Puy De Dome

Korte beschrijving

We verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen. Op de website van de camping staat te lezen:

"De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Omdat het aantal toeristen beperkt blijft ontbreken uitingen van massavermaak. Daardoor kan de bezoeker in alle rust genieten van de verlaten hoogvlakten, die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante puntvormige puy's (vulkanen) en de bergmeren zorgen daarbij voor de nodige afwisseling. Tal van heuvels worden door historische vestingstadjes gekroond en de meeste van die schilderachtige oorden bezitten een oude burcht en soms ook een romaanse kerk.

Er is volop gelegenheid tot het maken van wandelingen en fietstochten. Ook kunt u op korte afstand van LONGAT paardrijden, zweefvliegen, kanoën en zwemmen in de Allier of in zwembaden. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het teveel is om op te noemen. Gaarne zullen wij U dan ook behulpzaam zijn met advies als U eenmaal op de camping geinstalleerd bent.

Het kasteel op de camping werd rond het jaar 1500 gebouwd. Het is strategisch gelegen op 450 meter hoogte en ziet uit over het dal van de Allier, dat reeds door de Kelten en Romeinen bewoond moet zijn geweest. De meeste grond, 50 ha. van het omringende grote landgoed wordt gebruikt voor akkerbouw. Ook graast er soms een kleine kudde schapen of paarden."

De Auvergne
Auvergne (Auvèrnha of Auvèrnhe in het Occitaans) is een regio in het zuidelijke centrum van Frankrijk, in het Centraal Massief. De inwoners worden Auvergnats en Auvergnates genoemd. De hoofdstad is Clermont-Ferrand. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Auvergne dankt zijn naam aan het Gallische volk de Arverni, waarvan Vercingetorix de koning was ten tijde van de Romeinse invasie. In de Middeleeuwen werd Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd.

Als berggebied is Auvergne onderworpen aan het reliëf van de historische hoofdlijnen van communicatie in Frankrijk, zoals de loop van de Rhône en de Atlantische kust. Het relatieve isolement van de regio blijft voortduren, ondanks de wil die door de instellingen te kennen wordt gegeven om de implementatie van infrastructuur te bevorderen die gebiedsoverstijgende communicatie mogelijk zou moeten maken. Deze situatie heeft de economische ontwikkeling in de steden niet bevorderd en het isolement is een van de factoren die hebben bijgedragen tot de stagnatie en draagt bij aan de leegloop van het gebied. Hierdoor werd het na de oorlog als het centrale deel van "de diagonaal van de leegte" beschouwd.

Een opeenvolging van vulkanische plateaus strekken zich uit tussen de reeksen van de Monts Dore en de Cezallier en de vallei van de Allier, en worden doorsneden door rivieren die uitkomen in de Allier. rondom het dorpje Bourdes kom je veel hellingen tegen. Hier zijn wijgaarden gevestigd. In de buurt vindt je veel dorpen, kerken, kastelen en boomgaarden.


Kenmerken
Startpunt: Col de Ceyssat, Orcines
Startlocatie: Auvergne , Frankrijk
Coördinaten N45.763632 E2.956870
Afstanden: 17, 10 km
Type: Berg, Bos, Cultuur, Heuvel, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 04-01-2016

Route informatie

GPS wandeling van 17 km bij de schitterende Puy de Dome bij Clermont-Ferrand (Fr).
Er is een verkorting van 10 km beschikbaar.
Het eerste gedeelte van de wandeling gaat over steile paden. Hierdoor is de wandeling niet geschikt voor mensen hiervoor niet de juiste conditie hebben. Trek goede wandelschoenen aan en neem voldoende water mee.
Naast een track is er ook een route beschikbaar.
Horeca komt u bij de start en boven op de Puy de Dome tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen.

Al in 1992 waren we voor het eerst op deze camping. Sindsdien zijn we regelmatig teruggekomen. Het fijne klimaat met veelal droog en warm weer, de schitterende omgeving, de leuke weggetjes en de rust. Een heerlijke combinatie.

GPSwalking.nlTijdens één van onze eerdere vakanties in dit gebied zijn we al eens naar de top van de Puy de Dome gereden. Dat kon nog in die tijd.

Deze keer besluiten we om de wandeling op Col de Ceyssat te parkeren en daarna naar boven te lopen. Een schitterende, maar zeker ook een pittige wandeling, waarbij we konden genieten van schitterende vergezichten.

De wandeling start met een pittige klim naar de top van de Puy de Dome. Een klein half uurtje later bent u boven waar u kunt genieten van een schitterend uitzicht. Dat geldt alleen voor een heldere dag.

Vervolgens gaan we verder richting Puy de Pariou waar we weer een stukje moeten klimmen. Deze keer over een zeer lange trap. Daarna gaat het glooiend verder tot aan de parkeerplaats. Het hoogte profiel van deze wandeling zegt voldoende.

Onderweg komen we verschillende informatieborden tegen. Gelukkig staat alles in het Frans en het Engels. We zetten alles op de foto en thuis vertalen we alles naar het Nederlands. Een leuke klus voor de wintermaanden.

GPSwalking.nlPuy de Dôme
De Puy de Dôme is een grote lavakoepel en een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in Auvergne, het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, met een hoogte van 1464 meter. De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys. Net als de Nederlandse Zuidwalvulkaan is de locatie van deze vulkaan niet aan de rand van een tektonische plaat, noch boven een hotspot.

De laatste uitbarsting van de Puy de Dôme vond plaats rond 5760 v.Chr., waarmee de vulkaan als uitgedoofd wordt beschouwd. Aangezien het gebied waarin Puy-de-Dôme ligt geologisch gezien kort (150.000 jaar) geleden actief is geweest, kan een toekomstige eruptie niet geheel worden uitgesloten. De meest recente uitbarsting in het gebied vond plaats rond 4040 v.Chr.

GPSwalking.nlAls gevolg van zijn dominante positie komen op de puy de Dôme merkwaardige atmosferische fenomenen voor. Het komt in de herfst vaak voor dat men rond de top een zee van wolken waarneemt, soms volkomen glad, dan weer stormachtig, waarin de nabije vulkanen uitsteken als eilanden.

Dat gebeurt als er een temperatuur inversie is. Dat wil zeggen dat op lager niveau het kouder is met wolkenvelden, terwijl het op de top in de zonneschijn warm is in een rustige kalme atmosfeer.

GPSwalking.nlDe zuiverheid van de atmosfeer is vaak zodanig, vooral ’s morgens, dat men soms de Mont Blanc kan zien en daarachter de bergen van Forez. Een uitsnijding tussen Pierre-sur-Haut en de puy de Montoncel maakt het in feite mogelijk om de Mont Blanc te zien, de dôme Goûter en de Groene naald op meer dan 300 km afstand; ook herkent men de omgeving van Dijon, Vichy, Moulins en Bourges.

De beklimming van de top van de puy de Dôme is meer dan een oude traditie, want sedert de tijd van de Kelten werd er een tempel gebouwd op deze gewijde grond en we weten dat de Gauls er hun god Toutatis vereerden. De Romeinen hadden geen bezwaar tegen deze cultus, maar hun gewoonte volgend, vervingen zij het bouwwerk door een tempel gewijd aan hun god Mercurius Dumias, waaraan de berg zijn naam dankt.


GPSwalking.nlVernield ten tijde van de barbaarse invasies werd deze tempel vervangen in de XIIde eeuw door een kapel gewijd aan St Barnabas. Gedurende 4 eeuwen werd deze kapel het doel van vele druk bezochte pelgrimstochten, waaraan de prior Orcival aan het hoofd liep. Maar ook deze werden verlaten. Verlaten, werden de restanten van de verschillende ruïnes bron van allerlei bijgeloof rondom het thema van heksen van de sabbat.

De weg naar de top cirkelt om de berg heen. De vijf kilometer lange klim kent een zeer gelijkmatig stijgingspercentage, tussen de 10 en 13%. De top van de Puy de Dôme vormde om die reden al regelmatig een eindpunt van een etappe van de Ronde van Frankrijk. Amateurwielrenners kunnen de vulkaan twee keer per week (op woensdag en zondag tussen 7.00 en 9.30 uur) beklimmen.


GPSwalking.nlSinds maart 2010 is de vulkaan afgesloten voor verkeer (fiets, auto, bus) en is de top enkel bereikbaar te voet of met een tandradbaan. De trein gaat dagelijks om het uur, in het hoogseizoen om het half uur.

Het eerste gedeelte van de wandeling gaat over het Chemin de Muletiers. Vroeger kon men gebruik maken van muildieren om naar boven te komen. Vandaag doen we het met eigen spierkracht. En dat voelen we al snel. Maar op het gemak en met veel rusten komen we er zonder veel problemen. 

GPSwalking.nlDe Ceyssat Chemin des Muletiers
De Ceyssat Pass is gelegen in het district van Orcines en Ceyssat. Dit markeert het begin van de snelste voetpad naar de top van de Puy de Dome.

Deze voormalige Romeinse weg staat bekend als de "Chemin des Muletiers" (de Mule Trail) en is één van de favoriete routes van wandelaars. De reis naar de top is nogal veeleisend vanwege de stijlheid.

Na ongeveer 45 minuten van de inspanningen wordt de wandelaar beloond met een spectaculair uitzicht vanaf de top!

GPSwalking.nlEen Toeristische plaats
In 1872 werd de Mule Trail gerenoveerd. Het was op dat moment de enige wege om de top van de Puy de Dome te bereiken. Deze weg was nodig voor de bouw van een meteorologisch observatorium.

Sinds 1872 is de Puy de Dome steeds verder gegroeid in populariteit. Een kleinschalig toerisme economie heeft ontwikkeld rond de Ceyssat Pass. De "Alpine coaches" (door paarden getrokken wagens) brachten wandelaars vanuit Clermont-Ferrand. Het laatste deel van de tocht naar de top werd  ingevuld door muilezels.

GPSwalking.nlNa de grote storm in 1999 werde archeologische opgravingen gedaan bij de Ceyssat Pass naar een oude Gallo-Romeinse nederzetting. Er werden belangrijke culturele en funeraire vonsten gedaan. De oude nederzetting dateert tussen de 1ste en 3de eeuw. Deze nederzetting diende ook als een pleisterplaats voor pelgrims op weg naar Mercurius tempel.

WIST JE? De naam van het wandelpad die de snelste toegang tot de Puy de Dome's top geeft is vrij recent. De naam "Chemin des Muletiers" kwam waarschijnlijk van luie wandelaars die liever van een muildier gebruik maakten dan zelf naar boven te moeten lopen.


GPSwalking.nlIn Augustonemetum (Clermont-Ferrand) moet de Tempel van Mercuty, gebouwd op een hoogte van 1632 m op de top van de Puy de Dome, zichtbaar vanuit de hoofdstad zijn geweest. Pelgrims maakte regelmatig gebruikt van dit grote heiligdom (3,600m2) via het steile pad Chemin des Muletiers.

Onderzoek uitgevoerd tussen 1999 en 2003 door de Blaise Pascal univeristeit in Clermont-Ferrand uitgevoerd werpen nieuw licht op de omgeving van de tempel van Mercurius. Het benadrukte de ontwikkeling van een secundaire nederzetting rond Ceyssat tussen de 1ste en 3de eeuw. Gelegen op het hoogste punt van de Agrippa weg (een weg tussen Lyon naar Saintes), diende deze halteplaats ruimte voor rust en gebed.


GPSwalking.nlHet verleden
In 1872 werd de beslissing genomen om de lokale materialen aanwezig op de de Puy de Dome te gebruiken tijdens de bouw van de meteorologische observatorium.

Hierbij werd een oude muur ontdekt op de bouwplaats en werden een aantal oude ruïnes ontdekt. De vele archeologische opgravingen door archeologen gaven een schat aan waardevolle informatie over de Mercurius tempel.

GPSwalking.nlWaar Mercurius de scepter zwaait
Een bronzen plaquette met een toewijding aan "Mercure Dumias", ontdekt tijdens de opgravingen, getuigt van het feit dat de belangrijkste godheid van de tempel, die dateert uit de 2e eeuw, Mercurius was. Hij was de beschermheer van reizigers en handelaren. Zijn enige vertegenwoordiging is een bronzen beeldje van slechts 17,5 cm.

De Mercurius tempel was een belangrijke bestemming voor bedevaarten in de tweede eeuw. De Pilgrims kwamen via Chemin des Muletiers die loopt via de Puy de Dome op weg naar Saintes.

GPSwalking.nlWandelen
Tegen het einde van de Tweede Keizerrijk was de Auvergne was het toerisme bloeiend. De Puy de Dome werd een toeristische bestemming die iedereen een keer gezien moest hebben. Vooral omdat de toeristische gidsen verklaarde dat "je de Auvergne niet mocht verlaten zonder het beklimmen van de Puy de Dome".

De Romeinse ruïnes
De huidige eigenaar van de Mercurius tempel is de Conseil General (gebied gemeenteraad) die samen met de afdeling Auvergne Regionale Culturele Zaken werkt aan een project gericht op het verbeteren van de ruïnes. Diegenen die geïnteresseerd zijn kunnen informatie en nieuws te krijgen over de voortgang van het werk en onderzoek bij het monument.

GPSwalking.nlEen lokaal symbool
Het was deze vulkaan die het departement zijn naam in 1791. Het is een vertrouwde bezienswaardigheid, zichtbaar vanaf een grote afstand, het herinnert bezoekers dat ze aankomen in de Auvergne.

Volgens Pajot, een advocaat van Clermont Ferrand (1867-1944): "Van oudsher is de Puy de Dome er altijd geweest. Het is niet alleen de getuige, maar ook een acteur in de geschiedenis van de Auvergne. Het domineert dit land meer dan in ruimte, en zijn gestalte is vooral symbolisch".

GPSwalking.nlEen uniek panoramisch uitzicht
"Voordat je ogen zijn de veertig vulkanen, met hun oude kraters, ravijnen, lavastromen en rood of zwart puzzolaancement, fotogeniek. Je kunt opgaan in de grenzeloze horizon met zijn onmetelijke uitgestrektheid.

Voor zover als het oog kan zien
In de 19de eeuw verklaarde de Franse historicus Depping "reizigers die de Pyreneeën en de Alpen hebben bezocht hebben, die superieur in hoogte en volume zijn, zullen onder de indruk zijn van de Puy de Dome".

GPSwalking.nlWetenschappelijke uitdagingen
In 1648 toonde Pascal het bestaan ​​aan van de atmosferische druk. In 1876 werd het eerste meteorologische observatorium op de Puy de Dome geopend. In 1956, werd de hoge antenne voor de Franse televisie hier neergezet.

Sportieve uitdagingen via de Chemin des Muletiers:
In 1892: Ladolix maakte de reis met de fiets in 28 minuten.
In 1905: De Freignac beheerde de reis met de auto.
In 2006: één van de snelste tijden (11:07) werd genoteerd.


GPSwalking.nlTour de France
De top van de Puy de Dome heeft niet minder dan 13 Tour de France etappes mogen verwelkomen tussen 1952 en 1988. De meest bekende is die van 1964 met de spannende nek aan nek strijd tussen Anquetil en Poulidor.

Per vliegtuig
In 1908 werd door gebroeders Michelin een uitdaging neergezet: wie is de eerste vliegenier die met zijn vliegtuig weet te landen op de Puy de Dome. Deze uitdaging werd in 1911 gewonnen door Eugene Renaux. Deze vloog vanuit Parijs in 5 uur en 10 minuten naar de Puy De Dome. Op de top staat een gedenkteken die getuigd van de lef die Renaux heeft laten zien.

GPSwalking.nlSpoorwegen
In 1907, slaagde Claret er in om een spoorlijn naar de top van de Puy de Dome aan te leggen. Deze spoorlijn werd onmiddellijk een toeristische attractie. In 1926, werd de spoorlijn omgebouwd tot een tolweg. Dit kwam doordat de auto sterk in opkomst was.

De omgeving
De Combrailles is een gebied waar de traditionele landbouw. Een landschap van kleine velden, omgeven door hagen, bekend als de "bocage". De bevolking woont in boerderijen en gehuchten verspreid over het agrarisch erfgoed. De nabijheid van gebouwen, landverkaveling en mechanisatie zorgde ervoor dat de hoeveelheid heggen verminderde. Echter, deze heggen spelen een belangrijke rol vanuit het oogpunt van ecologie en erfgoed.

GPSwalking.nlZe dienen om:
- Markeren de grenzen van de percelen,
- Handhaven van de biodiversiteit,
- Zorgen voor schaduw voor het vee,
- Fungeren als windsingels,
- Voorzien van hout voor gereedschap en verwarming,
- Zorgen voor veevoeder tijdens droge periodes,
- Limit oppervlakkige afstroming,
- Het behoud van de kwaliteit van de bodem,
- Het creëren van een landschap dat deel uitmaakt van de lokale identiteit.

We doen een hele dag over deze wandeling. Er is onderweg zo veel te zien dat we veel stil staan om te kijken of om een foto te maken.

GPSwalking.nlDe Cheire
De Puy de Cheire is ongeveer 14.000 jaar oud en is de grootste scoria kegel in de Chaîne des Puys (300 m hoog, 1250 meter in diameter). De twee concentrische kraters zijn het resultaat van twee opeenvolgende eruptieve fasen met hetzelfde emissiepunt.

Uit de vulkaan heeft kwamen verschillende stromen van lava, soms wel van 70 meter dik. De laatste lavastroom is duidelijk zichtbaar in het landschap vanwege door het bos dat hier op groeide. Hier heeft ook een meer van ruim 10 km lengte gelegen. Maar dit meer bestaat niet meer.

GPSwalking.nlEen van de bezienswaardigheden van deze Cheire is de aanwezigheid van "ijs scheuren" in de zomer. Hiermee wordt losse blokken lava bedoeld. Deze zijn gemaakt door de ophoping van sneeuw in de winter. Door verdere bevriezing onstaan er dan scheuren in het lava.

De mogelijkheid van het bewonderen van dit adembenemende uitzicht is voor veel mensen de reden voor het nemen van de lastige klim naar de Puy de Dome.

Flora
Door de geografische ligging van de Puy de Dome zijn er enkele bijzonder moeilijke klimatologische omstandigheden waardoor de vegetatie heeft heeft moeten aanpassen. Door deze ongewone klimatologische omstandigheden op de Puy de Dome worden planten gevonden die alleen maar groeien op bergketens op grotere hoogte.

GPSwalking.nlWe vinden hier een scala van typische flora waaronder heide en grasland, maar ook de gele gentiaan, de alpenvrouwenmantel, en de Bergcentaurie. Om schade aan de bloemen te voorkomen moet u op de bewegwijzerde paden blijven!

Fauna
Gemzen komen voor op de steile hellingen van de Puy de Dome, ze wonen er samen met wilde zwijnen, vossen en marters. Onder de vele vogels te zien op de Puy de Dome is de rode wouw één van de regio's meest karakteristieke soorten die hier te vinden zijn. Deze vogelsoort is alleen te vinden in Europa, en Frankrijk is de thuisbasis van de tweede grootste bevolking met tussen de 650 en 900 broedparen in de Auvergne. De soort is sterk afgenomen als gevolg van de vernietiging van de natuurlijke habitat en de chemische producten, die bijvoorbeeld gebruikt worden om de waterrat te verdelgen, zijn lievelingsprooi.

GPSwalking.nlDe adder is de meest grote schaal aangetroffen reptiel omhoog naar de top. Als gevolg van de opwarming van de aarde is deze beschermde soort, die vroeger leefde op een lagere hoogtem nu te zien op de Puy de Dome. Ze zoeken de zonnige hellingen op.

Vaak verguisd en onbegrepen bieden vleermuizen toch een aantal nuttige diensten voor de mensheid waaronder het consumeren, tot een kwart van hun eigen gewicht, elke nacht van insecten, en met name muggen.

De Apollovlinder is één van de meest karakteristieke vlinders van de Puy De Dome.


GPSwalking.nlZomer weilanden
In de Franse veeteelt industrie verwijst "de zomerse weide" naar de tijd van het jaar waarin de schapen grazen op de bergweiden. Dit is van half mei tot eind oktober. Onder het toeziend oog van de herder en zijn honden verplaatst de kudde naar de hoogste hoogten in augustus en komen pas weer naar beneden wanneer begrazing van de berg is opgebruikt en het koude weer er aankomt.

Bergweiden op de Puy de Dôme

Het vee ondergaat de zomer weidegang om te worden vetgemest. Melk van koeien is exclusief voorbehouden voor jonge
dieren (de zuigeling veehouderij-systeem). De koppels vaak grazen op de de uitlopers van de Puy de Dome.

D
GPSwalking.nle schapen die de zomer weidegang ondergaan zijn vooral Rava schapen. Afkomstig van de Chaîne des Puys, kan dit schaap ras gemakkelijk worden herkend doordat zijn kop en poten bezaait zijn met zwarte vlekken. Deze schapen zijn uitstekende wandelaars en behoeven maar weinig voedsel.

Dit houderijsysteem met de zomerweilanden heeft een aantal economische uitdagingen (op het gebied van landbouw en toerisme), maar ook voordelen voor het milieu. Dit omdat de zomer weiden helpen om de biodiversiteit te behouden. Het draagt verder bij tot het behoud van een open landschap.


GPSwalking.nlIn ruil voor onbeperkte toegang tot het platteland worden wandelaars en wandelaars gevraagd om de kuddes ongestoord te laten grazen. Hiervoor is het nodig om honden aangelijnd mee te nemen en de hekken gesloten te houden.

Steengroeven en stenen metselwerk
Hoewel de internationale reputatie werd gevestigd door zijn water, Volvic is ook de kern van de handel van de steenhouwer's. Gevonden in de lavastromen van de Nugère vulkaan, de donkere schaduw van Volvic steen (trachyandesite) siert de gebouwen in de regio.

GPSwalking.nlSommige steengroeven zijn nog steeds in gebruik. In de jaren rond 1950 waren hier rond de 400 steenhouwers actief. In de directe omgeving zijn de oude en middeleeuwse steengroeven van trachiet (een lichtgrijze rots in verband met de koepels)  niet langer actief. Deze steensoort werd gebruikt voor straatstenen en later, sarcofagen te produceren.

De overblijfselen van de steengroeven zijn grotten nog steeds zichtbaar op de Puys van Clierzou, Aumône (petit Suchet) en Grand Sarcoui, die zijn naam te danken heeft aan deze praktijk
.

GPSwalking.nlOnze watervoorraad is eigenlijk te klein voor een pittige wandeling over steile paden in tropische omstandigheden. Maar gelukkig komen we midden in de natuur een waterpunt tegen.

Bronnen
Er is geen oppervlakkige afstroming in de Chaîne des Puys, omdat het regenwater door de scheuren in de lavastromen sijpelt. Als het water weer aan de oppervlakte komt heeft het een natuurlijk gehalte aan mineralen en vormt het een uitstekende tafelwater zoals Volvic.

Thermo-minerale bronnen, meestal gebruikt voor de behandelingen (Chatelguyon, Royat, St-Nectaire), zijn verschillend van bronwater dat gedronken kan worden. Een diepere oorsprong verleent hen een hoger kooldioxidegehalte, een hoge temperatuur en chemische stabiliteit. Deze wateren komen terug naar de oppervlakte bij een geologische breuk. Aan de bron is het debiet van dit thermo minerale water constant.


GPSwalking.nlClermont-Ferrand
Clermont-Ferrand (Occitaans: Clarmont-Ferrand, Clarmont, Clarmont d'Auvèrnhe of Clarmont d'Auvèrnha) is de hoofdstad van de voormalige Franse regio Auvergne en de belangrijkste stad in en tevens hoofdplaats van het departement Puy-de-Dôme.

Het inwonertal bedraagt 141.569 (2012) . Er zijn zo’n 31.000 studenten. De beroepsbevolking bevindt zich voornamelijk in de financiële en administratieve sector en de logistiek. Clermont-Ferrand is de oorspronkelijke vestigingsplaats van Michelin, waar zo’n 14.000 mensen emplooi vinden.

GPSwalking.nlDe kathedraal van Clermont-Ferrand en veel huizen in het oude centrum hebben een zwarte kleur, omdat ze zijn gebouwd van lavastenen.

Opgravingen tonen aan dat er waarschijnlijk al in de vierde eeuw v.Chr. een Keltische bewoning in Clermont-Ferrand was. Nemossos, de door de Griekse historicus Strabo vermelde hoofdstad der Arverniërs, was wellicht dezelfde plaats; in de keizertijd stond Clermont bekend onder de naam Augustonemetum. In de 52 v.Chr. vond niet ver ervandaan de Slag bij Gergovia plaats waarbij Julius Caesar zijn meerdere moest erkennen in de Gallische opstandelingenleider Vercingetorix en het beleg van Gergovia moest staken. Augustonemetum groeide uit tot een stad met 15.000 à 30.000 inwoners.

GPSwalking.nlHet economische en politieke lot van de stad was na de Romeinse tijd wisselend. Vele malen werd de plaats geplunderd door binnenvallende volkeren van de Visigoten in de 5e eeuw tot de Vikingen in de 9e eeuw aan toe. In 842 kwam de naam Clairmont in zwang.

In 1095 kondigde paus Urbanus II er tijdens het concilie van Clairmont de eerste kruistocht aan. De langdurige tweestrijd tussen de wereldlijke en de geestelijke machthebbers leidde er toe dat in 1120 de graaf van Auvergne op een heuvel tegenover het bisschoppelijke Clairmont het stadje Montferrand stichtte.

GPSwalking.nlIn de latere eeuwen leefden Clairmont en Montferrand wat in de luwte van de geschiedenis. Grote schade bracht een aardbeving in 1490 teweeg. Op 15 april 1630 werden Clairmont en Montferrand per Koninklijk Besluit samengevoegd tot Clermont-Ferrand (Edict van Troyes).

Deze samenvoeging werd door Lodewijk XV in een tweede Edict nog eens bevestigd. Aan het eind van de achttiende eeuw werd de stad gemoderniseerd. De stadsmuren werden geslecht en de infrastructuur werd sterk verbeterd. Na de Franse Revolutie kwam de rubberindustrie tot ontwikkeling door de initiatieven van de broers André en Édouard Michelin.

GPSwalking.nlHet observatorium
In 1870 kreeg Emile Alluard (1815-1908) een slim idee. Hij was Decaan van de Faculteit van de Universiteit van Clermont en besteedde al zijn tijd op meteorologisch onderzoek. In 1872 overtuigde hij de autoriteiten om een ​​observatorium voor het weer en meer in het bijzonder, om de vorming van wolken te bestuderen, te bouwen op de Puy de Dome.

De voorbereidingen
Het werk begonnen met het herstellen van de Chemin des Muletiers om de toegang tot de bouwplaats van het Observatorium te vergemakkelijken. In het oude puin was te zien dat deze pas ooit bewoond was geweest. Om de kosten van de bouw te verminderen werd een oude muur op de top opgegraven. Dit heeft geleid tot de ontdekking van een grandioos bouwwerk: een Gallo-Romeinse tempel.

GPSwalking.nl22 augustus 1876: De inauguratie
Het silhouet van het observatorium markeerde de Puy de Dome voor een lange tijd te komen. Er waren twee verdiepingen, een ronde toren van 6 meter in diameter en een woning voor de conciërge en de wetenschappelijke teams. Deze gebouwen werden ondergronds verbonden.

Toen de televisie faciliteiten werden gebouwd in 1956, werd de toren verwoest en het onderzoeksgebied werd verplaatst naar de woning, die het onderzoekslaboratorium (momenteel het observatorium chalet) werd.

GPSwalking.nlSinds 1986 zijn de onderzoekers gericht op het begrijpen van de invloed van menselijke activiteiten op de chemische of biologische samenstelling van wolken en regen. In 2002, het werk op de Puy de Dome werd bekroond met het label van het Institut National des Sciences de I'Univers.

Wie woonden er?
De eerste, Vollentonovitch. Deze wachter verkocht culinaire gerechten aan de bezoekers om zijn salaris aan te vullen. Hij verwierf al snel reputatie voor zijn maaltijd van een cordon bleu met aardappelen gebakken in knoflook.

GPSwalking.nlGeboorten op de top van de Puy de Dome
Trouillard leeft de een gezin van 9 op de top, zijn kinderen zijn hier geboren. Een van zijn dochters trouwde met een meteoroloog van het observatiecentrum genaamd David.

Na een pittige afdaling komen we een trap tegen. Die gaat ons naar de Puy de Pariou brengen. Ook hier weer een pittige klim. maar dat wordt goedgemaakt door een mooi uitzicht over een krater en de wijde omgeving. 

GPSwalking.nlDe Puy de Pariou
De Puy de Pariou, ook bekend als Puy Pariou of Le Pariou, is een vulkaan in de Chaîne des Puys, in het Centraal Massief. Het wordt gevormd door twee strombolian kegels en een tufsteen ring. Deze vulkaan produceerde drie lavastromen tijdens de uitbarstingen in het verleden.

De Puy de Pariou ligt op ongeveer 10 km ten westen van Clermont-Ferrand en ruim 2 km van Orcines. De Puy de Dôme ligt ongeveer 1,5 km ten zuiden. Van op de rand van de tweede krater heb je een adembenemend uitzicht op de “puy de Côme”, de “puy de Clierzou”, de “puy de Chaumont”, de “puy de Chopine”, de “Goules” en de “Sarcouy”.

GPSwalking.nlTopografie
Het hoogste punt is 1209 meter, 250 meter boven de omringende vlakte. De karakteristieke vulkaanvorm is er een van het strombolian soort. De krater wordt gevormd door twee kraters waarvan de ene in de andere genest is.

De centrale krater, de hoogste en meest recente, een bijna perfecte cirkelvorm. De krater is 90 meter diep en heeft een diameter van 200 meter. De Puy de Pariou wordt vaak vergeleken met de Vesuvius.

GPSwalking.nlDe oude krater, "oude Pariou" en de verlenging van de tufsteen ring zijn nog steeds zichtbaar vanuit het westen en het noorden. Het ligt gedeeltelijk verborgen onder de nieuwe krater, "nieuwe Pariou" in het zuiden en onder oude lavastromen op het oosten.

De gronden van de Puy de Pariou zijn niet vruchtbaar: ze worden onderbroken door loofbomen, jeneverbessen en een zeer korte en dun gras.

Geologie
Oude Pariou is trachytic en trachybasaltic. Dit zijn zwarte rotsen en bevatten kleine augiet en anorthiet. De lava was zeer rijk aan gas. Dit is te zien aan talrijke belletjes die te zien zijn in dezelfde richting als de stroming.

GPSwalking.nlDan komen we weer bij de parkeerplaats. Wat een schitterende wandeling was dit.

We besluiten met een lekkere ijsco en vertrekken weer richting camping. We hadden het weer mee zodat we ook konden genieten van het fraaie uitzicht.

En hoog in de bergen mag het best een beetje warm zijn. Doorgaans staat er ook een lekker windje. Je moet er ook niet aan denken om deze wandeling te lopen op een koude en frisse dag. 

Wie in de Auvergne komt moet zeker de Puy de Dome een bezoekje brengen.

Geraadpleegde websites:

 • http://members.chello.nl/~a.hekstra2/Puy%20de%20D%F4me.htm
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Puy_de_D%C3%B4me
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Clermont-Ferrand

POI's

 • Krater N45.7969 E2.9715
 • Le Cliersou N45.7947 E2.9597
 • Le Grand Suchet N45.7905 E2.9551
 • Puy Balmet N45.7886 E2.9401
 • Puy de Côme N45.7966 E2.9427
 • Puy de Dome N45.7717 E2.9628
 • Puy de Pariou N45.7955 E2.9699
 • Restaurant 1 N45.7644 E2.9553
 • Restaurant 2 / Terras N45.7703 E2.9629
 • Start/finish/parkeerplaats N45.7636 E2.9568
 • Temple de Mercure N45.7718 E2.9643
 • Trappen N45.7934 E2.9694
 • Uitzichtspunt 1 N45.7713 E2.9604
 • Waterpunt N45.7839 E2.9659
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.