Nonette

Korte beschrijving

We verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen. Op de website van de camping staat te lezen:

"De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Omdat het aantal toeristen beperkt blijft ontbreken uitingen van massavermaak. Daardoor kan de bezoeker in alle rust genieten van de verlaten hoogvlakten, die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante puntvormige puy's (vulkanen) en de bergmeren zorgen daarbij voor de nodige afwisseling. Tal van heuvels worden door historische vestingstadjes gekroond en de meeste van die schilderachtige oorden bezitten een oude burcht en soms ook een romaanse kerk.

Er is volop gelegenheid tot het maken van wandelingen en fietstochten. Ook kunt u op korte afstand van LONGAT paardrijden, zweefvliegen, kanoën en zwemmen in de Allier of in zwembaden. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het teveel is om op te noemen. Gaarne zullen wij U dan ook behulpzaam zijn met advies als U eenmaal op de camping geinstalleerd bent.

Het kasteel op de camping werd rond het jaar 1500 gebouwd. Het is strategisch gelegen op 450 meter hoogte en ziet uit over het dal van de Allier, dat reeds door de Kelten en Romeinen bewoond moet zijn geweest. De meeste grond, 50 ha. van het omringende grote landgoed wordt gebruikt voor akkerbouw. Ook graast er soms een kleine kudde schapen of paarden."

De Auvergne

Auvergne (Auvèrnha of Auvèrnhe in het Occitaans) is een regio in het zuidelijke centrum van Frankrijk, in het Centraal Massief. De inwoners worden Auvergnats en Auvergnates genoemd. De hoofdstad is Clermont-Ferrand. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Auvergne dankt zijn naam aan het Gallische volk de Arverni, waarvan Vercingetorix de koning was ten tijde van de Romeinse invasie. In de Middeleeuwen werd Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd.

Als berggebied is Auvergne onderworpen aan het reliëf van de historische hoofdlijnen van communicatie in Frankrijk, zoals de loop van de Rhône en de Atlantische kust. Het relatieve isolement van de regio blijft voortduren, ondanks de wil die door de instellingen te kennen wordt gegeven om de implementatie van infrastructuur te bevorderen die gebiedsoverstijgende communicatie mogelijk zou moeten maken. Deze situatie heeft de economische ontwikkeling in de steden niet bevorderd en het isolement is een van de factoren die hebben bijgedragen tot de stagnatie en draagt bij aan de leegloop van het gebied. Hierdoor werd het na de oorlog als het centrale deel van "de diagonaal van de leegte" beschouwd.

Een opeenvolging van vulkanische plateaus strekken zich uit tussen de reeksen van de Monts Dore en de Cezallier en de vallei van de Allier, en worden doorsneden door rivieren die uitkomen in de Allier. rondom het dorpje Bourdes kom je veel hellingen tegen. Hier zijn wijgaarden gevestigd. In de buurt vindt je veel dorpen, kerken, kastelen en boomgaarden.


Kenmerken
Startpunt: Nonette: parkeerplaats kerk
Startlocatie: Auvergne , Frankrijk
Coördinaten N45.476146 E3.278840
Afstanden: 15, 14, 2 km
Type: Cultuur, Dorp, Heuvel, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij eindpunt
Gelopen op: 29-12-2015

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km bij het plaatsje Nonnette.
Er is een verkorting van 14 km beschikbaar waarbij de pittige klim naar de ruine over wordt geslagen.
Er is ook een korte route naar de top beschikbaar. Ideaal als u alleen wilt genieten van het fraaie uitzicht.
Naast de track is er ook een route beschikbaar.
Horeca komt u alleen tegen op het plein bij de parkeerplaats.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen.

Al in 1992 waren we voor het eerst op deze camping. Sindsdien zijn we regelmatig teruggekomen. Het fijne klimaat met veelal droog en warm weer, de schitterende omgeving, de leuke weggetjes en de rust. Een heerlijke combinatie.

GPSwalking.nlVanuit de camping kun je mooi het dorpje Nonette zien liggen. Boven op een bergtop. Van onze vroegere vakanties weten we dat je daar kunt genieten van een fantastisch uitzicht. We zoeken een wandeling die het mooie uitzicht combineert met een mooi rondje door de omgeving.

We parkeren de auto bij de plaatselijke en oude kerk. Daar is ook een klein terrasje waar je een lekker kop koffie kunt krijgen. We bewaren de koffie voor als we weer terug zijn van de wandeling.

Eerst GPSwalking.nllopen we even naar Église Saint-Nicolas. Het is een kerk waarvan delen in de 17e eeuw gebouwd zijn. Het is een historisch monument sinds 1976. De kerk heeft een vroeg-gotisch architectuur.

De zon wil nog niet doorbreken, maar het is heerlijk weer om aan de wandel te gaan. We besluiten om eerst de wandeling te lopen en daarna de klim naar de top te ondernemen om vervolgens op het terras uit te blazen.

Een goede keuze want later breekt de zon steeds meer door.

Onderweg kunnen we volop genieten van de vele vlinders die we tegenkomen. De warme, op het zuiden gerichte hellingen, zijn een paradijs voor de vlinder.

De wandeling gaat over glooiende paden. nergens hoeven we steil te klimmen. Alleen als we op het einde naar de ruine van het kasteel klimmen is het even pittig doorstappen. Maar gelukkig is die route korter dan 1 km.

GPSwalking.nlNonette
Nonette is een gemeente in het Franse departement Puy-de-Dôme (regio Auvergne) en telt 289 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Issoire.

Informatie is altijd moeilijk te krijgen. Onderweg komen we nauwelijks een informatiebordje tegen. Daarnaast zijn we geen sterren in het ontcijferen van Franse teksten. En zelfs thuis met Google vertaal gaat het maar moeizaam.  

Van boven af kunnen we de rivier de Allier net zien liggen.

GPSwalking.nlDe Allier
De Allier ontspringt in het departement Lozère, in de bergen Moure de la Gardille op 1501 m hoogte. De rivier loopt door diepe ravijnen. Ze vloeit in de Loire 6 km ten westen van Nevers. De rivier is 410 km lang, waarvan 360 km bevaarbaar.

Overstromingen Allier
Overstromingen maken deel uit van de normale werking van een rivier. De uitgestrekte uiterwaarden die je van bovenaf kunt zien liggen zijn niet altijd door onze voorgangers gerespecteerd. Ze werden bebouwd en zorgden daardoor dat de rivier gemakkelijker overstroomde. De uiterwaarden verminderd de stroom en de waterhoogtes verder stroomafwaards. De uiterwaarden zorgen ervoor dat bij hoog water dat overtollig water langzaam weer wordt teruggegeven aan de rivier. Deze uiterwaarden zijn daarom erg belangrijk voor de menselijke gemeenschappen die nabij de rivier liggen.

GPSwalking.nlDat uiterwaarden belangrijk zijn is duidelijk omdat er sinds het midden van de 19e eeuw geen grote overstromingen meer gemeten zijn.

Vallei van de Allier
Het gebied wordt doorkruist door talrijke rivieren. L'Allier. Het is één van de laatste wilde rivieren waarin zalm voor. De bezoekers kunnen genieten van de schaduwrijke oevers. Couze Ardes maar Alagnon.

De Lembron
Gekenmerkt door zijn rode land strekt Lembron zich uit tussen de rivier de Allier en het plateau Cézallier.

GPSwalking.nlKarakter campagne met mediterrane licht. Een vlakte omlijst door vulkanische dijken en basalt plateaus met kalk. De hellingen waren ooit het domein van de wijnstok, zoals blijkt uit sporen van terrassen.

In sommige plaatsen, vooral in Boudes, in de Vallei van de Heiligen, heeft de erosie gevormde brokken en hoodoos met fantastische silhouetten aangewakkerd de populaire verbeelding. (Zie ook onze wandeling door de vallei des Saints).

In de eens versterkte dorpen kom je huizen van wijnboeren, boerderijen, maar ook meer ongebruikelijke woningen tegen. De plaatsen in Lembron zijn rijke getuigenissen van het verleden.

GPSwalking.nlHet nadeel van het uitpluizen van de informatieborden als we weer thuis zijn is dat we pas achteraf weten wat we allemaal onderweg zijn tegengekomen.

De duivenhokken
Een belangrijk element van gemengde landbouw, kweekduiven, dateert uit de oudheid. De uitwerpselen van de duif werden gebruikt als natuurlijke meststof op de wijngaarden en graanvelden, terwijl het vlees van het dier gegeten werd. De duif werd gehouden in een vierkant hok met een schuin dak. Deze bouwstijl gaat terug naar minstens de vijftiende eeuw.

GPSwalking.nlWe lopen een ronde waar we een aantal slapende dorpjes tegenkomen. Vergeet het maar om hier een gezellig terras tegen te komen. Nergens een mens op straat. Behalve in Mailhat waar een wedstrijd petangue bezig is. Neem ook een kijkje in de plaatselijke kerk.

Mailhat
Bezoek de kerk van Mailhat. Maar het dorp biedt nog meer erfgoed, niet religieus, zoals het oude washuis, resten van een windmolen, duiventillen en mooie gevels. Ook de voormalige wijngaarden zijn zeer aanwezig in de architectuur.

GPSwalking.nlDe Kerk van Onze Lieve Vrouw
De Kerk van Onze Lieve Vrouw van Mailhat gebouwd in de late twaalfde eeuw, is een belangrijke historische en artistieke mijlpaal op de weg van de historisch Romaanse Auvergne kunst omdat het een ambitieuze gebouw voor een bescheiden landelijke priorij. De kerk getuigt van de rijkdom van de bouwers, de Cluny monniken van Sauxillanges. De kerk is van artistiek belang door zijn architectonische vormen en zijn beeldhouwkunst.

De buitenkant is veelhoekige, versierd met bogen in verschillende decoratieve patronen. Aan de de binnenkant zijn er open kapellen gevormd in de dikke muren. De koepel is ondersteund een overspanning ondersteund in 4 hoeken.

GPSwalking.nlVoorzichtig werken we ons door het petangue strijdgewoel.

Petanque
Petanque is de Provençaalse variant van jeu de boules, hoewel beide termen vaak als synoniemen worden gebruikt. Jeu de boules omvat alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld. Voor petanque is weinig of geen uitrusting en infrastructuur nodig; het is eenvoudig van opzet, en de nadruk ligt op behendigheid in plaats van op fysieke kracht.

GPSwalking.nlPetanque is een variant van een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken gespeeld werd. Daar werd het echter nog beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt ongeveer in de vorm zoals we het nu nog kennen. Ook in de middeleeuwen bleven petanque en andere balspelen erg populair, maar daarna verslapte de interesse ervoor met uitzondering van bepaalde streken zoals de Franse Provence.

De huidige vorm ontstond in 1907 in La Ciotat nabij Marseille. Ten behoeve van een oude man, Jules Lenoir, die door reumatiek geen aanloop meer kon nemen, werden de spelregels aangepast. De werper moest op zijn plaats blijven, en dat werd afgedwongen door een cirkel rond hem te trekken. Pétanque heeft daardoor de reputatie van "oudemannensport" gekregen.

GPSwalking.nlVanaf de Tweede Wereldoorlog is het petanque begonnen aan een indrukwekkende opmars die eerst geheel Frankrijk overspoelde maar al spoedig ook andere Europese landen en zelfs daarbuiten.

De Féderation Française de Pétanque et Jeu Provançal werd in 1942 opgericht, en in 1958 zag de Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal het daglicht. De vele toeristen die met het petanque kennismaken in Frankrijk worden er blijkbaar zo door gegrepen, dat ze het in hun eigen streken gaan importeren. Momenteel wordt petanque gespeeld in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika, de VS, Canada en zelfs tot in Thailand en Japan toe.

GPSwalking.nlTerug in Nonette klimmen we even naar boven voor een werkelijk schitterend uitzicht. Wat is het hier mooi en wat kun je ver weg kijken.

Het kasteel van Nonette

Op de hoogste top heeft tot 1633 een kasteel gestaan. Het kasteel maakte deel uit van een lijn van verdedigingswerken er werd in de loop van de eeuwen regelmatig verbouwd.

Bovenop de plaats waar het vroegere kasteel stond zijn nog restanten van een toren, het valhek en de toegangspoort te zien. Je hebt hier een schitterend uitzicht op de
streek Lembron en de dorpen rondom Nonette.

GPSwalking.nlMet een bezoek aan het plaatselijke terrasje besluiten we deze leuke wandeling. We hebben kunnen genieten van fantastische uitzichten en de mooie natuur met veel vlinders.

De ruim 150 foto's laten een goed beeld zien van hoe mooi het hier is. En lekker rustig want je komt onderweg geen enkele wandelaar tegen terwijl het gebied een echte aanrader is. Waar je ook komt er is meer dan genoeg om te ontdekken. Niet vergeten om een luchpakket mee te nemen want onderweg kom je niets tegen. 

Geraadpleegde websites:

POI's

 • De Allier N45.4690 E3.2812
 • Lamontgie N45.4752 E3.3341
 • Mailhat N45.4820 E3.3166
 • Nonette N45.4797 E3.2807
 • Start/finish/parkeerplaats/Église Saint-Nicolas N45.4761 E3.2788
 • Uitzichtspunt N45.4735 E3.2782

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.