Reusel - Beleven

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-10-2015

We lopen deze wandeling vanaf camping de Korenschoof waar de caravan van onze (schoon)ouders gaan ophalen. Het is mooi weer en we gaan eerst wandelen voordat we richting huis vertrekken.

Mini-camping "De Korenschoof
Mini-camping "De Korenschoof is gelegen te Reusel; een dorp in de Brabantse Kempen. Het dorp is gelegen aan de Belgische grensstreek waarbij mooie plaatsen bezocht kunnen worden. Bijvoorbeeld het plaatsje Postel waarbij een bezoek gebracht kan worden aan de abdij en geproefd kan worden van de ambachtelijk gemaakte producten zoals brood, kaas en bier.

Wandel-, fiets-, ruiterpaden en skateroutes zijn in ruime mate voorhanden. Wij bieden u ruimte en privacy in een groene en natuurlijke omgeving. Ruime staanplaatsen voorzien van elektriciteit met een groot open terrein. De douches zijn gratis alsmede de warmwater voorziening bij de wastafels.

Schelpenroute
De naam schelpenwandelroute is ontstaan bij de aanlag van de wandelroute. Een aantal gedeelten van de wandelpaden was zo slecht begaanbaar voor wandelaars dat de gemeente besloot om een verharding aan te brengen van gebroken schelpen. Sindsdien gaat deze wandelroute als schelpenwandelroute door het leven.

Historie Beleven
Tot 1930 lag hier een vochtig heideterrein met een hele reeks vennen. Op deze Belevense Heide ontsprong een zijtak van de Reusel: de Belevense Loop.

Ten behoeve van de landbouw werd de heide ontgonnen en volgde later rechttrekking en verdieping van de waterlopen. Door deze ontwatering is van de vennen niet veel meer over.

Het grote Beleven is nog vagelijk te herkennen aan een lichte komvorming De glooiing van de oorspronkelijke Belevense Loop is een stuk duidelijker te zien.


Kenmerken
Startpunt: Reusel, Camping de Korenschoof
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.349833 E5.144386
Afstanden: 18 km
Type: Beek, Bos, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 09-10-2015

Route informatie

Een GPS wandeling van 18 km vanaf mini-camping de Korenschoof in Reusel.
De wandeling gaat rondom het dorpje Reusel.
Er is een alternatieve parkeerplaats beschikbaar bij de Hollandershoeve. Hier kunt u de auto parkeren en ook genieten van een lekkere lunch of een kopje koffie.
Naast een track is er ook een route beschikbaar.
De wandeling gaat gedeeltelijk over verharde wegen, over zandpaden en langs beken. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen. Naast een aantal zeer fraaie gedeelten zitten er ook een tweetal wat minder interessante gedeeltes in deze wandeling.



Langere beschrijving

HGPSwalking.nlet is eind september en we gaan de caravan van onze (schoon)ouders ophalen op mini-camping de Korenschoof. Onze broer/zwager gaat ook mee en omdat het schitterend weer is willen we een wandeling vanaf de camping gaan maken.

Dat valt nog niet mee. Er liggen veel fietstochten maar de wandeltochten beginnen niet op de camping. Gelukkig hangt er een grote kaart van de omgeving met daarop de wandelknooppunten. We zoeken een papiertje en pen en zetten een route om Reusel uit. We gaan voor een zo kort mogelijk ronde om Reusel, maar dat blijft toch een stevig rondje van 18 te zijn geworden. Voor de zekerheid zetten we een gedeelte van de kaart nog even op de foto. Altijd handig voor onderweg.

GPSwalking.nlNadat we de voortent hebben afgebroken gaan we op pad. Direct vanaf de camping de natuur in. Beter kun je het niet hebben. De zon schijnt en het is aangenaam nazomerweer. 

Mini-camping "De Korenschoof
Mini-camping "De Korenschoof is gelegen te Reusel; een dorp in de Brabantse Kempen. Het dorp is gelegen aan de Belgische grensstreek waarbij mooie plaatsen bezocht kunnen worden. Bijvoorbeeld het plaatsje Postel waarbij een bezoek gebracht kan worden aan de abdij en geproefd kan worden van de ambachtelijk gemaakte producten zoals brood, kaas en bier.

GPSwalking.nlWandel-, fiets-, ruiterpaden en skateroutes zijn in ruime mate voorhanden. Wij bieden u ruimte en privacy in een groene en natuurlijke omgeving. Ruime staanplaatsen voorzien van elektriciteit met een groot open terrein. De douches zijn gratis alsmede de warmwater voorziening bij de wastafels.

Natuurpad Hoevenhei
Het natuurpad is gerealiseerd door de gemeente Reusel in samenwerking met enkele aanliggende grondeigenaren. Er is een afwisselend gebied ontwikkeld met bosjes, poelen en bloemrijk grasland. Voor kikkers, salamanders, vlinders en kleine zoogdieren is het een geschikt leefgebied.

GPSwalking.nlVoor wandelaars is er een afwisselend wandelgebied ontstaan. Om de dieren rust te gunnen en om overlast aan aangrenzende gronden te voorkomen verzoeken wij u om het wandelpad te volgen, honden uitsluitend aangelijnd.

Stukken natuur worden afgewisseld door een stukje langs een weg. Niet overal is een zandpad voorhanden. Het is druk met tractoren die met aardappelen rondrijden. Eentje verliest in een bocht een paar kilo aardappelen.

En laten we nu een grote plastic zak en een rugzak bij ons hebben. U raadt het al wat we de komende week eten.

GPSwalking.nlLand- en tuinbouw
Nergens op de aardbol is de opbrengst van landbouwgrond zo hoog als- in Nederland. Nederland behoort dan ook tot de top drie van agrarische exportlanden in dd wereld. Nergens ook werken op zo'n klein lapje grond zoveel goed opgeleide boeren en tuinders.

Ruim 100.000 mensen werken in Zuid-Nederland in de land- en tuinbouw. Zij werken met moderne technieken. En zorgen voor topkwaliteit.

Met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor landschap en milieu. Er zijn zes hoofdsectoren te onderscheiden in de land- en tuinbouw: rundveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij, akkerbouw, tuinbouw en fruit/boomteelt.

GPSwalking.nlDe agrarische wereld van Nederland, daar gaat heel wat in om!

Onderweg is voldoende te zien en natuurlijk gebruiken we de mogelijkheid om een goed bij te praten. Onze broer/zwager woont namelijk in Oost-Duitsland, dus zo vaak zien we elkaar niet.

Pluimveehouderij
De Nederlandse kip legt weliswaar geen gouden eieren, produktief is zij in ieder geval wel. Alleen al de 20 miljoen Zuid-Nederlandse kippen leggen per jaar 4 miljard eieren en zijn goed voor vele tientallen miljoenen kilo's vlees. Uit economische noodzaak zitten er meerdere kippen in een hok. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in hokken waarin de dieren zich kiplekker voelen.

GPSwalking.nlWilt u graag eens een bezoekje brengen aan een land- of tuinbouwbedrijf? Bel dan voor een afspraak met: PR-contact land- en tuinbouw Zuid-Nederland, tel. 013 5836336 of tel. 0475 381777.

We lopen regelmatig langs een beek. Hiervoor mag je best goede wandelschoenen aantrekken, want het hoge gras kan nat zijn. We trekken langs schapen die een fris kleurtje hebben gekregen. En we komen ook prachtige uitzichten tegen en knippen de ene na de andere foto.

GPSwalking.nlDe Patrijs
Het leefgebied van de Patrijs is de afgelopen 40 jaar flink uitgekleed. Hierdoor is het aantal patrijzen in ons land met maar liefst 95% gedaald.

Het gebied tussen de Rouwenbogtloop en de Raamsloop wordt door de betrokken partijen opnieuw en patrijsvriendelijk ingericht.

Patrijzen leven van zaden en insecten. Door de aanleg van graanakkers en akkerranden zorgen we dat er het gehele jaar voedsel aanwezig is. Met de aanplant van struweel en hagen zorgen we voor schuilen broedplaatsen.

GPSwalking.nlVan deze maatregelen profiteren ook nog andere vogels zoals Gele kwikstaart en Geelgors.

Reusel en de beken
Het dorp Reusel wordt voornamelijk door agrarisch gebied omgeven, waarin ook enkele perceeltjes naaldbos te vinden zijn.

De Reusel ontspringt ten zuidoosten van het dorp, waar ze gevormd wordt door onder meer de Belevense Loop en het Hoevense Loopje, die beide gekanaliseerd zijn.

GPSwalking.nlTen oosten van Reusel vindt men de Rouwenbogtloop die in de Raamsloop uitkomt, welke uiteindelijk ook naar de Reusel stroomt. Langs beide stroompjes zijn nog enkele broekbosjes te vinden.

Ten westen van Reusel ligt het Beleven, een jonge heideontginning die opnieuw tot natuurgebied is omgevormd.

Onderweg komen we ook een groot aantal paardenkarren tegen. Het lijkt erop dat er vandaag een toertocht met gehandicapten is. We worden vriendelijk begroet en we kunnen zien dat ze genieten van dit tochtje. 

GPSwalking.nlWe slingeren door de natuur richting Schelpenroute. Niet de schelpen maar de vele paddenstoelen maken dit stukje interessant. 

Schelpenroute
De naam schelpenwandelroute is ontstaan bij de aanlag van de wandelroute. Een aantal gedeelten van de wandelpaden was zo slecht begaanbaar voor wandelaars dat de gemeente besloot om een verharding aan te brengen van gebroken schelpen. Sindsdien gaat deze wandelroute als schelpenwandelroute door het leven.

GPSwalking.nlAls u goed kijkt naar de Verharding kunt u de schelpen terugvinden!

Wandelaars, kunnen tijdens de wandeling een varieteit ervaren van gemengde bossen (loofhout en naaldhout) maar ook de overgang van bos naar landbouwgebieden maakt dit gebied speciaal.

Als u geluk heeft komt u een konijn, haas of fazant of zelfs een ree tegen. In het gebied zijn allerlei vogels te zien of te horen. Neem gerust een verrekijker mee.

GPSwalking.nlAan de randen zijn vooral in de zomermaanden diverse vlindersoorten te ontdekken. De bossen van de Hulselse Staat hebben een totale oppervlakte van ongeveer 60 hectaren, grofweg gelegen tussen de Reuselse dijk, de Bosdijk en de Randweg te Hulsel alsmede de provinciale weg de Kempenbaan.

In 2003 is de wandelroute uitgebreid met aansluitende route richting het kerkdorp Reusel. Deze route gaat langs het Hulselsvenneke en de visvijver met oeverzwaluwwand aan de Molenheide, maar ook langs velden en bosjes weer richting Hutselse Staat.

GPSwalking.nlOnderweg zien we een veldje met worstel. Het mag niet, maar we kunnen het niet laten om er eentje boven de grond te halen. Nadat het grootste gedeelte van het zand er afgeklopt hebben spoelen we de rest weg met ons drinkwater.

Nadat de wortel goed schoongespoeld is breken we hem in 3 stukken. Hij smaakte prima.

In de verte zien we boeren bezig om een hele wal met bieten aan te leggen. Ook een foto waard.

Suikerbiet
De suikerbiet of beetwortel (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima) is een wortelgewas dat wordt geteeld voor de winning van suiker. De plant is een kweekvorm van de biet (Beta vulgaris subsp. vulgaris). Er zijn tal van rassen, die verenigd worden in de cultivargroep Altissima.

De suikerbiet is in België en Nederland een belangrijke bron van suiker. De suikerbiet is niet eetbaar, daar is de biet veel te hard voor.

GPSwalking.nlOm de suiker uit de suikerbieten te winnen vindt een complex productieproces plaats waarbij de bieten worden gesneden en gekookt en het sap wordt gecentrifugeerd. Tijdens het proces komen verschillende bijproducten vrij, die niet worden weggegooid maar in andere producten worden verwerkt.

D
e plant wordt tot 80 centimeter hoog, de bloemen zijn geplaatst op een steel en zijn klein, ze hebben geen opvallende kleuren. Van de suikerbiet wordt wel beweerd dat de plant meer CO2 zou wegvangen dan andere gewassen, maar deze bewering klopt niet.

GPSwalking.nlDaarna slingeren we verder richting het Beleven. We moeten eerst wel een stukje over een asfaltweg. Niet bijster interessant maar het Beleven maakt alles weer goed.

De koolzaadvelden waar we langskomen kleuren prachtig in de zon.

Historie Beleven
Tot 1930 lag hier een vochtig heideterrein met een hele reeks vennen. Op deze Belevense Heide ontsprong een zijtak van de Reusel: de Belevense Loop.

Ten behoeve van de landbouw werd de heide ontgonnen en volgde later rechttrekking en verdieping van de waterlopen. Door deze ontwatering is van de vennen niet veel meer over.

GPSwalking.nlHet grote Beleven is nog vagelijk te herkennen aan een lichte komvorming De glooiing van de oorspronkelijke Belevense Loop is een stuk duidelijker te zien.

Vogelrijk
De dieren en planten die vroeger op de Belevense Heide voorkwamen zijn niet helemaal verdwenen. In bermen en langs sloten staan planten als dopheide en kleine zonnedauw.

Daarnaast vormen de met bomen en struiken omzoomde weilanden een aantrekkelijk gebied voor vogels als geelgors, wulp, scholekster, grutto en kievit.


GPSwalking.nlHerstelplannen
Vanwege de rijkdom aan planten en dieren heeft Brabants Landschap in 1998 ruim 100 hectare van de vroegere Belevense Heide aangekocht. Daar zitten stukken bij die nu nog miaar een geringe natuurwaarde hebben.

Na beëindiging van het landbouwkundig gebruik hier weer vennen ontwikkeld worden. Na de restauratie zullen de vennen weer snel gevuld zijn met kwel- en regenwater, waardoor water- en moerasvogels aangetrokken worden.

I
GPSwalking.nln 2009 vond hieröp grote schaal natuurontwikkeling plaats. Vennen die bijna een eeuw geleden waren drooggelegd en ontgonnen tot weide en akker, werden als het ware terug tevoorschijn getoverd. Met graafmachines en vrachtwagens werd maar liefst 12.000 m3 grond afgevoerd. De zo gecreëerde laagtes vulden zich met grond- en regenwater.

Op deze nieuw ontstane vennen kwamen onmiddellijk veel zeldzame vogels af, niet alleen om te broeden maar ook om te rusten en voedsel te zoeken op voor- en najaarstrek. Andere vliegende dieren die de vennen snel listen te vinden waren libellen. Restauratie van het oude Kempische landschap leverde hier dus veel natuurwinstop.

GPSwalking.nlBeleef het Beleven en ga een eeuw terug in de tijd
De graslanden en akkers rondom de vennen zijn in eigen beheer: boeren uit de omgeving mogen vee weiden en gewassen verbouwen op voorwaarden die Brabants Landschap stelt. Ook dit komt de natuur ten goede. De bloemrijke graslanden kennen een rijke weidevogelstand - kievit, wulp - en in het graan broeden patrijs en kwartel.

Herstel Beleven
Het beekherstelproject "Herstel Beleven" in Reusel werd zondag 17 mei 2009 uitgeroepen tot de winnaar van de derde Kempenlandtrofee. De uitreiking vond plaats tijdens een drukbezochte Kempenlanddag in Oirschot. Voormalig Commissaris van de koningin Hanja Maij - Weggen reikte de felbegeerde trofee uit aan de voorzitter van de gemeenteraad van Reusel, de heer Bert van Laarhoven.

GPSwalking.nlDe Kempenlandtrofee is een prijs voor personen en organisaties, die zich inzetten voor de verbeteringen op het platteland. Het project ‘Herstel Beleven' ontving de trofee omdat de gemeente Reusel - De Mierden met dit project een voorbeeldfunctie heeft voor andere gemeenten.

De zon begint al te zakken als we weer op de camping aankomen. We ruimen snel het laatste beetje op en haken de caravan achter de auto. Een goed gevulde dag met een heerlijke wandeling.

GPSwalking.nlMocht u geinteresseerd zijn in een kortere wandeling rondom het Beleven dan kunnen we u onze andere GPS wandeling aanbevelen.

En wilt u de wandeling niet starten op de camping dan kunt u parkeren bij de Hollandershoeve. Navraag of er geparkeerd mocht worden leverde het volgende antwoord op: "Natuurlijk, het is vrij parkeren bij de Hollandershoeve".

Hier kunt u ook terecht voor een lunch, diner of een lekker kopje koffie. Een aanrader.

Geraadpleegde websites:

POI's

  • Alternatieve parkeerplaats/Hollandershoeve N51.3519 E5.1352
  • Beleven N51.3609 E5.1268
  • De Patrijs N51.3738 E5.1833
  • De Reusel N51.3871 E5.1498
  • Natuurpad Hoevenhei N51.3502 E5.1522
  • Picknickhut 1 N51.3778 E5.1717
  • Picknickhut 2 N51.3530 E5.1323
  • Reusel N51.3577 E5.1620
  • Rouwenbogtloop N51.3636 E5.1777
  • Schapen N51.3695 E5.1806
  • Schelpenpad N51.3790 E5.1695
  • Start/finish/SVR camping De Korenschoof N51.3498 E5.1443
  • Vijver N51.3718 E5.1810
     
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.