Lauwersmeer 2

Korte beschrijving

We verbleven voor een weekend in "The Middle of Nowhere". Een heerlijke B&B tegen het natuurgebied van het Laurensmeer. Een heerlijke rustige uitvalsbasis om het Lauwersmeer te verkennen. We hebben een tweetal leuke wandelingen gemaakt. Maar een weekend is niet voldoende om alles te verkennen. We moeten daarom beslist nog eens terug.  

Het Lauwersmeer 
Het Lauwersmeer is een meer in het noorden van Nederland, op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het is op 23 mei 1969 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee.

De voornaamste reden voor deze afsluiting was veiligheid. Na de watersnood van 1953 stond Rijkswaterstaat voor de keuze de dijken rond de Lauwerszee te verhogen tot deltahoogte, of de zeearm af te sluiten. Onder druk van met name de Friese bevolking (actieleuze: De Lauwerssé moat ticht!) werd voor het laatste gekozen. De Groningers – met name de Zoutkampers – waren destijds minder blij met de sluiting, omdat de garnalenvloot en haven van het dorp hierdoor gedwongen moest worden verplaatst naar de nieuwe haven Lauwersoog.

Na de afsluiting zijn de hooggelegen zeebodems (die voordien tot het wad behoorden) droog komen te staan. In de eerste jaren zijn grote delen hiervan vrijwel aan hun lot overgelaten, zodat veel natuur ontstond. Langs de oude kustlijn zijn de voormalige kwelders ingericht als landbouwgebied. Door de afdamming en de voortdurende instroom van het Reitdiep, Dokkumer Ee en Dokkumergrootdiep werd het water van zout eerst brak en vervolgens zoet. De natuur veranderde hierin mee.

Westelijk van de autoweg naar Lauwersoog is een groot recreatiegebied ontstaan rond het Nieuwe Robbengat. Er werd hier op grote schaal aan bosaanplant gedaan; grotendeels loofbos, maar deels ook naaldbos (Marnewaard). Niet alle bomen waren even geschikt voor de bodem. Door oppervlakkig wortelen is het meerdere malen voorgekomen dat tijdens najaarsstormen veel bomen ontworteld raakten. Net als in veel andere natuurgebieden worden ook in Lauwersmeer veel van de open vlaktes (ongeveer 2000 hectare) rondom het Lauwersmeer kort gehouden door grote grazers (zie ook beheer in Nederland), waaronder ongeveer 250 Schotse hooglanders en ongeveer 150 konikpaarden.

In het midden en oosten van het Lauwersmeergebied is vrijwel alleen natuur. Hier werd op 12 november 2003 het Nationaal Park Lauwersmeer ingesteld. Op 27 november 2004, in de finaleuitzending van het NCRV-televisieprogramma De mooiste plek van Nederland, eindigde het Lauwersmeer op de derde plaats na het Overijsselse natuurgebied De Weerribben en het Friese dorp Moddergat.

Het Lauwersmeergebied is een belangrijk vogelgebied, waar veel watervogels leven, zoals lepelaars, grutto's en aalscholvers. Verder komen er buizerds voor en in het najaar wilde zwanen en brandganzen. Het gebied is een toplocatie voor vogelaars omdat er vele bijzondere vogelsoorten gezien kunnen worden. Belangrijke kijkgebieden zijn de Ezumakeeg aan de Friese kant van het Lauwersmeer met enkele vogelkijkhutten en een secundaire weg voor vogelaars en andere natuurliefhebbers. Vooral met de late-middag- of avondzon in de rug vinden vogelaars het schouwspel hier adembenemend. Aan de Groninger zijde is het Jaap Deensgat, met een uitkijkbult en een vogelkijkhut, en het Oude Robbengat. Bij noordwesterstormen in het najaar kijken vogelaars vaak vanaf de sluizen naar zeevogels.


Kenmerken
Startpunt: Parkeerplaats Natuurcamping de Pomp
Startlocatie: Groningen , Nederland
Coördinaten N53.329988 E6.187473
Afstanden: 13, 6, 6, 5, 5 km
Type: Bos, Open, Polder, Vergezicht, Water, Zee
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Niet overal toegestaan
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 18-06-2016

Route informatie

Een GPS wandeling van 13 km bij het Lauwersmeer in de kop van Groningen.
Deze wandeling bestaat uit een combinatie van 2 wandelingen die ook apart gelopen kunnen worden.
Naast de tracks zijn er ook een routes beschikbaar.
De wandeling gaat over goed begaanbare paden. Maar in nattere tijden zijn goede wandelschoenen beslist aan te bevelen.
Onderweg komt u 1 horecagelegenheid tegen, maar die is niet altijd open voor voorbijgangers

Uw hond is op de vogelwandeling niet welkom, ook niet aangelijnt.  Langere beschrijving

GPSwalking.nlHet Lauwersmeer stond al langer op onze agenda. Maar vanuit onze woonplaats bij Eindhoven is het helemaal aan de andere kant van het land. Bijna 300 hele kilometers ver weg. We ontkwamen er dan ook niet aan om een B&B te nemen. 

Bij het zoeken naar een leuke B&B viel onze blik op "The Middle of Nowhere". Op de website staat te lezen: "Aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer, op de grens van Groningen en Friesland ligt het stilste plekje van Nederland... Eindelijk zult u weten waar 'The Middle of Nowhere' ligt... Voor actieve rustzoekers en natuurliefhebbers een prachtige plek voor een korte vakantie of lang weekeind!"

GPSwalking.nlDe keuze was snel gemaakt. Dit leek ons wel iets. En inderdaad, de stilte is heerlijk, het uitzicht wijds, de kamer van alle gemakken voorzien, ruim en heel gezellig, een prima ontbijt, een lekkere bedstee, een kooktoestelletje, koffie en thee, en een kleine filmbibliotheek, een lekkere zit buiten, en twee goede fietsen waarmee we op pad konden. Maar zoals altijd trekken de wandelschoenen ons meer. 

Een aanrader voor iedereen die eens naar het Lauwersmeer wil om van deze stille en fraaie natuur te genieten.  

GPSwalking.nlOp de tweede dag van ons verblijf vertrokken we na het heerlijke ontbijt weer richting het Lauwersmeer voor nog een mooie wandeling.

Vooral tijdens het gedeelte van de Vogelwandeling konden we veel vogels spotten. Maar ook waanden we ons in de Nieuwe Wildernis. Zoveel dieren bij elkaar in het wild zie je niet veel. 

Uw hond is op de vogelwandeling niet welkom, ook niet aangelijnt.  

GPSwalking.nlTwee mooie wandelroutes
Vanaf deze parkeerplaats kunt u twee gemarkeerde wandelroutes volgen. Stevige wandelingen; de Diepsterbosroute is 5 km lang en de Vogelroute is 7 km lang.

De Diepsterbosroute voert u vooral door bossen en langs rietvelden. In het bos kunt u onder andere merels, zanglijsters en roodborsten horen en wanneer u bij het horen van zo'n vogel doodstil blijft staan en de bron van het geluid probeert te achterhalen kunt u ze soms vanaf hun tak nieuwsgierig naar u zien gluren.

GPSwalking.nlVogelroute
De Vogelroute voert u vooral door uitgestrekte rietlanden. Vanuit het riet zingen rietgors, rietzanger en baardman u toe.

De rietvelden en het water dat erachter ligt, vormen een ideale leefomgeving voor waad- en watervogels, zoals dodaars, grauwe gans, lepelaar en roerdomp. Het riet biedt beschutting en bescherming aan veel watervogels die hier hun jongen grootbrengen.

GPSwalking.nlU kunt op deze route Schotse hooglanders tegenkomen, Deze dieren zijn 'in dienst van' Staatsbosbeheer. Ze begrazen hét terrein en houden zo de begroeiing laag en de velden open. Houd afstand van deze dieren en maak een omweg als u een koe met kalf tegenkomt.

Het spreekt voor zich dat op deze? route de hond niet mee mag! In de herfst, winter en het vroege voorjaar zijn laarzen beslist noodzakelijk.

Het Lauwersmeer
Het Lauwersmeer is een meer in het noorden van Nederland, op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het is op 23 mei 1969 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee.

GPSwalking.nlDe voornaamste reden voor deze afsluiting was veiligheid. Na de watersnood van 1953 stond Rijkswaterstaat voor de keuze de dijken rond de Lauwerszee te verhogen tot deltahoogte, of de zeearm af te sluiten.

Onder druk van met name de Friese bevolking (actieleuze: De Lauwerssé moat ticht!) werd voor het laatste gekozen. De Groningers – met name de Zoutkampers – waren destijds minder blij met de sluiting, omdat de garnalenvloot en haven van het dorp hierdoor gedwongen moest worden verplaatst naar de nieuwe haven Lauwersoog.

GPSwalking.nlNa de afsluiting zijn de hooggelegen zeebodems (die voordien tot het wad behoorden) droog komen te staan. In de eerste jaren zijn grote delen hiervan vrijwel aan hun lot overgelaten, zodat veel natuur ontstond.

Langs de oude kustlijn zijn de voormalige kwelders ingericht als landbouwgebied. Door de afdamming en de voortdurende instroom van het Reitdiep, Dokkumer Ee en Dokkumergrootdiep werd het water van zout eerst brak en vervolgens zoet. De natuur veranderde hierin mee.

GPSwalking.nlWestelijk van de autoweg naar Lauwersoog is een groot recreatiegebied ontstaan rond het Nieuwe Robbengat. Er werd hier op grote schaal aan bosaanplant gedaan; grotendeels loofbos, maar deels ook naaldbos (Marnewaard).

Niet alle bomen waren even geschikt voor de bodem. Door oppervlakkig wortelen is het meerdere malen voorgekomen dat tijdens najaarsstormen veel bomen ontworteld raakten. Net als in veel andere natuurgebieden worden ook in Lauwersmeer veel van de open vlaktes (ongeveer 2000 hectare) rondom het Lauwersmeer kort gehouden door grote grazers (zie ook beheer in Nederland), waaronder ongeveer 250 Schotse hooglanders en ongeveer 150 konikpaarden.

GPSwalking.nlIn het midden en oosten van het Lauwersmeergebied is vrijwel alleen natuur. Hier werd op 12 november 2003 het Nationaal Park Lauwersmeer ingesteld. Op 27 november 2004, in de finaleuitzending van het NCRV-televisieprogramma De mooiste plek van Nederland, eindigde het Lauwersmeer op de derde plaats na het Overijsselse natuurgebied De Weerribben en het Friese dorp Moddergat.

Het Lauwersmeergebied is een belangrijk vogelgebied, waar veel watervogels leven, zoals lepelaars, grutto's en aalscholvers. Verder komen er buizerds voor en in het najaar wilde zwanen en brandganzen. Het gebied is een toplocatie voor vogelaars omdat er vele bijzondere vogelsoorten gezien kunnen worden.

GPSwalking.nlBelangrijke kijkgebieden zijn de Ezumakeeg aan de Friese kant van het Lauwersmeer met enkele vogelkijkhutten en een secundaire weg voor vogelaars en andere natuurliefhebbers.

Vooral met de late-middag- of avondzon in de rug vinden vogelaars het schouwspel hier adembenemend. Aan de Groninger zijde is het Jaap Deensgat, met een uitkijkbult en een vogelkijkhut, en het Oude Robbengat. Bij noordwesterstormen in het najaar kijken vogelaars vaak vanaf de sluizen naar zeevogels.

GPSwalking.nlWelkom in Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer bestaat uit 6.000 hectare water en land. Rust, ruimte, de weidse landschappen en de enorme vogelrijkdom zijn karakteristieke kenmerken van het gebied.

Het beheer is grotendeels in handen van Staatsbosbeheer. Het behoud van de landschappelijke waarden en de bescherming van de natuur komen in het Nationaal Park op de eerste plaats.

GPSwalking.nlOverheden en belangenorganisaties uit de natuur- en recreatiesector hebben samen afspraken gemaakt over een duurzaam beheer en gebruik van het gebied. Zo blijft er in Nationaal Park Lauwersmeer ruimte voor mens en natuur. We nodigen u van harte uit om van die mooie natuur te komen genieten.

Op pad in het Nationaal Park Nationaal Park Lauwersmeer biedt volop gelegenheid tot wandelen, fietsen, varen en vogels kijken. Er zijn fiets- en wandelroutes uitgezet. Op de mooiste plekjes vindt u uitkijkpunten of vogelhutten en er worden excursies en andere buitenactiviteiten georganiseerd. U bent het hele jaar van harte welkom!

GPSwalking.nlWilt u meer weten over het Nationaal Park en de activiteiten die er georganiseerd worden? Bezoek dan eens de website: www.lauwersmeer.org.

Over de vogelwandeling deden we ruim 3 uur. U zult wel denken: "dat zijn echte wandelaars, 3 uur over een paar kilometer". Maar er is zo veel te zien onderweg dat we inderdaad er uren over deden.

We hadden het idee dat we de "Nieuwe Wildernis" introkken toen we afweken van het pad van de vogelwandeling en daarmee de kuddes die leven aan de rand van de Kollumerwaard tegenkwamen. Natuurlijk stonden de meeste van deze dieren op de plaats waar wij een sloot moesten oversteken. 

GPSwalking.nlVoorzichtig liepen we op onze oversteek af. Dat was voor de meeste dieren het sein om een stukje aan de kant te gaan. Het ging allemaal heel rustig en zonder stress.  

Daarna bleven de dieren over die helemaal geen moeite met ons bezoek hadden en nieuwsgierig even kwamen kennismaken. Er kon zelfs een kusje van af. 

Op de foto lijkt het net of we dicht op de dieren stonden. Maar met een 75-750 mm lens kun je alles heel goed dichterbij halen. Het was in ieder geval een belevenis om deze schitterende dieren op de foto te kunnen zetten. 

GPSwalking.nlDaarom is het aan te bevelen een goede verrekijker mee te nemen. Vrij normaal hier want iedereen had een verrekijker, digiscoop of een camera met grote zoomlens bij zicht. Het is het land van de vogelaar. 

Van wad tot akkerland 
U staat aan de zuidkant van het Lauwersmeer. Voor de afsluiting van de Lauwerszee was dit een wadden- en kweldergebied. De boeren in deze streek hadden er alle belang bij om het buitendijkse land geschikt te maken yoor agrarisch gebruik. Men legde rijsdammen aan rond vierkante percelen wadgrond. Zo werd het slibrijke water tijdens de vloed opgevangen. 

GPSwalking.nlIn de luwte binnen die rijsdammen bezonk het slib, waardoor langzamerhand de wadbodem steeds verder opgehoogd werd. Naarmate de bodem hoger werd, kreeg de vloed steeds minder kans om het nieuwe land te overspoelen.

Regenwater spoelde het zout geleidelijk uit de bodem en de boeren konden het nieuwe land in gebruik nemen. Er was voedselrijke zeeklei ontstaan. In eerste instantie liet men er vee op grazen. Zodra het zeezout voldoende uit de bodem was gespoeld door regenwater, werd de grond ook in gebruik genomer yoor akkerbouw.

GPSwalking.nlZomerhuisjes of natuur? 
Zoals de naam al doet vergoeden, was het ooit de bedoeling om hier een zomerhuiscomplex aan te leggen. Dat verklaart de speelse wijze waarop de paden zijn aangelegd.

Staatsbosbeheer heeft een aantal jaren geleden het terrein aangepast om dit bos aan de boezem van het meer te leggen. Dit betekent dat bij hoge waterstanden het water van het meer het bos instroomt. Daarom kan het soms erg nat zijn in dit bos. 

GPSwalking.nlDe belangrijkste wandelpaden zijn om die reden verhoogd, zodat wandelaars er wel met droge voeten kunnen lopen. Doordat het bos zo nu en dan deels onder water staat, ontstaat er een natuurlijke bos dan voorheen.

Nu kunnen boomsoorten, die hier van nature thuis horen, zoals wilg en els, zich ontwikkelen. Soorten die niet van natte voeten houden, zoals populier, zullen in de loop der jaren verdwijnen. Nu al zijn déze bomen hier en daar omgevallen. Hun dode hout levert voedsel en nestgelegenheid op voor veel levende dieren.

GPSwalking.nlOnderweg kwamen we één horecagelegenheid tegen. Helaas konden we hier geen koffie drinken omdat er een besloten familiefeest aan de gang was. Eigenlijk ook geen probleem omdat we altijd ons eigen eten en drinken bij ons hebben. 

Voorjaar en zomer 
In het bos hoort u verschillende vogels. Hoewel, wanneer u hier midderKoverdag wandelt, kan het ook verdacht stil zijn in het bos. De meeste zangvogels zingen in de ochtend- en avondschemering

Vanaf de uitzichtheuvel aan de rand van het Zomerhuisbos kunt u ver over het water kijken. U ziet ongetwijfeld eenden en futen in het water, en als u omhoog kijkt is de kans groot dat u een bruine kiekendief ziet zweven op zoek naar een lekker hap. 

Bruine kiekendieven en soms ook hun kleinere verwanten de grauwe kiekendieven broeden in deze rietvelden. Deze vogels hebben hun naam gekregen omdat ze onder andere jonge vogels (kuikens of kiekens) op hun menu hebben staan. 

GPSwalking.nlHerfst en winter
In het bos worden omgevallen bomen en afgevallen takken niet meer opgeruimd. Het dode hout vormt een ideaal leefmilieu voor insecten en larven, maar ook voor diverse soorten paddestoelen.

Wanneer u van zo'n dode stronk een stukje schors optilt, ziet u dat het eronder krioelt van het leven.

Priegelbeestjes in het bos In het bos leven allerlei kleine beestjes. Spinnen, wurmen, insecten... Griezels? Welnee! Bekijk ze maar eens goed. Dan zie je dat ze helemaal niet eng zijn. Hoe je ze kunt vinden? Heel gemakkelijk!

GPSwalking.nlZoek maar een dode boom op en probeer een beetje mos op te tillen, je zult zien dat er allerlei kleine beestjes onder zitten. Ook op de stam van gezonde bomden kun je van alles zien lopen. En op de brandnetels (wel voorzichtig zijn!) zitten vaak vlinders en hun rupsen.

Tussen struiken kun je op veel plaatsen ook mooie spinnenwebben zien. Probeer maar eens te bedenken hoe al die diertjes leven. Waarom wonen ze nou juist hier? Wat eten ze en waar of hoe vinden ze hun voedsel?

GPSwalking.nlGemaal
Een polder is een gebied dat lager ligt dan het omringende water. Water loopt van nature Van hoog naar laag. Daarom is het belangrijk overtollig water af te voeren naar een boezemstelsel (kanalen).

Een poldergemaal is een grote pomp die ervoor zorgt dat de waterstand in de polder op peil blijft en de inwoners droge voeten houden. Objectnummer 128 heeft een capaciteit van 35 m2 per minuut en bemaald een gebied van 280 hectare. 

GPSwalking.nlRiet
Overal langs het water groeit riet. De vogels spelen er verstoppertje in. Je kunt ze welhoreni maar niet zien. Hoor je de karekiet die roept: karekarekietkietkiet? En de sprinkhaanzanger die een geluid maakt alsof hij een grote dikke sprinkhaan is?

Tussen de rietstengels zitten heel veel insecten en in de rietpluimen zitten lekkere zaadjes. Daar eten die vogels graag van. Sommige vogels bouwen hun nestje tussen die rietstengels. Ze maken er hele mooie buideltjes van gras en veertjes en die hangen ze tussen de stengels op. Knap he!.

GPSwalking.nlDiepsterbosroute
Het bos ten noorden van deze parkeerplaats heet het Diepsterbos, genoemd naar het Dokkumerdiep. Vanaf hier kunt u een wandeling maken door het bos en langs het Dokkumerdiep.

Deze bossen zijn nog niet zo lang geleden aangeplant Dat is goed te zien aan de dunne stammetjes. U ziet hier eik, berk en es, zwarte els en Spaanse aak. De voedselrijkdom in de bodem kunnen we aflezen aan de brandnetels en het fluitekruid langs de paden.

In de uitgegraven greppel langs de bospaden kunt u het verleden van het gebied terugvinden. Op ongeveer 20 cm diepte vindt u een rand met schelpen die nog getuigen van de tijd dat het Lauwersmeer nog Lauwerszee was.

Voorjaar en zomer Achter de uitgestrekte rietvelden loopt het Dokkumerdiep in de richting van het Lauwersmeer. Bij mooi weer kunt u ongetwijfeld zeiltjes door het landschap zien glijden. Ook kunt U hier bijvoorbeeld slobeenden, kuifeenden en futen zien zwemmen en kiekendieven zien zweven.

Langs de wegkanten ziet u koninginnekruid en engelwortel, planten die van deze natte kleiige slootkanten houden.

GPSwalking.nlTijdens de wandeling passeert u de natuurcamping De Pomp. Voor rust- en ruimtezoekers is het hier heerlijk kamperen, 's Ochtends wordt u gewekt door het gehoemp van de roerdomp.

Herfst en winter In de onderbegroeiing van het bos zijn nu mooi de paadjes te zien die klein en groot wild maken als ze via hun vaste routes door het bos lopen op zoek naar voedsel. We noemen die paadjes 'wissels', meestal kruisen ze wel ergens het pad. U herkent ze door platgetreden gras en opzij gebogen takken en rietstengels.

Vaak is aan de omvang van zo'n doorgang te zien welk dier hier geregeld langskomt. Een muis heeft nou eenmaal minder ruimte nodig dan een vos.

GPSwalking.nlOp de grens
U bevindt zich hier op de grens tussen het nationaal Park Lauwersmeer en het boerenland. De weilanden en akkers van de Kwelderweg zijn bij boeren in gebruik. Dit gebied geeft een goed beeld van hoe het landschap bepaald wordt door het beheer.

Aan de ene zijde agrarisch gebruik van vruchtbare grond, aan de andere kant een gebied dat door Staatsbosbeheer is teruggegeven aan de natuur. Beide hebben hun eigen schoonheid en hun eigen natuurwaarden. Voor de natuur vormen boeren en Nationaal Park prima buren bij wie het goed toeven is.

GPSwalking.nlIn de wintermaanden bijvoorbeeld zijn hier duizenden ganzen te gast, in de zomermaanden vinden talloze weidevogels voedsel aan beide kanten van de Kwelderweg.

Na deze schitterende wandeling konden we weer uitblazen op onze gezellige kamer in The Middle of Nowhere.

Daarna zijn we gaan uiteten bij de buren. Lekker op de fiets, zodat we een glaasje wijn konden drinken. Logement Doosje is een aanrader als je een keer wilt eten in een heel speciale en gezellige omgeving. We sloten de avond af met een speciale Friese film "De hel van 1963".  

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats N53.3217 E6.2060
 • Blikplaatgat N53.3347 E6.1905
 • De nieuwe wildernis N53.3243 E6.2076
 • Diepsterbos N53.3304 E6.1808
 • Dokkumerdiep N53.3324 E6.1749
 • Groepsaccomodatie Kollumeroord N53.3217 E6.1822
 • Infobord N53.3213 E6.1818
 • Kijkheuvel N53.3287 E6.1905
 • Kollumerwaard N53.3259 E6.2041
 • Kwelderweg N53.3211 E6.1970
 • Lauwersmeer N53.3397 E6.1819
 • Natuurcamping de Pomp (Campsite) N53.3288 E6.1876
 • Start/finish/parkeerplaats N53.3299 E6.1874
 • Uitzichtspunt 1 N53.3336 E6.1911
 • Uitzichtspunt 2 N53.3384 E6.1805
 • Zomerhuisbos N53.3322 E6.1897
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.