Boven Slinge

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 22-11-2019

Wat schrijf Camping Kortschot zelf op hun website: "Als VeKabo-camping bieden wij onze gasten vooral het genot van de rust en ruimte van de Achterhoek. Op het kampeerterrein is gemoedelijkheid troef. Geen onnodige regels, maar we hechten aan respect in de omgang met  elkaar en onze omgeving. Onze gasten fietsen en wandelen en genieten van het bijzondere  landschap in Winterswijk. Daarnaast bedienen wij ook graag – en met kennis van zaken - de liefhebber van paarden. 

Het Nationaal Landschap Winterswijk biedt voor de wandelaar en fietser eindeloos veel moois.  Ook ruiter en menner worden op hun wenken bediend. Het coulisselandschap in Winterswijk is het mooiste deel van de Achterhoek. De begrenzing aan drie zijden met Duitsland maakt het bovendien sfeervol en boeiend.

Wij zijn aangesloten bij de Vereniging Boer(en)Recreatie."

Nationale Landschappen
In Nederland zijn door de rijksoverheid 20 Nationale Landschappen aangewezen. Het zijn gebieden met een bijzondere combinatie van natuur, landschap, cultuurhistorie, boerderijen, landbouwgronden en landgoederen.

Die 20 Nationale Landschappen laten goed zien hoe gevarieerd Nederland eigenlijk is. Het open gebied van het Groene Hart, het besloten houtwallenlandschap van de Friese Wouden, de bosrijke Veluwe, de Hollandse Waterlinie met de oude vestingen en natuurlijk het waardevolle cultuurlandschap van Winterswijk: het zijn allemaal Nationale Landschappen.

De "eretitel" Nationaal Landschap krijgt een gebied niet zonder reden. De rijksoverheid heeft er mee aangegeven dat behoud en bescherming van deze landschappen belangrijk zijn. Maar daarnaast zijn het de bewoners die zorgen voor het draagvlak ervoor en daarmee de toekomst ervan.

Nationaal landschap Winterswijk op het Oost Achterhoeks Plateau omvat de hele gemeente Winterswijk en een groot deel van de gemeenten Aalten en Oost Gelre. Aan de oost- en zuidzijde vormt Duitsland de grens.

Boven-Slinge
Boven-Slinge ter hoogte van Berenschot's Watermolen in natuurgebied Bekendelle te Winterswijk. De Boven-Slinge is een beek die bij Kotten (gemeente Winterswijk) Nederland binnenkomt. Vervolgens stroomt zij in het Woold door het natuurmonument Bekendelle via Bredevoort, Aalten en Varsseveld. Ten westen van Westendorp gaat de Boven-Slinge over in de Bielheimerbeek die bij Gaanderen in de Oude IJssel uitmondt. In het verleden liep de beek vanaf hier als de Beneden-Slinge via het landgoed Slangenburg naar de Oude IJssel bij Doetinchem. Boven-Slinge en Beneden-Slinge werden ook wel aangeduid als Slingebeek. De naam Slinge zou een verwijzing zijn naar het slingerende tracé.

Watermolen Berenschot
Deze watermolen in de Slinge behoorde oorspronkekjk tot de havezate Groot-Pleckenpol. De oudste venmelding is uit 1652. De molen bestond toen uit twee vakwerk molenhuizen op natuurstenen fundament. In het linker molenhuis werd lijnolie geslagen uit vlas (bijprodukt: veevoederkoeken) en in het rechterhuis werd graan gemalen. De molen is stap-voor-stap versteend terwijl de graanmolen werd uitgebreid. Bij een verbouwing in 1921 zijn alle aanbouwen onder één dak gebracht en werd de huidige voorgevel aangebracht.

De oliemolen is in 1862 vervangen door een windmolen, ter plaatse van het huidige parkeerterrein. Die molen werd echter al weer stilgelegd in 1898, van zijn bovendeel ontdaan en tenslotte gesloopt. Zijn werk werd in de 20ste eeuw overgenomen door het elektrisch aangedreven veevoeder-fabriekje, waarvan de gebouwen nog steeds bestaan.


Kenmerken
Startpunt: Winterswijk: Parkeerplaats Kottenseweg
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N51.955293 E6.745458
Afstanden: 12 km
Type: Beek, Bos, Cultuur, Open, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 30-03-2016

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km bij Winterswijk.
Er zijn geen verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
Naast de track is er ook een route beschikbaar.
De wandeling gaat over goed begaanbare paden. Hier en daar is een modderig stukje, goede wandelschoenen zijn altijd aan te bevelen.
Onderweg komt u een prima horecagelegenheid bij de watermolen Berenschot tegen. Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe verblijven ook Pasen 2016 op mini-camping Kortschot (zie ons sfeerverslag) in de Achterhoek.

We zijn dit jaar de eerste campeerders. Vroeg op pad in 2016 en daardoor de kans op matig weer. En inderdaad veel wind en regen.

Maar ook een fraaie zaterdag met heerlijk zonnig weer. We trokken er op uit naar de Boven Slinge waar we een leuke route, gedeeltelijk langs deze beek, liepen. 

GPSwalking.nlWerkzaamheden Buskersbos
Binnenkort zal Natuurmonumenten hier werkzaamheden uitvoeren. Deze hebben het doel om meer afwisseling in de bosrand te creëren door middel van een dunning.
 
Ook zullen er inhammen gemaakt worden in de bosrand, zo ontstaat er een meer natuurlijke rand: In de inhammen kan natuurlijke variatie en verjonging ontstaan.
 
Ook wordt er gesnoeid, dood hout en laag hangende takken worden deels verwijderd om risico's met vallende takken te voorkomen. 
 
GPSwalking.nlAfwisselende bosrand
Door de gecreëerde inhammen kunnen insecten dieper het bos inkomen. Er valt ook voldoende licht op de bodem voor kieming van bomen en struiken zoals de inlandse eik, berk, lijsterbes en beuk.
 
Zo kan het bos zich ontwikkelen tot een natuurlijk en gevarieerd bos waar tal van insecten en 
diersoorten voedsel en schuilmogelijkheden vinden.
 
Dode takken en bomen die achterblijven in het bos zullen worden gebruikt als schuilplaats of worden verteerd door paddenstoelen en bodemdiertjes, die op hun beurt weer een voedselbron vormen voor alledei andere dieren.
 
Uitvoering
Er wordt gewerkt volgens FSC richtlijnen, deze zijn opgesteld voor een goed bosbeheer. Zo worden kwetsbare plekken in het bos - met bijzondere planten en dieren - bij de uitvoering van de werkzaamheden gemeden. Om schade aan het bos verder te minimaliseren gebruiken de bosmachines vaste routes.
 
GPSwalking.nlEen deel van de omgezaagde bomen wordt verkocht aan de houtverwerkende industrie. Dit FSC-hout wordt opgestapeld en later afgevoerd. Het is mogelijk dat u tijdens de werkzaamheden enige hinder ondervindt. Wij vragen hiervoor om uw begrip. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond wordt eventuele schade aan paden en wegen hersteld.
 
Het is mogelijk dat u enige hinder ondervindt van de werkzaamheden. Wij vragen hiervoor om uw begrip. Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de boswachters van het beheerkantoor Winterswijk telefoonnummer 0543-513941.
 
Het is heerlijk slingeren langs de Boven Slinge. Her en der een nat stukje, maar echt een plaatje.  
 
GPSwalking.nlBoven-Slinge
Boven-Slinge ter hoogte van Berenschot's Watermolen in natuurgebied Bekendelle te Winterswijk. De Boven-Slinge is een beek die bij Kotten (gemeente Winterswijk) Nederland binnenkomt.
 
Vervolgens stroomt zij in het Woold door het natuurmonument Bekendelle via Bredevoort, Aalten en Varsseveld. Ten westen van Westendorp gaat de Boven-Slinge over in de Bielheimerbeek die bij Gaanderen in de Oude IJssel uitmondt. In het verleden liep de beek vanaf hier als de Beneden-Slinge via het landgoed Slangenburg naar de Oude IJssel bij Doetinchem. Boven-Slinge en Beneden-Slinge werden ook wel aangeduid als Slingebeek. De naam Slinge zou een verwijzing zijn naar het slingerende tracé.
 
GPSwalking.nlIn Aalten splitst de Keizersbeek zich af van de Boven-Slinge, die via de Aa-strang bij Ulft in de Oude IJssel uitkomt.
 
Tot de dertiende of veertiende eeuw heeft de bovenloop van de Slinge vanaf Winterswijk naar het noordwesten gelopen, om via de huidige Whemerbeek, de Groenlose Slinge en de Berkel bij Zutphen in de IJssel uit te monden.
 
Vanwege regelmatige wateroverlast in het dorp Winterswijk heeft men een nieuw trace gegraven en de beek aangesloten op de Aaltense Slinge. Tot ver in de twintigste eeuw zocht het water bij hoge waterstanden nog contact met de Whemerbeek, waardoor lage delen van het dorp Winterswijk met wateroverlast hadden te kampen.
 
GPSwalking.nlHet Waterschap Rijn en IJssel beheert de beek. De Boven-Slinge en de Bielheimerbeek worden ingericht als een natte ecologische verbindingszone van Winterswijk tot Gaanderen.
 
Tussen 1994 en 1997 is de Boven-Slinge bij Winterswijk over een lengte van 3200 meter ingericht volgens de richtlijnen van de Ecologische hoofdstructuur. Hier zijn onder andere twee vispassages aangebracht.
 
In het Woold staat de watermolen Berenschot op de Boven-Slinge.
 
GPSwalking.nlNa de beek lopen we een stukje over een lang pad. We zien hoe bol het land is. Hier en daar zien we alleen de daken van de huizen. Wat een mooie vergezichten.
 
Een volgend fraai uitzicht is het Keunenhuis. We wandelen eerst door een moerasbos. Een mooi stukje natuur.   
 
Keunenhuis
Tot eind 2012 woonde de oorspronkelijke eigenaar, mevrouw Hijink, op het landgoed. Ze wilde dat na haar overlijden dit landgoed behouden zou blijven. Ze benaderde vervolgens Natuurmonumenten. 
 
GPSwalking.nlNatuurmonumenten zorgde er vervolgens voor dat het landgoed weer is samengevoegd met het moerasbos Bekendelle, wat veertig jaar geleden ook het geval was.
 
Het landgoed bestaat uit een rijksmomentale boerderij, een stal, daglonershuisje en waterput, wei- en hooilanden, akkers, houtwallen, een boomgaard en een bos. 
 
We moeten onze wandeling iets inkorten. Bij het uitzetten zouden we een spoorlijn oversteken om vervolgens via een andere overgang weer terug te keren. Maar het pad was afgesloten door een nieuw en heel degelijk hek. De spoorwegen had deze overgang hermetisch afgesloten. 
 
GPSwalking.nlDus korten we de route enigszins in waarna we een bezoekje gaan brengen aan watermolen Berenschot. 
 
Watermolen Berenschot
Deze watermolen in de Slinge behoorde oorspronkelijk tot de havezate Groot-Pleckenpol. De oudste venmelding is uit 1652. De molen bestond toen uit twee vakwerk molenhuizen op natuurstenen fundament.
 
In het linker molenhuis werd lijnolie geslagen uit vlas (bijprodukt: veevoederkoeken) en in het rechterhuis werd graan gemalen. De molen is stap-voor-stap versteend terwijl de graanmolen werd uitgebreid. Bij een verbouwing in 1921 zijn alle aanbouwen onder één dak gebracht en werd de huidige voorgevel aangebracht.
 
GPSwalking.nlDe oliemolen is in 1862 vervangen door een windmolen, ter plaatse van het huidige parkeerterrein. Die molen werd echter al weer stilgelegd in 1898, van zijn bovendeel ontdaan en tenslotte gesloopt.
Zijn werk werd in de 20ste eeuw overgenomen door het elektrisch aangedreven veevoeder-fabriekje, waarvan de gebouwen nog steeds bestaan.
 
Het maalmechaniek bestaat uit een op het waterrad aangesloten raderwerk, dat twee molenstenen (wit) in beweging brengt. De kleinste raderen kunnen worden losgekoppeld, om het malen naar believen te onderbraken. Met een ander aankoppelbaar mechaniek konden meelzakken worden opgetakeld naar de zolder.
 
GPSwalking.nlIn 1718 werd de molen van de heren van Pleckenpol overgenomen door Mathias Walijen, die hem in 1726 weer doorverkocht aan scholte Roerdink. In de 17de en 18de eeuw werd de molen verpacht, maar in 1810 werd hij door de dienstdoende molenaar overgenomen. 
 
In 1911 kocht G.W. Berenschot de molen en werd zo de eerste molenaar van het geslacht Berenschot.
 
De molen is in 1984 gerestaureerd en in 1991 tot restaurant gepromoveerd. De watermolen draait alleen nog op molendagen en is te bezichtigen als het restaurant open is.
 
GPSwalking.nlOp de kadastrale kaart van 1830 zien we de dubbele molen met erboven het molenaarshuis. Het ronde perceel rechts, is vermoedelijk de voormalige stuwvijver, waarin water werd verzameld om in droge tijden door te kunnen werken.
 
Mogelijk liep er een omloop, een kanaaltje, langs de molen om het wateroverschot af te kunnen voeren, als de stuwvijver vol was.
 
Links van de molen ligt de molenkolk, die is ontstaan door uitschuring van het vallende water. Dat was een favoriete plek om te zwemmen, te wassen of om paarden te drenken.
 
Ook komen we een paar informatieborden tegen. Altijd handig voor de nodige achtergrond bij de wandeling.
 
Winterswijk
De plaats Winterswijk is ontstaan op een stuifzandrug langs de Whemerbeek. De oudste archeologische vondsten zijn meer dan 10.000 jaar oud. Het was sinds de vroege middeleeuwen een van de grootste aartsdiaconaten van het Bisdom Münster.
 
GPSwalking.nlIn 1326 kwam het onder het gezag van de Graaf van Gelre. Hoewel Winterswijk in de 16e eeuw marktrechten had en zelfs een weversgilde, 142 woningen, waaronder 22 herbergen, heeft Winterswijk nooit stadsrechten gekregen.
 
Halverwege de 20e eeuw groeide Winterswijk sterk dankzij de textielnijverheid en werd het een knooppunt van 5 spoorverbindingen.
 
Beleef het in het openbaar vervoermuseum Transit Oost nabij het station.
 
GPSwalking.nlWinterswijk heeft een regiofunctie, een groot en gezellig winkelcentrum met weekmarkt, een schouwburg en bioscoop, overdekte- en openlucht zwemgelegenheden, een streekziekenhuis , 2 treinstations, een floreerend innovatief bedrijfsleven.
 
De schilder Piet Mondriaan heeft zijn jeugdjaren in Winterswijk doorgebracht, museum Villa Monderiaan toont zijn jeugdwerk. De schrijver Gerrit Komrij, Dichter des Vaderlands, is in Winterwijk geboren.
 
We gaan weer op de terugweg. Ook nu een fraai landschap met vele vergezichten en rustige paden.  
 
GPSwalking.nlNationale Landschappen
In Nederland zijn door de rijksoverheid 20 Nationale Landschappen aangewezen. Het zijn gebieden met een bijzondere combinatie van natuur, landschap, cultuurhistorie, boerderijen, landbouwgronden en landgoederen.
 
Die 20 Nationale Landschappen laten goed zien hoe gevarieerd Nederland eigenlijk is. Het open gebied van het Groene Hart, het besloten houtwallenlandschap van de Friese Wouden, de bosrijke Veluwe, de Hollandse Waterlinie met de oude vestingen en natuurlijk het waardevolle cultuurlandschap van Winterswijk: het zijn allemaal Nationale Landschappen.
 
GPSwalking.nlDe "eretitel" Nationaal Landschap krijgt een gebied niet zonder reden. De rijksoverheid heeft er mee aangegeven dat behoud en bescherming van deze landschappen belangrijk zijn. Maar daarnaast zijn het de bewoners die zorgen voor het draagvlak ervoor en daarmee de toekomst ervan.
 
Nationaal landschap Winterswijk op het Oost Achterhoeks Plateau omvat de hele gemeente Winterswijk en een groot deel van de gemeenten Aalten en Oost Gelre. Aan de oost- en zuidzijde vormt Duitsland de grens.
 
GPSwalking.nlDe Grens
Aan de noord, oost en zuidzijde, grenst het Nationaal Landschap aan Duitsland. Deze grens, vastgesteld in 1765 bij het Convent van Buurlo, is in 1766 met 186 grensstenen tussen Rekken en Dinxperlo gemarkeerd.
 
Het was de grens tussen het Bisdom Münster en het Hertogdom Gelre. Beide wapens zijn uitgebeiteld in de vele Bentheimer stenen grenspalen die nog steeds langs de grens te vinden zijn.
 
De douaniers -de kommiezen- gebruikten bij de bewaking van de grenzen tegen smokkelaars en indringers smalle paden aan beide zijden van de grens. Een aantal daarvan is weer in ere hersteld en wandelend over de Kommiezen-route kom je de grensstenen tegen en zie je ook de verschillen in het landschap aan beide zijden van de grens.
 
GPSwalking.nlScholtengoederen
In de vroeg middeleeuwen kende in het huidige Oost Nederland en Westfalen in Duitsland, het begrip "Scholte". Het waren boeren, die door de toemalige heersers, wereldlijke en kerkelijke, aangesteld werden om de belasting in geld en natura te innen van de boerenhoeves die zij in bezit hadden.
 
In de Franse tijd, 1795, werden die bezittingen eigendom van de staat. Maar de vroegere Scholten, bleven zich Scholte noemen en na een reeks van processen, werden ze vanaf 1821 wettelijk eigenaar van de onder hen vallende boerenhoeves.
 
Door de goedkope werkkracht van de onder hen vallende pachters, wisten de scholten hun bezittingen goed in stand te houden en konden ze een bestaan als "herenboer" leiden. Zij lieten hun welvaart graag zien en aan het eind van de 19e - begin 20e eeuw, bouwden ze grote herenhuizen voor hun oude boerderijen.
 
GPSwalking.nlOmdat ze over veel grond beschikten en de economische waarde van hout onderkenden, werden grote boscomplexen aangelegd waarvan er nog vele behouden zijn gebleven. 
 
Deze vormen, samen met de prachtige statige boerderijen en de vele kleine boerderijtjes er om heen, een groot deel van de waarde van het Nationaal Landschap.
 
Op slechts enkele Scholteboerderijen wordt nog geboerd, de meeste nog steeds particulier eigendom en daarnaast zijn enkele Scholte goederen verworven door Geldersch Landschap en Natuurmonumenten. Nieuwe functies als hotel, groepsaccommodatie, bed & breakfast en zorgappartementen, dragen bij aan het behoud.
 
GPSwalking.nlLandbouw
Het landschap wordt voor een belangrijk deel gedragen door de landbouw.
 
Sinds de Middeleeuwen werd in het oorspronkelijke boslandschap kleine akkers ontgonnen; zogenaamde eenmansessen, zo klein, dat ze door één man bewerkt konden worden en met beplantingen langs de randen. Op enkele plaatsen, met meer openheid, zijn grotere essencomplexen ontstaan. Bijvoorbeeld bij Meddo, Miste, Ratum en Vragender.
 
Essen zijn ontstaan doordat de boeren de al hoger gelegen zandruggen eeuwenlang hebben bemest met plaggen en mest uit de potstal. Op sommige plekken is die laag die opgebracht is meer dan een meter dik.
 
GPSwalking.nlLangs de vele natuurlijke beken en aan rande van de akkers ontstonden de eerste boerenbedrijven. Eind 19e en begin 20e eeuw, met de komst van de kunstmest, worden de uitgestrekte heidevelden en een deel van de veengebieden ontgonnen. Daar vind je ook de boerderijen uit die latere periode.
 
Kende men vroeger vooral veel gemengde bedrijven -varkens, koeien, kippen en akkerbouw, nu zijn ze meestal gespecialiseerd in één tak.
 
De landbouw in dit Nationaal Landschap is van hoog niveau en kan zich meten met de rest van Nederland. De kleinschaligheid van het landschap is soms een beperking, maar daar heeft men mee leren leven. 
 
GPSwalking.nlDertig jaar geleden had Winterswijk de grootste en modernste kaasfabriek van West Europa. De fabriek is inmiddels verdwenen, de koeien zijn gebleven en vaak nog in de wei, al worden velen wel met de robot gemalen.
 
Nieuw zijn ook de wijngaarden waarvan er een aantal zijn te bezoeken en waar men kan genieten van bekroonde wijnen bij een wijnproeverij.
 
Natura 2000
Nationaal Landschap Winterswijk kent vier Natura 2000 gebieden, onderdeel van het Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.
 
GPSwalking.nlDe bijzondere hoogvenen, Korenburgerveen en Wooldseveen, de Bekendelle en de Willink Weust.
 
Natura 2000 gebied Korenburgerveen bestaat uit het Korenburger Veen en het Meddose Veen, beide in beheer bij Natuurmonumenten en het Vragender Veen, in beheer bij de particuliere Stichting Marke Vragender Veen. Het ligt tussen Winterswijk en Lichtenvoorde. Het Wooldseveen, beheer Natuurmonumenten, ligt op de grens met Duitsland.
 
Beide hoogveengebieden zijn ontsloten met wandelroutes uit uitzichtstorens en kennen excursiemogelijkheden. Natuurgebied Willink Weust is samen met de oude steengroeve, in beheer bij Staatsbosbeheer. Geen vrije openstelling, wil is de steengroeve goed te zien en met wat geluk ziet men daar een glimp van de oehoe.
 
Natuurgebied Bekendelle bestaat uit oude loofbossen waardoor de Boven Slinge vrij meadert. Het is één van de laatste moerasbossen in Nederland. Het gebied, grotendeels in particulier eigendom, is via wandelpaden toegankelijk. 
 
GPSwalking.nlNa een heerlijke wandeling zijn we weer terug bij de auto. Onze hond gaat tevreden in haar mandje liggen, dit was een heerlijke wandeling staat op haar snoet te lezen.
 
Op de camping genieten we even na van het heerlijke voorjaarsweer. Eind maart moet je elke mooie dag plukken.
 
's Avonds kwamen de regenbuien al weer opzetten en trok de wind aan. Maar deze wandeling kunnen ze ons gelukkig niet meer afnemen.
 
Geraadpleegde websites:
 POI's
 • Bekendelle N51.9435 E6.6966
 • Boven Slinge N51.9541 E6.7374
 • Brinkheurnesche Veld N51.9533 E6.7211
 • Buskersbos N51.9546 E6.7353
 • Keunenhuis N51.9396 E6.7080
 • Start/finish/parkeerplaats N51.9552 E6.7454
 • Watermolen Berenschot N51.9468 E6.7060
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.