Pignols la chaux Montgros

Korte beschrijving

We verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen. Op de website van de camping staat te lezen:

"De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Omdat het aantal toeristen beperkt blijft ontbreken uitingen van massavermaak. Daardoor kan de bezoeker in alle rust genieten van de verlaten hoogvlakten, die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante puntvormige puy's (vulkanen) en de bergmeren zorgen daarbij voor de nodige afwisseling. Tal van heuvels worden door historische vestingstadjes gekroond en de meeste van die schilderachtige oorden bezitten een oude burcht en soms ook een romaanse kerk.

Er is volop gelegenheid tot het maken van wandelingen en fietstochten. Ook kunt u op korte afstand van LONGAT paardrijden, zweefvliegen, kanoën en zwemmen in de Allier of in zwembaden. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het teveel is om op te noemen. Gaarne zullen wij U dan ook behulpzaam zijn met advies als U eenmaal op de camping geinstalleerd bent.

Het kasteel op de camping werd rond het jaar 1500 gebouwd. Het is strategisch gelegen op 450 meter hoogte en ziet uit over het dal van de Allier, dat reeds door de Kelten en Romeinen bewoond moet zijn geweest. De meeste grond, 50 ha. van het omringende grote landgoed wordt gebruikt voor akkerbouw. Ook graast er soms een kleine kudde schapen of paarden."

De Auvergne
Auvergne (Auvèrnha of Auvèrnhe in het Occitaans) is een regio in het zuidelijke centrum van Frankrijk, in het Centraal Massief. De inwoners worden Auvergnats en Auvergnates genoemd. De hoofdstad is Clermont-Ferrand. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Auvergne dankt zijn naam aan het Gallische volk de Arverni, waarvan Vercingetorix de koning was ten tijde van de Romeinse invasie. In de Middeleeuwen werd Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd.

Als berggebied is Auvergne onderworpen aan het reliëf van de historische hoofdlijnen van communicatie in Frankrijk, zoals de loop van de Rhône en de Atlantische kust. Het relatieve isolement van de regio blijft voortduren, ondanks de wil die door de instellingen te kennen wordt gegeven om de implementatie van infrastructuur te bevorderen die gebiedsoverstijgende communicatie mogelijk zou moeten maken. Deze situatie heeft de economische ontwikkeling in de steden niet bevorderd en het isolement is een van de factoren die hebben bijgedragen tot de stagnatie en draagt bij aan de leegloop van het gebied. Hierdoor werd het na de oorlog als het centrale deel van "de diagonaal van de leegte" beschouwd.

Een opeenvolging van vulkanische plateaus strekken zich uit tussen de reeksen van de Monts Dore en de Cezallier en de vallei van de Allier, en worden doorsneden door rivieren die uitkomen in de Allier. rondom het dorpje Bourdes kom je veel hellingen tegen. Hier zijn wijgaarden gevestigd. In de buurt vindt je veel dorpen, kerken, kastelen en boomgaarden.


Kenmerken
Startpunt: Pignols: parkeerplaats langs de D225
Startlocatie: Auvergne , Frankrijk
Coördinaten N45.641193 E3.289181
Afstanden: 15, 13 km
Type: Bos, Cultuur, Heuvel, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 04-01-2016

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km bij het plaatsje Pignols in de Auvernge (Fr).
Er is een verkorting van 13 km beschikbaar die het meest steile gedeelte van de wandeling overslaat.
Naast de track is er ook een route beschikbaar.
Onderweg komt u geen horeca gelegenheid tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen.

Al in 1992 waren we voor het eerst op deze camping. Sindsdien zijn we regelmatig teruggekomen. Het fijne klimaat met veelal droog en warm weer, de schitterende omgeving, de leuke weggetjes en de rust. Een heerlijke combinatie.

GPSwalking.nlNadat we onlangs de Puy de Dome beklommen hadden wilde vrouwlief liever een dagje bij de caravan doorbrengen. Dat gaf mij de gelegenheid om zelf op pad te gaan. Daarvoor had ik een leuke route ontdekt die door het glooiende landschap van de Auvergne liep. Mooi vergezichten, rustige paden, bijna geen verkeer en ook nauwelijks andere wandelaars.

Zoals zo vaak loop je regelmatig door een dorpje heen, maar nergens is een terrasje waar je een kop koffie kunt drinken. De meeste dorpjes lijken uitgestorven. Aan de geparkeerde auto´s is te zien dat er mensen wonen, maar dat is het dan.

GPSwalking.nlGeen probleem. De lunch in de rugzak en dan maar een lekker bankje zoeken om even uit te blazen.

Op deze wandeling waren er weinig grote bezienswaardigheden op het kasteel van La Chaux Montgras na. Die staat fotogeniek in het landschap. Je zou graag een teletijdmachine hebben om eeuwen terug te kunnen kijken. Hoe zou het kasteel er toen uitgezien hebben.

Nu stond het onder een nooddak omdat de restauratie volop bezig is. De buitenkant lijkt nog redelijk intact, maar binnen is het helemaal leeg, ook de verdiepingvloeren zijn er niet meer. Het zal nog de nodige restauratie kosten voordat het kasteel weer in de oude staat is teruggebracht.

GPSwalking.nlGeschiedenis van het kasteel van La Chaux Montgras
Op een heuvel met uitzicht op de provincie Auvergne, tegen het legendarische bos van de Shire, zie je een silhouet van een kasteel. Schijnbaar intact boven de monumentale trap. In 2015 werd het kasteel gerenoveerd. Hiervoor was een nooddak boven het kasteel geplaatst. Jammer genoeg was het niet mogelijk om een kijkje binnen in het kasteel te nemen.

Het kasteel van La Chaux Montgras is één van de mooiste monumenten van deze streek. Over de geschiedenis van het kasteel is nog steeds weinig bekend. Mogelijk ligt er nog veel verborgen in de departementale archieven die nog niet al hun geheimen onthuld hebben.

GPSwalking.nlZo is niet bekend wanneer het kasteel gebouwd is, of wie de architect was. In de archieven van het bisdom Clermont-Ferrand wordt in 1551 de kapel La Chaux Montgros genoemd doordat de vicaris van Sallèdes regelmatig voorging in een viering.
 
Er zijn 2 verhalen in omloop over het onstaan van het kasteel. Het ene verhaal is gemaakt door strenge historici, de andere heeft een meer romantische insteek.

Eén van de verhalen vertelt dat het kasteel gebouwd werd voor Catherine de Medici en daarna verkocht werd 1574 aan John van de Guesle. Maar er is geen officieel document die dit verhaald ondersteund. Het bezit van het kasteel komt niet voor in de persoonlijk bezittingen van de koningin of van de graven van de Auvergne. Wel is bekend dat Catherine weinig in de Auvergne gesignaleerd is.

GPSwalking.nlHet zou zo kunnen zijn dat François Guesle, schildknaap van de hertog van Albany, dit kasteel in leen had. François was een diplomaat die vaak naar Italie moest.

In een ander verhaal wordt gesteld dat Catherine een goede band had met de Auvergne. Haar moeder is de dochter van Jean de La Tour de laatste graaf van Auvergne. Ze is de nicht van Jean Stuart die was getrouwd met Anne van La Tour, gravin van Auvergne. Na het overlijden gingen de bezittingen over naar Catherine die het kasteel liet bouwen door Italiaanse ambachtslieden. John van de Guesle was haar minnaar en daardoor is te verklaren waarom er zo weinig documenten waren.
 
GPSwalking.nlHet kasteel van La Chaux Montgros is uniek in de Auvergne. Je ziet de traditie van de middeleeuwse constructie. Het is grotendeels geïnspireerd door de Renaissance bouwvormen.
 
Op een kaart van het kasteel uit de Middeleeuwen is het kasteel een enorme vierhoek massief lichaam geflankeerd door vier grote cilindervormige torens. Binnen zijn er enorme gewelfde kamers op de begane grond. Het huidige kasteel laat zien dat er afgeweken is van die plattegrond. Er zijn kenmerken die voorkwamen uit de indeling van grote Italiaanse villa´s uit die tijd. Dit is terug te zien in de trap en de manier waarom de 2 verdiepingen ingedeeld zijn.

GPSwalking.nlDe gevel van het kasteel is ook de belangrijke bijdrage van de Renaissance met drie niveaus boven de grond, georganiseerd in een perfect symmetrische wijze vanaf de eerste verdieping en wordt begrensd door twee bakstenen snoeren.

Het dak is herbouwd in de 18e eeuw en nogmaal opgeknapt tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De oorspronkelijke vorm blijft onbekend door gebrek aan documenten of tekeningen. Maar de bouwwijze zal hetzelfde zijn geweest als alle grote herenhuizen uit die tijd.
 
GPSwalking.nlHet kasteel is goed onderhouden geweest tijdens de eerste twee eeuwen van zijn leven. Dat kan niet gezegt worden van de periode van 1740 tot heden. Het is verwaarloosd, is een tijd onbewoond geweest en heeft te lijden gehad van vandalisme.

Vanaf 1970, met toezicht van ARCM, hebben gedreven en gemotiveerde vrijwilligers veel van hun tijd en energie gegeven, maar met lange periodes van ontmoediging, om dit opmerkelijke gebouw te redden. Sinds 2000 is het een officieel monument. Hierdoor is de restauratie weer een nieuwe fase ingegaan en zijn er meer fondsen beschikbaar.

GPSwalking.nlHet warme zonnige weer werkte natuurlijk ook mee op deze wandeling. De temperatuur was meteen ook een nadeel want heuvelop is het dan al snel te warm. De vele vergezichten maken deze wandeling ook weer de moeite waard. Het is heerlijk om ver weg te kunnen kijken. Als het dan helder is krijg je fantastische foto's. 

Het maximale hoogteverschil is rond de 100 meter. De verkorte wandeling van 13 km slaat het meest steile gedeelte over. Deze is terug te vinden in het onderstaande profiel bij km 12. Geraadpleegde websites:

POI's

 • Chateaux La Chaux-Montgros N45.6628 E3.3194
 • Mercurol N45.6659 E3.3014
 • Pardines N45.6571 E3.2702
 • Pignols N45.6447 E3.2830
 • Sallèdes N45.6503 E3.3284
 • Start/finish/parkeerplaats N45.6411 E3.2891
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.