Miremont - Rochemaux - Portaumir

Korte beschrijving

Deze zomer besluiten we om na een weekje Luxemburg ook nog naar Frankrijk te gaan. We zijn op zoek naar een kleine camping in de Auvergne. Op de website van de SRV valt onze blik op mini-camping Rochemaux. Een mailtje is snel verstuurd, en het antwoord volgt ook snel. We zijn gelukkig welkom.

 

Helaas is de camping intussen gesloten. Wel kunt u de wandeling nog lopen.

 

Auvernge
De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Omdat het aantal toeristen beperkt blijft ontbreken uitingen van massavermaak. Daardoor kan de bezoeker in alle rust genieten van de verlaten hoogvlakten, die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante puntvormige puy's (vulkanen) en de bergmeren zorgen daarbij voor de nodige afwisseling. Tal van heuvels worden door historische vestingstadjes gekroond en de meeste van die schilderachtige oorden bezitten een oude burcht en soms ook een romaanse kerk.

 


Kenmerken
Startpunt: Miremont:
Startlocatie: Auvergne , Frankrijk
Coördinaten N45.898411 E2.716676
Afstanden: 17, 11, 11 km
Type: Dorp, Heuvel, Open, Rivier, Vergezicht
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: In naburig dorp
Gelopen op: 12-09-2016

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km vanaf camping Rochemaux (Miremont) in de Auvergne.
Er zijn verkortingen van deze wandeling beschikbaar.
De wandelingen bestaan uit een oranje en blauwe wandeling die ook zonder GPS gelopen kunnen worden. Ook zijn deze routes op de camping beschikbaar.
De route is goed te lopen, met hier en daar een (kleine) helling. Goede wandelschoenen zijn altijd aan te bevelen.
Alleen in de dorpen komt u horecageledenheden tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlDeze zomer besluiten we om na een weekje Luxemburg ook nog naar Frankrijk te gaan. We zijn op zoek naar een kleine camping in de Auvergne. Op de website van de SRV valt onze blik op mini-camping Rochemaux. Een mailtje is snel verstuurd, en het antwoord volgt ook snel. We zijn gelukkig welkom. Een paar weken later staan we prinsheerlijk op deze leuke kleine mini-camping.

Helaas is de camping intussen gesloten. Maar u kunt de wandeling prima lopen vanuit Miremont of Pontaumur.

Bij elke camping proberen we een wandeling vanaf de camping uit te zetten. Dat is geen probleem. We krijgen volop advies en boekjes. Een gedeelte van de boekjes zijn dan wel in het Frans, maar de kaarten voldoende leesbaar. Waar we precies gaan langskomen is dan nog even geheim want dat Frans krijgen we maar moeilijk ontcijferd.

GPSwalking.nlDeze wandeling bestaat uit 2 lussen. Omdat het best warm weer is besluiten we beide lussen op een andere dag te lopen. Zo lopen we 2 lussen van 11 km die samen een mooie wandeling van 17 km opleveren. En die zelfs zonder GPS goed te lopen zijn want ze zijn in kleuren aangegeven. Richting Miremont is het de gele route en richting Pontaumur de blauwe route.

Beide zijn leuke routes om de omgeving eens te verkennen. U ziet daarom ook een "dubbele" foto-serie.

GPSwalking.nlMiremont
Miremont is een gemeente in het Franse departement Puy-de-Dôme (regio Auvergne) en telt 320 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Riom.

Nergens vermeld staat dat Miremont een leuk (en gratis) openlucht museum heeft. Overal in het dorp staan poppen opgesteld en in een huis zijn verschillende kamers ingericht waarin u het leven vroeger kunt bekijken, waaronder het leven in een boerderij, met verschillende kamers, een plattelandsschool, en een oude machines.

GPSwalking.nlOok is er een zolder met de specifieke klederdracht. Alles de moeite van een bezoekje meer dan waard. 

Ook de kerk van Miremont is een bezoekje waard. Het ligt net buiten het dorp na een redelijk pittige klim. 

Zoals over het dorp als de kerk kunnen we geen Nederlandse informatie vinden. Maar we genieten gewoon wat we allemaal tegen komen en geven onze ogen goed de kost. Het leverde in ieder geval een leuke foto-serie op.

De andere, en iets grotere plaats, die we bezoeken is Pontaumur. Op de wandeling er naar toe krijgen we een mooi uitzicht op dit dorpje. Het heeft een supermarkt, een pompstation, een geldautomaat en wat horeca. Daarmee is dit dorp iets levendiger dan Miremont.

GPSwalking.nlPontaumur
Pontaumur is een gemeente in het Franse departement Puy-de-Dôme (regio Auvergne) en telt 769 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Riom.

De kerk van Pontaumur heeft een uniek orgel. Dit orgel is zeer geschikt om de muziek van Johann Sebastian Bach te spelen. Het is dan ook een exacte replica van het orgel van Arnstadt (Thüringen, Duitsland). Bach bespeelde dit orgel toen hij op de leeftijd van 18 jaar was.

GPSwalking.nlHet orgel in Pontaumur werd gebouwd in 2002 en 2003 door Francis Delhumeau, orgelbouwer in La Chassagne (in de buurt van Aubusson in Creuse).

De initiatiefnemer van dit project is Jean-Marc Thiallier, oprichter van het Bach Festival in Combrailles. Het orgel trekt organisten uit heel Europa.

Over de omgeving van de camping is weinig informatie te vinden. Daarom volstaan we met wat algemene informatie over de Auvernge. Een grote en vooral rustige provincie waar je prima vakantie kunt vieren.

GPSwalking.nlAuvergne
De provincie Auvergne beslaat het oostelijke deel van het Centraal massief. Dit is een oud middel- en laaggebergte in het midden van Frankrijk. Door eeuwenlange erosie zijn de meest hoogste toppen afgesleten. De Auvergne is bijna net zo groot als Nederland maar heeft veel minder bewoners.

De Auvernge bestaat uit 3 gedeeltes: in het noorden Bour-Bonnais (departement Allier), in het zuid-oosten de Velay (departement Haute-Loire) en er tussen in de departementen Puy de Dome en Cantal.

GPSwalking.nlIn de Middeleeuwen werd de Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

De Auvergne is vernoemd naar het Gallische Arverni. De Galliers verdedigden hun gebied met succes tegen de Romeinen toen deze het Centraal Massief binnentrokken omze deze te koloniseren.

Zuidelijk van Clermont-Ferrand, op het plateau van Gergovie, wist Vercinetorix stand te houden tegen de Romeinen.

DGPSwalking.nlit verhaal was mogelijk de inspiratie van de verhalen van Astrix en Obelix, Galliers die ook dapper stand hielden tegen de Romeinen.

In de Auvernge ligt maar één grote stad, Clermont-Ferrand. In het Central Massief liggen weinig andere steden van enige betekenis. Wel oogt het landschap heel gevarieerd.

Op het Central Massief hebben vulkanen gezorgd voor nieuwe bergtoppen zoals de Monts Dôme en de Monts Dore en het massief van Cantal.

GPSwalking.nlDaarnaast zijn veengebieden, kloofdalen, weidelandschappen en uitgestrekte dennenbossen. Wie de hoogste toppen in het Central Massief bezoekt heeft vanaf de Puy de Sanci en Puy de Dôme een fantastisch uitzicht over de Auvergne. Als het tenminste helder weer. Bij minder weer hangen de wolken rondom deze hoge toppen en is koud en fris en het uitzicht nihil.

De inwoners van de Auvernge worden Auvergnats genoemd en hebben dezelfde onafhankelijkszin als de inwoners van Bretagne. Ze worden ook wel de Friezen van Frankrijk genoemd en staan bekend om hun eenvoud. Ze zijn wat stug en wantrouwig, maar wel eerlijk en minder hautin dan de doorsnee Fransman. 

GPSwalking.nlDe Auvergne heeft altijd wat geisoleerd gelegen. In de Middeleeuwen bloeide de Romaanse kunst en werden de hoge bergtoppen van het Central Massief gebruikt om kastelen op te bouwen.

Na de middeleeuwen kwam er meer inter-regionaal verkeer waarbij spoorwegen een belangrijke rol gingen spelen. Het verkeer over water nam af en hierdoor verloor de Auvergne de aansluiting bij de rest van Frankrijk.

Pas in de 21-ste eeuw kwam er pas een snelweg in noord-zuid en oost-west richting gereed.

GPSwalking.nlHet isolement waarmee de Auvergne de laatste eeuwen te maken heeft gehad is terug te zien aan de vele dorpen zonder verdere voorzieningen. Scholen, winkels en zelfs postkantoren ontbreken, gebouwen staan leeg en zijn vervallen. De natuur neemt soms de bebouwing weer terug.

In de Auvergne wonen 1,3 miljoen mensen, op zoals al gezegd een gebied ten grote van Nederland. Waar Nederland een wat overvol gevoel geeft is het in de Auvergne leeg. Je kunt uren rondlopen zonder veel huizen of mensen te zien. Zo nu en dan kom je een geparkeerde auto met Nederlandse kentekenplaten tegen.

GPSwalking.nlDoor het warme klimaat met veel zon worden vakantiehuizen gekocht door landgenoten die willen genieten van een ander klimaat dan in Nederland gebruikelijk is. Het voordeel is dat veel huizen in de Auvergne betaalbaar zijn.

De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Het aantal toeristen is doorgaans beperkt omdat in de Auvergne geen groot massavermaak is.

Bezoekers kunnen genieten van de verlaten hoogvlaktes die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante Puy's en bergmeren zorgen voor de benodigde afwisseling.

GPSwalking.nlTal van heuvels worden gekroond door historische vestingsstadjes die een bezoek meer dan waard zijn. De meeste van deze schildeachtige oorden bezitten een oude burcht of Romaanse kerk.

Zo hebben we de eerste 2 wandelingen alweer achter de rug en deze gecombineerd in een langere wandeling. Onderweg kom je veel leuke kleine punten tegen en heel veel natuur. Planten, vlinders, hagedissen, vogels. Als je er oog voor hebt dan raak je nauwelijks uitgekeken.

En na afloop van de wandeling is het heerlijk om even in het zwembad te springen of aan een wijntje met een kaasje te gaan. Het leven is heerlijk op camping Rochemaux.

POI's

 • Kerk Miremont N45.8977 E2.7206
 • Kerk Pontaumur N45.8688 E2.6719
 • Le Sioulet N45.8866 E2.7137
 • Miremont N45.8993 E2.7140
 • Pontaumur N45.8671 E2.6729
 • Start/finish/Camping Rochemaux N45.8906 E2.6938
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.