Les Etangs

Korte beschrijving

Deze zomer besluiten we om na een weekje Luxemburg ook nog naar Frankrijk te gaan. We zijn op zoek naar een kleine camping in de Auvergne. Op de website van de SRV valt onze blik op mini-camping Rochemaux. Een mailtje is snel verstuurd, en het antwoord volgt ook snel. We zijn gelukkig welkom.

Een paar weken later staan we prinsheerlijk op deze leuke kleine mini-camping.

De camping is intussen gesloten, de wandeling kunt u gewoon lopen.

Auvernge
De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Omdat het aantal toeristen beperkt blijft ontbreken uitingen van massavermaak. Daardoor kan de bezoeker in alle rust genieten van de verlaten hoogvlakten, die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante puntvormige puy's (vulkanen) en de bergmeren zorgen daarbij voor de nodige afwisseling. Tal van heuvels worden door historische vestingstadjes gekroond en de meeste van die schilderachtige oorden bezitten een oude burcht en soms ook een romaanse kerk.


Kenmerken
Startpunt: Le Montel-de-Gelat, parkeerplaats centrum
Startlocatie: Auvergne , Frankrijk
Coördinaten N45.935771 E2.582465
Afstanden: 18 km
Type: Bos, Dorp, Heuvel, Open, Visvijver, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 22-09-2016

Route informatie

Een pittige wandeling van 18 km bij het dorpje Le Montel-de-Gelat in de Franse Auvergne.
Er zijn geen verkortingen aanwezig.
Wel is er naast de track ook een route beschikbaar. 
Met maximale hoogteverschil is 45 meter. 
Onderweg komt u geen horecagelegenheden tegen, alleen uitgestorven dorpjes.
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
De wandeling is, in omgekeerde richting, ook via een markering te volgen. Langere beschrijving

GPSwalking.nlDeze zomer besluiten we om na een weekje Luxemburg ook nog naar Frankrijk te gaan. We zijn op zoek naar een kleine camping in de Auvergne. Op de website van de SRV valt onze blik op mini-camping Rochemaux. Een mailtje is snel verstuurd, en het antwoord volgt ook snel. We zijn gelukkig welkom. Een paar weken later staan we prinsheerlijk op deze leuke kleine mini-camping.

De camping is intussen gesloten, de wandeling kunt u gewoon lopen.

GPSwalking.nlOp de camping liggen een groot aantal wandelsuggesties. De meest aantrekkelijke liggen richting Puy de Dome. Lekker heuvel op, heuvel af. Maar als het erg warm weer is is het ook wel eens fijn om een minder inspannende wandeling te maken.

Een half uurtje ten noord-westen van de camping liggen een aantal visvijvers. Niet te vergelijken met het natuurgebied de Brenne met z'n 3000 vijvers, maar aardig genoeg om een rondje vijvers te doen. Het leuke is dat je onderweg veel libellen tegenkomt, zeker in de buurt van de vijvers. 

GPSwalking.nlEen redelijk vlakke wandeling over goed begaanbare paden door een rustig gebied. Je komt onderweg nauwelijks iemand tegen en ook de verlaten dorpjes hebben helaas geen gezellig terrasje. Wel regelmatig een mooi vergezicht, veel natuur, met vlinders en vogels en natuurlijk hier en daar wat koeien. 

We parkeren onze auto in het dorpje Montel-de-Gelat. Als we uitstappen is dat van een frisse auto in een bakoven. Gelukkig hebben we een ruime voorraad water tegen. Want een horecagelegenheid kun je hier vergeten. 

GPSwalking.nlMontel-de-Gelat
Montel-de-Gelat ligt op 700 meter hoogte. Het dorp is 2502 hectare groot en telde in 2010 ongeveer 510 inwoners.

Het dorp ligt gelegen op een plateau tussen de Cher en de Sioulet. Montel-de-Gelat is een regio met grote vijvers, 

Gelegen op een plateau tussen de Cher en Sioulet, is Montel-de-Gelat een regio van grote vijvers: Chancelade, étang Neuf, étang de la Ribière, étang du Chevalet, étang de la Courtade, étang de Vergne. Het gebied rond het dorp was al bewoond in de Gallo-Romeinse tijd.

GPSwalking.nlIn 1224 werd in het dorp een groot herenhuis gebouwd. Het behoorde tot William, graaf van Clermont. In 1356 werd het herenhuis verkocht aan Guy Monte. Zijn nakomelingen houden het herenhuis is bezit tot 1423.

Daarna gaat het herenhuis steeds in andere handen over en wordt het langzaam een kasteel. In de 16-eeuw wordt de toren gebouwe met daarin prachtige renaissance ramen. Op het einde van de wandeling kun je het kasteel mooi zien liggen. 

GPSwalking.nlAuvergne
De provincie Auvergne beslaat het oostelijke deel van het Centraal massief. Dit is een oud middel- en laaggebergte in het midden van Frankrijk. Door eeuwenlange erosie zijn de meest hoogste toppen afgesleten. De Auvergne is bijna net zo groot als Nederland maar heeft veel minder bewoners.

De Auvernge bestaat uit 3 gedeeltes: in het noorden Bour-Bonnais (departement Allier), in het zuid-oosten de Velay (departement Haute-Loire) en er tussen in de departementen Puy de Dome en Cantal.

GPSwalking.nlIn de Middeleeuwen werd de Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

De Auvergne is vernoemd naar het Gallische Arverni. De Galliers verdedigden hun gebied met succes tegen de Romeinen toen deze het Centraal Massief binnentrokken omze deze te koloniseren.

Zuidelijk van Clermont-Ferrand, op het plateau van Gergovie, wist Vercinetorix stand te houden tegen de Romeinen.

GPSwalking.nlDit verhaal was mogelijk de inspiratie van de verhalen van Astrix en Obelix, Galliers die ook dapper stand hielden tegen de Romeinen.

In de Auvernge ligt maar één grote stad, Clermont-Ferrand. In het Central Massief liggen weinig andere steden van enige betekenis. Wel oogt het landschap heel gevarieerd.

Op het Central Massief hebben vulkanen gezorgd voor nieuwe bergtoppen zoals de Monts Dôme en de Monts Dore en het massief van Cantal.

GPSwalking.nlDaarnaast zijn veengebieden, kloofdalen, weidelandschappen en uitgestrekte dennenbossen. Wie de hoogste toppen in het Central Massief bezoekt heeft vanaf de Puy de Sanci en Puy de Dôme een fantastisch uitzicht over de Auvergne. Als het tenminste helder weer. Bij minder weer hangen de wolken rondom deze hoge toppen en is koud en fris en het uitzicht nihil.

De inwoners van de Auvernge worden Auvergnats genoemd en hebben dezelfde onafhankelijkszin als de inwoners van Bretagne. Ze worden ook wel de Friezen van Frankrijk genoemd en staan bekend om hun eenvoud. Ze zijn wat stug en wantrouwig, maar wel eerlijk en minder hautin dan de doorsnee Fransman. 

GPSwalking.nlDe Auvergne heeft altijd wat geisoleerd gelegen. In de Middeleeuwen bloeide de Romaanse kunst en werden de hoge bergtoppen van het Central Massief gebruikt om kastelen op te bouwen.

Na de middeleeuwen kwam er meer inter-regionaal verkeer waarbij spoorwegen een belangrijke rol gingen spelen. Het verkeer over water nam af en hierdoor verloor de Auvergne de aansluiting bij de rest van Frankrijk.

Pas in de 21-ste eeuw kwam er pas een snelweg in noord-zuid en oost-west richting gereed.

GPSwalking.nlHet isolement waarmee de Auvergne de laatste eeuwen te maken heeft gehad is terug te zien aan de vele dorpen zonder verdere voorzieningen. Scholen, winkels en zelfs postkantoren ontbreken, gebouwen staan leeg en zijn vervallen. De natuur neemt soms de bebouwing weer terug.

In de Auvergne wonen 1,3 miljoen mensen, op zoals al gezegd een gebied ten grote van Nederland. Waar Nederland een wat overvol gevoel geeft is het in de Auvergne leeg. Je kunt uren rondlopen zonder veel huizen of mensen te zien. Zo nu en dan kom je een geparkeerde auto met Nederlandse kentekenplaten tegen.

GPSwalking.nlDoor het warme klimaat met veel zon worden vakantiehuizen gekocht door landgenoten die willen genieten van een ander klimaat dan in Nederland gebruikelijk is. Het voordeel is dat veel huizen in de Auvergne betaalbaar zijn.

De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Het aantal toeristen is doorgaans beperkt omdat in de Auvergne geen groot massavermaak is.

Bezoekers kunnen genieten van de verlaten hoogvlaktes die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante Puy's en bergmeren zorgen voor de benodigde afwisseling.

GPSwalking.nlTal van heuvels worden gekroond door historische vestingsstadjes die een bezoek meer dan waard zijn. De meeste van deze schildeachtige oorden bezitten een oude burcht of Romaanse kerk.

Ondanks de hoge temperaturen hebben we lekker gewandeld. Niet op een hoog tempo maar de tijd nemend om alles onderweg goed te bestuderen en op de foto vast te leggen. Vogels, libellen en vlinders, altijd leuk om op de foto (te proberen) te zetten. Niet altijd lukt dat, andere keren is de foto meer dan geslaagd.   

GPSwalking.nlDe enkele informatiebordjes die we tegenkwamen konden we helaas niet ontcijferen. Zelfs thuis met Google Vertaal is dat nog een hele uitdaging. Hadden we beide maar beter opgelet op school tijdens de Franse les. 

En na afloop van de wandeling is het heerlijk om even in het zwembad te springen of aan een wijntje met een kaasje te gaan. Het leven is heerlijk op camping Rochemaux. 

POI's

 • Etang N45.9310 E2.6193
 • Kruis 1 N45.9469 E2.6181
 • Kruis 2 N45.9541 E2.6148
 • Kruis 3 N45.9416 E2.5658
 • Kruis 4 N45.9321 E2.5904
 • L`Étang Neuf N45.9472 E2.5642
 • Les Bourrands N45.9416 E2.5674
 • Les Monneiroux N45.9669 E2.5941
 • Montel de Chelat N45.9355 E2.5805
 • Picknickbank N45.9620 E2.6104
 • Start/finish/parkeerplaats N45.9357 E2.5824
 • Étang de Chancelade N45.9580 E2.6199
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.