Le Mont-Dore

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 08-01-2016

We verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen. Op de website van de camping staat te lezen:

"De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Omdat het aantal toeristen beperkt blijft ontbreken uitingen van massavermaak. Daardoor kan de bezoeker in alle rust genieten van de verlaten hoogvlakten, die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante puntvormige puy's (vulkanen) en de bergmeren zorgen daarbij voor de nodige afwisseling. Tal van heuvels worden door historische vestingstadjes gekroond en de meeste van die schilderachtige oorden bezitten een oude burcht en soms ook een romaanse kerk.

Er is volop gelegenheid tot het maken van wandelingen en fietstochten. Ook kunt u op korte afstand van LONGAT paardrijden, zweefvliegen, kanoën en zwemmen in de Allier of in zwembaden. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het teveel is om op te noemen. Gaarne zullen wij U dan ook behulpzaam zijn met advies als U eenmaal op de camping geinstalleerd bent.

Het kasteel op de camping werd rond het jaar 1500 gebouwd. Het is strategisch gelegen op 450 meter hoogte en ziet uit over het dal van de Allier, dat reeds door de Kelten en Romeinen bewoond moet zijn geweest. De meeste grond, 50 ha. van het omringende grote landgoed wordt gebruikt voor akkerbouw. Ook graast er soms een kleine kudde schapen of paarden."

De Auvergne
Auvergne (Auvèrnha of Auvèrnhe in het Occitaans) is een regio in het zuidelijke centrum van Frankrijk, in het Centraal Massief. De inwoners worden Auvergnats en Auvergnates genoemd. De hoofdstad is Clermont-Ferrand. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Auvergne dankt zijn naam aan het Gallische volk de Arverni, waarvan Vercingetorix de koning was ten tijde van de Romeinse invasie. In de Middeleeuwen werd Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd.

Als berggebied is Auvergne onderworpen aan het reliëf van de historische hoofdlijnen van communicatie in Frankrijk, zoals de loop van de Rhône en de Atlantische kust. Het relatieve isolement van de regio blijft voortduren, ondanks de wil die door de instellingen te kennen wordt gegeven om de implementatie van infrastructuur te bevorderen die gebiedsoverstijgende communicatie mogelijk zou moeten maken. Deze situatie heeft de economische ontwikkeling in de steden niet bevorderd en het isolement is een van de factoren die hebben bijgedragen tot de stagnatie en draagt bij aan de leegloop van het gebied. Hierdoor werd het na de oorlog als het centrale deel van "de diagonaal van de leegte" beschouwd.

Een opeenvolging van vulkanische plateaus strekken zich uit tussen de reeksen van de Monts Dore en de Cezallier en de vallei van de Allier, en worden doorsneden door rivieren die uitkomen in de Allier. rondom het dorpje Bourdes kom je veel hellingen tegen


Kenmerken
Startpunt: Parkeerplaats Lac de Guéry
Startlocatie: Auvergne , Frankrijk
Coördinaten N45.622423 E2.820997
Afstanden: 16 km
Type: Berg, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 08-01-2016

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km bij het bekende plaatsje le Mont-Dore (Fr).
Van deze wandeling is geen verkorting beschikbaar.
Wel is er naast de track ook een route beschikbaar.
De route is goed begaanbaar en kent een maximale stijging van rond de 250 meter (2 keer).
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Onderweg komt u geen horeca tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen.

Al in 1992 waren we voor het eerst op deze camping. Sindsdien zijn we regelmatig teruggekomen. Het fijne klimaat met veelal droog en warm weer, de schitterende omgeving, de leuke weggetjes en de rust. Een heerlijke combinatie.

We wilden ook een aantal wandeling in het hooggebergte lopen zonder erg steil te hoeven klimmen. Met de auto naar boven en dan een mooie route zonder extreme te hoeven klimmen. Als je een jaartje ouder wordt moet je daar je wandelingen ook op aan passen.

GPSwalking.nlNa wat zoeken vonden we een aardige wandeling bij het plaatsje le Mont-Dore. We parkeerden onze auto bij Lac de Guéry om van daaruit een mooie ronde te lopen. Heerlijke vergezichten, een adembenemend uitzicht, een fraaie natuur, niet te veel op en neer, en als toegift een waterval.

Deze wandeling twee keer een klim van 250 meter. De eerste keer kun je de klim inkorten door niet de trap te nemen naar de top van de Banne Ordanche. Hoewel het uitzicht zeker de moeite waard is en de trap goed te lopen is.

Gewoon rustig aan lopen en regelmatig genieten van het uitzicht, dan vliegen de 16 kilometers gewoon voorbij.


GPSwalking.nlHet plaatsje le Mont-Dore hebben we eigenlijk alleen vanaf een berghelling zien liggen. Het ligt gemoedelijk in een dal. Van boven af heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Er ligt nog 1 bergtop hoger dan de Banne Ordanche en dat is de Puy de Sancy. 

Le Mont-Dore
Le Mont-Dore is een gemeente in het Franse departement Puy-de-Dôme (regio Auvergne) en telt 1384 inwoners (2008). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Clermont-Ferrand. Het dorp is bekend om haar warmwaterbronnen en haar naastgelegen wintersportgebied.

GPSwalking.nlHet dorp ligt aan de bron van de rivier de Dordogne en ligt aan de voet van de Puy de Sancy op een hoogte van 1050.

Weide schapen
Van eind mei tot en met de eerste sneeuw graast een kudde van ongeveer 200 schapen op de uitgestrekte zomer weiden van Banne Ordanche. Het doel van de fokkerij is verkopen van lammeren en ooien op de markt. De schapen zijn eigendom van verschillende eigenaren en worden gehoed door een gemeenschappelijke herder. De herder zal u dankbaar zijn als u uw hond aangelijnd heeft.

GPSwalking.nlOp de hellingen de Banne Ordanche stegen in 1931 de eerste Franse zweefvliegers op. Op intiatief van de Aero Club d'Auvergne werden in 1934 experimenten uitgevoerd met het kataputeren van zweefvliegtuigen.

In de volgende jaren werden verschillende records gebroken. In 1934 lukte het de Franse kampioen Eric Nessler om op te stijgen en in de buurt van Clermond Ferrand weer te landen. In 1935 werd het zweefrecord over vulkaan hellingen hier gebroken. Het Nationaal centrum voor Zweefvliegen bleef actief tot aan de 2e wereldoorlog. Daarna was voor 5 jaar het (zweef)vliegen verboden.

GPSwalking.nlDe zweefvliegers van weleer zijn tegenwoordig vervangen door modelzweefvliegtuigen van Silent Wing, de Europese vereniging van modelvliegtuigen. In de zomermaanden worden hier demonstraties gegeven. Naast zweefvlieger wordt er ook gewerkt met radiografisch bestuurde modelvliegtuigen. In respect voor de natuur zijn hierbij vliegtuigen met verbrandingsmotoren verboden.

Als u de foto-serie bekijkt dan krijgt u pas een goede indruk hoe mooi het hier is. Je moet deze wandeling ook niet lopen als het koud en winderig is. Boven op de kale hellingen is het dan extra fris. Wij hadden lekker wandelweer. Niet te warm en niet te koud met mooie dreigende wolkenpartijen. 

GPSwalking.nlOnderweg kwamen we deze zeer grote sprinkhaan tegen. Hij (of zij) liet zich gewillig oppakken en fotograferen.

Sprinkhaan
De Caelifera zijn een onderorde van insecten die tot de orde Orthoptera (rechtvleugeligen) oftewel krekels en sprinkhanen behoort. De groep staat ook bekend als de echte sprinkhanen of kortsprietigen, omdat ze relatief korte antennes hebben in vergelijking met de enige andere groep van de rechtvleugeligen, de Ensifera of langsprietigen. Onder deze laatste groep vallen alle sabelsprinkhanen en krekels.

GPSwalking.nlDe Caelifera omvatten alle typische sprinkhanen, zoals de veldsprinkhanen. Ook alle treksprinkhanen behoren tot deze groep. De meeste soorten hebben vleugels, al zijn deze bij een aantal soorten te klein om mee te vliegen.

De stridulatie van Caelifera geschiedt meestal door met de poot langs een getande vleugelrand te strijken, dit in afwijking van de Ensifera, die veelal de vleugels langs elkaar wrijven. Er zijn echter afwijkende mechanismen.

Onderweg komen we ook fraaie bloemen tegen. Gelukkig weet vrouwlief direct waar we dan naar kijken.

GPSwalking.nlGentiaan
Gentiaan (Gentiana) is een geslacht uit de gentiaanfamilie (Gentianaceae). Het geslacht kent ongeveer vierhonderd soorten, die voornamelijk in gematigde bergstreken van het noordelijk halfrond en de Andes voorkomen.

In Europa komen 35 soorten voor, vooral in de Alpen. Het geslacht baardgentiaan (Gentianella) werd met onder meer de soort veldgentiaan (Gentianella campestris) voorheen ook ingedeeld bij de gentianen.

In veel Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland, zijn alle soorten beschermd.

GPSwalking.nlDe naam gentiaan is ontleend aan Gentius, koning van Illyrië, die de genezende eigenschappen ontdekt zou hebben.

De wortels van enige soorten worden gebruikt voor de bereiding van likeur (Suze), voor het bittermiddel 'amarum', als geneesmiddel en als eetlustopwekkend middel. Voor schnaps worden de grotere soorten gebruikt, vooral de geel bloeiende Gentiana lutea.

Nadat we weer enigzins afgedaald zijn komen we weer bij Lac de Guéry. De plaats waar de wandeling ook begon. We lopen nog een heel stuk langs het meer waar we even afbuigen naar de waterval. Hier is het ook schitterend mooi.

GPSwalking.nlLac de Guéry
Eskimo's in de Auvergne: Elk jaar in maart, ervaart Lac de Guéry de opwinding van een unieke manier van vissen in Frankrijk. Bijna 400 liefhebbers uit de hele regio en daarbuiten komen naar het Lac de Guéry om te vissen.

Hiervoor wordt een gat van 25 cm in doorsnede gemaakt ik de de dikke ijslaag van 40-80 cm dik. De belangrijkste vangst is de bruine forel, zalm, forel, snoek, baars, karper en zeelt.

Gelegen op 1247 m hoogte, beslaat Lac de Guéry een oppervlakte van ongeveer 25 hectare. Het meer is maximaal 23 m diep. Het meer wordt gevoed door de hoger gelegen "wetlands". Stroomafwaards komt het meer uit in de Val d'Enfer die later weer uitmondt in de Dordogne.

GPSwalking.nlHet meer is gevormd door gletsers die een gleuf trokken in het landschap. Later werd het meer vergroot door de stroom water die door het meer liep. Nu is er een kleine kunstmatige dam en wordt er energie opgewekt door een waterkracht centrale. Het doel van deze waterkrachtcentrale om de kabelbaan van Mont-Dore van energie te voorzien.

De stromen van Guéry Mortes en het voeden van het meer door belangrijke wetlands en veengebieden zomer weilanden omringd door weilanden. Stroomafwaarts van de dam stroomt de stroom van Val d'Enfer, die zal toetreden tot de Dordogne op de Mont-Dore.

GPSwalking.nlHet meer is een halteplaats voor jagers geweest in de prehistory. Er zijn sporen van bewoning en honderden vuurstenen (schrapers, beitels, pijlpunten en messen) gevonden rondom het meer. Waarschijnlijk is dat jagers het meer aandeden om te vissen. De vis werd dan op een vuurtje geroosterd waarna de jager weer verder trok.

Het meer en de omgeving is beschermd. 

De westelijke rand van het Lac de Guéry is bedekt met een beuken bos. Dit bos heeft de naam gekregen: het hyacint bos. Dat is namelijk de blauwe bloem die hier in het voorjaar bloeit. De hyacint houdt van vochtige helligen, en bloeit in een groot tapijt onder de beuken. In het najaar is dit bos prachtig bruin gekleurd, de kleuren van de herfst.  

GPSwalking.nlNatuurlijk nemen we een kijkje bij de waterval. De zon staat net aan de verkeerde kant van de waterval waardoor het wat photoshoppen wordt om een mooie foto te krijgen.

In het midden van dit bos ligt de waterval van de dood. Hier stroomt een beek over een rand van lavastenen.

Het beukenbos wordt bewoond door eekhoorns, vossen, herten, dassen en zelfs otters. Ze vinden toevlucht onder de wortels van grote bomen. Je komt hier ook veel kikkers tegen. Ze komen met duizenden naar de bron om eitjes te leggen.

GPSwalking.nlEigenlijk te snel komen we weer bij de auto terug. Wat een leuke en mooie wandeling. Ruim 140 foto's hebben we onderweg geschoten. We besluiten om binnendoor terug te rijden. Daar doen we dan ruim een uur over. Maar wel over kleine en rustige weggetjes. Wat is het hier mooi. 's Avonds kunnen we uitblazen met een wijntje erbij. Het leven is goed.

Bij het uitwerken van deze wandeling komen ze allemaal weer voorbij. Dan krijg je al weer zin in de volgende zomervakantie.

Ook deze wandeling kunnen we u van harte aanbevelen. 

Geraadpleegde websites

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats N45.6083 E2.7581
 • Ferme de Guéry N45.6030 E2.8191
 • La Banne D Ordanche N45.6112 E2.7726
 • Lac de Guéry N45.6158 E2.8213
 • Le Mont-Dore N45.5859 E2.8018
 • Massif du Sancy N45.6053 E2.7652
 • Puy Gros N45.5990 E2.7895
 • Start/Finish/Parkeerplaats/Uitzichtspunt N45.6224 E2.8209
 • Waterval La Hetraie N45.6170 E2.8156

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.