N46.6355 E1.0622
 • Museum Les Amis de Le Blanc N46.6294 E1.0627
 • Start/finish/parkeerplaats N46.6402 E1.0667
 • Viaduc Du Blanc N46.6401 E1.0530
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.