Vallee de Saints

Korte beschrijving

We verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen. Op de website van de camping staat te lezen:

"De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Omdat het aantal toeristen beperkt blijft ontbreken uitingen van massavermaak. Daardoor kan de bezoeker in alle rust genieten van de verlaten hoogvlakten, die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante puntvormige puy's (vulkanen) en de bergmeren zorgen daarbij voor de nodige afwisseling. Tal van heuvels worden door historische vestingstadjes gekroond en de meeste van die schilderachtige oorden bezitten een oude burcht en soms ook een romaanse kerk.

Er is volop gelegenheid tot het maken van wandelingen en fietstochten. Ook kunt u op korte afstand van LONGAT paardrijden, zweefvliegen, kanoën en zwemmen in de Allier of in zwembaden. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het teveel is om op te noemen. Gaarne zullen wij U dan ook behulpzaam zijn met advies als U eenmaal op de camping geinstalleerd bent.

Het kasteel op de camping werd rond het jaar 1500 gebouwd. Het is strategisch gelegen op 450 meter hoogte en ziet uit over het dal van de Allier, dat reeds door de Kelten en Romeinen bewoond moet zijn geweest. De meeste grond, 50 ha. van het omringende grote landgoed wordt gebruikt voor akkerbouw. Ook graast er soms een kleine kudde schapen of paarden."

De Auvergne
Auvergne (Auvèrnha of Auvèrnhe in het Occitaans) is een regio in het zuidelijke centrum van Frankrijk, in het Centraal Massief. De inwoners worden Auvergnats en Auvergnates genoemd. De hoofdstad is Clermont-Ferrand. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Auvergne dankt zijn naam aan het Gallische volk de Arverni, waarvan Vercingetorix de koning was ten tijde van de Romeinse invasie. In de Middeleeuwen werd Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd.

Als berggebied is Auvergne onderworpen aan het reliëf van de historische hoofdlijnen van communicatie in Frankrijk, zoals de loop van de Rhône en de Atlantische kust. Het relatieve isolement van de regio blijft voortduren, ondanks de wil die door de instellingen te kennen wordt gegeven om de implementatie van infrastructuur te bevorderen die gebiedsoverstijgende communicatie mogelijk zou moeten maken. Deze situatie heeft de economische ontwikkeling in de steden niet bevorderd en het isolement is een van de factoren die hebben bijgedragen tot de stagnatie en draagt bij aan de leegloop van het gebied. Hierdoor werd het na de oorlog als het centrale deel van "de diagonaal van de leegte" beschouwd.

Een opeenvolging van vulkanische plateaus strekken zich uit tussen de reeksen van de Monts Dore en de Cezallier en de vallei van de Allier, en worden doorsneden door rivieren die uitkomen in de Allier. rondom het dorpje Bourdes kom je veel hellingen tegen. Hier zijn wijgaarden gevestigd. In de buurt vindt je veel dorpen, kerken, kastelen en boomgaarden.


Kenmerken
Startpunt: Bourdes
Startlocatie: Auvergne , Frankrijk
Coördinaten N45.459001 E3.184834
Afstanden: 6 km
Type: Bos, Dorp, Heuvel, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 24-09-2015

Route informatie

Een GPS wandeling van 6 km door het schitterende Vallee de Saints (de rode vallei)
De wandeling is goed begaanbaar.
Onderweg komt u geen horeca tegen.
Ook in Bourdes is nauwelijks een horecagelegenheid te vinden.
Van de wandeling is een track en een route beschikbaar. Maar de wandeling is gemarkeerd en ook zonder GPS te lopen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen.

Al in 1992 waren we voor het eerst op deze camping. Sindsdien zijn we regelmatig teruggekomen. Het fijne klimaat met veelal droog en warm weer, de schitterende omgeving, de leuke weggetjes en de rust. Een heerlijke combinatie.

GPSwalking.nlIn 1993 bezochten we voor het eerst de Vallee des Saints oftwel de Rode Vallei. Toen mocht je vrij door deze vallei lopen. Een nieuwe bezoekje in 2015 leerde dat het vrij rondlopen niet meer mogelijk is. Je mag niet meer van de paden af.

Maar daarvoor in de plaats zijn een aantal nieuwe platforms vanwaar je een prachtig uitzicht over de vallei hebt. Eigen beter, want als iedereen zomaar mag rondlopen is de kans grote dat er straks niets meer is om van te genieten.

En ondanks dat we hier al verschillende keren geweest zijn was het ook deze keer weer genieten. Wat een schitterende en interessante wandeling. Jammer dat de meeste borden alleen in het Frans waren.

GPSwalking.nlAuvergne
Auvergne (Auvèrnha of Auvèrnhe in het Occitaans) is een regio in het zuidelijke centrum van Frankrijk, in het Centraal Massief. De inwoners worden Auvergnats en Auvergnates genoemd. De hoofdstad is Clermont-Ferrand. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Auvergne dankt zijn naam aan het Gallische volk de Arverni, waarvan Vercingetorix de koning was ten tijde van de Romeinse invasie. In de Middeleeuwen werd Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd:

GPSwalking.nlHet graafschap Auvergne (de naam dateert uit ± 980);

 • het bisschoppelijk graafschap Clermont (uit dezelfde tijd, tegenspeler);
 • het graafschap Clermont, daterend van ± 1155 — dit graafschap werd in 1302 formeel het graafschap Dauphiné van Auvergne;
 • La Terre royale d'Auvergne (het koninklijk gebied van Auvergne) dat in 1360 werd opgericht, in het hertogdom Auvergne.


GPSwalking.nlDeze vier vormden tot aan de Franse Revolutie de zelfstandige Franse provincie Auvergne. In 1790 werd deze provincie in de vier departementen verdeeld die we vandaag de dag kennen, hoewel Haute-Loire en Allier ook deel uitmaakten van de gronden van de historische provincies Bourbonnais, Lyonnais en Languedoc.

De hoofdstad van Auvergne is Clermont-Ferrand. Een groot deel van het gebied van Auvergne wordt bedekt door het Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt.

GPSwalking.nlAls berggebied is Auvergne onderworpen aan het reliëf van de historische hoofdlijnen van communicatie in Frankrijk, zoals de loop van de Rhône en de Atlantische kust.

Het relatieve isolement van de regio blijft voortduren, ondanks de wil die door de instellingen te kennen wordt gegeven om de implementatie van infrastructuur te bevorderen die gebiedsoverstijgende communicatie mogelijk zou moeten maken.

Deze situatie heeft de economische ontwikkeling in de steden niet bevorderd en het isolement is een van de factoren die hebben bijgedragen tot de stagnatie en draagt bij aan de leegloop van het gebied.

GPSwalking.nlHierdoor werd het na de oorlog als het centrale deel van "de diagonaal van de leegte" beschouwd. Jongeren trekken weg van het platteland naar de stad.

Een opeenvolging van vulkanische plateaus strekken zich uit tussen de reeksen van de Monts Dore en de Cezallier en de vallei van de Allier, en worden doorsneden door rivieren die uitkomen in de Allier.

Rondom het dorpje Bourdes kom je veel hellingen tegen. Hier zijn wijgaarden gevestigd. In de buurt vindt je veel dorpen, kerken, kastelen en boomgaarden.

GPSwalking.nlHet verleden
Tijdens de Middeleeuwen werd dit land de Dauphine d'Auvergne genoemd. Het werd opgericht in het midden van de 12e eeuw, na een splitsing van de Provincie van de Auvergne; waarin Guillaume VII de Jonge - hoewel legitieme erfgenaam van de provincie - alleen een klein grondgebied geërfd had. Zijn zoon, Robert de Eerste, gaf zichzelf de tweede naam "Dauphine". Robert de eerste en zijn nakomelingen zorden ervoor dat deze naam een grote bekendheid kreeg. Op hun wapenschilden stond een dolfijn. Aanvankelijk woorde de familie in Montferrand, daarna werd het kasteel van Vodable betrokken.

GPSwalking.nlRuim 700 jaar later kan de touris dwalen door dit land van heuvels en plateaus en smalle valleien en getuige zijn van een rijk en prestigieus verleden.

Als je niet weet dat hier de Vallee Des Saints ligt dan kom je nooit uit in Bourdes. Een klein dorpje waar vrij weinig te beleven is. Wat mogelijk wel opvalt is de vele wandelaars die vanuit de dorp vertrekken.

Bourdes
De naam van Boudes wordt genoemd voor het eerst in 9e eeuwse teksten. Het was toen een bolwerk van de familie van Chalus, heren van het naburige kasteel met dezelfde naam.

GPSwalking.nlDe huidige indeling van het centrum van het dorp gaat terug tot de middeleeuwen. De veelhoekige vorm van de omringende muren die het dorp beschermde is nog steeds goed zichtbaar. In het hart van de primitieve kern van het dorp staat een vierkante romaanse donjon, een overblijfsel van het oude kasteel. De kerk Saint-Loup is ook romaans. Bekijk eens de prachtige smeedijzeren strap-scharnieren waarop dieren zijn afgebeeld.

De wijngaard van Boudes is terug te vinden op de zuidelijke helling van een basaltische plateau. Hier bevat de grond een krijtachtig mergel. In dit gebied zijn vele kastelen te vinden waarvan de diepe kelders met hun gewelfde deuren getuigen van een eeuwenoude traditie in wijn verbouwen en bottelen. Vanaf de 16-eeuw was de wijnbouw de voornaamste inkomstenbron van de bewoners.

GPSwalking.nlAan het begin van deze eeuw, zorgde de uitbraak van phylloxera, en vervolgens de effecten van de Eerste Wereldoorlog, dat de omvang van de wijngaarden verminderde tot 160 hectare. In de laatste 20 jaar worden de wijnvelden geleidelijk weer uitgebouwd. De wijnsoorten Gamay en Pinot bieden vandaag bieden een uitstekende wijn, fruitig en met een bedwelmende smaak.

Net als de meeste andere dorpen in de vallei van de Allier, heeft Boudes veel zogenaamde  kwekerhuizen. Deze zijn vrij gemakkelijk te herkennen door de compacte bouw waarbij ze iets hoger zijn dan breed. De entree gaat door een trap aan de buitenkant. Boven de deur is een klein afdak geplaatst. 

GPSwalking.nlDe indeling van deze huizen is bijna identiek. Op de onderste verdieping een kelders. Deze kelder kan op straatnivo liggen of echt als kelder zijn aangelegd. Op de verdieping erboven is het leefgedeelte gesitueerd, met daarboven weer een slaapgedeelte. De openingen naar de straat zijn doorgaans erg smal. De okerkleurige buitenkant geeft het dorp een mediterraan karakter. De warme kleur komt van het rode lateriet dat uit de grond gewonnen wordt.

Op loopafstand van het dorp ligt een geweldige en pittoreske gebied: Vallee des Saints oftewel Vallei van de heiligen. Door water is zijn schoorstenen van rode gesteentes uitgesleten. Hier kan genoten worden van schitterende vergezichten. Hier kunnen ook mineraalwater bronnen gevonden worden.

GPSwalking.nlWe komen bij de bron waar onze toenmalige 5 á 6 jaar oude zoon zo in kon staan, met alleen zijn hoofd nog maar boven water.

De bron
In de buurt van het gehucht Bard komt u een bron tegen met de toepasselijke naam "de ketel". Hier spuit het water uit een stenen bekken. De bron werd ontdekt in 1882 door Michel Augier, grootvader van de huidige eigenaar. De bron is ongeveer 1,3 meter diep. Op het perseel van de familie Augier komen meer bronnen voor. Deze werden vroeger ook gebruikt voor de irregatie van de wijnvelden.

GPSwalking.nlDe bron heeft een grote aardverschuiving overleefd en was zelfs een vindplaats van 67 Romeinse munten in brons met de afbeelding van keizer Domitianus (87 AD ). In 1903 werd de zoon Albert een vergunning aangevraagd om het water te mogen bottelen. Hij kreeg deze vergunning 2 weken nadat hij was overleden. Nu staat de bron op een lijst van cultureel erfgoed. 

Het water zou geneeskrachtig zijn. Maar op dit moment is de waterkwaliteit niet altijd stabiel. Pas daarom op met het drinken van deze bron.

GPSwalking.nlDan komen we bij het mooste gedeelte van deze wandeling. Hier is het genieten geblazen. Als u de foto-serie bekijkt weet u waarom.

Vallee de Saints
De zichtbare geologische formaties in de Vallee de Saints zijn ontstaan aan het einde van het Tertiare tijdperk toen er een tropisch klimaat heerste in de Auvergne. Het gebied rondom Bourdes beslaat een ongeveer 27 hectare door erosie uitgesleten landschap waar hoge schoorstenen van rode steen (ijzeroxide) zijn achtergebleven. Deze schoorstenen zijn ongeveer 30 meter hoog.

GPSwalking.nlDit landschap zal op termijn verdwijnen door erosie. Daarom is de laatste jaren de toegang tot dit landschap beperkt tot een aantal wandelpaden en uitkijkplatformen. Hierdoor wordt de erosie alleen beperkt tot regen en speelt de mens een minder grote rol.

Na deze kleurrijke wandeling gaat we weer terug naar de camping. Het was maar een korte wandeling, maar door een schitterend en zeer foto-geniek gebied. Ja, dit was genieten. Dat zien we thuis als we alle foto's nog eens goed bekijken.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Bron N45.4473 E3.1742
 • Start/finish/parkeerplaats N45.4590 E3.1848
 • Uitzichtplatform 1 N45.4509 E3.1735
 • Uitzichtplatform 2 N45.4499 E3.1720
 • Uitzichtplatform 3 N45.4544 E3.1727
 • Uitzichtspunt/kruis N45.4542 E3.1824

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.