Schonbach-Endler

Korte beschrijving

Sächsische Schweiz
Het Nationaal park Sächsische Schweiz (Duits: Nationalpark Sächsische Schweiz) is ongeveer 9350 ha groot. Het bestaat sinds 1990 en ligt oostelijk van Dresden aan de Tsjechische grens, aan de bovenloop van de Elbe in de Duitse deelstaat Saksen.

Het Nationaal park Sächsische Schweiz bestaat uit twee gescheiden gebieden in het Landkreis Sächsische Schweiz. Namelijk de steden en gemeenten Bad Schandau, Hohnstein, Kirnitzschtal, Königstein, Lohmen, Porschdorf, Kurort Rathen, Sebnitz, Stolpen en Stadt Wehlen.

Samen met het omringende Landschaftsschutzgebiet vormt het nationaal park de Nationalparkregion Sächsische Schweiz. Aan de Tsjechische kant van het zandsteengebergte loopt het beschermde gebied door in het Nationaal park Böhmische Schweiz.

Het hoogste punt van is 556 Meter boven NN en dat is ongewoon laag voor een middelgebergte.

Het zandsteengebergte is ontstaan in de Krijttijd. Oorspronkelijk was dit een zeebodem waarop zich zand en schelpdieren afzetten die samen het gesteenten vormden. De 600 meter dikke zandplaat die hierdoor ontstond is na het dalen van de zeespiegel door erosie sterk verbrokkeld. Waardoor het huidige rotslandschap ontstond. Dit is doorsneden door diepe dalen waarvan de bodem met mossen is bedekt.

Een andere bijzonderheid is dat er in het park aan klimsport gedaan kan worden. Dit binnen de door de "Sächsischen Kletterregeln" gestelde grenzen.

In het park leven verscheidene diersoorten waaronder uilen, haviken, zwarte ooievaars, ijsvogels, verschillende soorten spechten en vleermuizen, everzwijnen, edelherten, marters, adders, ringslangen en in het water forel en zalm.


Kenmerken
Startpunt: Camping Endler Schonbach (Sebnitz)
Startlocatie: Sächsische Schweiz , Duitsland
Coördinaten N50.982893 E14.230900
Afstanden: 17, 9 km
Type: Bos, Heuvel, Open
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 19-05-2016

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km vanaf Camping Endler in Schönbach (Sebnitz) in Oost-Duitsland.
Er is een verkorte route van 9 km beschikbaar.
In de omliggende dorpen kunt u overal uw auto parkeren. Maar ook op de camping kunt u zonder problemen parkeren (wel even vragen).
Naast de tracks zijn er ook routes beschikbaar.
Onderweg komt u 1 horecagelegenheid tegen, deze was in 2016 gesloten, maar mogelijk later weer open.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe gaan graag naar het oosten van Duitsland. En dan naar het gebied tussen Dresden en de Tsjechische grens. Dit gebied wordt ook wel Sachsisch Zwitserland genoemd. Een schitterend gebied waar je fantastisch kunt wandelen.

Gewoonlijk logeren we bij onze zwager/broer maar deze keer zijn we met de caravan gegaan en hebben gekozen voor een verblijf op een kleine camping. Het is eigenlijk de enige SVR camping in dit gebied die we u van harte kunnen aanbevelen. 

GPSwalking.nlIn het landelijk gelegen Schönbach kwamen we zo op camping Urlaub Endling. Een klein veldje waar een 10-tal tenten/caravans passen. Een schitterend uitzicht, zeer goede sanitaire voorzieningen, prettig geprijst en vriendelijke eigenaren om het even kort samen te vatten. We hebben er meer dan een week met veel plezier op deze camping gestaan. Later meer hierover.

Zoals zo vaak proberen we altijd het gebied rondom de camping te verkennen. Dat hebben we gedaan met een tweetal wandelingen. Een lange ronde van 17 km met een hoogteverschil van 325 meter en korte ronde van 9 km met een hoogteverschil van 160 meter. Beide de moeite meer dan waard.

GPSwalking.nlVooral de vergezichten en het jonge groen zorgden ervoor dat we onderweg op veel punten konden genieten van dit glooiende gebied. Op de tweede wandeling gingen onze overburen mee. Altijd gezellig om onderweg wat te kletsen te hebben. 

Om mee te beginnen even een overzicht van het hoogteprofiel van deze wandeling. Direct vanaf de camping gaat het gestaag omhoog tot het hoogste punt van 550 meter. Daarna gaat het glooiend naar beneden tot dat we bij een steile afdaling komen. Vandaar gaat het weer geleidelijk omhoog tot een mooi uitzichtpunt over Schönbach. Vervolgens nog een kleine daling naar de camping. 

GPSwalking.nl

Sächsische Schweiz
Het Nationaal park Sächsische Schweiz (Duits: Nationalpark Sächsische Schweiz) is ongeveer 9350 ha groot. Het bestaat sinds 1990 en ligt oostelijk van Dresden aan de Tsjechische grens, aan de bovenloop van de Elbe in de Duitse deelstaat Saksen.

GPSwalking.nlHet Nationaal park Sächsische Schweiz bestaat uit twee gescheiden gebieden in het Landkreis Sächsische Schweiz. Namelijk de steden en gemeenten Bad Schandau, Hohnstein, Kirnitzschtal, Königstein, Lohmen, Porschdorf, Kurort Rathen, Sebnitz, Stolpen en Stadt Wehlen.

Samen met het omringende Landschaftsschutzgebiet vormt het nationaal park de Nationalparkregion Sächsische Schweiz. Aan de Tsjechische kant van het zandsteengebergte loopt het beschermde gebied door in het Nationaal park Böhmische Schweiz.

GPSwalking.nlHet hoogste punt van is 556 Meter boven NN en dat is ongewoon laag voor een middelgebergte.

Het zandsteengebergte is ontstaan in de Krijttijd. Oorspronkelijk was dit een zeebodem waarop zich zand en schelpdieren afzetten die samen het gesteenten vormden.

De 600 meter dikke zandplaat die hierdoor ontstond is na het dalen van de zeespiegel door erosie sterk verbrokkeld. Waardoor het huidige rotslandschap ontstond. Dit is doorsneden door diepe dalen waarvan de bodem met mossen is bedekt.

GPSwalking.nlEen andere bijzonderheid is dat er in het park aan klimsport gedaan kan worden. Dit binnen de door de "Sächsischen Kletterregeln" gestelde grenzen.

In het park leven verscheidene diersoorten waaronder uilen, haviken, zwarte ooievaars, ijsvogels, verschillende soorten spechten en vleermuizen, everzwijnen, edelherten, marters, adders, ringslangen en in het water forel en zalm.

De hele wandeling gaat over goed begaanbare paden. Vlak voordat we het riviertje Sebnitz aankwamen moesten we even steil naar beneden. Het is maar een klein stukje maar hier komen goede wandelschoenen wel van pas. 

GPSwalking.nlWandelen in de Sächsische Schweiz
De Sächsische Schweiz is een veelzijdige streek. Het is rijk aan culturele erfgoeden en kent een bijzondere flora, fauna en geologie.

Je kunt er afdalen in diepe valleien, weer omhoog klauteren door nauwe kloven en eindeloos wandelen door prachtige uitgestrekte bossen. Je komt er er middeleeuwse burchten, avontuurlijke wandelroutes, fraaie rotsformaties en prachtige uitzichten tegen. 

GPSwalking.nlJe loopt door een ogenschijnlijk onaangetaste wildernis en oud cultuurlandschap. Opvallende tafelbergen in een uniek rotslandschap, smalle kloven en idyllische bossen. In het dal stroomt de Elbe.

Ongeveer 100 miljoen jaar geleden ontstond de Sächsische Schweiz in de zee. Vandaag de dag is het Nationalpark Sächsische Schweiz het enige Nationale Park in Saksen, ter bescherming van een relatief ongerept deel van het Elbezandsteengebergte rechts van de Elbe.

GPSwalking.nlDe Sächsische Schweiz heeft grotendeels de status van ‘Landschafts- und Naturschutzgebiet’ gekregen. Sinds 1990 is een deel van de Sächsischen Schweiz een nationaal park geworden. In navolging wees Tsjechië in 2000 een aangrenzend deel aan als het nationaal park ‘Boheems Zwitserland’.

Het plaatsje Schönbach is er eentje van niet te snel doorheen rijden anders ben je er al weer uit. Wel kun je jaloers zijn op de rust in en rondom het dorp. Geen druk verkeer, geen massa's mensen op straat. Nee, dorpse rust. 

Schönbach
Schönbach is een wijk van de stad Sebnitz in Saksisch Zwitserland (Duitsland) met ongeveer 275 bewoners.

De plaats ligt op 1 km ten westen van Sebnitz. Schönbach is bijna 1 km lang en gemiddeld 150 meter breed en strekt zich uit langs de Schönbach, vanwaar de naam afkomstig is. Grenzend aan de Neustadt in Sachsen behorende Krumhermsdorf, is het ongeveer 500 meter ten westen van Schönbach.

GPSwalking.nlSchönbach was oorspronkelijk een zelfstandig dorp. Op 1 december 1935 werd hij opgenomen in de stad Sebnitz. Vanwege financiële redenen is er nooit een kerk gebouwd in Schönbach. Diensten werden altijd gehouden in één van de huizen in het dorp. Daarbij kwam er een voorganger van Krumhermsdorf. Tot op heden is er geen kerk in het dorp.

In het dorp is de vrijwillige brandweer met een brandweerwagen en de jonge brandweerlieden Schönbach met een tiental kinderen en adolescenten die meerdere malen per jaar te oefenen.

GPSwalking.nlDem Hohen Protector
Er is weinig informatie te vinden op het Internet over deze Hohen Protector. De toren heet de hoge beschermer van de bergclub Saksisch Zwitserland. Gewijd op 14 juni 1185 door Prinz Georg, hertog van Sachen.

De naastgelegen herberg was gesloten. Hopelijk tijdelijk want dit is een leuk punt of even een kopje koffie te nuttigen. 

Onderweg kwamen we helaas nergens een horecagelegenheid tegen. Dat betekent dat het nodig is om een lunchpakket en drinken mee te nemen. Onderweg komt u wel regelmatig een bankje, picknicktafel of een schuilhut tegen. 

De fraaie uitzichten onderweg maken dit een leuke wandeling die we u van harte kunnen aanraden. 

GPSwalking.nlEn na deze wandeling was het plezierig om weer op de camping aan te komen. De wandelschoenen konden uit en een wijntje en kaasje stonden op ons te wachten.

Op de camping stonden veel Nederlanders. Een vermelding bij de SVR is hier bijna een garantie voor.

En zo kon het gebeuren dat onze overbuurman met een grote vuurkorf kwam aangezet. Ik dacht nog bij mezelf: "als hij die bij zijn tent zet gaat hijzelf een vuurtje stoken, zet hij hem midden op het veld dan zitten we straks gezellig met z'n allen om het vuurtje."

GPSwalking.nlGelukkig werd de vuurkorf midden op het veld gezet en zaten we later met ongeveer de hele camping om het vuur. Het hout was van de camping eigenaar en we mochten zoveel opstoken als we wilden. En dat hebben we dan ook 5 avonden achter elkaar gedaan.

De pret was compleet toen onze overbuurman ook een gitaar tevoorschijn haalde en meezingers begon te spelen. Op zijn iPad zat ook een app waarmee ongeveer elk nummer dat we wilde zingen wel te vinden was. En in het donker is z'on iPad ook reuze handig. 

GPSwalking.nlHet bleek dat er 3 gitaristen op de camping stonden die allemaal een aardig nummertje konden spelen. Samen met een 5-tal zangers en zangeressen en de nodige drank kunt u zich voorstellen dat we ons aardig wisten te vermaken. 

We kregen zelf de complimenten van de camping eigenaar die zich had verbaasd dat we zo snel met z'n allen om het vuur zaten en ondanks we elkaar van te voren nog nooit gezien hadden zoveel lol wisten te maken. 

Het mooGPSwalking.nlie weer hielp daarbij een handje. Een wolkenloze hemel waardoor het snel afkoelde. Om warm te blijven hadden we de keuze om of voor het vuur te zitten of binnen in de caravan met de kachel aan. En dan is het vuur een heel gezellige optie. 

Wim en Gabriëlle, bedankt voor dit geweldige intiatief en de gezelligheid van vuur, drank, gitaar en zang.

 

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Bankje N50.9773 E14.2211
 • Den Hohe Protector N50.9967 E14.2297
 • Krumhermsdorf N50.9906 E14.2032
 • Picknickplaats N50.9753 E14.2036
 • Schuilplaats/picknick N50.9559 E14.2160
 • Schönbacher Berg N50.9767 E14.2255
 • Schönes Berg N50.9839 E14.2052
 • Sebnitz N50.9511 E14.2111
 • Start/Finish/Camping Endler N50.9828 E14.2308
 • Steile afdaling N50.9498 E14.2101
 • Ulbersdorf N50.9634 E14.2074
   
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.