Reutje - Posterholt

Korte beschrijving

Reutje, Paarlo, Holst. We hebben er nooit van gehoord. Ook niet van Reutje? Wereldkampioen fanfare 1993 in Kerkrade, net als Tienray (1953 Opa was voorzitter Tienders Fanfaar). Maar gelukkig zegt Kasteel Aerwinkel bij Posterholt ons wel iets. Rond dat kasteel gaan we wandelen. Tussen de dorpjes door. Dat is een garantie voor mooie huisjes, doorkijkjes en akkers die bloeien en groeien. Bossen en bomen versieren het landschap met in de zomer alle kleuren groen en in de herfst alle variaties rood, geel bruin. Jee, wat is het mooi!

Natuur is hier echt, ongerept en niet gekunsteld. Geen gebaande paden, maar gewone landweggetjes voor een boerentractor, een bospad van beukenblaadjes. Soms een stukje verharde weg om door te steken naar het volgende mooie uitzicht.

En ja, we mogen ook langs het kasteel en door de tuinen. Aardig van de eigenaars, dat ze dit sprookje met ons willen delen. In de zomer kunnen we onze dank betuigen door het terras te bezoeken. Maar er zijn ook culturele uitstapjes te maken. Heel bijzonder.
En dan plotseling, als we uit het kasteelpark komen zien we aan de overzijde van de Vlootbeek allerliefste vakantiehuisjes van een Landal Green park. We kunnen binnendoor terug, maar dat doen we niet, want verderop volgen we het Munningsbos met beuken en kastanjes.

De lucht kleurt geel, rood over zwarte contouren. De duisternis valt vroeg in op deze novemberdag. En daarmee overheerst de stilte. De stilte van de rust…..

We zullen nog dikwijls terugdenken aan deze wandeling, want van de tamme kastanjes kunnen we de hele winter nog genieten…..


Kenmerken
Startpunt: Reutje
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.129844 E6.009678
Afstanden: 16, 13, 6 km
Type: Bos, Cultuur, Heuvel, Open
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 14-11-2015

Route informatie

GPS wandeling van 16 km bij het Limburgse plaatsje Reutje
Er zijn verkortingen van 13 en 6 km beschikbaar.
De paden op deze wandeling zijn goed begaanbaar. Deels verhard.
In de zomerperiode: Bij Kasteel Aerwinkel is er een horecagelegenheid.
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART/FINISH/PARKEREN N51 07.791 E6 00.581
We parkeren in Reutje langs de weg. Daarna gaan we links een paadje in naar het bos.

Bij Posterholt gaan we links over het fietspad en na het oversteken – voorzichtig- van de drukke weg vervolgen we naar het Roerdal.

Reutje N51 07.804 E6 00.568

Oorspronkelijk hoort 't Reutje bij Sint Odiliënberg, hoewel het tegenwoordig dichter bij de kern Posterholt ligt. Tot 1991 maakte het dan ook onderdeel uit van de gemeente Sint Odiliënberg en qua adressering valt het ook nog steeds onder deze plaats.

GPSwalking.nlHet gehucht bestaat uit vier straten en telt ongeveer 300 inwoners. Er is een café aanwezig, genaamd 'Bie Tiel' en een grote fanfare, 'Sint Wiro'. Deze fanfare speelt in de eerste divisie en is in 1993 wereldkampioen geworden op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.'

t Reutje heeft ook een volkslied: Träötje mien Landj, dat geschreven is door Wiel Janssen en Pièrre Bonné.

Fanfare Sint Wiro N51 07.724 E6 00.417

Fanfare Sint Wiro is opgericht in 1928. De fanfare is ontstaan uit de schutterij Sint Wiro en de daaraan gekoppelde burgerwacht welke in 1914 opgericht is voor angst voor opstanden. Diverse mensen uit het Reutje speelden in de jaren twintig mee in de harmonie van St. Odiliënberg.

GPSwalking.nlOp een gegeven moment ging het minder met zowel Schutterij Sint Wiro als de burgerwacht. Het idee kwam om een fanfare op te richten. Toen dit besluit eenmaal genomen was gingen vrijwel alle leden van de harmonie die uit het Reutje afkomstig waren over naar de nieuwe “fanfare Sint Wiro”.

Van het kapitaal dat over was uit de schutterij werden instrumenten gekocht. Sinds de oprichting is Sint Wiro uitgegroeid van een vereniging met tien, tot een vereniging met ruim honderd leden waarvan 65 musicerend.

GPSwalking.nlPosterholt N51 07.921 E6 01.068
De oudste vermelding van de naam Posterholt wordt teruggevonden in een akte uit het jaar 1147.

In deze akte staat dat Hendrik II van Leyen, bisschop van Luik, verklaart dat Luchardis van Mereheim en haar zonen zes hoeven te Posterholt en twee hoeven te Linne aan de proosdij Meerssen hebben geschonken.

Sporen van eerdere bewoning tonen aan dat het gebied reeds ver voor het begin van de jaartelling bewoond moet zijn geweest.

GPSwalking.nlPosterholt deelt een geschiedenis met buurdorp Vlodrop; eertijds hadden zij samen één parochie. In navolging hiervan werd in 1277 tevens een gezamenlijke schepenbank gevormd. Deze schepenbank maakte deel uit van het Gelderse ambt Montfort. Na de Franse tijd (1795-1815) kreeg het dorp een eigen gemeentebestuur.

Posterholt was zelfstandig tot de gemeentelijke herindeling van 1991, waarbij Posterholt, Montfort en Sint Odiliënberg samen onder één nieuw gemeentebestuur kwamen.

Aanvankelijk kreeg de gemeente de naam 'Posterholt', maar op 1 februari 1994 werd de gemeentenaam officieel gewijzigd in 'Ambt Montfort', naar het historische bestuursdistrict. Deze is op haar beurt weer opgegaan in de nieuwe gemeente 'Roerdalen' bij de herindeling van 2007.

GPSwalking.nlOmgeving Posterholt N51 08.239 E6 01.206
De omgeving van het dorp is afwisselend landelijk (agrarisch) en bosrijk. In de omringende bossen is een vakantiebungalowpark aangelegd en bevindt zich het monumentale Kasteel Aerwinkel. De bossen, voornamelijk bestaand uit naaldbomen, zijn gegroeid op zandgronden die tot duinen zijn verstoven.

Er is in dit gebied veel reliëf, met hoogteverschillen tot maximaal 20 meter. Daarnaast liggen rond het dorp de landbouwgebieden het Holster-, Vlodropper- en Voorsterveld. Langs het dorp stromen de Leigraaf en, iets zuidelijker, de Vlootbeek, die vlak over de Duitse grens ontspringt en bij Linne in de Maas uitmondt. De naam Posterholt betekent letterlijk 'hogergelegen bos'.


GPSwalking.nlHoeve Dasselray N51 08.640 E6 01.231
Hoeve Dasselray gelegen aan de rand van het Roerdal is een typische Midden-Limburgse hoeve. Voor zover bekend was de hoeve met landerijen in 1653 in bezit van het adellijk geslacht Vrymersum.

Bij hoogwater lopen de uitgestrekte velden in het Roerdal onder water. In dat geval ziet men tot aan het dorp Melick een grote watervlakte met hier en daar een boom.

Klein Paarlo N51 08.618 E6 01.884

Paarlo is al klein en dan heb je ook nog Klein Paarlo. Dat is voor de eerste keer vermeld in 1263,  in een akte, waarin ridder Gerard van Kempen als eigenaar wordt genoemd. Nu is het een landgoed, waar gelogeerd kan worden. In de koetsierswoning.

GPSwalking.nlHet was vroeger een arbeiderswoning, die vanaf de 2e wereldoorlog leeg stond en behoorlijk vervallen was. Deze is helemaal afgebroken en recent opnieuw opgebouwd. Van het oude herenhuis is nu alleen nig de kelderverdieping als ruine over, verder een boerderij met een grote schuur, waar een pachtboer op zat, en daaraan vast een arbeiderswoning. Iets verder weg lag de remise.

Dit is het oudste gedeelte van Klein Paarlo opgebouwd in vakwerk en later ingevuld met steen. Wij vermoeden, dat boerderij en schuur in de 17e eeuw zijn gebouwd. Vroeger heeft bij Klein Paarlo nog een watermolen behoord, die in die tijd een belangrijke functie had.


GPSwalking.nlKasteel Aerwinkel N51 07.594 E6 00.687
Kasteel Aerwinkel werd voor het eerst genoemd in 1544, en was waarschijnlijk een hoeve. Wanneer het toenmalige huis is verdwenen is niet bekend. In 1854 werd het huidige landhuis gebouwd door Pierre Cuypers in opdracht van P.M. Gerardts. Dit landhuis heeft de status rijksmonument. Bij het landhuis liggen meer gebouwen die de status hebben van rijksmonument, waaronder een oude schuur en een badhuisje.

Ook ontwierp hij het omringende park. Beeldbepalend zijn de de 100 tot 150 jaar oude beuken, esdoorns en eiken. Een flink aantal bomen staat zelfs op de monumentenlijst. De charmante bospaadjes leiden u door het gebied, dat is opengesteld voor het publiek.

GPSwalking.nlDieren die u kunt aantreffen op Landgoed Aerwinkel, zijn de eekhoorn, de nijlgans, diverse eenden en talloze vogels. Een gedeelte van het bosgebied is aangewezen als vogelreservaat. Natuurliefhebbers kunnen verder genieten van monumentale oude beuken, esdoorns en eiken. In het lagere drassige gebied is nog een oud broekbos aanwezig dat in het najaar en in de winter moeilijk of niet begaanbaar is.

Aan het water vindt u onder andere waterlelies. De tuin van Kasteel Aerwinkel is onderdeel van het netwerk European Garden Heritage en heeft behalve een leuke kruidentuin een groot aantal bijzondere bomen en heesters. Zie www.kasteelaerwinkel.eu


GPSwalking.nlLandgoed Aerwinkel N51 07.493 E6 00.743
Dieren die u kunt aantreffen op Landgoed Aerwinkel, zijn de eekhoorn, de nijlgans, diverse eenden en talloze vogels. Een gedeelte van het bosgebied is aangewezen als vogelreservaat. Natuurliefhebbers kunnen verder genieten van monumentale oude beuken, esdoorns en eiken.

In het lagere drassige gebied is nog een oud broekbos aanwezig dat in het najaar en in de winter moeilijk of niet begaanbaar is. Aan het water vindt u onder andere waterlelies. De tuin van Kasteel Aerwinkel is onderdeel van het netwerk European Garden Heritage en heeft behalve een leuke kruidentuin een groot aantal bijzondere bomen en heesters.


GPSwalking.nlMunnichsbos N51 06.991 E5 59.915
Het Munnichsbos (monnikenbos) is een smalle strook bos langs beide oevers van de Vlootbeek. Dit oude natuurbos bestaat voor een deel uit ongerepte natuur. In het Munnichsbos lijkt de tijd dan ook stil te hebben gestaan.

In het midden van het bos ligt een hoeve met historische tiendenschuur, die nog altijd in originele staat is. Het bos is opengesteld voor het publiek.

De verkorte route gaat nu naar rechts, maar wij vervolgen door het monumentale beukenbos naar links.

De verkorte route gaat achter het kasteel door terug naar Reutje. Dit is erg mooi.


GPSwalking.nlFlora en Fauna  Munnicksbos N51 07.300 E5 59.891
In het Munnichsbos vindt u nog ongerepte natuur die zijn gang wordt laten gegaan door oude dode en omgevallen bomen niet op te ruimen. Hiervan wordt dankbaar gebruik gemaakt door vele vogels, paddenstoelen, mossen en varens. Vooral spechten hebben het hier zeer naar hun zin.

Zo zijn alle in Nederland voorkomende soorten, zoals de kleine en grote bonte specht, de groene en zwarte en de middelste bonte specht, vertegenwoordigd. De middelste bonte specht was hier enkele jaren geleden zelfs de eerste die na lange tijd weer in Nederland is gaan broeden.

GPSwalking.nl’s Morgens en in de schemering komen reetjes uit hun dekking en ook kunt u er wilde zwijnen tegenkomen evenals kleiner wild zoals vossen, hazen en konijnen, fazanten en hout- en holenduiven. Ook het eekhoorntje kunt u er regelmatig zien. ‘s Avonds en ’s nachts vliegt er naast andere vleermuissoorten ook de zeer zeldzame bosvleermuis rond.

Over de Vlootbeek scheert regelmatig een ijsvogeltje en qua vlinders komt er naast de algemene soorten zoals dagpauwoog, atalanta, distelvlinder, koolwitje en blauwtjes in een klein gebiedje nog de zeldzame kleine ijsvogelvlinder voor.

GPSwalking.nlKathedraal N51 07.391 E5 59.758
Het Munnichsbos of Monnikenbos is een eeuwenoud natuurbos. Hier gaat de natuur zijn gang. Een paradijs voor mossen, varens, paddenstoelen, spechten en eekhoorns.

Indrukwekkend is ‘de Kathedraal’, een eeuwenoud beukenbos waar de bomen op pilaren van een imposante kerk lijken.

In de tweede wereldoorlog is er een uitgebreid loopgravenstelsel met bijbehorende bunkers gegraven dat nog vrij intact zichtbaar is.

GPSwalking.nlVlootbeek N51 07.471 E5 59.424
De Vlootbeek, in Duitsland Flutgraben geheten, is een beek in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Nederlandse provincie Limburg.

De beek ontspringt in de gemeente Heinsberg, kruist de Duits-Nederlandse grens bij Karken tussen Voorst en Posterholt en mondt bij Linne uit in de Maas.

Het gebied van de beek was tot 1980 in het beheer van het waterschap Vlootbeek.

GPSwalking.nlHoeve Munnichsbosch N51 07.607 E5 59.373
Hoeve Munnichsbosch (Monnikrnbos) heeft naar wordt aangenomen oorspronkelijk aan een klooster toebehoord.

De gevelsteen boven de hoofdingang bevat het wapen van Anna Francisca van der Heyden de Belderbusch, destijds abdis van de Munsterabdij te Roermond.

Tijdens de Franse overheersing werd de boerderij met bossen en landerijen in beslag genomen en verkocht.

GPSwalking.nlHeerbaan N51 08.002 E5 59.503
Door het Munnichsbos kruisten twee oude wegen: de Romeinse heerbaan Xanten-Heerlen-Keulen en de Gulikerweg.

Ter hoogte van het Munnichsbos heeft men in deze weg een oude knuppeldam, enkele Romeinse munten en Romeinse voorwerpen gevonden. Het Munnichsbos behoorde oorspronkelijk waarschijnlijk toe aan een klooster.

Aan de rand van het Munnichsbos ligt de Munnichshoeve (ook wel Munnichshof genoemd) verscholen. Waarschijnlijk was hier al een hoeve in de 13e eeuw (curtis in Raetken- het huidige Reutje). Maar wellicht is er al veel eerder een belangrijke hof geweest in de 10e eeuw (Suletheim).

GPSwalking.nlDe hoeve wordt al 100 jaar gepacht door de familie Peters. De hoeve is niet toegankelijk voor publiek.

Beste Wandelaar: Het is mogelijk dat u hier passeert terwijl een afscheidsdienst aan de gang is. Respecteer deze dienst. Ga links over de verharde weg en daarna tweemaal rechts om de route te vervolgen.

Natuurbegraafplaats Bergerbos N51 08.037 E6 00.042

Natuurbegraafplaats Bergerbos is een familiebedrijf met oog voor de persoonlijke wensen van overledenen en nabestaanden. Natuurbegraafplaats Bergerbos is er voor mensen van alle culturen, levensbeschouwingen en religies. Het geeft mensen de regie over hun uitvaart zoveel mogelijk in eigen hand.

GPSwalking.nlHier kun je, zo je wilt, bij leven al de laatste rustplaats uitzoeken en een zeer persoonlijke afscheidsceremonie voorbereiden. Elk afscheid is anders.

Op Bergerbos zijn de diensten bijzonder en intiem door het natuurschoon, de prachtige glazen aula en de arena waar openluchtdiensten worden gehouden.

Bieten N51 07.943 E6 00.409
De voederbiet (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa) is een biet die behoort tot dezelfde soort als de suikerbiet, maar met een laag suikergehalte.

GPSwalking.nlVoederbieten stammen uit de 18e eeuw. In 1790 wordt de biet vermeld als mangelwortel. Vroeger werden er in Nederland en België veel voederbieten geteeld.

Tussen 1861 en 1870 werd er 5700 ha voederbieten in Nederland geteeld en in 1920 was dit opgelopen tot 34000 ha. In 1948 werd er zelfs 66000 ha verbouwd. In 2005 werd er nog maar rond 500 ha voederbieten in Nederland verbouwd.

Tegenwoordig zien we vooral de suikerbiet. De suikerbiet of beetwortel (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima) is een wortelgewas dat wordt geteeld voor de winning van suiker.

GPSwalking.nlDe suikerbiet is niet eetbaar, daar is de biet veel te hard voor. Om de suiker uit de suikerbieten te winnen vindt een complex productieproces plaats waarbij de bieten worden gesneden en gekookt en het sap wordt gecentrifugeerd.

Tijdens het proces komen verschillende bijproducten vrij, die niet worden weggegooid maar in andere producten worden verwerkt.

En zo zijn we weer terug in dit leuke plaatsje. Weinig bekend, maar juist daarom zo mooi. We hebben veel tamme kastanjes kunnen rapen – vooral bij de schuilhut langs de verharde weg in het bos. Daar gaan we nog lang van nagenieten. Reutje, een rustgebied van de stilte.

Startpunt

 • START/FINISH/PARKEREN Sint Josephstraat 3 Reutje N51 07.791 E6 00.581

Geraadpleegde websites:

POI’s

 • Reutje N51 07.804 E6 00.568
 • Fanfare Sint Wiro N51 07.724 E6 00.417
 • Posterholt N51 07.921 E6 01.068
 • Omgeving Posterholt N51 08.239 E6 01.206
 • Hoeve Dasselray N51 08.640 E6 01.231
 • Klein Paarlo N51 08.618 E6 01.884
 • Kasteel Aerwinkel N51 07.594 E6 00.687
 • Landgoed Aerwinkel N51 07.493 E6 00.743
 • Munnichsbos N51 06.991 E5 59.915
 • Flora en Fauna  Munnicksbos N51 07.300 E5 59.891
 • Kathedraal N51 07.391 E5 59.758
 • Vlootbeek N51 07.471 E5 59.424
 • Hoeve Munnichsbosch N51 07.607 E5 59.373
 • Heerbaan N51 08.002 E5 59.503
 • Natuurbegraafplaats Bergerbos N51 08.037 E6 00.042
 • Bieten N51 07.943 E6 00.409
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.