Puy de Sancy

Korte beschrijving

We verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen. Op de website van de camping staat te lezen:

"De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Omdat het aantal toeristen beperkt blijft ontbreken uitingen van massavermaak. Daardoor kan de bezoeker in alle rust genieten van de verlaten hoogvlakten, die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante puntvormige puy's (vulkanen) en de bergmeren zorgen daarbij voor de nodige afwisseling. Tal van heuvels worden door historische vestingstadjes gekroond en de meeste van die schilderachtige oorden bezitten een oude burcht en soms ook een romaanse kerk.

Er is volop gelegenheid tot het maken van wandelingen en fietstochten. Ook kunt u op korte afstand van LONGAT paardrijden, zweefvliegen, kanoën en zwemmen in de Allier of in zwembaden. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het teveel is om op te noemen. Gaarne zullen wij U dan ook behulpzaam zijn met advies als U eenmaal op de camping geinstalleerd bent.

Het kasteel op de camping werd rond het jaar 1500 gebouwd. Het is strategisch gelegen op 450 meter hoogte en ziet uit over het dal van de Allier, dat reeds door de Kelten en Romeinen bewoond moet zijn geweest. De meeste grond, 50 ha. van het omringende grote landgoed wordt gebruikt voor akkerbouw. Ook graast er soms een kleine kudde schapen of paarden."

De Auvergne
Auvergne (Auvèrnha of Auvèrnhe in het Occitaans) is een regio in het zuidelijke centrum van Frankrijk, in het Centraal Massief. De inwoners worden Auvergnats en Auvergnates genoemd. De hoofdstad is Clermont-Ferrand. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Auvergne dankt zijn naam aan het Gallische volk de Arverni, waarvan Vercingetorix de koning was ten tijde van de Romeinse invasie. In de Middeleeuwen werd Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd.

Als berggebied is Auvergne onderworpen aan het reliëf van de historische hoofdlijnen van communicatie in Frankrijk, zoals de loop van de Rhône en de Atlantische kust. Het relatieve isolement van de regio blijft voortduren, ondanks de wil die door de instellingen te kennen wordt gegeven om de implementatie van infrastructuur te bevorderen die gebiedsoverstijgende communicatie mogelijk zou moeten maken. Deze situatie heeft de economische ontwikkeling in de steden niet bevorderd en het isolement is een van de factoren die hebben bijgedragen tot de stagnatie en draagt bij aan de leegloop van het gebied. Hierdoor werd het na de oorlog als het centrale deel van "de diagonaal van de leegte" beschouwd.

Een opeenvolging van vulkanische plateaus strekken zich uit tussen de reeksen van de Monts Dore en de Cezallier en de vallei van de Allier, en worden doorsneden door rivieren die uitkomen in de Allier. rondom het dorpje Bourdes kom je veel hellingen tegen


Kenmerken
Startpunt: Le Mont-Dore: parkeerplaats Station du Sancy
Startlocatie: Auvergne , Frankrijk
Coördinaten N45.544168 E2.817231
Afstanden: 14 km
Type: Berg, Heuvel, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 30-01-2016

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 naar de top van de Puy de Sancy.
Het hoogteverschil is ruim 650 meter, waardoor het voor veel mensen een pittige wandeling is.
Trek goede wandelschoenen aan.
Er zijn geen verkortingen beschikbaar.
Wel is er een route beschikbaar.
U kunt ook naar de top via een kabelbaan en een trap van 854 treden (dat laatste stukje is ook nog flink klimmen).
Er is alleen een horecagelegenheid bij de start.
Op een gedeelte van de parkeerplaats moet betaald worden, verderweg is het gratis maar moet u verder lopen.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe verblijven onze zomervakantie 2015 op de kleine SVR camping Domaine de Longat in het plaatsje St. Germain Lembron. Een rustige kleine camping die een prima uitvalbasis is voor schitterende wandelingen.

Al in 1992 waren we voor het eerst op deze camping. Sindsdien zijn we regelmatig teruggekomen. Het fijne klimaat met veelal droog en warm weer, de schitterende omgeving, de leuke weggetjes en de rust. Een heerlijke combinatie.

GPSwalking.nlJaren geleden waren we met de kinderen verschillende keren naar de Puy de Sancy geweest. Je kunt met een kabelbaan naar boven, wat erg handig is met kleine kinderen. Wel moest er dan nog een stevige trap beklommen worden, maar dat was nooit een probleem.

Deze keer gaan we het lopend proberen. We hebben een mooie route uitgezet die geleidelijk naar boven gaat. Hier een daar een pittig stukje maar goed te doen. Voor de afdaling kiezen we een steilere weg. We zijn dan ook blij als we weer beneden zijn want de knieën zijn dit niet gewend en beginnen te protesteren.

GPSwalking.nlHet onderstaande overzicht zegt denk ik voldoende. Trek goede wandelschoenen aan en houdt rekening dat het weer hier snel om kan slaan. Boven op te top kan het hard waaien. Neem daarom een goede jas mee.

Ondanks dat de wandeling maar 14 km hebben we er een groot deel van de dag over gedaan. Er is veel te zien onderweg dankzij de schitterende vergezichten. En mocht de route toch aan de korte kant zijn, loop dan ook naar de top van de Pic Du Capucin die op 1468 ligt. Voor ons was dit ommetje net te veel van het goede.



PGPSwalking.nluy de Sancy
De Puy de Sancy is met 1885 m de hoogste bergtop in het Centraal Massief, de berg ligt in Auvergne.

Het Centraal Massief is in het Paleozoïcum ontstaan, het is daarmee ouder dan bijvoorbeeld de Alpen of de Pyreneeën. Door verwering en erosie sleet het af tot een hoogvlakte.

In het Mesozoïcum (225 tot 65 miljoen v.C.) werd het massief omringd door de oceaan en kreeg het een cirkel van kalksteenafzettingen. In het Tertiair (65 tot 2 miljoen v.C.) werden door het opdringend water opnieuw sedimenten afgezet, nu van leem, zandsteen en zand. In het jongste tijdperk (Kwartair) kreeg het Centraal Massief zijn huidige vorm.

GPSwalking.nlIn het gebied van het huidige Auvergne was destijds sprake van enorme vulkanische activiteit en zijn de vulkanen van de Cantal en Monts Dore gevormd. De ijstijden kapselden de vulkaantoppen in en door de gletsjers werden de koppen langzaam weer afgevlakt en diepe keteldalen ('cirques') ontstonden. De vulkaanketen van de Monts Dôme (Chaîne des Puys) is veel jonger en is tussen 100.000 en 5000 v.C. ontstaan. Deze toppen zijn nog minder aangetast door de erosie. De oorspronkelijke vulkanen zijn nu ingeslapen.

O
GPSwalking.nlp de berg heb je een geweldig uitzicht over valeien en het vulkanisch massief van Chantal, Chaîne des Puys, Mézenc en de Drill. Met mooi en helder weer kun je zelfs de Alpen zien liggen.

Vroeger was de Puy de Sancy een bedevaartsoort. De parochie van Saint-Donat ging er op 6 augustus, de dag van Sint-Sixtus, de berg op voor een bedevaart.

De berg werd vroeger ook wel Puy de la Croix genoemd omdat er op de top een ijzeren kruis stond. Puy de Sancy is een echte stratovulkaan. Een stratovulkaan bestaat uit een aantal geneste vulkanen die niet gelijktijdig actief waren. Er zijn verschillende uitbarstingen geweest gevolgd door periodes dat het rustig was. Het massief is ruim 4 miljoen jaar geleden ontstaan. 

GPSwalking.nlIn de laatste ijstijd, 13.000 jaar geleden, zijn de valleien vormgegeven door de werking van gletsers.

Klimaat
Op de Puy de Sancy ligt sneeuw van oktober tot soms in juli. Vanuit het westen wordt lucht aangevoerd met een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor vallen er in de winter grote hoeveelheden sneeuw. Op de top staat er doorgaans een stevige wind en kan het weer snel omslaan.

Flora en Fauna
Op de Puy de Sancy leven gemzen, wilde schapen en marmotten. De schapen en marmotten zijn door de mens geintroduceerd. Er komen hier ook plantensoorten voor die vrij zeldzaam zijn zoals de alpenkwastjesbloem, nagelkruid, alpinefijnstraal en zilverkruid.

GPSwalking.nlKabelbaan
Met de kabelbaan overbrug je in 4 minuten ongeveer 400 meter. Direct vanaf de parkeerplaats ben je dicht bij de top. De verdere beklimming gaat via een houten trap met maar liefst 854 treden.

Het laatste stukje naar de top was pittig. We hadden al een flink stuk geklommen en dan die trap, er kwam maar geen eind aan. 

Hier was het ook een flink stuk drukker dan op andere gedeeltes van de route. Veel mensen nemen de kabelbaan naar boven en lopen dan terug.

GPSwalking.nlBoven op de top konden we genieten van een schitterend uitzicht. Zitten was er niet bij, daar was het te druk voor. We rusten even uit en gaan dan langzaam richting terugweg. 

Direct onder de top is het uitkijken. Het gaat redelijk steil naar beneden en door de gravel schuif je snel uit. Ik berg de camera even op nadat de eerste schuiver er voor gezorgd had dan ik op mijn achterwerk belandde. Zal er vast onhandig uitgezien hebben. Maar meer mensen liepen hier heel voorzichtig.

GPSwalking.nlCentraal Massief
Het Centraal Massief (Frans: Massif central) is een hooggelegen gebied in het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, bestaande uit bergen en plateaus. Het massief is vooral ontstaan door vulkanisme en opheffing (of epeirogenese) van oudere gesteentes. Het vulkanisme begon circa 20 miljoen jaar geleden en eindigde voor zover uitbarstingen betreft 5840 jaar geleden, plus-minus 120 jaar.

Het gebied heeft een semi-landklimaat. De winters zijn over het algemeen koud, maar de lente begint er vroeg en 's zomers kan het overdag heet worden. Door de invloed van de bergen kan het weer per regio sterk verschillen. Neerslag is er door het jaar heen zonder uitgesproken natte of droge seizoenen.

IGPSwalking.nln het Centraal Massief liggen meer dan 400 uitgedoofde vulkanen, meer dan waar ook ter wereld. Midden in het Centraal Massief ligt een vlakte genaamd de causse. In dit kalkzandsteenplateau liggen talloze grotten, spelonken, ravijnen en warmwaterbronnen. Bekende bronnen zijn die bij Vichy en Mont-Dore.

De volgende departementen worden gerekend tot het Centraal Massief: Allier, Ardèche, Aude, Aveyron, Cantal, Corrèze, Creuse, Gard, Hérault, Rhône, Tarn, Tarn-et-Garonne Haute-Loire, Haute-Vienne, Loire, Lot, Lozère en Puy-de-Dôme.


GPSwalking.nlDe grootste steden zijn Clermont-Ferrand en Saint-Étienne.

Enkele van de hoogste bergen zijn:

 • Puy de Sancy (1886 m)
 • Plomb du Cantal (1855 m)
 • Puy Mary (1783 m)
 • Mont Lozère (1702 m), de hoogste niet-vulkanische berg
 • Pierre-sur-Haute (1634 m)
 • Mont Aigoual (1565 m)
 • Puy de Dôme (1464 m), nabij Clermont-Ferrand

GPSwalking.nlHet massief wordt doorsneden door enkele rivieren, waarvan de Tarn en de Ardèche bij veel vakantiegangers bekend zijn.

Tussen Lyon en Avignon, vormt de Rhône de grens tussen het oosten van het Centraal Massief, en het westen van de Alpen.

Na een pittige afdaling komen we beneden aan. Dat was weer een mooie en vooral mooie wandeling. We hadden het weer ook mee, lekker zonnig en niet te warm of te koud.  

GPSwalking.nlAls we bijna bij de auto zijn zien we een hond in een afgesloten auto zitten. Het is buiten lekker zonnig, dus moet het behoorlijk heet zijn in de auto. Alle raampjes zijn dicht. We kijken het even aan.

Als we even later een blauwe politie auto zien langskomen laten we die stoppen. En dan blijkt dat het heren gendarmerie geen enkel woord Engels spreken. Met armen en voeten, en een paar woorden Frans kunnen we de situatie uitleggen. De politie begint driftig te bellen. Maar naar 5 minuten komen de eigenaren weer terug. Ach, ze waren maar 15 minuten weggeweest. Dat moest kunnen. 

Een uurtje later zijn we weer op de camping. Een lekker kaasje en wijntje zorgen er voor dat we helemaal bijkomen.

Geraadpleegde websites:

 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_Massief
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Puy_de_Sancy

POI's

 • Colle de Coure N45.5318 E2.8043
 • Kabelbaanstation N45.5324 E2.8132
 • Pic Du Capucin (1468) N45.5611 E2.8026
 • Puy de Cliergue (1691) N45.5430 E2.8018
 • Puy de Sancy (1885) N45.5282 E2.8141
 • Start/finish/parkeerplaats N45.5441 E2.8172
 • Tour Carrée (1746) N45.5334 E2.8004
 • Uitzichtspunt N45.5301 E2.8101
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.