Bergen aan Zee - Schoorl

Korte beschrijving

We verblijven een weekje op de SVR camping "Als het Zomert" in Egemond aan den Hoef.  Een aanrader als u in dit gebied wilt verblijven. Helaas heeft de camping geen website maar ze zijn telefonisch bereikbaar via ( 072 ) 506 15 00. We hebben vanaf de camping een fraai stuk duinen en strand kunnen ontdekken.

Welkom
In dit gebied liep vanaf 1905 tot de jaren '50 een tramlijn van Alkmaar naar de nieuwe badplaats Bergen aan Zee. De bekendste locomotief was Bello, die nu te bezichtigen is in het stoomtrammuseum in Hoorn.   

Ten noorden van de oude tramlijn en ten westen van dit startpunt, ligt een vlakte die het Sehulpvlak hêet. Deze naam verwijst naar het winnen van schelpen, wat vanaf de Middeleeuwen tot de twintigste eeuw een belangrijke bron van inkomsten was. De schelpen werden verbrand tot kalk voor metselspecie.

De duinen bij Bergen
Van Bergen aan Zee. Ongeveer bij Bergen verandert namelijk de samenstelling en de kleur van het duinzand. Ten zuiden van Bergen is het zand kalkrijk en oogt het "blond". Aan de noordkant is het kalkarm en daardoor witgrijs.

Het kalkgehalte van het zand is ook te zien aan de begroeiing in het duin: minder kalk betekent vooral dat de bodem zuurder is. Op zo'n bodem kunnen heidevelden groeien. Ook is het duin hier minder uitbundig begroeid en groen dan bij Egmond. De grillige vorm van de eiken verraden iets over hun strijd met de altijd aanwezige zeewind.

In de loop van de eeuwen vormden zich in dit gebied grote loppduinen, met aan de westzijde flauwe hellingen. Ten zuiden van Bergen zijn die vaak begroeid met duinroos, die de mooie latijnse naam "rosa pimpernelfolia" draagt. De dennenbossen zijn allemaal geplat door mensen, vooral om te zorgen dat de duinen niet meer konden verstuiven.

Schoorlse Duinen
De Schoorlse Duinen zijn een duingebied gelegen ten westen van Schoorl in Noord-Holland. Het zijn de hoogste (54 m) en breedste (5 km) duinen van Nederland.

In het noorden grenst het natuurgebied aan de Hondsbossche zeewering, in het zuiden aan het PWN-gebied en in het westen aan de Noordzee. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Een eeuw geleden had het zand nog vrij spel, totdat Staatsbosbeheer begon met aanplanting. Nu vindt men er heide, naaldbossen, loofbossen en strand.


Kenmerken
Startpunt: Bergen aan Zee: Parkeerplaats Zeeweg
Startlocatie: Noord-Holland , Nederland
Coördinaten N52.667470 E4.662902
Afstanden: 18, 17, 11 km
Type: Bos, Duin, Open, Strand, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 28-10-2015

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km bij Bergen aan Zee.
Er is een verlenging van 18 km beschikbaar die niet over een hoog duin gaat (door het mulle zand is het een hele uitdaging om boven te komen).
Er is een verkorting van 11 km beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.

Naast de tracks zijn er ook routes beschikbaar van deze wandeling.
Honden zijn op het strand niet welkom tussen 10.00 uur en 19.00 uur tussen 1 mei en 1 oktober.
Horeca komt u volop tegen langs het strand en in Bergen aan Zee.
Helaas mag u niet zomaar de duinen in. U moet een duinkaart aanschaffen van 1,80 pp/per dag. Bij het parkeerterrein staat een automaat waar u kunt pinnen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlHerfstvakantie 2015 staan we op een kleine SVR camping "Als het Zomert" in Egmond aan den Hoef. Vanaf de camping kunnen we prima het duingebied rondom Egmond verkennen.

Een vakantie met de hond is een moeilijk gebeuren in de duinen en aan het strand. In sommige gedeelte van het jaar is de hond niet welkom on de duinen en op andere momenten niet op het strand. Even googlen voordat u op pad gaat.

Vandaag nemen we een kijkje in het duingebied bij Bergen aan Zee. We lopen daarnaast een flink stuk over het strand. Met de wind in de rug is dat goed te doen.

GPSwalking.nlHonden
Als u in bezit bent van een hond is het enigzins uitkijken. Op het strand mogen tussen 1 oktober en 1 mei de hond loslopen. In de zomermaanden mag uw hond op het strand komen tussen 19 uur s' avonds en voor 10 uur s' morgens. Ook in de Schoorlse Duinen is uw hond niet overal welkom. Op de route die wij gelopen hebben is een hond toegestaan.

Duinkaart
Helaas mag u niet zomaar de duinen in. U moet een duinkaart aanschaffen van 1,80 pp/per dag (2015). Hiervoor staan bij de parkeerplaatsen groene palen waar u kunt pinnen.

GPSwalking.nlWelkom
In dit gebied liep vanaf 1905 tot de jaren '50 een tramlijn van Alkmaar naar de nieuwe badplaats Bergen aan Zee. De bekendste locomotief was Bello, die nu te bezichtigen is in het stoomtrammuseum in Hoorn.   

Ten noorden van de oude tramlijn en ten westen van dit startpunt, ligt een vlakte die het Sehulpvlak heet. Deze naam verwijst naar het winnen van schelpen, wat vanaf de Middeleeuwen tot de twintigste eeuw een belangrijke bron van inkomsten was. De schelpen werden verbrand tot kalk voor metselspecie.

GPSwalking.nlAls we starten is het nog bewolkt, maar later breekt gelukkig de zon door. Een zonovergoten landschap is toch net iets mooier, zeker met de prachtige herfstkleuren.

De duinen bij Bergen
Van Bergen aan Zee. Ongeveer bij Bergen verandert namelijk de samenstelling en de kleur van het duinzand. Ten zuiden van Bergen is het zand kalkrijk en oogt het "blond". Aan de noordkant is het kalkarm en daardoor witgrijs.

Het kalkgehalte van het zand is ook te zien aan de begroeiing in het duin: minder kalk betekent vooral dat de bodem zuurder is. Op zo'n bodem kunnen heidevelden groeien. Ook is het duin hier minder uitbundig begroeid en groen dan bij Egmond. De grillige vorm van de eiken verraden iets over hun strijd met de altijd aanwezige zeewind.

GPSwalking.nlIn de loop van de eeuwen vormden zich in dit gebied grote loppduinen, met aan de westzijde flauwe hellingen. Ten zuiden van Bergen zijn die vaak begroeid met duinroos, die de mooie latijnse naam "rosa pimpernelfolia" draagt. De dennenbossen zijn allemaal geplat door mensen, vooral om te zorgen dat de duinen niet meer konden verstuiven.

Schapenbegrazing
Dit afgerasterde duinterrein wordt begraasd door Veluwse heideschapen. De schapen zorgen ervoor dat het verruigde duinlandschap weer open wordt. Het open duin groeit namelijk door allerlei oorzaken dicht. De schapen zorgen er ook voor dat de heide in dit kalkarme duingebied weer vitaal wordt en nog uitbundiger gaat bloeien. Daar kunnen bezoekers vooral in augustus en september volop van genieten.

GPSwalking.nlDe schapen gaan van het voorjaar tot in het najaar geregeld met de herder op pad buiten dit terrein. Dan staan de hekken open. Indien dit damhek gesloten is, grazen de schapen hier zonder herder.

Parnassiavallei
In deze vallei is alles bij het toude gebleven. Zand, wind en water hebben nauwelijks invloed. Al jaren wordt het beeld bepaald door kraaiheide, kruipwilg, helm- en buntgras. Vergelijk de begroeiing eens met die van de Parnassiavallei aan de andere kant van dit uitzichtpunt.

GPSwalking.nlBoven op het uitzichtspunt "De Kerf" hebben we een prachtig uitzicht over de duinen.

Zeewering
Jarenlang heeft de mens de duinen behandeld als een "dijk van zand". Stuivende open plekken in deze zeewering werden vastgelegd met helmgras. Nu wordt dat hier niet meer gedaan.

Zonder gevaar voor het achterland kan het duinzand weer stuiven. Er is voldoende bescherming, omdat tussen Schoorl en Bergen het breedste duingebied van Nederland ligt.

GPSwalking.nlZeewater is welkom
Op de plaats waar de zee eerder de duinen binnendrong, is in 1997 een kerf gemaakt. Door deze opening kan bij storm en springvloed weer wat zeewater de vallei instromen. Als dat gebeurt, blijft er zout in de vallei achter nadat het water is weggezakt. Planten als lamsoor en schorrekruid kunnen hiervan profiteren. Het water dat achterblijft, is aantrekkelijk voor rustende en voedsel zoekende vogels.

Alle vrijheid
In deze vallei krijgt de natuur alle vrijheid. Door een samenspel van zand, wind en water wisselt het decor voortdurend. Waar het ene jaar stuivend zand de boventoon voert, ontwikkelt zich het andere jaar misschien een weelderige vegetatie.

GPSwalking.nlIn dit steeds veranderende landschap voelen verschillende planten en dieren zich in hun element. De zandhagedis legt haar eieren in het droge zand, terwijl dopheide juist graag op vochtige plekken staat. En wie weet maakt de vallei haar naam weer volledig waar nu ook de zeldzame parnassia weer een kans krijgt.

Natuurlijker en levendiger
De dennen, die Hier vroeger zijn aangeplant om de overlast van het stuivende zand te beperken, waren later bestemd voor de houtproductie. PWN en Staatsbosbeheer streven nu naar een natuurlijker duingebied. Struiken en loofbomen die hier thuishoren, zullen door natuurlijke verjonging meer ruimte krijgen.

GPSwalking.nlIn de eentonige donkere dennenbossen zal steeds meer levendige variatie zijn met lichte open plekken en verschil in begroeiing. Veel planten en dieren zullen daarvan profiteren. En bij zo'n natuurlijker bosbeeld hoort ook dood hout met al zijn schimmels en insecten, en de vogels die daar op afkomen.

Kleurverschillen
Het duingebied tussen Bergen aan Zee en Camperduin wordt beheerd door Staatsbosbeheer en ten zuiden daarvan door PWN. Bij toeval is ook de begroeiing in deze beheersgebieden verschillend. Want in het noordelijk deel is de bodem kalkarm en meer begroeid met heide en buntgras.

GPSwalking.nlTerwijl naar het zuiden het duingebied groener en weelderiger wordt met planten als duindoorn en kardinaalsmuts, omdat daar de bodem kalkrijker is. Ook de kleur van het duinzand verschilt. Naarmate je noordelijker komt, wordt het geelbruine kalkrijke zand steeds kalkarmer en daardoor witter.

Prachtige uitzichten

Een uitgebreid netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden voert u dwars door bos of open duin, omhoog naar prachtige uitzichtpunten en dan weer naar beneden langs uitgestrekte valleien. Neem eens een kijkje bij de Kerf, waar sinds 1997 het zeewater de vallei in kan stromen, zodat andere planten en dieren daar weer een kans krijgen.

GPSwalking.nlSchoorlse Duinen
De Schoorlse Duinen zijn een duingebied gelegen ten westen van Schoorl in Noord-Holland. Het zijn de hoogste (54 m) en breedste (5 km) duinen van Nederland.

In het noorden grenst het natuurgebied aan de Hondsbossche zeewering, in het zuiden aan het PWN-gebied en in het westen aan de Noordzee. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Een eeuw geleden had het zand nog vrij spel, totdat Staatsbosbeheer begon met aanplanting. Nu vindt men er heide, naaldbossen, loofbossen en strand.

GPSwalking.nlNa een stuk door de Schoorlse duinen gelopen te hebben zien we aan onze linkerhand een hoog duin. De vele voetstappen in het zand laten zien dat hier meer mensen wandelen. We nemen de uitdaging aan en gaan voor het fraaie uitzicht dat ons te wachten staat.

Maar wat is die klim zwaar. Stijl omhoog en mul zand waar je direct in wegzakt. Het is een hele kluif om boven te komen. Het uitzicht is inderdaad erg fraai. Gelukkig is de afdaling goed te doen. En dan staan we op het stevige strand en lopen we richting vloedlijn om vandaaruit naar Bergen aan Zee te wandelen.

GPSwalking.nlRecreatie
Er is meer dan 60 kilometer wandelpad bestaande uit gemarkeerde wandelingen of zelf samen te stellen wandelingen door het verbinden van wandelknooppunten. Het langeafstandwandelpad Noordzeepad doorkruist ook het gebied.

Ook zijn er vele verharde fietspaden. Belangrijke ingangen voor fietsers zijn de Schoorlse zeeweg bij het bezoekerscentrum aan de Oorsprongweg (knooppunt 45), de Hargense zeeweg, Camperduin of in het zuiden bij Duinvermaak in Bergen of via Bergen aan Zee.

GPSwalking.nlOnderweg komen we meeuwen tegen in alle soorten en maten. Dankzij de stevige telelens die we meegenomen hadden kunnen we ze van grote afstand op de foto zetten.

Meeuwen
Meeuwen zijn zeevogels uit de familie Laridae en de orde steltloperachtigen (Charadriiformes). Er zijn 102 soorten benoemd. Het zijn over het algemeen middelgrote tot vrij grote vogels, meestal grijs of wit, vaak met zwarte tekeningen op kop en snavel. Ze hebben een typische schelle, krijsende roep. De snavel is stevig en vrij lang, de poten zijn voorzien van zwemvliezen. De "echte" meeuwen variëren in formaat van de dwergmeeuw (120 g en 29 cm) tot de grote mantelmeeuw (1,75 kg en 76 cm).

GPSwalking.nlDe meeste meeuwen, met name de soorten uit het geslacht Larus, zijn carnivoor en ze eten zowel aas als levende prooien. De prooidieren bestaan meestal uit krabben en visjes. Met uitzondering van de drieteenmeeuwen zijn meeuwen vogels van de kust en het binnenland die zelden ver op zee of in bossen te vinden zullen zijn. De grotere soorten krijgen na vier jaar hun volwassen verenkleed, bij de kleinere soorten is dit over het algemeen na twee jaar al het geval. De grootste soorten hebben een bijzonder hoge levensverwachting: er is een geval bekend van een zilvermeeuw die 49 jaar werd.

GPSwalking.nlMeeuwen broeden in grote, drukke en lawaaierige kolonies. Ze leggen twee of drie gespikkelde eieren in een nest gemaakt van plantaardig materiaal. De jongen zijn nestvlieders; ze worden met donker gevlekt dons geboren en kunnen direct lopen.

Meeuwen (met name de grotere soorten) zijn vernuftige, nieuwsgierige en intelligente vogels. Ze spreiden complexe communicatiemethodes ten toon en hebben sterk ontwikkelde sociale structuren. Zo is in veel meeuwenkolonies defensief pestgedrag waar te nemen, waarmee potentiële vijanden op afstand worden gehouden.

GPSwalking.nlSommige soorten, zoals de zilvermeeuw, hebben vaardigheden ontwikkeld om gereedschap te kunnen gebruiken. Vele soorten hebben zich op succesvolle wijze aangepast aan het menselijke milieu en zijn nu zeer algemeen in bewoonde gebieden. Andere soorten verkrijgen hun voedsel door middel van kleptoparasitisme.

De sterns worden volgens de IOC World Bird List ook tot deze familie gerekend en vormen daar een onderfamilie of een geslachtengroep. Heel vaak worden de sterns nog opgevoerd als een eigen familie (de Sternidae). Gemiddeld zijn sterns slanker en kleiner, met een ranke, puntige snavel. De reuzenstern is echter groter dan veel kleine soorten "echte" meeuwen. De dwergstern is kleiner dan de kleinste meeuw.

GPSwalking.nlHelaas komt Bergen aan Zee al weer snel in zicht.

Bergen aan Zee
Bergen aan Zee is een kustdorp in de gemeente Bergen, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp ligt aan de Noordzeekust en heeft 470 inwoners (2004).

Het dorp is vrij jong; het dorp ontstond door een visie van grootgrondeigenaar en Heer van Bergen, burgemeester Jacob van Reenen. In de duinen waren al wel een aantal woningen en boerenbedrijven maar op heel grote schaal was het niet. Deel van de bewoning werd Bergen Binnen genoemd, aan de binnenkant van de duinen bij Bergen en een andere deel werd al Bergen aan Zee genoemd, wat een uitvalsplaats was voor Bergen. Meer naar de kust des te minder woningen en des te minder landbouw. Hij voorzag dat er meer landbouw in de duinen zou kunnen plaatsvinden.

GPSwalking.nlOok burgemeestersvrouw Maria van Reenen-Völter spande zich in voor de ontwikkeling van de badplaats. Zij publiceerde in 1904 een boek waarin zij de aantrekkelijkheid van Bergen beschreef, vooral voor kunstenaars. In 1905 werd een karrenspoor door het Berger Bos en de duinen vervangen voor verharde toegangsweg naar de zee; de Zeeweg. De burgemeester zorgde ervoor dat in 1909 de tramlijn van Bergen werd doorgetrokken naar Bergen aan Zee. Een lid van de familie Zeiler uit Baarn zag wel mogelijkheden voor de ontwikkeling van de horeca in de badplaats. Zo ontstond door particulier initiatief in 1906 een geheel nieuw dorp, dat de oude naam, die 1848 al voorkomt, voor de uitvalsplaats meekreeg. In 2006 vierde men uitgebreid het 100-jarig bestaan van het dorp.

GPSwalking.nlHet dorp is nu 5 kilometer van Bergen gelegen. Bergen aan Zee is uitgegroeid tot een echte badplaats, waar niet alleen wordt gebaad maar het is ook bij surfers en catamaranzeilers een geliefde plaats. In de badplaats zijn middelgrote en kleine hotels, appartementen en pensions gevestigd.

Een andere grote attractie is het Zee-aquarium van Bergen aan Zee, dat een beeld geeft van zeebewoners in en uit Nederland en de rest van de wereld. En voor de kunstliefhebber is er een beeldentuin gevestigd, waar ook diverse kunstenaars uit Bergen hun sculpturen tentoonstellen.

GPSwalking.nlEn na deze fraaie wandeling komen we weer terug bij de auto. Het strand en de duinen blijven boeien. Zeker omdat er weinig komt als je in Noord Brabant woont. Dan is een vakantie aan zee de ideale mogelijkheid om dit mooie gebied eens goed te verkennen. En dat hebben we met 2 wandelingen dan ook gedaan.

Het is vooral de leuke combinatie van duin en strand die deze wandeling zo leuk maakt. Een gevarieerde natuur trekt zo langs. Gewoon genieten geblazen, en dat hebben we dan ook volop gedaan.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats N52.7120 E4.6423
 • Bergen aan Zee N52.6630 E4.6317
 • De Kerf N52.6842 E4.6376
 • Noordzee N52.6783 E4.6280
 • Parnassiavallei N52.6811 E4.6370
 • Start/finish/parkeerplaats N52.6674 E4.6629
 • Strand N52.6752 E4.6312
 • Uitzichtspunt N52.6863 E4.6398
 • Uitzichtspunt/hoog duin N52.7072 E4.6391

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.