Herbertusbossen Heeze

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 30-03-2020

De Herbertusbossen zijn genoemd naar de vroegere kasteelheren, die generaties lang Herbertus heetten. Het bos is een oud bos met hoogopgaand loof- en naaldhout en brede lanen. Het landgoed hoorde vroeger bij het Kasteel Heeze en is nu in het bezit van het Brabants Landschap. Het is een heerlijk bos om doorheen te dolen. De sfeer rond het kasteel van Heeze laat je terug gaan in de tijd. 


Kenmerken
Startpunt: Heeze
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.372833 E5.625598
Afstanden: 15, 9, 8 km
Type: Bos, Hei, Rivier
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km door de Herbertusbossen bij Heeze.
Er zijn verkortingen van 9 en 8 km beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Onderweg komt u het gezellig horecapunt "Tapperij de Zwaan" tegen. Niet vergeten om even van het terras te genieten.  
Honden kunnen aangelijnd mee.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe parkeren tussen Heeze en Someren bij het monument in de bocht van de Vlaamseweg (richting Sterksel) en gaan daar het bos in.

Links door het hek over de hei; na de poort weer links. Op de verharde weg rechts. Bij voorrangsweg links via het fietspad meteen het 'schuine' bospad in. Even verder rechts aanhouden en door het bos weer naar de fietspad. Deze volgen en daarna links het bos weer in. (Inkorten 3302 en 3303: Op dit punt naar rechts oversteken en dan rechtdoor). Aan het einde rechts door de bocht.

Ga verder tot vóór de brug rechts en even verder links het smalle pad volgen (geel-witte route) tot langs het riviertje. Riviertje zover mogelijk volgen en aan het einde rechts naar het ven. We zijn nu in de Herbertusbossen, en gaan langs de Kapellerput.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHerbertusbossen
Zijn genoemd naar de vroegere kasteelheren, die generaties lang Herbertus heetten. Het bos is een oud bos met hoogopgaand loof- en naaldhout en brede lanen. Het landgoed hoorde vroeger bij het Kasteel Heeze en is nu in het bezit van het Brabants Landschap. Het werd in 2003 genomineerd voor, maar niet gekozen als mooiste plek van Nederland. Maar wij vinden dit het allermooiste stukje Brabant!

De Kapellerput
Het verhaal gaat dat er in een ver en donker verleden een monnik was, die een kapel bouwde voor de mensen in de omgeving van het huidige Heeze. Die mensen waren horigen van Zwarte Narob, een roofridder die vooral brood zag in het beroven van kloosters.

Omdat de monnik ooit Venka, het dochtertje van Narob, veilig had thuisgebracht toen ze was verdwaald in het bos, bleef zijn kapel gespaard van plundering en vernieling. Venka en haar moeder Euvelwinde bezochten regelmatig de kapel om te bidden. Dit zeer tegen de zin van vader respectievelijk echtgenoot.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp een dag ontdekte hij dat de twee vrouwen toch weer naar de kapel waren gegaan. Dat was de druppel: nu zou hij zijn belofte breken en de kapel alsnog met de grond gelijk maken.

Gelukkig konden de godvruchtigen voor zijn woede vluchten via een geheime gang. En op het moment dat Narob met zijn manschappen de kapel begon te plunderen, brak de aarde. De kapel verdween met plunderaars en al voorgoed in de diepte. Het stille water van de vijver naast conferentiecentrum Kapellerput is ervoor in de plaats gekomen.

Voor het ven links vervolgen tot aan de verharde weg. Hier links tot aan de voorrangsweg. 25m naar links en dan voorzichtig oversteken. Eerste pad links en langs het riviertje verder tot achter langs het kasteel. Op verharde weg links. Rechtdoor naar het dorp om links even op het terrasje bij te komen. 

Tapperij De Zwaan. Kapelstraat 23 5591 HC Heeze.    N51 22.984 E5 34.840

040 226 4357 [email protected] www.tapperijdezwaan.nl.

Openingstijden: Zomer (1 mei - 30 sep) : maandag t/m zondag vanaf 10:00 uur,
Openingstijden: Winter (1 okt  - 30 apr ) : maandag t/m vrijdag vanaf 11:00 uur, zaterdag en zondag vanaf 10:00 uur.
Een heerlijke lunch, een gezellig terras bij de ingang naar het Kasteel Heeze.


Vandaar uit door de poort naar het Kasteel Heeze.

Kasteel Heeze
Is één van de laatste in stijl bewoonde kastelen van Nederland en is gebouwd in 1665 door de bekende architect Pieter Post, die mede bekend is van Huis ten Bosch en het Mauritshuis in Den Haag.

Door de unieke ligging van het geheel omgrachte kasteel temidden van bossen en landerijen en de oorspronkelijke, 17e eeuwse inrichting behoort Kasteel Heeze tot de 10 belangrijkste rijksmonumenten in Nederland

Voor het kasteel links, op verharde weg rechts tot bij het boswachtershuis (aan de rechterkant) linksaf. Voor bord "doodlopende weg" rechts. Eerste links, eerste rechts en deze lange rechte zandweg helemaal volgen tot na de bocht links een pad richting hei gaat. (Inkorten vanuit Heeze 3301: halverwege lange stuk rechts de lange laan volgen tot de verharde weg.) Links de Strabrechtse Hei.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Strabrechtse Heide
De Strabrechtse Heide is een natuurgebied van ca. 1500 ha. Het oostelijk deel van de heide heet van oudsher Lieropsche Heide.

De Strabrechtse en Lieropse Heide maakten tot het einde van de 19e eeuw deel uit van een groot heidegebied tussen de dalen van de Kleine Dommel en de Aa. Naar het noorden strekte de hei zich uit tot Nuenen, ten zuiden van de weg Heeze-Someren liep de Somerensche Heide tot de landbouwgebieden rond Weert.

In het begin van de 20ste eeuw is het grootste deel van de heiden ten noorden en ten zuiden van de Strabrechtse hei omgezet in bos of landbouwgrond.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Strabrechtse Heide is echte Brabantse natuur. Op de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen dophei, pijpenstrootjes en klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempisch heideschaap en door afplaggen.

De heide wordt omgeven door bossen. De Strabrechtse Heide telt een groot aantal vennen. Het grootste ven, het Beuven, heeft door de aanvoer van voedselrijk water uit de Peelrijt een begroeiing met veel riet. Het is vooral van belang voor de vogels. De Witte Loop stroomt uit het Beuven door de hei naar de Kleine Dommel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDat pad vervolgen tot de zandweg. Links. Eerste rechts. Bij voorrangsweg voorzichtig schuin oversteken weg volgen tot de hei. Links aanhouden en even voorbij het hek links het bos in Pad rechts leidt achter het grote Bultven om.

Na driekwart rond kom je langs het ven. Bij bankje links tot bij het huis. Hier rechts en de weg vervolgen tot aan de Parkeerplaats.U bent nu toe aan een versnapering. 

Wandeling 3303: van hieruit kunt u de wandeling na een picknick - horeca is er onderweg niet - verlengen richting Keelven.

Startpunt

 • 3300 15km Bij monument Vlaamse Weg Heeze N51 22.420 E5 37.789
 • 3301 9km Heeze  N51 22.971 E5 34.842
 • 3302 8km Bij monument Vlaamse Weg Heeze N51 22.420 E5 37.789

POI's

 • Herbertusbossen N51 22.529 E5 35.835
 • De Kapellerput. N51 22.283 E5 36.012
 • Kasteel Heeze N51 22.862 E5 35.268
 • De Strabrechtse Heide N51 23.039 E5 37.022
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.