Puy de Chopine

Korte beschrijving

Deze zomer besluiten we om na een weekje Luxemburg ook nog naar Frankrijk te gaan. We zijn op zoek naar een kleine camping in de Auvergne. Op de website van de SRV valt onze blik op mini-camping Rochemaux. Een mailtje is snel verstuurd, en het antwoord volgt ook snel. We zijn gelukkig welkom.

Een paar weken later staan we prinsheerlijk op deze leuke kleine mini-camping.

Intussen is de camping gesloten. De wandeling kunt u gewoon lopen.

 

Auvernge
De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Omdat het aantal toeristen beperkt blijft ontbreken uitingen van massavermaak. Daardoor kan de bezoeker in alle rust genieten van de verlaten hoogvlakten, die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante puntvormige puy's (vulkanen) en de bergmeren zorgen daarbij voor de nodige afwisseling. Tal van heuvels worden door historische vestingstadjes gekroond en de meeste van die schilderachtige oorden bezitten een oude burcht en soms ook een romaanse kerk.

 


Kenmerken
Startpunt: Parkeerplaats dichtbij park Vulcania
Startlocatie: Auvergne , Frankrijk
Coördinaten N45.815000 E2.958000
Afstanden: 9, 6 km
Type: Berg, Bos, Heuvel, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 23-09-2016

Route informatie

Een GPS wandeling van 9 km bij Puy de Chopin in de Franse Auvergne
Er is een verkorting van 6 km die minder uitdagend en stijl is, maar wel het mooiste gedeelte van de wandeling bevat. 
Naast de tracks zijn er ook routes beschikbaar.
Onderweg komt u geen horecagelegenheden tegen.
Goede wandelschoenen zijn "a must have".Langere beschrijving

GPSwalking.nlDeze zomer besluiten we om na een weekje Luxemburg ook nog naar Frankrijk te gaan. We zijn op zoek naar een kleine camping in de Auvergne.

Op de website van de SRV valt onze blik op mini-camping Rochemaux. Een mailtje is snel verstuurd, en het antwoord volgt ook snel. We zijn gelukkig welkom. Een paar weken later staan we prinsheerlijk op deze leuke kleine mini-camping.

De camping is intussen helaas gesloten.

GPSwalking.nlNa een paar wat vlakkere wandeling gaan we deze keer wat meer de hoogte in. Onze blik valt op Puy de Chopin, een kraterwandeling waarbij we een mooi uitzicht hebben op de Puy de Dome. De wandeling uit het boekje is 6 km lang. Omdat dat wat kort lijkt nemen we een omweg naar de top van Puy de Chopin. En dat hebben we geweten. 

Op de foto rechts staat de Puy de Chopin. Van afstand is het maar een simpel bultje in het landschap. Maar dat idee verandert al snel als de ons van de top weer laten afzakken. Straks meer hierover.

Het maximale hoogteverschil is 230 meter zoals u in het onderstaande profiel kunt zien. 

GPSwalking.nl

GPSwalking.nlPuy de Chopine en Puy de Gouttes
Vlak bij elkaar liggen 2 vulkanen: Puy de Chopine en Puy des Gouttes, de eerste met een top van 1181 meter en de andere met een top van 1134 km. 

Puy de Gouttes heeft Puy de Chopine geschapen. Het lava van Puy de Gouttes liep over het eruptiekanaal van Puy de Chopine. Dit triggerde Puy de Chopine die daarna met zoveel geweld uitbarste dat een gedeelte van Puy de Gouttes werd weggevaagd. Het moet er hard aan toegegaan zijn. Gelukkig heerst er nu een vredige rust en kunt u hier genieten van een heerlijke rust en schitterende uitzichten. 

GPSwalking.nlZichtbaar zijn nog steeds de vele breuklijnen. De wandeling gaat ook over deze breuklijnen. De vulkanen zijn ingeslapen. Wie weet, worden ze ooit weer de vuurspugers die ze ooit geweest zijn. Er staan meetapparatuur opgesteld om dit moment voor te zijn en de omwonende op tijd te waarschuwen. Het is ruim 10.000 jaar geleden dat ze in slaap vielen. In geologisch termen was dat eerder gisteren dan heel lang geleden. 

In de verte kunt u het park Vulcania zien liggen. Mogelijk interessant voor een bezoekje.

GPSwalking.nlHet pad richting de top van Puy de Chopine is goed begaanbaar, met richting top wat meer helling. Omdat het net geregend had moeten we ons soms aan de bomen vasthouden om niet uit te glijden. Boven hadden we een mooi uitzicht, hadden we een prima plaats om even te lunchen en konden we genieten van de vele frambozen die hier staan. 

Op de terugweg besloten we om niet hetzelfde pad naar beneden te nemen, maar een stukje af te snijden. Dat was geen goed idee, zeker niet omdat de kleigrond nog lekker glibberig was. Na al een paar keer bijna uitgegleden te zijn was het natuurlijk wachten op een echte uitglijder. En die kwam ook. 

Op mijn buik naar beneden, de camera en de kleren onder de modder, een kleine winkelhaak in de broek, wat schaafplekken op de arm. Nadat we helemaal naar beneden waren geglibberd en geschoven konden we er om lachen.

GPSwalking.nlMaar graag geven we het advies om niet deze verkorting te nemen als het glad is, maar gewoon de weg terugnemen die u ook naar boven hebt genomen. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor de kortere wandeling. Die komt ook langs de mooie punten maar is iets minder "uitdagend".

Auvergne
De provincie Auvergne beslaat het oostelijke deel van het Centraal massief. Dit is een oud middel- en laaggebergte in het midden van Frankrijk. Door eeuwenlange erosie zijn de meest hoogste toppen afgesleten. De Auvergne is bijna net zo groot als Nederland maar heeft veel minder bewoners.

GPSwalking.nlDe Auvernge bestaat uit 3 gedeeltes: in het noorden Bour-Bonnais (departement Allier), in het zuid-oosten de Velay (departement Haute-Loire) en er tussen in de departementen Puy de Dome en Cantal.

In de Middeleeuwen werd de Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

De Auvergne is vernoemd naar het Gallische Arverni. De Galliers verdedigden hun gebied met succes tegen de Romeinen toen deze het Centraal Massief binnentrokken omze deze te koloniseren.

GPSwalking.nlZuidelijk van Clermont-Ferrand, op het plateau van Gergovie, wist Vercinetorix stand te houden tegen de Romeinen.

Dit verhaal was mogelijk de inspiratie van de verhalen van Astrix en Obelix, Galliers die ook dapper stand hielden tegen de Romeinen.

In de Auvernge ligt maar één grote stad, Clermont-Ferrand. In het Central Massief liggen weinig andere steden van enige betekenis. Wel oogt het landschap heel gevarieerd.

Op het Central Massief hebben vulkanen gezorgd voor nieuwe bergtoppen zoals de Monts Dôme en de Monts Dore en het massief van Cantal.

GPSwalking.nlDaarnaast zijn veengebieden, kloofdalen, weidelandschappen en uitgestrekte dennenbossen. Wie de hoogste toppen in het Central Massief bezoekt heeft vanaf de Puy de Sanci en Puy de Dôme een fantastisch uitzicht over de Auvergne. Als het tenminste helder weer. Bij minder weer hangen de wolken rondom deze hoge toppen en is koud en fris en het uitzicht nihil.

De inwoners van de Auvernge worden Auvergnats genoemd en hebben dezelfde onafhankelijkszin als de inwoners van Bretagne. Ze worden ook wel de Friezen van Frankrijk genoemd en staan bekend om hun eenvoud. Ze zijn wat stug en wantrouwig, maar wel eerlijk en minder hautin dan de doorsnee Fransman. 

GPSwalking.nlDe Auvergne heeft altijd wat geisoleerd gelegen. In de Middeleeuwen bloeide de Romaanse kunst en werden de hoge bergtoppen van het Central Massief gebruikt om kastelen op te bouwen.

Na de middeleeuwen kwam er meer inter-regionaal verkeer waarbij spoorwegen een belangrijke rol gingen spelen. Het verkeer over water nam af en hierdoor verloor de Auvergne de aansluiting bij de rest van Frankrijk.

Pas in de 21-ste eeuw kwam er pas een snelweg in noord-zuid en oost-west richting gereed.

GPSwalking.nlHet isolement waarmee de Auvergne de laatste eeuwen te maken heeft gehad is terug te zien aan de vele dorpen zonder verdere voorzieningen. Scholen, winkels en zelfs postkantoren ontbreken, gebouwen staan leeg en zijn vervallen. De natuur neemt soms de bebouwing weer terug.

In de Auvergne wonen 1,3 miljoen mensen, op zoals al gezegd een gebied ten grote van Nederland. Waar Nederland een wat overvol gevoel geeft is het in de Auvergne leeg. Je kunt uren rondlopen zonder veel huizen of mensen te zien. Zo nu en dan kom je een geparkeerde auto met Nederlandse kentekenplaten tegen.

GPSwalking.nlDoor het warme klimaat met veel zon worden vakantiehuizen gekocht door landgenoten die willen genieten van een ander klimaat dan in Nederland gebruikelijk is. Het voordeel is dat veel huizen in de Auvergne betaalbaar zijn.

De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Het aantal toeristen is doorgaans beperkt omdat in de Auvergne geen groot massavermaak is.

Bezoekers kunnen genieten van de verlaten hoogvlaktes die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante Puy's en bergmeren zorgen voor de benodigde afwisseling.

GPSwalking.nlTal van heuvels worden gekroond door historische vestingsstadjes die een bezoek meer dan waard zijn. De meeste van deze schildeachtige oorden bezitten een oude burcht of Romaanse kerk.

Aan het einde van de wandeling begon het nog te regenen. Maar dat mocht gelukkig de pret niet drukken. We hebben genoten van de schitterende vergezichten.

De kleding en de camera konden gelukkig weer zonder problemen schoongemaakt worden. En we hadden op de camping een mooi verhaal te vertellen van het buikschuiven.  

POI's

 • Puy de Chopin N45.8278 E2.9550
 • Puy des Gouttes N45.8245 E2.9541
 • Start/finish/parkeerplaats N45.8142 E2.9582
 • Zeer steile afdaling N45.8289 E2.9562  
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.