Gaasp en Diem - Driemond

Korte beschrijving

Driemond
Driemond is een dorp dat tot augustus 1966 onderdeel was van de gemeente Weesperkarspel in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Daarna werd het voorlopig voor 12 jaar aan de gemeente Amsterdam toegewezen om in 1978 definitief te worden geannexeerd. Sinds 1987 werd het een onderdeel van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Driemond telt ongeveer 620 huizen en circa 1500 inwoners. Globaal grenst Driemond in het Noorden aan het Diemerbos in de Gemeenschapspolder, in het Zuiden aan het tot Abcoude gemeente de Ronde Venen behorende Gein, in het Westen aan het Gaasperpark en in het Oosten aan Weesp.

Het Amsterdam-Rijnkanaal
Het Amsterdam-Rijnkanaal is een kanaal in Nederland, tussen Amsterdam en Tiel (van het IJ naar de Waal). Het verbindt de Amsterdamse haven met het Ruhrgebied (Duitsland) en is het drukst bevaren kanaal van de wereld. Het kanaal is 72 kilometer lang, 100 tot 120 meter breed en 6 tot 9 meter diep.

De Gaasp
De Gaasp is een riviertje tussen Driemond en Diemen en loopt ten oosten van de Bijlmer. De Gaasp verbindt het Gein met de Diem, en loopt ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal. Er heeft tot in de middeleeuwen ten zuiden van Vianen een zijtak van de Lek met dezelfde naam bestaan.

Gemeenschapsmolen
De Gemeenschapsmolen aan de Gaasp bij Driemond (Amsterdam Zuidoost) is een poldermolen uit 1708.


Kenmerken
Startpunt: Driemond: parkeerplaats Zandpad-Driemond 40
Startlocatie: Noord-Holland , Nederland
Coördinaten N52.304540 E5.017420
Afstanden: 9 km
Type: Bos, Kanaal, Open, Rivier, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 03-08-2016

Route informatie

Een GPS wandeling van 9 km door het natuurgebied Gaasp en Diem bij Driemond.
De wandeling kan eenvoudig worden ingekort indien nodig.
Er is naast de track ook een route beschikbaar.
De route gaan gedeeltelijk over verharde paden en gedeeltelijk of gras. Goede wandelschoenen kunnen handig zijn als het gras nat is. 
Er ligt een horecagelegenheid bij de parkeerplaats. Tegen het einde van de wandeling komt u een cafe tegen. Langere beschrijving

GPSwalking.nlDe avonden worden langzaam weer korter. Er komt binnenkort zodoende een einde aan de avond wandelingen in 2016. Op de tweede dag van augustus scheen de zon nog lekker en was het droog. Tijd om maar weer eens op pad te gaan.

Bij het voorbereiden viel de blik op een klein gebiedje bij Driemond. Met wat moeite was er een wandeling van 9 kilometer te lopen want groter was het gebied niet. En als het ingeklemd ligt tussen het Amsterdam-Rijn kanaal, de A9 en het rivier de Gaasp waren er geen mogelijkheden om de wandeling te verlengen.

GPSwalking.nlDe auto kon ik in Driemond zonder probleem parkeren waarna ik richting het kanaal liep om over het fiestpad richting noorden te lopen. 

Het fietspad ligt verhoogd en biedt een prima uitzicht naar alle kanten. Het Amsterdam-Rijnkanaal is één van de drukste kanalen en daardoor komen de nodige schepen voorbij gevaren. Best leuk want zo is er van alles te zien. 

Driemond
Driemond is een dorp dat tot augustus 1966 onderdeel was van de gemeente Weesperkarspel in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Daarna werd het voorlopig voor 12 jaar aan de gemeente Amsterdam toegewezen om in 1978 definitief te worden geannexeerd.

GPSwalking.nlSinds 1987 werd het een onderdeel van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Driemond telt ongeveer 620 huizen en circa 1500 inwoners. Globaal grenst Driemond in het Noorden aan het Diemerbos in de Gemeenschapspolder, in het Zuiden aan het tot Abcoude gemeente de Ronde Venen behorende Gein, in het Westen aan het Gaasperpark en in het Oosten aan Weesp.

De naam Driemond heeft zijn oorsprong in de drie riviertjes die samenkomen bij het dorp: het Gein, de Gaasp en het Smal Weesp. De laatste twee riviertjes maken deel uit van de Weespertrekvaart, waarover de Brug Driemond ligt, die op zijn beurt weer onderdeel is van wat vroeger de Keulsche Vaart werd genoemd.

GPSwalking.nlOorspronkelijk was Driemond een buurtschap binnen de gemeente Weesperkarspel met als naam "De Geinbrug". In 1961 kreeg het, gezien de grootte die het inmiddels had gekregen, de status van dorp en veranderde de naam in Driemond.

De naam Driemond bestond al eerder als de naam van een buitenplaats die gelegen was aan het Gein nabij de plaats waar de drie riviertjes samenkomen (waar nu de begraafplaats Driemond ligt). De fontein van dit statige lustoord kan men nog bewonderen in park Frankendael in de Watergraafsmeer. Verder is er niets meer van over.

Volop scheepvaart. Van diepgelegen en langzaam varende schepen tot voorbijstormende cruize schepen. En zelfs kleine bootjes kwamen voorbij, slim langs de oever varend.  

GPSwalking.nlHet Amsterdam-Rijnkanaal
Het Amsterdam-Rijnkanaal is een kanaal in Nederland, tussen Amsterdam en Tiel (van het IJ naar de Waal). Het verbindt de Amsterdamse haven met het Ruhrgebied (Duitsland) en is het drukst bevaren kanaal van de wereld. Het kanaal is 72 kilometer lang, 100 tot 120 meter breed en 6 tot 9 meter diep.

Omdat het in 1892 in gebruik genomen Merwedekanaal na enkele decennia niet meer aan de eisen van de tijd voldeed, werd besloten dat de scheepvaartverbinding van Amsterdam met de Rijn moest worden verbeterd. Het Merwedekanaal was zelf ook al een vervanging van de Keulse Vaart, die via de rivier de Vecht liep. Verschillende varianten werden overwogen, maar het bleek moeilijk voor de gemeenten Amsterdam en Utrecht om overeenstemming te bereiken.

GPSwalking.nlIn 1930 verscheen bij de stukken van de Tweede Kamer een kaart met verschillende varianten voor het tracé, het tracé Vreeswijk, een tracé Gelderse vallei en een tracé ontworpen door Cornelis Lely.

Uiteindelijk werd het zogeheten plan-Mussert gekozen, dat naar voren was gebracht door hoofdingenieur van de Utrechtse waterstaat Anton Mussert. 

Door tussen Amsterdam en de rivier de Lek het waterpeil op één niveau te brengen en daarmee de sluizen weg te laten, en door een kortere route, kon een belangrijke vaartijdwinst worden bereikt.

GPSwalking.nlIn 1931 werd bij wet vastgelegd dat het kanaal er moest komen. De crisis en de Tweede Wereldoorlog vertraagden de aanleg echter.

Pas op 21 mei 1952 werd het kanaal geopend, door Koningin Juliana, over de hele lengte van 72 kilometer. Daarbij was alleen de zuidelijke helft nieuw gegraven; het noordelijke deel van het Amsterdam-Rijnkanaal wordt gevormd door het oudere Merwedekanaal (tussen Amsterdam en Utrecht).

De zuidelijke helft van het Merwedekanaal werd vervangen door een nieuw kanaal tussen Utrecht, Wijk bij Duurstede en Tiel, waarbij het Merwedekanaal zelf grotendeels in de oude staat en onder de oude naam behouden bleef.

GPSwalking.nlBovendien werd een zijtak gegraven tussen Jutphaas en Vreeswijk, het Lekkanaal.

Het kanaal werd tussen 1965 en 1981 verbreed tot 100 à 120 meter. In dat jaar is het opengesteld voor vierbaksduwvaart met een diepgang tot 3,30 meter.

De Muiderspoorbrug lag de hele route langs het kanaal in zicht. Treinen reden om de paar minuten over deze brug. Boten voeren er soms 3 breed onderdoor en overheen vloog elke 2 minuten een vliegtuig. 

GPSwalking.nlAfhankelijk van de wind wordt er een aanvliegroute richting Schiphol gekozen. Vandaag lag die direct over deze wandelroute. Het valt meteen op hoeveel vliegtuigen er landen op Schiphol. Elke 2 minuten raast er een vliegtuig over. Dat zijn er ruim 30 per uur. Het levert in ieder geval mooie foto's op.

Na het kanaal ga ik de natuur in. Heerlijk rustig, mooie vergezichten. De verharding maakt plaats voor zand/graspaden. Ik kom koeien en mooie braamstruiken met van die dikke blauwe bramen tegen. Vogels vliegen voorbij, en natuurlijk elke 2 minuten een vliegtuig. In de verte is de stad te zien. Zo slinger ik verder richting de rivier de Gaasp.

GPSwalking.nlEen stuk gaat langs de A9. Deze weg wordt in 2016 verbreed. Overal zijn er werkzaamheden. Gelukkig zijn de paden die ik gepland had gewoon begaanbaar. Het autoverkeer raast boven voorbij. 

De Gaasp
De Gaasp is een riviertje tussen Driemond en Diemen en loopt ten oosten van de Bijlmer. De Gaasp verbindt het Gein met de Diem, en loopt ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal. Er heeft tot in de middeleeuwen ten zuiden van Vianen een zijtak van de Lek met dezelfde naam bestaan.

GPSwalking.nlHet begin van de Gaasp ligt in het dorp Driemond. De Gaasp is een afsplitsing van het Gein. Het Gein stroomt van Driemond verder door en mondt uit in de Vecht. Dit (gekanaliseerde) deel van het Gein wordt het Smal Weesp genoemd. Het wordt nu doorsneden door het Amsterdam-Rijnkanaal.

De Gaasp stroomt nu vrijwel niet meer. Oorspronkelijk was het een onderdeel van het grote moeras dat Holland was en stroomde het regenwater van het Gein via de Gaasp in de Diem en daarna in de Zuiderzee. Later is de Weespertrekvaart gegraven om binnendijks een verbinding te hebben tussen de Gaasp en de Amstel. Nog weer later is het Amsterdam-Rijnkanaal dwars door de Diem gegraven. Hierdoor watert de Gaasp nu via een stukje Diem af in het Amsterdam-Rijnkanaal.

GPSwalking.nlHalverwege de rivier bevindt zich de Veeneikbrug, een voetgangers- en fietsersbrug die de Bijlmerweide verbindt met het Diemerbos. Nabij het zuidelijk deel van de Gaasp bevindt zich de Gaasperplas en het Gaasperpark.

Vroeger lag hier aan de Gaasp de buurtschap Gaasperdam dat in 1978 moest wijken voor de aanleg van de Gaasperdammerweg.

In de verte was de gemeenschapsmolen al te zien. Ik wijk even een klein stukje van de route af om een goede foto te kunnen maken. 

GPSwalking.nlGemeenschapsmolen
De Gemeenschapsmolen aan de Gaasp bij Driemond (Amsterdam Zuidoost) is een poldermolen uit 1708.

Hij werd gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Gemeenschapspolder. De molen, die aanvankelijk uitgerust was met een scheprad, werd in 1892 vervijzeld.

In 1926 werd een gemaal geplaatst dat de bemaling overnam, waarbij het bovenste deel van de molen werd afgezaagd. Het gemaal was in 1993 verouderd.

Bij de vervanging besloot men de molen te herstellen, en op 25 april 2003 werd de herbouwde molen officieel in gebruik genomen door de Amsterdamse burgemeester Cohen. De Gemeenschapsmolen, die eigendom is van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, wordt bewoond en is niet te bezichtigen.

GPSwalking.nlDan gaat het weer de natuur in voor het laatste stukje naar Driemond. Ik kom nog een vogelkijkwand, veel vogels, schitterende vergezichten en een rustig stukje natuur tegen. Deze wandeling had best nog wat langer mogen duren.  

De wolken aan de hemel zorgen ervoor dat ik een paar mooie wolkenfoto's kan schieten. Net op tijd want de dagen erna is het herfst met dikke wolken en een langdurige druilerige regen. Dat geeft weer voldoende tijd om deze wandeling uit te werken. 

Geraadpleegde websites:

POI's

 • A9 N52.3213 E5.0031
 • Amsterdam-Rijnkanaal N52.3193 E5.0183
 • Cafe N52.3052 E5.0162
 • Driemond N52.3058 E5.0142
 • Gaasp N52.3120 E4.9998
 • Gaasp en Diem / Diemerbos N52.3177 E5.0059
 • Gemeenschapsmolen / Gaaspermolen N52.3109 E5.0037
 • Klein Merwede N52.3246 E5.0152
 • Start/finish/parkeerplaats/cafetaria N52.3045 E5.0174
 • Vogelkijkwand N52.3141 E5.0050
   
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.